Acelya
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Acelya

ACELYANIN DÜNYASI DOSTLUGUN VE SEVGININ TEK SIMGESI
 
PortalPortal  AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu


Koç
Yılan
Mesaj Sayısı : 23648
Doğum tarihi : 01/04/65
Kayıt tarihi : 17/02/08
Yaş : 59
Nerden : insanligin oldugu yerden

Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri Empty
MesajKonu: Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri   Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri Icon_minitimePtsi Nis. 28, 2008 2:19 pm

Bazen Biberonun Neden Olduğu Diş Çürüğü olarak da adlandırılan Çocukluk Öncesi Çürükler, çocuğunuzun dişlerini tahrip edebilen ciddi bir hastalıktır – ancak, önlenebilir.
Çocukluk Öncesi Diş Çürüklerinin Sebepleri Nelerdir?

Bebeğinizin biberon ile birlikte uyuyakalması. Bebeğiniz uyuduğunda, şeker içeren sıvılar dişlerin etrafında kalır ve çürümeye neden olabilir. Anne sütü ve mama bile şeker içerir.
Annenin uzun süreli emzirmesi veya bebeğinizin emerken uyuyakalması.
Bebeğinizin biberon ile etrafta dolaşması.

Çocuğunuzu biberonsuz olarak yatağa koyunuz...
Çocuğunuz, biberonsuz olarak da uyuyabilir! İşte size denemeniz için beş ipucu:
Çocuğunuzun bir “güvenlik” battaniyesi, oyuncak ayı, oyuncak bebek veya en sevdiği oyuncağı yatağına almasına izin veriniz.
Sessiz bir şekilde şarkı söyleyiniz veya dinlendirici bir müzik dinletiniz.
Çocuğunuzu tutunuz veya sallayınız.
Rahatlamasına yardımcı olmak için, çocuğunuzun sırtını ovalayınız.
Çocuğunuza masal okuyunuz veya anlatınız.

Çocukluk Öncesi Diş Çürüklerinin Etkileri Nelerdir?
Diş kaybı
Kulak ve konuşma problemleri
Eğri olan daimi dişler
Şiddetli ağrı
Kötü bir imaj
Diş çürümesi

Çocukluk Öncesi Diş Çürüklerini Nasıl Önleyebilirim?
Bebeğinizi yatağına biberonsuz olarak koyma alışkanlığını edininiz.
Bebeğinizi asla mama, süt, meyve suyu, şekerli su veya gazozla doldurulmuş olan bir biberonla yatağına koymayınız. Bebeğinizin uyuması için, elinde biberon olması gerekiyorsa, onu su ile doldurunuz.
Bebeğinizin biberon ile birlikte etrafta dolaşmasına izin vermeyiniz.
6-12 aylıkken bebeğinizin bardak kullanımını öğrenmesini sağlayınız. Bebeğinizin biberonunu bir yaşına kadar eğitim bardağı olarak kullanınız.
Çocuğunuzun her gün yeterli florür aldığından emin olmak için, onu doktorunuz veya diş hekiminiz ile birlikte kontrol ediniz.

Çocuğunuzun sağlıklı dişler ve parlak bir gülüşe sahip olması, size bağlıdır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://acelya.forumakers.com
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu


Koç
Yılan
Mesaj Sayısı : 23648
Doğum tarihi : 01/04/65
Kayıt tarihi : 17/02/08
Yaş : 59
Nerden : insanligin oldugu yerden

Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri Empty
MesajKonu: Geri: Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri   Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri Icon_minitimePtsi Nis. 28, 2008 2:20 pm

Bebeğimin Diş Bakımını Nasıl Yapabilirim?
İyi ağız bakımı, çocuğunuzun hayatının başlangıcından itibaren başlar. İlk dişleri çıkmadan önce bile, bazı faktörler, gelecekteki görünümünü ve sağlığını etkileyebilir. Örneğin, yaygın bir antibiyotik olan tetracycline diş renklenmesine neden olabilir. Bu sebeple, emziren anneler veya hamileliğin son yarısında bulunan bebek bekleyen anneler tarafından kullanılmamalıdır.


