sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: kadıköydeki Tarihi Eserler__________- Paz Mart 30, 2008 11:16 am | |
| Süreyya Paşa Sineması: II.Abdülhamit tarafından yapılmıştır. Özellikle iç dekorasyonu, yan locaları, tavan resimleri ve heykelleriyle, adeta eski barok opera binalarındaki havayı sunar.
Surp Levon Kilisesi: Ermeni Katolik Kilisesi’dir. 1911’de yapılmıştır.
Köçeoğlu Hamamı Kemeri: Sinemanın ilerisinde, aynı yol üzerinde, tuğladan kocaman bir kemerdir. Eski bir hamamın günümüze kalan izleridir. II. Abdülmecit tarafından yapılmıştır.
İngiliz Kilisesi: 1860’ta yapılan bu kilise Anglikan mezhebinde olan Hristiyanlar içindir. Küçük Moda’dadır
Aya Trias Kilisesi: Moda’da Hacı Şükrü Sokağı’ndaki Rum Ortodoks kilisesidir.
Presbiteryen Kilisesi: 1911’de yapılmıştır.
Moda Camisi (Gülbahçesi Camisi): Bir zamanlar bahçesinde çeşitli cins güller yetiştiği için “Gülbahçesi Camisi” denmiştir. 1952’de yapılmıştır.
Fransız St. Joseph Okulu: Kalamış körfezine inen yokuş üzerinde ve sonundadır.
Yoğurtçu Park Çeşmesi: Buradaki yoğurtçular tarafından 1810’da yapılmıştır.
Kadıköy Kız Lisesi: Eski bina Muhtar Paşa’nın konağıydı.
Rızapaşa Çeşmesi: 1861 yılında, Tophane Müşiri Rıza Paşa tarafından yaptırıldı. Moda, Rızapaşa Sokak’tadır.
Moda Ayazması: Moda Burnu’nda, iskele kayıkhanesindedir.
Moda Vapur İskelesi: “Birinci ulusal mimarlık” üslubunun öncülerinden Vedat Tek’in eseridir.
Halitağa Çeşmesi: III.Selim zamanda yapılmıştır. Halitağa Caddesi’nin başındadır.
Kayışdağı Çeşmesi: Halitağa Caddesi’ndedir. Günümüzde de suyundan faydalanılmaktadır.
Salı Pazarı: Bu pazar Salı günleri kurulur. Sadece Kadıköy’ün değil, belki de Türkiye’nin en ünlü açık semt pazarlarından biridir. Sadece Kadıköy’den ve İstanbul’un diğer semtlerinden değil, yakın çevredeki başka illerden bile bu pazara gelenler olur.
Hamam Binası: Salı Pazarı’nın arkasındaki tren yolunun dibinde, Söğütlüçeşme köprüsünün bitişiğinde bugün de eskimiş kubbesini görebildiğimiz hamam binasını, 1875 yılında Abdi Bey adındaki zat yaptırmıştı.
Tramvay Müzesi: Kurbağalıdere köprüsünün hemen yanıbaşında, itfaiyenin kullandığı “Tramvay Müzesi” yer alır. Anılarla dolu ulaşım araçları, bu müzededir.
Papazın Bağı: Pazarın karşısında, semt halkınca kutsal kabul edilen bir hazire yeri bulunur. Geçen yüzyıl sonundan, bazı şeyhler, Mevlevi müzisyen ve yazarlar yatar bu küçük hazirede. Bugün Fenerbahçe Stadyumu’nun bulunduğu alan ve çevresi “Papazın Bağlığı” olarak bilinirdi.
Zühtü Paşa Camisi: Kızıltoprak’taki en eski camidir. 2.Abdülhamit devrinin maarif ve bayındırlık bakanı Zühtü Paşa’nın kendi adına yaptırdığı ana cadde üzerindeki açık pembe renkli, tek minareli ve kubbeli camidir. 1883 tarihli cami, eklektik özellikler taşır.
Rahipler Manastırı: Fenerbahçe- Dalyan yolundadır.
Aya Hrisostomos Kilisesi: Marina önünde, sahile yakın küçük bir Ortodoks Rum kilisesidir.
Çan Kulesi: Hrisostomos Kilisesi’nin girişinin önündeki madeni ayaklı Çan Kulesi 1947’de yapılmıştır.
