BİLİŞİM VE ENERJİ
Telekom sektörü gibi bilişim sistemleri sektörü de büyüme gösterecek sektörlerin başında geliyor. Bilişim sistemleri ve teknoloji sektörü aynı zamanda uluslararası alanda iş yapma kolu haline dönüşme şansını barındırıyor. Yapacakları işlerin başında, yazılım ihracatı geliyor.
Yine enerji sektörünün hem dünyada hem de Türkiye'de katlanarak büyümesi bekleniyor. Büyüme ve refahı belirleyecek sektör olarak enerji sektörü birinci planda önem kazanıyor. Enerji konusunda tüm dünya çok ciddi bir yapısal değişim yaşıyor. Türkiye de bu gelişmelerden nasibini alacak ülkelerin başında geliyor. Birçok firma öncelikli yatırım alanı olarak enerji sektörünü görüyor. Özellikle de petrol rezervlerinin azalması, alternatif enerji kaynakları konusunda yeni gelişmelerin yaşanmasına neden olacak.
PERAKENDE VE LOJİSTİK
Hızla büyümesi beklenen ve Türkiye?de yabancı şirketlerin pazara girişiyle ilk işaretlerini veren perakende sektörünü hareketli günler bekliyor. Sektörde şimdiden birçok şirket birleşmesi ve satın alma yaşandı. Perakendedeki hareketlilik yeni açılacak alışveriş merkezleri ile daha da büyük bir boyut kazanacak. Sektördeki büyük oyuncuların yanı sıra küçük oyuncuların da harekete geçmesi bekleniyor. Perakende sektöründe yetişmiş insan sayısı çok az olduğu için ciddi transferler olacak. Elektronik sektörü perakendecilikte büyük bir yol alacak. Teknoloji marketlerinin sayıları günden güne artacak. Yakın gelecekte yabancı sermayeli şirketlerin de bu pazara giriş yapması bekleniyor.
Yine hızlı büyüyen ve eleman açığının olacağı sektörlerin başında taşımacılık sektörü geliyor. Hem havayolu taşımacılığında hem de lojistik alanında büyük bir patlama olacak. Parlayan yıldız ise depoculuk olacak. Sektör büyümenin yanı sıra kurumsallaşma yönünde de ciddi adımlar atacak. Sektördeki sorunlar kurumsallaşma ile aşılacak. Hava, kara, deniz yolcu taşımacılığı yeni bir döneme bayrak açacak.
ÇEVRE VE GÜVENLİK
Çevre düzenlemesi ve evrensel atıkların yok edilmesi konusu da dünya çapında yeni iş alanları yaratacak gibi görünüyor. Burada yeni şirketlerin kurulmasının yanı sıra yeni iş sahaları da gündeme gelecek.
Yine dünya genelinde çok önemli bir noktaya ulaşacak olan güvenlik sektörü yeni iş olanaklarına kapılarını açacak. Güvenliğin her alanı terör, hackerlar gibi birçok tehdide bağlı olarak katlanarak büyüyecek. Bilgi güvenliği, müşteri güvenliği, alt yapı ve kimlik güvenliği, işletme, sokak, bina, kişi güvenliği hızla gelişecek. Güvenlik hizmetlerindeki tüm pozisyonlarda yetişmiş insana ihtiyaç duyulacak. Birçok yeni firma açılacak, bu arada hizmet ve ürün rekabeti de artacak.
FİNANS VE HİZMET SEKTÖRÜ
Bankalar bireysel yatırım hizmetleri ile büyüme eğilimi içine girecek. Nüfus artıp, istekler değiştikçe, bankalar da konumlarını buna göre belirleyecek. Bunun yanı sıra imalat sanayisinin gelişimi sonucunda ortaya çıkan refah artışı ve yüksek gelir düzeyi hizmet sektörünün önemini bir kat daha artırdı. Hizmet sektörünün bir kolunu oluşturan danışmanlık, kişisel ve kurumsal alanlarda hızlı bir büyüme gösterecek. Küresel pazarda rekabet gücünü artırmanın yolu, doğru insan istihdam etmekten geçtiği için insan kaynakları konusunda danışmanlık hizmeti ön plana çıkacak.
GENETİK BİLİMİ
Geleceğin meslekleri arasında genetiğin ilk sırayı alacak alanlardan biri olacağı herkesin ortak görüşü haline geldi. Uzmanlar, insanın gen haritasının çıkarılmasının ekonomide, 1970'lerin bilgisayar teknolojisinin yarattığı devrime benzer bir sonuç doğuracağı ve gelecek yılların genomik (genetik ekonomisi) çağı olacağı görüşünde birleşiyor. Bilim adamlarının bir yer kurdunun DNA haritasını çıkarmaları ve genetik yapısının sırrını çözmeyi başarmalarının ardından ?süper bebek, Einstein bebek? yetiştirmenin imkan dahiline girdiği ifade ediliyor. Geleceğin meslekleri arasında ilk sırada yer alan genetik alanında çalışacak olanların matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilim dallarında kusursuz bir eğitim almış olmanın yanı sıra, sistemli ve disiplinli çalışmayı seven, vaktinin büyük bölümünü laboratuvarlarda geçirmekten sıkılmayan kişilik özelliklerine sahip olmaları büyük önem taşıyor. Düzgün karakterli, kişilik sahibi, ihtiraslı olmayan insanların bu alana ilgi duymasının önemli olduğu belirtilirken, kötü niyetli olanların genetikle uğraşmasının insanlığın başına dert açacağının altı çiziliyor.
