İngiliz bilim adamları, başka gezegenleri keşfetmek için uzay araçlarınca götürülecek ve rüzgarın taşıyabileceği toz kadar minik “akıllı” aygıtlar kullanmayı düşünüyor.
“Akıllı toz” adı verilen aygıt, bir miktar elektrik verildiğinde şekil değiştirebilen, yöne belirlenebilen plastik bir kılıfla kaplı bir bilgisayar yongasından oluşuyor. Ayrıntıları Preston’daki Astronomi Konferansında sunulan projede, parçacıkların topluca bir küme oluşturabilmek için kablosuz ağ şebekesi kullanabilecekleri düşünülüyor.
Çok uzakları milimetrik ölçülerdeki aygıtlarla keşfetme fikrinin yeni olmadığını söyleyen Glasgow Üniversitesinden Dr. John Barker, ancak şimdi meslektaşlarıyla birlikte bunun gerçekleştirilebilirliğini görmeye çalıştıklarını belirtti.
Glasgow Üniversitesi Nanoelektronik Araştırma Merkezi�nde görevli Dr. Barker, şu anki bilgisayar çiplerinin boyutu ve gelişmişliğinin bunun için yeterli olduğunu düşündüklerini belirterek, akıllı tozların gezegene gidecek uzay aracının burun kısmına yerleştirilebileceğini ve rüzgarında taşınacağı gezegen atmosferinde salıverilebileceğini kaydetti.
Mars gibi bir gezegen için akıllı toz taneciklerinin her birinin bir kum taneciği kadar olması gerektiğini düşünen bilim adamları, bir miktar voltaj uygulayarak, çipi çevreleyen polimer kılıfın şeklini değiştirmeyi, böylece şiddetli fırtınada dahi toz parçacığını hedefine yönlendirmeyi planlıyor