Tarihte bugün: 22 Nisan 1940 yılında Siirt'in güneyindeki Beşiri yakınlarındaki Raman Dağı'nda bin 42 metre derinlikte petrol bulundu.
Anadolu'da petrol arama çabaları 1929 yılında başladı. O dönemde hükümet, Columbia Üniversitesi'nde maden mühendisliği eğitimi gören Cevat Eyüp Taşman'ı ABD'den Türkiye'ye getirtti.
Petrol Arama İşletme Dairesi'nin başına getirilen Taşman, mühendis İhsan Ruhi Berent'le birlikte yabancı uzmanlardan da yararlanarak Doğu ve Güneydoğu'da petrol arama çalışmaları yürüttü.
Doğu Anadolu'da petrol sondajı için jeolojik etütler ve jeofizik araştırmalar 1933'te başladı. İlk derin kuyu sondajı 1934'te Midyat'ta yapıldı ve bin 327 metreye inildi. Petrol bulunamadı.
1936 yılında Raman kuyuları açıldı. 1940 yılında Iluh-Batman'da bin 42 metre derinlikte petrole rastlandı. Günde 10 metreküp ham petrol verimi olan kuyu ümitleri uyandırdı.
Petrol arama çabaları devam ederken, açılan kuyulardan çıkarılan petrolü işlemek için Raman'da Maymune Boğazı'nda 1949 yılında ilk rafineri faaliyete geçti.
1954 yılında Petrol Kanunu çıkarıldı ve 1955'te Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı kuruldu. Yerli ve yabancı özel şirketlere petrol arama izni verilmeye başlandı.
Türkiye'de şu anda yerli-yabancı 28 şirket petrol arıyor. Rafinerilerde yılda 26.5 milyon ton ham petrol işleniyor. Ancak bunun sadece 2.5 milyon tonu Anadolu'dan çıkarılıyor.
Başka neler oldu:
1916: Keman virtüözü Yehudi Menuhin doğdu.
1920: İtilaf Devletleri, Osmanlı hükümetini Paris'te toplanacak sulh konferansına davet etti.
1924: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü kuruldu. Anadolu demiryollarının devletleştirilmesine ilişkin yasa benimsendi.
1933: Türkiye ile Osmanlı Düyunu Umumiye Hamilleri arasında imzalanan antlaşmayla Osmanlı borçlarının tasfiyesi sağlandı.
1947: Türkiye'ye yabancı sermaye girişine izin veren yasa kabul edildi.
1962: Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Hakimler Kurulu'nun kurulmasına karar verildi.
1977: Sinema oyuncusu Atıf Kaptan, Ürdün'ün başkenti Amman'da hayata veda etti.
1993: Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın naaşı, Fatih Camisi'nde kılınan namazdan sonra Vatan Caddesi'nde hazırlanan kabirde toprağa verildi.