sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: kadıköydeki Tarihi Eserler Paz Mart 30, 2008 3:11 pm | |
| Haydarpaşa Numune Hastanesi: MÜ Tıp Fakültesinin karşısındaki bina, II. Abdülhamit devrinden kalmadır. 1840’larda, Abdülmecit devrinde yaptırılmış olduğunu ifade eden kaynaklar vardır.
Haydarpaşa Garı “İstanbul’un Anadolu Kapısı”: Denize temel kazıkları çakılarak inşa edilmiştir. Koca bina 1100 adet kazığın üzerine oturur. Helmut Cuno ve Otto Richter adlı iki Alman mimarın 20. yüzyıl başlarında, 1906-1908 yılları arasındaki ortak çalışmalarıyla meydana getirilen şimdiki anıtsal gar yapısı, edebiyatımızda ve sinemada da sık sık konu edilir. Eklektik bir yapı özelliği taşır, ama Alman Rönesansı üslubu daha ağır basar. Beş katlıdır. Gar binasının ünlü saatini yüzyıl başlarında Mustafa Şem-i Pek yapmıştır.
Haydarpaşa İskele Binası: Garın önündeki geniş alanın kıyısında bulunan bu küçük ve şirin iskele binası, “birinci ulusal mimarlık” karakteri taşır. 1915 yılında Vedat Tek tarafından yapılmıştır.
Ladikli Çuhadaroğlu Ahmet Ağa Çeşmesi (Servili Çeşme): Ahşap bir konak önündeki çeşmedir. 1793’ten kalmıştır. Kadıköy Rıhtım Caddesi’nden İbrahimağa Mahallesi’ne sapan yolun sağ köşesindedir. III.Selim’in çuhadarlarından Ladikli Ahmet Ağa yaptırmıştır.
Rasimpaşa Camisi: II.Abdülhamit’in Bahriye Nazırlarından Rasim Paşa yaptırmıştır (1920). Rasimpaşa Mahallesi’ndedir.
Yel değirmeni Mescidi: Abdülkerim Efendi adında biri tarafından yaptırılmıştır.
Aziziye Hamamı: Sultan Abdülaziz devrinde yapılmıştır. 1860’lı yıllardan kalma yapının detaylarında, dönemin mimari üslup karakterleri yer yer sezilebiliyor.
Yeldeğirmeni’ndeki Rum-Ortodoks Kilisesi: Yeldeğirmeni Karakolu’nun yanındadır. 1895’te Rum okulu olarak yapılmış, 1927 yılında kiliseye dönüştürülmüştür.
Musevi Sinagogu: (Havra) Rasimpaşa Mahallesi- İzzettin Sokak’ta. 1899’da yapılmıştır.
İbrahimağa Camisi: Eskiden İbahim Ağa Çayırı’nın olduğu yerde yapılmıştır. 1580 tarihlidir. Tam merkezdeki hipermarketten Karacaahmet’e çıkan yolun solunda, cadde üzerindedir.
Ayrılık Çeşmesi: İbrahim Ağa Camisi, İstanbul’un Anadolu’ya açılan son noktasında bulunduğu için burada bir de “Ayrılık Çeşmesi” yapılmıştır. Bu klasik stilde ve oldukça sade çeşme yapısının bir kısmı toprağa gömülüdür. 18. yüzyıldan kalma, 1741 tarihlidir.
Baba- Oğul Çeşmesi: Acıbadem, Esatpaşa Sokağı’nda, 1841 yılında, Abdülhamit’in Kızlarağası Tayfur Ağa ve oğulları ile birlikte yaptırılmıştır.
Nişantaşı: Acıbadem- Askeri Göğüs Hastalıkları Hastanesinin kuzeyinde bir dikili taştır. II.Mahmut buraya atış eğitimi yapmak için gelir, sütunun üstündeki taşa nişan alıp atış yaparmış. 1813 yılında yaptığı nişan eğitiminin anısı olarak bu sütun Nişantaşı adıyla dikilmiştir.
Faikpaşa Camisi: Acıbadem’dedir. II.Abdülhamit’in paşalarından Faik Paşa 1882 yılında yaptırmıştır.
Köftüncü Mehmet Ağa Çeşmesi: 1844 yılında Acıbadem dolayında Köftüncü Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır.
Su Terazisi: Acıbadem-Yıldızbakkal-Dörtyol arasında, yolun doğu bitişiğinde, iki evin arasındadır. Halk buna Su Terazisi der. Halkedonlular zamanında Koşuyolu-Kuşdili arasındaki surların bir burcudur. Halkedon’un surları; Bizans İmp. Valens tarafından söktürülüp; Bozdoğon Kemeri’nin yapımında kullanılmıştır.