GIDA VE GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Doğal besin kaynaklarının her geçen gün azalması insanları yeni arayışlara yönlendiriyor. İşte gıda bu yüzden geleceğin stratejik ürünlerinden biri haline gelmiş durumda. Nüfusu hızla artan dünyamızda sağlıklı beslenme önemli bir problem olarak insanlığın gündemine oturduğu için Gıda ve ?Gıda Mühendisliği?ne de doğal olarak geleceğin mesleği olarak bakılıyor. Geleceğin dünyasında uzayda patates yetiştirmek bile mümkün olabilecek. Gıda mühendisleri besinlerin toplanmasından tüketilmesine kadar geçen süre içinde nitelik ve nicelik açısından değerlerini kaybetmeyecek şekilde işlenmesi, korunması, taşınması, yeni gıdaların üretilmesi ve geliştirilmesi, atık gıdalardan yeni gıdalar elde edilmesi konularında araştırma ve eğitim yapıyorlar. İnsan kaynakları uzmanları, bu alanda çalışmak isteyenlerin araştırma yapmayı seven, sistemli ve disiplinli çalışma konusunda istekli olan, özellikle biyoloji, fizik, kimya, matematik gibi alanlarda başarılı olması gerektiğinin altını çiziyorlar.
BİLİŞİM VE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
Bilgi toplumunun vazgeçilmezi bilgisayarlar, artık hayatın her alanına yön veriyor. Eğitimden eğlenceye, üretimden satış ve pazarlamaya kadar her alanda bilgisayar kullanımı artmış durumda. Bu alanlarda tam donanımlı, teknoloji kültürü yüksek, iyi yetişmiş insan kaynağına olan gereksinim de artı. Bilgisayar mühendisleri, bilgisayarla ilgili araştırma, planlama, uygulama ve yönetim hizmetleri veriyor. Bilgisayar programcıları ise bilgisayara yüklenecek programları hazırlıyor ve operatöre teslim edilene kadar geçen zaman içindeki işlemleri tamamlıyor. Bu alanda faaliyet göstermek isteyen kişilerin araştırma, planlama yeteneğine, üstün sayısal düşünme gücüne sahip olmaları gerekiyor.
INTERNET VE WEB TASARIMI
İnternetin hayatımızdaki yeri çok eskiye dayanmıyor. Yaklaşık on beş yıl önce insanlığın hizmetine sunulan internet, yarının dünyasının yapı taşlarından biri olmaya devam ediyor. Pek çok kişi ve iş kolu internetin getirdiği nimetlerden yararlanıyor ve daha fazla yararlanmanın yollarını arıyor. İnternette açılan sitelerin sayısı işyerlerinin sayısını aştı. Durum böyle olunca da, web tasarımı ve servisi konusunda faaliyet gösteren şirketlerin geleceklerinin daha da parlak olacağı görünen bir gerçek. Ayrıca buna paralel olarak, bilgi depolama sektörünün de büyük gelişme kaydedeceği yapılan tahminler arasında.
WEB GÜVENLİK UZMANLIĞI
Bu mesleğin ortaya çıkış nedeni en az kendisi kadar ilginç. İnternetin gelişmesi ile birlikte türeyen hackerlar (internet sitelerine saldırıp koruma programlarını çökertmeye çalışıyorlar) dünyaca ünlü firmaların başına maddi ve manevi olarak büyük dertler açmaya başladı. Bunun üzerine bazı hackerlarla irtibata geçilip bu ünlü firmalar adına çalışmaları istendi. Yapmaları gereken; güvenlik sistemlerini kontrol altında tutmak ve açıklarını bulmaktı. Zamanla bu uğraş bir mesleğe dönüştü ve web güvenlik uzmanı ismini aldı. Web güvenlik uzmanları güvenlik sistemlerini kontrol edip aksayan yanları bulmaya ve bunlar için çözüm üretmeye çalışıyorlar.
ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ
Bu mühendislik alanı, ürün ve hizmetlerin tasarımı, üretim ve dağıtımı için gerekli olan insan, bilgi, araç malzeme gibi kaynakları en verimli biçimde kullanan, sistemleri tasarlayan ve uygulayan mühendislik. Ürün geliştirme, ürün tasarım zinciri, proje yönetimi, deney tasarımı, model geliştirme, bilgisayar destekli tasarım ve imalat, Verimlilik mühendisliği gibi birçok alanda endüstri mühendisliğine artan oranlarda ihtiyaç duyuluyor. Endüstri mühendisi olmak isteyenlerin, analitik düşünebilen, yaratıcı, öngörü sahibi, mekanik planlama yeteneği gelişmiş kişiler olması gerekiyor.
UZAY VE HAVACILIK
Yakın zamanda dünya manzaralı tatillerin, ya da ayda bir fincan kahve içmenin çok da zor olmayacağı günler yaklaşıyor. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren büyük bir ivme kazanan uzay çalışmalarının, yaşadığımız dönemden itibaren giderek daha fazla önem kazanacağı ifade ediliyor. Uzay ve havacılık çalışmalarında ulaşılmak istenen hedefler arasında -uzayda yaşam- büyük önem taşıyor.
Mars'ta yaşamın sağlanması ve başlangıç olarak 100 kişilik bir insan kolonisinin oluşturulması yönünde çalışmalar bile var. Geleceğin meslekleri arasında önemli bir yer tutacağı düşünülen uzay ve havacılık konularına ilgi duyanların, havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması, inşa edilmesi, uzaya gönderilmesi, astronomiye oldukça meraklı, fizik, kimya, matematik gibi konularda iyi eğitimli olmaları gerekiyor.
ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ
Petrol kaynaklarının sınırsız olmadığını bilen bilim adamları, alternatif enerji kaynakları konusunda yoğun bir çaba içinde. Alternatif enerji kaynaklarına sahip olmayan ülkelerin bu ihtiyaçları karşılamak üzere diğer ülkelere yapacakları ödemenin bedelinin ağır olacağını belirten uzmanlara göre, işte bu yüzden geleceğin en önemli gündem başlıklarından birini alternatif enerji oluşturuyor. Alternatif enerji kaynakları konusunda sürekli bir arayış içinde bulunan bilim dünyasına adım atmak isteyen genç enerji mühendisi adaylarında sistemli çalışma alışkanlığı, yaratıcılık, akademik yetenek gibi özellikler aranıyor.
MALZEME MÜHENDİSLİĞİ
Alternatif enerji kaynakları kullanımının artan önemi ile birlikte hammadde ve yarı mamul üründe fiziksel, kimyasal özellikleri güçlendirme çalışmaları yeni iş alanı doğurmuş durumda. Geçmişte bu alanda iş bulmak olanaksızken, bugün üretim, enerji, endüstri kuruluşları için zorunlu oldu.
ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA
Dünyanın artan nüfusu, özellikle de kentlerde yaşanan nüfus artışı planlı şehirleşmeyi gelecekte daha da önemli hale getirecek. Türkiye'nin şehirleşme anlayışına bakıldığında, bu alanlarda yetişmiş elemanlara ihtiyaç artacak. Kentsel donanım, kent mobilyalarının çevre ve tarihsel mekana uyumu, deprem duyarlılık derecelendirmeleri gibi alanlarda hizmet veren şehir planlama uzmanlarının çizime yatkın, planlama yeteneğinin gelişmiş olması gerekiyor.
HALKLA İLİŞKİLER
Gerek büyük firmaların bünyesinde gerekse bağımsız şirket olarak gitgide yaygınlaşan mesleklerden biri de halkla ilişkiler. Bunun en önemli nedeni; gelişen iş dünyası ve ağırlaşan rekabet koşulları. Geçmişte sadece bir iki büyük deterjan firması varken şimdi marketlere girdiğimizde ürün çokluğu nedeniyle hangi deterjanı seçeceğimiz konusunda zorluk çekiyoruz. Halkla ilişkiler departman ve şirketlerinin görevi; temsil ettikleri ürünleri gerek tüketiciye gerekse firmaya mümkün olduğunca iyi tanıtmak ve ürün bilinirliğini artırmak. Tanıtım dışında müşteri hizmetleri sunmak da bazı firmalarda halkla ilişkiler departmanlarının görevi. Halkla İlişkiler mesleğinin yıldızı her geçen gün parlıyor.
ULUSLARARASI HUKUK
Yakın gelecekte internet kanalıyla işlenen suçlar yüzünden, görmediğimiz, tanımadığımız, hatta davalı olmamıza rağmen belki görmeyeceğimiz uluslararası muhataplarımız olacağını vurgulayan uzmanlar, uluslararası hukuku iyi bilen hukukçulara ihtiyacın artacağı kanısında.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER
Türkiye-Avrupa ilişkilerinin siyasi ve ekonomik boyutu hakkında yakından ilgili insanların bugün olduğu gibi yarın da aranan kişiler olacağına dikkat çeken uzmanlar, AB konularına ilgi duyanların en az iki Avrupa dilini iyi bilen, genç, dinamik kişiler olması gerektiğini belirtiyor.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Kurumların hedefe ulaşmalarında insanın öneminin artması son yıllarda insan kaynakları yöneticiliğinin önemini artırmış durumda. İnsan kaynakları yöneticileri kurum içinde en tepeden en alt düzeyde çalışanlara kadar çalışma ortamını değerlendiriyor, sektörler arası karşılaştırmaları yapıyor, uluslararası normlar üzerinde çalışıyorlar.