Bebeklerin dişleri genellikle altı aylık olduklarında çıktığından, bebekler için fırçalama ve diş aralarını diş ipliğiyle temizleme gibi standart ağız bakımıprosedürlerinin uygulanması gerekmez. Ancak, bebeklerin her yeni ebeveynin bilmesi gereken özel ağız sağlığı gereksinimleri vardır. Bunlar, bebeğin biberondan dolayı diş çürümesine karşı korunması ve çocuğunuzun yeterli florür aldığından emin olmanızı içerir.


Biberonun Neden Olduğu Diş Çürüğü Nedir ve Nasıl Önlenebilir?
Biberonun neden olduğu diş çürüğü, zaman içinde şeker içeren sıvılara sıkça maruz kalmaktan kaynaklanır. Bunlar, süt, mama ve meyve sularıdır. Şekerli sıvılar, bebeğiniz uzun süreler boyunca uyuduğundan, dişlerinin etrafını sarar ve ön üst ve alt dişlerde ilk çürüklerin görülmesine yol açar. Bu sebeple, bebeğinizin ağzında bir biberon meyve suyu veya süt ile uyuyakalmasına izin vermemelisiniz. Onun yerine, uyku esnasında, çocuğunuza su veya diş hekiminiz tarafından önerilen bir sakinleştirici ile doldurulmuş bir biberon veriniz. Emziriyorsanız, bebeğinizin sürekli emmesine izin vermekten kaçınınız. Her beslenmenin ardından, bebeğinizin dişlerini, temiz, ıslak havlu veya bir gazlı bez ile silin.


Florür Nedir ve Bebeğimin Doğru Miktarda Florür Alıp Almadığını Nasıl Anlarım?
Florür, çocuğunuzun dişleri çıkmaya başlamadan önce bile, faydalıdır. Dişler oluşmakta olduğundan diş minesini kuvvetlendirir. Düzgün diş gelişimi için, birçok belediyenin su şebekesine doğru miktarda florür ilave edilir. Suyunuzun florür içerip içermediğini ve ne kadar florür içerdiğini öğrenmek için, yerel su idarenizi arayınız. Su şebekeniz, hiç (ya da yeterli miktarda) florür içermezse, bebeğinize günlük olarak verilebilen florür ilaçlar ile ilgili olarak çocuk doktorunuz veya diş hekiminizle konuşunuz. Yemeklerde ve içme suyu olarak şişe su kullanıyorsanız, bunu doktorunuza veya diş hekiminize söylediğinizden emin olunuz. Bebeğiniz için florür takviyeleri verebilirler.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://acelya.forumakers.com
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu


Koç
Yılan
Mesaj Sayısı : 23648
Doğum tarihi : 01/04/65
Kayıt tarihi : 17/02/08
Yaş : 59
Nerden : insanligin oldugu yerden

Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri Empty
MesajKonu: Geri: Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri   Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri Icon_minitimePtsi Nis. 28, 2008 2:21 pm

Ağız Kuruluğu Nedir?
Ağız kuruluğuna sahipseniz bu ağzınızı nemli tutmak için yeterli tükürüğünüz olmadığı anl..... gelebilir. Bu durum özellikle; sinirli, gergin ve stres altında olduğunuz zamanlarda görülebilir. Ağız kuruluğu sorunu kişiyi rahatsız etmesinin yanında daha ciddi problemlere yol açabilir veya ciddi bir medikal durumun varlığına işaret edebilir. Bunun sebebi, tükürüğün ağzı ıslak tutmanın yanısıra başka işlevlere de sahip olmasıdır. Tükürük, besinleri sindirmeye yardımcı olur, dişleri çürükten korur, ağız içindeki bakterileri kontrol ederek enfeksiyonu önler, çiğneme ve yutmayı kolaylaştırır.

Tükürük üreten ve tükürük bezi adı verilen bezlerin doğru çalışmamasının çeşitli nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
Bazı ilaçların yan etkileri: Antihistaminikler, burun açıcılar, ağrı kesiciler, diüretikler, tansiyon ve depresyon ilaçları gibi 400’den fazla ilaç ağız kuruluğuna neden olabilir.
Hastalıklar: Diyabet, Hodgkin, Parkinson hastalığı, HIV/AIDS ve Sjögren sendromu gibi tükürük bezlerini etkileyen hastalıklar ağız kuruluğuna yol açabilir.
Radyasyon terapisi: Başınız veya boynunuz kanser tedavisi sırasında radyasyona maruz kalmışsa tükürük bezleri hasar görebilir. Tükrük kaybı geçici veya kalıcı olabilir.
Kemoterapi: Kanser tedavisi için kullanılan ilaçlar tükrüğü kalınlaştırabilir veya ağızda kuruluk hissine neden olabilir.
Menopoz: Hormon seviyelerinin değişmesi, genellikle menopoz sonunda ve menopoz sonrası kadınlarda kalıcı ağız kuruluğuna yol açar.
Sigara: Birçok pipo, puro ve sigara kullanıcısı ağız kuruluğu yaşamaktadır.
Ağız Kuruluğu Rahatsızlığım Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?
Herkes zaman zaman ağzında kuruluk hissedebilir. Bu his kaybolmuyorsa, tükürük üretiminde bir problem olabilir. Ağız kuruluğu semptomları şunları içerir:
Ağızda, yapışkanlık ve kuruluk hissi
Yutkunma güçlüğü
Dilde yanma hissi
Boğaz kuruluğu
Dudaklarda çatlama
Tat almada azalma veya ağızda metal tadı
Aft
Sürekli kötü ağız kokusu
Çiğneme/konuşma güçlüğü
Ağız Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız kuruluğunu tedavi etmenin tek kalıcı yolu sebebini tedavi etmektir. Ağız kuruluğunun nedeni ilaçlarsa, doktorunuz reçetenizi veya ilacın dozajını değiştirebilir. Tükürük bezleri düzgün bir biçimde çalışmıyor fakat yine de biraz tükürük üretiyorsa, doktorunuz tükürüklerin daha iyi çalışmasına yarayacak bir ilaç verebilir.

Ağız kuruluğunuzun sebebi ortadan kalkacağı zamana kadar, veya hiç kalkmayacaksa, ağzınızı farklı şekillerde nemlendirebilirsiniz. Diş hekiminiz size yapay tükürük gibi ağız nemlendiricileri verebilir. Ağız kuruluğunu gidermek için özel olarak üretilmiş ağız suları kullanılması rahatlama sağlayabilir. Bunlara ek olarak:
Sık sık su veya şekersiz içecekler içebilirsiniz.
Kahve, çay veya bazı sodalar gibi, ağız kuruluğuna yol açabilen kafeinli içeceklerden kaçının.
Tükürük akışını uyarmak için şekersiz sakız çiğneyebilir veya şekersiz sert şekerler emebilirsiniz (tükürük bezi fonksiyonu az da olsa varsa).
Ağzınızda kurumaya yol açabileceği için tütün veya alkol kullanmayın.
Baharatlı veya tuzlu yiyeceklerin kuru ağızda ağrıya neden olabileceğini unutmayın.
Geceleri nemlendirici kullanın.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://acelya.forumakers.com
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu


Koç
Yılan
Mesaj Sayısı : 23648
Doğum tarihi : 01/04/65
Kayıt tarihi : 17/02/08
Yaş : 59
Nerden : insanligin oldugu yerden

Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri Empty
MesajKonu: Geri: Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri   Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri Icon_minitimePtsi Nis. 28, 2008 2:28 pm

Yirmi Yaş Dişleri Nedir?
Yirmi Yaş Dişleri, çenenin her iki tarafının en sonundaki üçüncü büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişler olduğundan ve genellikle 16 ila 20 yaş arasında çıktığı için bunlara akıl dişi de denmektedir.