Fikirtepe Höyüğü: Sadece Türkiye’nin değil, belki de dünyanın en eski yerleşim alanlarından olan Fikirtepe Höyüğü’nde, zamanımızdan yaklaşık sekiz, dokuz bin yıl önceye tarihlenen bulgular gün yüzüne çıkarılmıştır. Bunlar Arkeoloji Müze’sinde sergilenmektedir.
Hasanpaşa Camisi: 1901 yılında, II. Abdülhamit döneminde, Hasan Hüsnü Paşa’nın yaptırdığı camidir. İstanbul’daki en zarif minarelerden biri bu camidedir.
IV. Murat Çeşmesi: Hasanpaşa’da İETT garajlarının önünde IV. Murat’ın yaptırdığı bir çeşmedir.
Mahmut Ağa Çeşmesi: Kurbağalıdere’nin kuzeyinde gazhane taraflarındaki 1622 yılından kalan tek yüzlü duvar çeşmesidir.
Kadıköy Meydanı’ndaki Eski İskele Binası: 1920’li yıllarda yapılmıştır. İstanbul’un birçok iskelesinde gördüğümüz mimari üsluptadır. Genelde iki katlı, sivri kemer pencereli ve yer yer çini bezemelidir.
Kadıköy Şehremaneti Dairesi: 1910’lu yıllardan kalmadır. 20. yüzyıl başlarında gelişen “ulusal mimari akım” üslubu çerçevesinde, o yıllarda yapılan eserlerde görülen karakteristik yapıya rastlanır. Klasik Osmanlı mimarisine ait, özgün mimari ayrıntılardır bunlar.
Konservatuvar Binası ve Haldun Taner Tiyatro Sahnesi: Yine “birincil ulusal mimarlık” üslubundaki vişne çürüğü renkli yapı, iskelenin tam önünde, kıyıdadır. 1927’de İtalyan mimar Ferrari yapmıştır
Sultan III. Mustafa Camisi: İskele Meydanı’ndan çarşıya açılan yolun kıyısında 18. yüzyıldan kalan tek minareli camidir. 1760 yılında yapılmıştır.
Eufemia Kilisesi: Çarşı içindeki küçük meydanda köşededir. Şimdiki yapı 1830’lu yıllardan, II. Mahmut döneminden kalmadır.İçinde Aya Paraskevi Ayazması vardır
Ermeni Surp Takavor Kilisesi: Diğer kilisenin çok yakınındadır. İlk yapı 17. yüzyılda inşa edildi. 19. yüzyılda yenilendi.
Katolik İtalyan Kilisesi: Kitapçıların olduğu sokakta 19. yüzyıldan kalma bir kilisedir.
Mühürdar Ayazması: Mühürdar Ahmet Efendi onarmış, bağlarının çeşmesi haline getirmiştir. Mühürdar’dadır.
Kethüda Camisi: Kadıköy’ün en eski camisi olarak düşünülen Kethüda Camisi 1550 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Beyazıt Kethüdası Mustafa Ağa tarafından yaptırılmıştır.
Cafer Ağa Camisi: III.Sultan Mustafa zamanında Kızlarağası olan Cafer Ağa tarafından 1760-1773 yılları arasında yapılmıştır. Çarşının doğusundadır.
Osman Ağa Camisi: 1612’de yapılmıştır. Kırma çatılı, tek minareli bir eser. Girişin sağındaki çeşme 1620 tarihlidir. Sultan I.Ahmet devrinin eseridir.
Çarşı Hamamı: Darüssade Ağası Osman Ağa 1612’de camiyi yaptırdığı zaman, yanına bir de hamamı inşa ettirmişti. Günümüzde bu hamam hala işletilmektedir.
Sürmeli Alipaşa 1.Çeşmesi: 1686’da yapılmıştır. Eufemia Kilisesi’nin duvarına bitişiktir.
Sürmeli Alipaşa 2.Çeşmesi: 1726 yılında , Kadıköy Osmanağa Camisi’nin yanında, hamamın bitişiğinde Sürmeli Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Mısırlı Osmanağa Çeşmesi: 1611 yılında, Kadıköy- Altıyol’a çıkan yolun kuzeyindedir. Mısırlı Osman Ağa tarafından yapılmıştır.
Hüseyinağa Çeşmesi: Serasker sokağında olan bu çeşmeyi Kulkethüdası Hüseyin Ağa 1766’da yaptırmıştır.
Boğa Heykeli: (Houillav Dır Isıdore Bonhevr- Paris 1864) Heykelin taban kenarında yazılı olan bu yazı heykelin 1864’te Paris’te yapıldığını gösterir. Heykeltraş İzidor Bonhevr yapmıştır.Almanlar, Fransızları yenince heykel Almanya’ya getirilmiş. 1. Dünya Savaşı sonlarında Alman Kralı II. Wilhelm tarafından 1917 yılında Enver Paşa’ya güç simgesi olarak armağan edilmiştir. Birçok yer değiştirdikten sonra 1969’da Kadıköy’e getirilmiştir.
| |
|