23 Mart 2009 Pazartesi ~ Günün Hikayesi “Keşke bir gün keşke demeyi unutmuş olsam...”
Sümen
geçmişten günümüze gelen eski bir kavram. Günümüzde ise neredeyse hemen hiç kullanılmıyor. Sözlük anlamına göre sümen
çalışma masalarının üzerine konulan genelde deriden imal edilmiş yazı altlığı demek.
Aynı zamanda altına çeşitli evrakın konmasına müsait olan bir yapısı da var. Genelde görülmesi istenmeyen
gizlenmek veya gözden uzaklaştırılmak istenilen evrak
sümenin altına konulur. Bu tabire de ‘sümen altı etmek’ denir.
Bilgisayar dünyasına geçmemizle sümen altı kavramı biraz olsun kayboldu
sümenin yerini dizüstü bilgisayar veya klavye aldı. Onlarında altına pek bir şey konulamadığı için ‘sümen altı etmek’ yalnızca mecazi anlamı ile akıllarda kaldı. Ancak ben bu kavramı mecazi anlamından yola çıkarak hayatımıza aktarmak istedim ve bu nedenle de yazının başlığına “Sümen altı yaşamlar” adını verdim.
Birçoğumuz hayal ettiğimiz
dilediğimiz hayatı yaşamayı içtenlikle isteriz. Ama bazen hayat şartları veya imkansızlıklar hayal ettiklerimizi yaşamamıza izin vermez. Bir açıdan baktığımızda bu gerçek
aslında değiştiremeyeceğimiz alanlar içerisine girer. Bu alanın dışında yer alan bir başka bölüm vardır ki o da
değiştireceğimiz alanlar içerisinde yer alan ama çeşitli nedenler ile ertelediğimiz
öz disiplinsizlik ile kaçtığımız
iradesizlik nedeni ile başlayıp da vazgeçtiğimiz
özgüvensizlik nedeni ile belki de hiç başlamadığımız
kendimize zaman zaman itiraf bile edemediğimiz nedenler ile boşverdiğimiz etkenlerdir.
İşte ben bunlara kelimenin tam anlamı ile “Sümen altı ettiğimiz yaşamlar” adını veriyorum.
“Hep bunu düşünmüşümdür...”
“Keşke yapsaydım...”
“Keşke o şansı kullansaydım...”
Keşkeler ile yaşansaydı
hepimizin başı göğe ererdi.
Yaşam aslında bazen bize sunulan sonsuz bir açık büfe gibidir. O açık büfede yenilebilecek çok şey vardır
hepimiz elimize kaşığımızı alıp açık büfeden neyi ne kadar yiyebileceğimize bakabiliriz. Ancak herkesin kaşığı farklıdır; her kaşık yaşama bakışımız
bir başka deyişle vizyonumuzdur.
Neden bakış açımızı genişletemiyoruz?
Aslında açık büfenin fırsatlarını görmek bizim elimizde. Fakat bizler yine de açık büfede tadını bildiğimiz yemeklere yöneliyoruz
tadını bilmediklerimizi ise zaman zaman denemeye korkuyoruz. Çünkü bilmediğimiz bir yemeği yemek bir risk. Belirsizlik. İşin ucunda aç kalmak var. Tadını bildiğimiz yemek ise kendi güvenlik alanımızın içerisinde. Daha doğrusu alışılagelmiş. Yaşam da böyle bir şey değil mi? Yaşamımızda bir alışkanlık alanımız var. Sürekli yaptığımız davranışlar veya düşünce yapımız ile bir nebze belirli ölçüde karakterimiz var. Bu alanın içerisinde de en baştan
çok uzun zamandır tanıdığımız
bildiğimiz arkadaşlarımız
dostlarımız
sosyal çevremiz var.
Peki
yeni bir sosyal çevre edinmek için veya yeni insanlar tanımak için bu alanın dışına çıkmak durumunda değil miyiz? İşte
bu alanın dışına çıkmak demek
tıpkı farklı yemekleri denemek gibi güvenlik alanının dışına çıkmak
hesaplanmış riskleri almak ve belirsizliklerin üzerine gitmek demektir.
Çevrenizde sürekli bulunan birisine aşık olursunuz
ancak yıllarca ona bunu söyleyemezsiniz. Bu birçoğumuzun başına gelmiştir. Söyleyememe nedenimizin başında ise “ya reddederse ?” kaygısı
yani kaybetme korkusu gelir. Kaybetme korkusunun bize faydası nedir? Hiç!
Neden mi ?
Ne kazandınız ki ne kaybedeceksiniz? Henüz bir şeyi kazanmadan nasıl kaybedebilirsiniz ki?
Bizim odaklanmamız gereken yaşamdaki kaybetme korkusu değil
tam aksine kazanma arzusuna sahip olmaktır. Sürekli aynı alanlarda dolaşırsak vizyonumuzu genişletmemiz imkansızlaşacağı gibi
bir diğer yandan vizyonsuzluğa adım atıp
bakış açımızı köreltmeye de başlarız. İşte o zaman gerçek kaybetme ile karşı karşıya geliriz. Kazanma arzusuna odaklanmak isteyen bir bireyin en büyük silahı ise kendini tanıması
özgüveni ve bunu kendisine yaptırabilecek özgüvenidir. Özgüven ve hesaplanmış riskleri alabilmek kazanma arzunun temelidir.
Keşkeler ile yaşamamak için
kaybetme korkusuna değil kazanma arzusuna odaklanmak için
özgüvenimizi hep tazelemek zorundayız. Yaşamda ayakta kalmanın anahtarı da budur; yani özgüvendir. Kazanmak için yaşamalıyız
ya kaybedersem diyerek değil. Yaşam sahasında maça
kaybedersem diye değil
kazanacağım diye çıkmak zorundayız. Aksi takdirde yaşam bizi delice esen rüzgarı ile savurup atar. Savrulup atılan bir yaprak olmamak için
yaşam rüzgarında oradan oraya atılmak yerine yelken açıp yeni limanlara gidebilmek
yeni dünyayı keşfedebilmek için...
‘Keşke’leri unutalım ve yaşamımızı sümen altından çıkarıp yaşayalım...