Yirmi yaş dişleri en son çıkan kalıcı dişler olduğu için, ağzınızda bunlar için yeterli boşluk olmayabilir. Bu da yirmi yaş dişlerinin dişeti dokusunun veya kemiğin altında veya başka bir dişin yanında gömülü kalmasına yol açabilir. Dişler gömülü oldukları takdirde şişme görülebilir.

Kısmen çıkmış veya çarpık çıkmış yirmi yaş dişleri de ağrıya , çapraşığa veya hastalığa yol açabilir. Yirmi yaşından önce çekilen yirmi yaş dişlerinin kökleri daha az gelişmiş olacağı ve bu yaşlarda yapılan diş çekimleri daha az komplikasyonlara neden olabileceği için yirmili yaş dişleri için 16 ve 19 yaşları arasında muayene olunması tavsiye edilmektedir.
Yirmi Yaş Dişleri Nasıl Çekilir?
Diş çekme oldukça rutin bir işlemdir. Diş hekiminiz, genel anestezi ile “uyutulmanızı” veya ağzınızdaki bölgenin bir ilaçla lokal anestezi yoluyla uyuşturulmasını önerecektir.

Diş (ya da dişler) çekildikten sonra ortaya çıkabilecek kanamaları azaltmak için 30 ila 45 dakika hafifçe ısırmanız için gazlı bir bez verilebilir. Başlarda ağrı veya şişme görülse de, bu ağrı birkaç gün içinde kaybolur. Ağrı, kanama, şişme veya ateş sürekli veya ciddi ise durumu diş hekiminize danışmanız gerekir.

Çapraşıklık veya gömülü kalma nedeniyle yirmi yaş dişinin çekilmesi, gelecekte ağız sağlığınızı veya ağız kapanış şeklinizi etkilemez
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://acelya.forumakers.com
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu


Koç
Yılan
Mesaj Sayısı : 23648
Doğum tarihi : 01/04/65
Kayıt tarihi : 17/02/08
Yaş : 59
Nerden : insanligin oldugu yerden

Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri Empty
MesajKonu: Geri: Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri   Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri Icon_minitimePtsi Nis. 28, 2008 2:31 pm

Bruksizim Nedir?
Ağrılı çene kasları veya baş ağrısı ile uyanıyorsanız, bruksizim yani diş gıcırdatma alışkanlığınız olabilir. Bruksizim, dişlerin ağrımasına veya gevşemesine, bazen dişlerin bazı kısımlarının yıpranmasına ezilmesine olabilir. Sonuç olarak bruksizim, çevredeki kemiği ve diş dokusunu yok edebilir. Ayrıca, çene eklemini içeren, Temporo Mandibular eklem sendromu (TMJ) gibi problemlere yol açabilir.
Bruksizim Oluştuğunu Nasıl Bilebilirim?
Birçok insan için, bruksizim, bilinçsiz bir alışkanlıktır. Uyku esnasında rahatsız edici bir diş gıcırdatma sesi çıkarıldığına dair başkalarından yorum gelmediği sürece anlaşılamayabilir. Bazı kimselerde ise, rutin diş muayenesinde, dişlerin yıprandığı veya diş minesinin kırıldığı saptandığında teşhis edilir.

Bruksizmin diğer potansiyel belirtileri, yüz, baş ve boyun ağrısıdır. Diş hekiminiz, doğru bir teşhis yapabilir ve yüz ağrısının kaynağının bruksizim olup olmadığını belirleyebilir.



