sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Ortak Paydanın Unutulduğu Zamanlar C.tesi Ekim 04, 2008 6:06 pm | |
| | | |
Zaman kavramından yine dem vurmayacağım on gün sadece on gün,veya bi hafta gibisinden;ama bu dönemlerde yaşanılan gündemin hızına yetişmek hakikaten çok zor ! Bilindiği ve beklenildiği üzere Kafkaslarda patlak veren savaş zannedersem hepimizi tedirgin ediyordur.Savaştan haz alanlara sözümüz olamaz,o ayrı ! Yaşanılanları algılamak oldukça kolay aslında.Stratejik önemini anlatmaya gerek olmayan kafkaslarda Amerikan ve Rus çıkarlarının bir kez daha çatışmasıdır yaşanılanlar.. Kosova'nın Amerikan destekli bağımsızlık ilanı sonrası büyük prestij kaybeden Rusların uzun vakittir tasarladığı bu saldırı Gürcülerin de bizzat katkısıyla yıl sonunu beklemeden patlak verdi.Rusların Osetlere verdiği imtiyazlarla amerikan mandasındaki sözde müttefik gürcistana karşı geliştirilen stratejisi tamamen bölgede ileride bir NATO topluluğu olma ihtimali kuvvetlenen Gürcülerin planını bozmaktır ve Amerikaya meydan okumaktır.-Durum bu-.Emperyal savaşların ve kapitalizmin beslediği mikro milliyetçiliğin doğurduğu çok tipik bir savaş örneği-. Kaygıların kaynağı ise yeni amerikan başkanlarının da seçim malzemesi olarak sunulan Amerikanın olası İran işgalinin konuşulduğu günlere bu "Rus denemesi"nin denk düşmesi.Uzmanların şu an için en büyük temennisi bu yönde bir olaylar zincirinin yaşanmaması;ama uluslararası aktörlerin tasarladıkları bir plan var olup da önüne geçebilene aşk olsun! İşin siyasi ve stratejik boyutunu herkesin bildiğini bilmeme rağmen anlattım çünkü şimdi değineceklerimle bütün bu yazının üstünü bi çırpıda çizip; manasızlaştıracağım: Ölen üç bin sivil söz konusudur.Bunlar fare,böcek,kene,bit,pire değil,İnsan!.. herkes ağzı olduğundan konuşur;siyaset yaptığını düşünür falan filan.Bir de konuşurlarken ahlak felsefesini de hatırlasalar!Ortak paydaya bir iki vurgu yapsalar! Orada ölenlerle akrabayız biz;tıpkı Irak'da can veren milyonlarla olduğu gibi.Ya da Sudan'daki emperyal düzenin getirdiği sömürülerek aç ölen milyonlarla da.. Bu paydamız unutulmamalı.Tarihe bakarak bugünün doğuracağı sonuçlar çok açık görülmektedir.Ne olursa olsun;dünyada hiçbir ulus çıkarı; değil milyon bir masumun canına değer ölçülemez!...Bu ahlak anlayışı toplumlardan çıkarıldığı vakit dünyanın sonunun geldiğini düşünmeye başlar insan;geçmişte olduğu gibi..Durumun çözümü için yeryüzüne gelmiş pekçok bilge çözüm üretmişlerdir.Başta Mustafa Kemal'in toplumlara entegre etmeye çalıştığı enternasyonel bir enstitü projesi bugün yaşanılanlara çok önemli bir çözüm alternatifiydi.Emperyal güçlerse bunu bertaraf etmekte hiç gecikmedi..Görüldüğü gibi sorunların kökeni büyük.. İnsanoğlunun ihtiyacı sağlam bir eğitim düzeni,kırsala ulaşabilmiş bir aydınlanma hareketi,yeni bir ahlak felsefesidir..(ahlak felsefesinin kurulumu üzerine de tarihteki düşünürlerin yanısıra günümüzde de Nihat Genç'in son derece güncel yaklaşımları vardır.Ahlak felsefesi deyimine de ondan esindiğimi belirtmeliyim) İçim -çok samimi söylüyorum ki -kendi yurttaşlarım ölüyormuş gibi sızlamaktadır Kafkaslarda ölenler için,ve kaygım tüm insanlık adınadır.Ortak paydanın unutulduğu zamanlar,en vahim anlardır;bizler için..gerçek insanlar için.. Ben de şimdi tarafları son derece içi boş bir şekilde diplomasiye davet ediyorum !
|
| |
|