Fenerbahçe Parkı: Parka dönüştürülen Fener Bahçesi (gerçek adı budur) burnunda, Osmanlı döneminden miras, küçük sarayın duvar bakiyeleriyle bir duvar kalıntısı kafelerin bulunduğu bahçenin içindedir.
Fenerbahçe Marinası: ****enli yıllarda açılan dev boyuttaki marinada yüzlerce tekne vardır.
Fener Kulesi: Bizans Kralı I.Jüstinyen 561-563 yılları arasında yaptırmıştır. II. Mahmut Fener’i daha elverişli hale getirmiş, Cumhuriyet’ten sonra da bugünkü halini almıştır.
Tuğlacıbaşı Camisi: Fenerbahçe semtindeki ünlü bir eser de, istasyona yakın, Tuğlacıbaşı Camisi’dir. Tuğlacıbaşı Mustafa Efendi 1890 yılında yaptırmıştır. Mimar Vasfi Egeli’nin eseridir. Şişli Meydanı’ndaki ünlü camiyi de o inşa ettirmiştir.
Merdivenköy Kalıntıları: Bu bölgede yapılan kazılarda tarihi eser olarak bazı Bizans kalıntılarına rastlanmıştır. Bu bölge, bu tür eski yapı kalıntıları içerdiğinden buralarda araştırmalar yapılıyor.
Merdivenköy Camisi (Mihrimah Camisi): Kurucusu Mihrimah Sultan’dır.
Şah Kulu Tekkesi: Merdivenköy’dedir. Kuruluşu II. Osmanlı Padişahı Orhan dönemine değin gider. İstanbul’daki en büyük Alevi-Bektaşi dergahlarından biridir.
Göztepe Camisi: İstasyonun yanındadır. Tütüncü Halis Efendi Camisi de denir. 1902’de yapılmıştır.
Selami Çeşmesi: Selami Şeyhi Ali Efendi’nin yaptırdığı sanılıyor. III. Selim ve II. Mahmut zamanında iki onarım görmüştür.
Şucağbağ Mescidi: Selami Şeyhi Ali Efendi tarafından yaptırılmıştır
GalipPaşa Camisi: Bağdat Caddesi üzerindeki bu cami eklektik yapılıdır. 1897’de II. Abdülhamit zamanında valilik yapan Galip Paşa yaptırmıştır.
Erenköy Camisi: İstasyon yakınındadır. II. Abdülhamit’in ticaret nazırlarından Mustafa Zihni Paşa 1883 yılında yaptırmıştır.
Erenköy Sinagogu: Ömer Paşa Caddesi’nde, demiryolu doğrultusundsdır.
Sahrayıcedit Camisi: Erenköy’ün kuzeyinde, iç kısımda kalan bu cami,geçen yüzyıldan kalma kubbeli bir eserdir.
Erenköy Kız Lisesi: Eski belediye başkanlarından Rıdvan Paşa’nın oturduğu konaktı.
Kazasker Camisi: Erenköy’ün kuzeyindedir. 1902’de Kazasker Süleyman Sırrı Efendi yaptırmıştır.
Kozyatağı Camisi: Şeyh Süleyman Halim Efendi tarafından 1895’te yaptırıldı.
İçerenköy Camisi (Mehmet Çavuş Camisi): İçerenköy’de bulunan bu cami ilk defa 1665’te yapılmış, 1924’te yeniden yapılmıştır.
Suadiye Camisi: İstasyon civarındadır. II. Abdülhamit’in maliye nazırı Reşat Paşa , kızı Suat Hanım adına 1906’da yaptırmıştır.
Çatalçeşme: Çatalçeşme semtinde, Bağdat Caddesi üzerinde, bir kısmı toprağa gömülü eski bir Osmanlı çesmesidir. Bu çeşmenin çift yerinde su akıtma lüleleri olduğu için, esere bu ad takılmıştır. 16. yüzyıl eseridir.
Taş Köprü: Bostancı’yı Maltepe’den ayıran derenin üzerindeki küçük taş köprünün Mimar Sinan’ın yaptırdığı söyleniyor, ama yapının tarihini bazı eserler 1524 olarak veriyorlar | |
|