Bruksizim Nasıl Tedavi Edilir?
Size uygun tedavi, probleme neden olan şeye bağlıdır. Dikkatli sorular sorarak ve dişlerinizi kapsamlı bir şekilde muayene ederek, diş hekiminiz, bruksizmin potansiyel kaynağını belirlemede size yardımcı olabilir. Diş hasarının büyüklüğü ve muhtemel sebebine dayanarak diş hekiminiz size aşağıdaki tavsiyelerde bulunabilir:
Uyku esnasında aparey takmak — Ağzınıza uyması için diş hekiminiz tarafından özel olarak yapılan aparey üst dişlerin üzerine takılarak, alt dişlerle sürtünmesini önler. Aparey Bruksizim yönetiminde iyi bir araç olmasına rağmen, tedavi edici değildir.
Rahatlamanın bir yolunu bulmak — Günlük stres, önemli bir bruksizim nedeni gibi göründüğünden, stresi azaltan her şey, müzik dinlemek, kitap okumak, yürüyüş yapmak veya banyo yapmak yardımcı olabilir. Stresli durumlarla baş edebilmeyi öğrenmek için tavsiyeler almanız yardımcı olabilir. Yüzünüzün yan tarafına koyacağınız sıcak, nemli bir bez, diş gıcırdatmaktan kaynaklanan kas ağrılarını azaltmada yardımcı olabilir.
Ağız kapanış şeklinizi düzeltmek için, dişlerinizde düzeltme yaptırmak — Dişlerin birbirine düzgün oturmaması şeklindeki anormal bir kapanış şekli, yeni dolgu, kuron veya ortodonti ile düzeltilebilir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://acelya.forumakers.com
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu


Koç
Yılan
Mesaj Sayısı : 23648
Doğum tarihi : 01/04/65
Kayıt tarihi : 17/02/08
Yaş : 59
Nerden : insanligin oldugu yerden

Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri Empty
MesajKonu: Geri: Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri   Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri Icon_minitimePtsi Nis. 28, 2008 2:31 pm

Temporomandibular Bozukluklar Eklem Bozuklukları (TMJ) Nelerdir?
Temperomandibular eklem bozukluğu, üst ve alt çeneyi birleştiren eklemin doğru çalışmadığı anl..... gelir. Bu eklem vücuttaki en karmaşık eklemlerden biri olup, alt çenenin ileri, geri ve yanlara hareketinden sorumludur. Bu karmaşık kas, lif, disk ve kemik sisteminin işlevini engelleyen her türlü probleme Temporomandibular Eklem Bozuklukları adı verilir. Genellikle, çenenizin tıklaması ya da bir an için “takılı kalması” şeklindedir. Bu rahatsızlığın nedenini tam olarak belirlemek genellikle imkansızdır.
TMJ Semptomları Nelerdir?
Eklem bozukluklarının birçok belirti ve semptomları olabilir. TM Eklem bozukluğunuz olduğunu belirlemek güçtür, çünkü bu semptomların biri veya hepsi başka problemlerde de mevcut olabilir. Diş hekiminiz, tüm medikal ve dental öykünüzü dinleyerek, klinik muayene yaparak ve röntgen çektirerek doğru bir teşhis yapabilir.

En çok görülen semptomları şunlardır:
Baş ağrıları (genellikle migreni andıran), kulak ağrıları ve gözlerde ağrı ve basınç
Ağzınızı açtığınızda veya kapadığınızda tıklama veya çıtlama sesi
Esneme, ağzınızı geniş bir şekilde açma veya çiğneme esnasında ağrı
“takılan”, “kilitlenen” çene
Çene kaslarında hassasiyet
Üst ve alt dişlerimizin birleşme şeklinde ani değişiklik
TMJ Nasıl Tedavi Edilir?
Tek bir tedavisi bulunmadığından, semptomları önemli ölçüde azaltabilecek farklı tedaviler uygulayabilirsiniz. Diş hekiminiz size aşağıdaki tedavilerden birini veya birkaçını önerebilir:

