sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Günün Menüsü Ptsi Kas. 02, 2009 4:06 am | |
| Günün Menüsü
GÜNÜN MENÜSÜ
BAMYA ÇORBASI
200 gr çiçek (kuru) bamya 100 gr yağlı kuzu eti 3 soğan 3 domates 5-6 su bardağı su 3 limon 1 çorba kaşığı kuyruk yağı 1 çorba kaşığı sade yağ Tuz
Bamyaların tüylerinin dökülmesi için kalburda elle ovun.Limonlu suda yıkayın. Birkaç limon dilimi eklediğiniz kaynar suda haşlayıp iplerini çıkarın.Eti küçük küpler şeklinde doğrayın.Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın.Domatesleri rendeleyin. Sadeyağ ve kuyruk yağını bir tencerede eritin.Soğan ve eti kavurun.Rendelenmiş domatesi ilave edin. Su ve tuz ekleyip kaynatın.Su kaynayınca 2 limonun suyunu ekleyin.Bamyayı ilave edip karıştırmadan pişirin.Sıcak olarak servis yapın.
SADE PiLAV
Malzemeler : 1,5 su bardağı pilavlık pirinç 1 yemek kaşığı (tepeleme) tereyağı 2 yemek kaşığı sıvıyağ 1 tatlı kaşığı tuz 1 adet kesme şeker birkaç damla limon suyu 2,5 su bardağı su (Ben soğuk su kullanıyorum.)
Yapılışı : Pirinçler ayıklanıp, yıkanır. Bir kaba alınarak üzerine kaynar su ve tuz dökülür. Üzerine kapak kapatılarak soğuyuncaya kadar (en az 30 dakika) bekletilir. Bir süzgece alınıp, yıkanarak fazla tuzunun gitmesi sağlanır. Geniş bir tencereye sıvı yağ ve tereyağı alınır. Tereyağı eriyince süzülen pirinçler eklenir ve bir süre kavrulur. Pirinçler çıtır çıtır ses çıkarmaya başlayınca tencereye su eklenir. Tuz, kesme şeker ve limon suyu eklenir. Kaynamaya başlayınca en kısık ocak alevinde suyunu çekinceye kadar pişirilir. Bir süre demlenmeye bırakılır. Tencereyi bez bir örtüyle sarmak pilavın uzun bir süre sıcaklığını korumasına yardımcı olacaktır.
ARNAVUT CİĞERİ
Malzemeler
500 gr Kuzu Ciğeri
1 su bardağı Un
1 çorba kaşığı Toz Kırmızıbiber
Kızartmak için Sıvıyağ
Soğan salata için
2 tane kuru Soğan
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı sumak,tuz
Arnavut Ciğeri Yapılışı :
Kuşbaşı halinde doğranmış olan kuzu ciğerlerini yıkayıp kanlarını bol suda akıttıktan sonra süzelim. Sonra bir kenarda una kırmızıbiber ilave ettikten sonra ciğerleri azar azar bu karışıma bulayalım. Ciğerlerin üzerindeki fazla unları silkelim. Bu arada tavaya bol miktarda yağ koyup kızdırın. Kızgın yağda olması gerekiyor unutmayın. Ciğerleri yağ çektirmeden kızartın.
İlk ciğerler kızardıktan sonra kızgın tavanın içinde yanmış un birikintisi kalacaktır. onun için diğer unlanmış ciğerleri tavaya atmadan önce bu yanmış unları içinden alalım, ya da biraz zahmetli ama ben bir süzgeç yardımıyla bu kızgın yağı süzüyor ve unları içinden böyle alıyorum. Sonra tekrar tavaya bu yağı koyun ve diğer unlanmış ciğerleri kızgın yağda kızartın.
Eğer ciğerleriniz çok ise bu işlemi böyle deneyin, çünkü içindeki yanmış unları almazsanız diğer atacağınız unlu ciğerler sert olmuyor, yumuşuyor ve içi pişmiyor. Bu benden size bir dipnot.
Soğan salatasının yapılışı
Sonra iki baş kuru soğanı ortadan ikiye bölerek piyazlık doğrar şekilde doğrayın,maydanoz,tuz,sumak ekleyip servis tabağına yayın. Üzerine ciğerleri koyup servis yapın.
BAHARATLI PATATES TAVA
5 adet orta boy patates 2 adet ufak soğan(çok ince yemeklik doğranacak) 1 diş sarmısak tuz karabiber kekik kırmızı biber isteğe bağlı diğer baharatlar 1,5 su bardağı süt 3 kaşık tereyağ
Yapılışı
Patatesleri haşlayıp, küp şeklinde ufak parçalara doğrayın. Soğanları ve sarımsağı tereyağda pembeleştirin. Baharatları ekleyin. Daha sonra patatesleri ve sütü ekleyerek, sütü çekinceye kadar pişirin.Sıcak olarak servis yapın.
SALATA
1 marul 200 gr mantar Karabiber 4 çorba kaşığı sirke Tuz 1-2 tatlı kaşığı hardal 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 soğan
Marulu yıkayıp süzdükten sonra iri iri doğrayın. Mantarları ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince dilimleyin. Soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Sir***i tuz, karabiber, hardal ve zeytinyağı ile karıştırın. Soğanları ilave edin. Hazırladığınız sosu salatanın üzerinde gezdirin. Mantar dilimlerini ilave edip salatayı karıştırın, servis yapın.
KAZANDİBİ
1 kilo süt
250 gram şeker
125 gram pirinç unu
1 paket vanilya
Ve pudra şekeri
Bir kilo sütü kayanamaya ateşe koyalım. sonra içine şekeri ve ayrı bir kapta biraz su ile çırptığımız pirinç ununu koyalım ve iyice karıştırarak sütün içine dökelim. Bu işlem pirinç ununun topaklanmamsı içindir. Sonra hızlı bir şekilde karıştırmaya devam edelim ve sütle pirinç unu muhallebi kıvamına gelinceye kadar yani koyulaşıncaya kadar kaynatalım. Sonra küçük boy fırın tepsisini yağlayalım ve üzerine eşit miktarda pudra şekeri veya toz şeker serpelim. Yapmış olduğumuz kazandibinin muhallebisini tepsiye yayarak dökelim. Daha sonraki işlem ister fırına verip altının kızarmasını sağlarsınız ya da ateşte sürekli olarak çevirerek altının karamelleşmesini sağlarsınız. Yöntem size kalmış.Yalnızca fırının üst kısmının sıcaklığı olmasın. sadece alttan ısıtılacak. Altının kızardığından ve karamelleştiğinden emin olduğunuzda fırından alıp ayrı genişçe bir yere soğuk suyla tepsinin altını hemen temas ettirin. Ve bir kaç dakika öyle su içinde bırakın. soğusun. iyice soğuduktan sonra istediğiniz boyutta bir bıçak yardımıyla dilimlere bölerek, karamel kısmı üste gelecek şekilde bir spatula ile rulo şeklinde döndürelim.
AFİYET OLSUN... | |
|