Bugün Dünya AIDS Günü. Dünyada yaklaşık 39.5 milyon AIDS hastası ve HIV taşıyıcısı bulunuyor
Dünyanın AIDS'le başı dertte
ŞULE KÖKTÜRK
01.12.2006 Cumhuriyet
Dünyada yaklaşık 39.5 milyon AIDS hastası ve HIV taşıyıcısı bulunuyor, her yıl bu sayıya yaklaşık 11 bin yeni HIV taşıyıcısı eklendiği tahmin ediliyor. Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre toplam 2 bin 412 vaka ve taşıyıcı bulunuyor. AIDS/HIV konusunda yaşanan en önemli sorunlardan birinin dışlanma ve yasakçı zihniyet olduğunu vurgulayan AIDS Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Selim Badur, "AIDS/HIV'le ilgili önlemler alınırken prezervatif dağıtımı, uyuşturucu kullananlara steril enjektör dağıtımı gibi kampanyalar düzenleniyor. Bu tür kampanyaları yasaklayan ülkelerde AIDS'te artış, destekleyen ülkelerde ise azalma görülüyor" dedi.
Her yıl 1 Aralık, yurttaşların AIDS konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla "Dünya AIDS Günü" olarak değerlendiriliyor. Gün ve hafta kapsamında, Sağlık Bakanlığı ve AIDS'le mücadele eden dernekler, yurttaşları bilinçlendirmek için çeşitli etkinlikler düzenliyorlar.
Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre 1985 yılında 1 AIDS ve 1 HIV taşıyıcısı olmak üzere toplam 2 vaka bulunurken 2006 yılının son 6 ayına kadar yapılan istatistiklere göre sayı 2 bin 412'ye çıkıyor. İllere göre dağılıma bakıldığında ise en çok HIV/AIDS vakasının yaşandığı iller şöyle sıralanıyor: İstanbul'da 732, İzmir'de 210, Ankara'da 125, Antalya'da 69, Adana'da 45, Hatay'da 43, Mersin'de 42, Bursa'da 41, Kocaeli'nde 28, Muğla'da 28. HIV/AIDS'ten etkilenen kişilerin çoğunluğu, en üretken çağları olan 30-35 yaşlarında bu hastalıkla yaşamaya başlıyor.
Dünya AIDS Günü nedeniyle sorularımızı yanıtlayan AIDS Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Selim Badur, bilim insanlarının, Türkiye'de HIV/AIDS vakaları verilerinin gerçek rakamları yansıtmadığı yönünde şüphesi olduğunu, ancak bu konuda sağlıklı veriler elde edilebilmesi için yapılan sürveyans çalışmasının 2008 sonunda sonuçlanacağını söyledi.
Bu konudaki en önemli sorunlardan birinin HIV/AIDS hastalarına yönelik damgalama ve dışlama olduğunu ifade eden Badur, bu tür yaklaşım sergileyen ülkelerde de HIV/AIDS'te artış yaşandığına dikkat çekti.
Badur şöyle konuştu: "Bu hastalığın önüne geçilebilmesi için, çeşitli ülkelerde, prezervatif kullanım kampanyası, uyuşturucu kullananlara steril enjektör dağıtımı gibi uygulamalar yapılıyor. Bazı kesimler, böyle kampanyalarla seks ve uyuşturucu özendiriciliği yapıldığını savunuyorlar, ancak istatistiklere bakıldığında, bu tür kampanyalara yasak koyan ülkelerde HIV/AIDS artarken bunu destekleyen ülkelerde azalma görülüyor. Yasakçı zihniyet, bu grubu gizliliğe ve yeraltına itiyor."