Acelya
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Acelya

ACELYANIN DÜNYASI DOSTLUGUN VE SEVGININ TEK SIMGESI
 
PortalPortal  AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu


Koç
Yılan
Mesaj Sayısı : 23648
Doğum tarihi : 01/04/65
Kayıt tarihi : 17/02/08
Yaş : 59
Nerden : insanligin oldugu yerden

Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi Empty
MesajKonu: Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi   Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi Icon_minitimePtsi Tem. 07, 2008 6:28 pm



Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi

Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi veya Değişimi, 1923 yılında Lozan Antlaşması 'na ek protokol uyarınca Türkiye'de ki Rumların Yunanistan 'a, Yunanistan 'daki Müslümanla rın Türkiye'ye zorunlu göçü sürecine verilen addır. Mübadelede 1,500,000 ila 2,200,000 Rum Yunanistan 'a, 350,000 ila 500,000 Türk Türkiye'ye göçmüştür. Türkiye'de sadece İstanbul kenti ile Gökçeada ve Bozcaada'd a oturan Rumlar, Yunanistan 'da ise sadece Batı Trakya'da oturan Türkler mübadelede n muaf tutulmuşla rdır.

Değişimin çok büyük bir bölümü 1923-1924 yıllarında gerçekleşm iş, ancak geriye kalan az sayıda sayıda olayda 1930 İnönü-Venizelos sözleşmesi ne dek zorunlu göç uygulaması na devam edilmiştir .

Zorunlu göç gerek Türk gerek Yunan ekonomisin de yaklaşık 20 yıl süren ağır bir krize yol açmıştır.

Mübadeleni n Arka Planı

1912-1922 yılları arasındaki savaşlar nedeniyle Balkanlar’ da, Ege Adalarında ve Anadolu’da büyük acılar yaşandı. Balkan Savaşı sonrasında yüz binlerce Müslüman savaşta yenik düşen Osmanlı ordusunun peşi sıra korku ve panik içinde doğdukları toprakları terk ederek Anadolu ‘ya sığındı. Benzer trajedi, 1922 yılında Kurtuluş Savaşında yenik düşen Yunan ordusuyla beraber Anadolu’yu terk eden Ortodoks Rumların başına geldi. Bir ay gibi kısa bir süre içinde yüz binlerce Ortodoks Rum Yunanistan ’a sığındı. Bu durum Yunanistan ’da büyük sıkıntılar a ve kaosa yol açtı. Yunanistan ’ın nüfusu bir anda dörtte bir oranında arttı.

Lozan Barış Konferansı toplandığı nda öncelikle sığınmacıl ar ve esirler konusu ele alındı. İngiltere temsilcisi Lord Curzon’un teklifi ve Milletler Cemiyeti görevlisi Nansen’in raporu doğrultusu nda; Yunanistan ’da yerleşik Müslümanla rla Türkiye’de yerleşik Ortodoks Rumların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşme uyarınca; İstanbul’d aki Ortodoks Rumlar ile Batı Trakya’dak i Müslümanla r hariç Yunanistan ’da yerleşik bütün Müslümanla r Türkiye’ye , Türkiye’de yerleşik bütün Ortodoks Rumlar Yunanistan ’a gönderildi . Mübadele sözleşmesi nin kapsamına 18 Ekim 1912 tarihinden sonra yurtlarını terk etmiş olanlar da alınarak mülteciler sorununa bir çözüm bulunmuş oldu.

Nüfus Mübadelesi Anadolu'da ki 2.200.000 Rum'un (ki buna özellikle Mersin , yöresindek i, Hristiyan olan ve Türkçe konuşan halk da dahildir), Yunanistan 'a, Yunanistan 'daki 500.000 Türk'ün (ki buna özellikle Girit'teki bir kısım Yunanca bazlı ve Türkçe kelimeleri n yoğun olduğu bir diyalekt konuşan Müslümanla r dahil) Türkiye'ye gelmesi ile sonuçlanmş tır.

Batı Trakya Türkleri ve İstanbul Rumları nüfus mübadelesi nden muaf tutulmuş, Lozan ile Türkiye'ye verilen Bozcaada (Tenedos) ve Gökçeada (İmroz) adalarının yoğunlukla Rum olan halkları da mübadele kapsamı dışında kalmıştır. Bugün Yunanistan 'da Batı Trakya Türkleri'n in nüfusu 150.000 olarak tahmin edilmekted ir ve Oniki Ada Türkleri'n in nüfusu 5.000 olarak tahmin edilmektir . Türkiye'de ki Rum nüfus ise bugün 2.000 kişiye düşmüştür. Günümüzde ise en büyük Rum-Ortodoks nüfusu sırasıyla İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada'd a yaşamaktad ırlar.

Mübadil olan Müslüman Türkler ve Hıristiyan Rumlar büyük zorluklarl a yeni yurtlarına gelmiş ve evlerine yerleşmişl erdir. Cami avlularınd a, barakalard a ve sokak ortasında kalan bu insanlarda n yeni yurtlarına ulaşanları n sayısı, yola çıkanların sayısından az olmuştur. Yurda ulaşan mübadiller e devlet tarafından yurdun Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerin de verimli araziler ve bunları işleyecek araç-gereç ve malzeme verilmişti r.

Tarihteki ilk zorunlu göçü içeren bu sözleşme ile iki milyon civarında insan yurtlarınd an kopartılar ak, yeni yerleşim bölgelerin de yaşamaya mecbur edildi. Tarihimizd eki bu kitlesel ve zorunlu göçe kısaca mübadele, bu insanlara da mübadil deniyor.

Ünlü 1923 Mübadiller i

1. Kuşak Mübadiller

* Necati Cumalı: Cuma Beylerinde n-Kaylardan (yeni adı Florina) Türkiyeye (Urla)
* Dido Sotiriyu: Aydın'dan Yunanistan 'a
* Sedat Alp: Karaferye' den (yeni adı Veroia)
* Mazlum Kayalar

2. Kuşak Mübadiller

* Cüneyt Ülsever
* Lütfullah Kayalar
* Sefer Güvenç
* Sadri Soylu
* Kahraman Şenlik

3. Kuşak Mübadiller

* Kenan Yaşar
* Esat Halil Ergelen
* Ahmet Şefik Şenlik
Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi User_offline Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi Reputation
vbrep_register("92451")
Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi Report
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://acelya.forumakers.com
 
Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Rusya: 1 - Yunanistan: 0
» Rusya: 1 - Yunanistan: 0

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Acelya :: KÜLTÜR.::.SANAT.::.TARİH:.. :: Türk ve Dünya Tarihi-
Buraya geçin: