Ağır bir depresyon geçiren Hollandalı ressam Vincent Willem Van Gogh, 1888'de kulağını kesti.Vincent Willem van Gogh, 30 mart 1853 ile 29 temmuz 1890 arasında yaşadı. 900 resim ile bin 100 çizimden oluşan yapıtlarının hepsini akıl hastalığına yakalanıp kendini öldürmeden önceki 10 yıl içinde üretti.
Van Gogh'un, dışavurumculuk, fauvizm ve soyutlamanın erken dönemleri üzerinde büyük etkisi olmuştu. Hayattayken hiçbir yapıtını satamayan Van Gogh'un tanınması, 1901'de resimlerinin Paris'te sergilenmesiyle başladı.
En önemli yapıtları Amsterdam'daki Van Gogh ve Otterlo müzelerinde sergilenen Van Gogh'un 'Süsenler' adlı tablosu 1987'de 53.9 milyon dolara, 'Doktor Gachet'in Portresi' adlı tablosu da 1990'da 82.5 milyon dolara satılmıştı.
Van Gogh, 19'uncu yüzyılın en trajik sanatçılarından biriydi. Bunaltılarının en büyük nedenleri hiçbir işe yaramadığına olan inancı ve bir şeyler yapma, bir çıkış bulma isteğiydi.
Acı çekiyordu, mutsuzdu, huzursuzdu ve yalnızdı, ama resimleriyle neşe ve sevinç uyandırmak istemiş, acıları sevince, hüzünleri neşeye ve yalnızlığı birlikteliğe döndürmeye çalışmıştı.
İnsanların yalnızlık, hüzün ve acı içindeki hallerinden etkilenip bunları resimlerine yansıtmıştı. İçinde yaşadığı dünyada kendini uyumsuz hisseden bütün melankolikler gibi acı çekenlere ilgi duymuştu.
Kendini alçalmış, sevgilerden uzaklaşmış görüyordu. Yararsızlığının kendi elinde olmadığını, yazgısı sonucu kafese tıkıldığını, bir şeyler yapmak istediğini, ama bunun yolunu bulamadığını yazıyordu mektuplarında:
"Çoğu zaman 30 yaşında olduğuma inanamıyorum. Çok daha yaşlı hissediyorum. Beni tanıyanların bana 'rante' gözüyle baktıklarını düşündüğümde ve bazı şeyler değişmezse haklı çıkacaklarına inandığımda içim kararıyor. Sanki bu şimdiden gerçekleşmişçesine umutsuzluğa kapılıyorum..."
"İnsanları diri diri gömercesine kilitleyip çevrelerinde duvarlar örenin ne olduğu bilinmez, ama yine de birtakım duvarların, tel örgülerin, demir parmaklıkların varlığı hissedilir. Bütün bunlar bir kuruntu, bir hayal midir? Sanmıyorum. Ve insan kendi kendine sorar: Tanrım bu uzun süreli mi, temelli ve herkes için geçerli olan bir ebediyet midir?"
29 temmuz 1890'da kendini vuran Van Gogh iki gün sonra ölmüştü. Ölümünden sonra üzerinde bulunan kardeşine yazdığı ama göndermediği mektupta, "sanat uğruna hayatımı tehlikeye atıyorum ve bu yüzden aklımın yarısını yitirdim" diye yazmıştı.
Günün diğer önemli olayları1872: Vefa Lisesi'nde eğitime başlandı.
1876: I. Meşrutiyet, II. Abdülhamit'in hattı hümayunuyla ilan edildi. I. Meşrutiyet 13 Şubat 1878'de sona erse de, ülkede 'parlamento' düşüncesini doğurdu.
1930: Menemen'deki gerici ayaklanmada yedek subay öğretmen Kubilay katledildi.
1931: Romancı Mehmet Rauf 56 yaşında öldü.
1941: Japonya, Hong Kong'u işgal etti.
1979: Türk Hava Yolları'nın Trabzon adlı uçağı Samsun-Ankara seferini yaparken yoğun sis nedeniyle düştü, 39 kişi öldü.
1980: Mısır'ın Ankara Büyükelçiliğini basan dört Filistinli idama mahkum edildi.
1986: Altı yıldır süren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu davası sona erdi, DİSK kapatıldı. Bin 477 sanıktan 264'ü için 15 yıla kadar varan hapis cezaları verildi.
1996: Bergama halkı siyanürlü altın aranmasını protesto amacıyla çıplak yürüyüş yaptı.