Nemli ısı uygulayarak ya da kas gevşetici, aspirin veya diğer reçetesiz satılan ağrı kesicileri ya da antienflammatuar ilaçları kullanarak kas spazmını ve ağrıyı azaltmaya çalışın
Gece plağı veya splint olarak adlandırılan bir aparey kullanarak, sıkma ve diş gıcırdatmanın zararlı etkilerini azaltın. Ağzınıza uyması için özel olarak yapılan apareyler üst dişlerin üzerine takılarak, alt dişlerle sürtünmesini önler
Çenedeki kas gerilimini kontrol etmeye yönelik rahatlama tekniklerini öğrenin. Diş hekiminiz, gerilimi gidermek için eğitim veya danışmanlık önerebilir
Çene eklemleri etkileniyorsa ve diğer tedaviler başarısız olmuşsa, çene eklemi cerrahisi önerilebilir
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://acelya.forumakers.com
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu


Koç
Yılan
Mesaj Sayısı : 23648
Doğum tarihi : 01/04/65
Kayıt tarihi : 17/02/08
Yaş : 59
Nerden : insanligin oldugu yerden

Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri Empty
MesajKonu: Geri: Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri   Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri Icon_minitimePtsi Nis. 28, 2008 2:33 pm

Halitosis Nedir?
Halitosis, basitçe, her insanın zaman zaman yaşadığı bir problem olan ağız kokusu demektir. Nüfusun önemli bir kısmının bir döneminde kronik halitosis geçirdiği tahmin edilmektedir.
Ağız kokusuna birçok şey neden olabilir:
Yetersiz ağız hijyeni (dişleri düzgün fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak).
Dişeti Hastalığı
Soğan veya sarımsak gibi belirli yiyecekleri yemek
Tütün ve alkol ürünleri
Ağız kuruluğu — (bazı ilaçların, medikal bozuklukların ve uyku esnasında tükrük akışında azalmanın yol açtığı ağız kuruluğu— buna "sabah nefesi" denilir)
Diyabet, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi sistemik hastalıklar.



Ağız Kokusuna Sahip Olduğumu Nasıl Anlarım?
Ağız kokusunu test etmenin yöntemlerinden biri, ağzınızı ve burnunuzu elinizle kapamak, nefes vermek ve nefesinizi koklamaktır. Diğer bir yöntem ise güvendiğiniz birine nefesinizin kokup kokmadığını sormaktır. Birçok insanın “sabah nefesi” problemi yaşadığını unutmayın, bunun nedeni uyku esnasında tükrük akışının azalması, asitlerin ve diğer kalıntıların ağızda çürümesidir. Yatmadan önce dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak ve dişlerinizi ve dilinizi özellikle sabah fırçalamak, genellikle sabah nefesini ortadan kaldıracaktır.



Ağız Kokusunu Nasıl Önleyebilirim?
Ağız kokusuna neden olan gıdalardan kaçınmaya ek olarak, aşağıdaki yöntemlerle ağız kokusu ihtimalini azaltabilirsiniz:
Plakları ve yiyecek artıklarını temizlemek için dişlerinizi günde en az iki defa fırçalamak ve her gün diş ipi kullanmak. Dilinizi fırçalamak da ağız kokusunu azaltmaya yardımcı olur.
Her gece protezleri çıkarmak ve temizlemek, sabah tekrar takmak.
Diş muayenesi ve profesyonel temizlik için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmek.



Fırçalama ve diş ipi ile giderilemeyen sürekli ağız kokusu probleminiz varsa, kapsamlı bir diş muayenesi için diş hekiminizi ziyaret edin çünkü daha ciddi bir probleminiz olabilir. Diş hekiminiz size, kötü ağız kokusuna neden olabilecek dişeti hastalığı, ağız kuruluğu veya fazla plak birikimi olup olmadığını söyleyebilir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://acelya.forumakers.com
 
Çocukluk Öncesi Diş Çürükleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Acelya :: SAGLIK KÖSESI-
Buraya geçin: