Biyoteknoloji eğitimine neden ihtiyaç var
İnsan sağlığından, tarımsal üretime bir çok alanda gücünü hissettiren biyoteknolojinin üniversitelerde ön lisans eğitim olarak verilmesiyle Türkiye'nin de önemli ekonomik gelir elde edeceği belirtildi.
Çukurova Üniversitesi'nde düzenlenen "Neden Biyoteknoloji?" konulu panelde lisans eğitimi gören öğrenciler adına konuşan Özhan Şimşek, üniversitede tıptan, tarıma gıdadan su ürünlerine kadar bir çok alanda biyoteknolojinin kullanılmasına rağmen ön lisans eğitimi olarak verilmediğini söyledi.
Şimşek, biyoteknoloji alanında branşlaşmış yabancı öğretim görevlilerinden de faydalanılması gerektiğini savunarak, bu alanda daha ileri olan batı ülkelerinin üniversitelerinde görev yapan hocalardan eğitim alınmasından yana olduklarını kaydetti.
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Abak ise bugün dünyada tarımsal üretimin her alanın da biyoteknolojinin kullanıldığını ifade etti.
23 ülkede 115 milyar hektar alanda yapılan tarımsal üretimin biyoteknoloji ile elde edilen transgenik tohumlarla yapıldığını ve sektörün her yıl yüzde 12 büyüdüğünü ileri süren Abak, "Yıllık 58 milyar hektar alan daha genişleyen transgenik tohumlarla yapılan tarım, tek başına ABD'de 7 milyar hektar alana yükseldi. Özellikle mısır, pamuk, soya ve kozla tarımında yaygın olarak kullanılıyor. Bu ürünlerin tohumlarının hastalık ve zararlılara karşı dayanaklı olması için genetiği değiştirilmekte. Yine kabak, domates ve karpuz gibi tarım ürünlerinde de bu durum yaygınlaşıyor.
Transgenik tohumlara karşı olan kesimde var. Bu tarımsal ürünlerin insan sağlığına zararı tespit edilememiş. Ancak bundan sonra da zararı ortaya çıkmayacak diye bir yargıya varmak mümkün değil." dedi.
Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Paydaş ise biyoteknolojinin kanser teşhis ve tedavisinde kullanıldığını söyledi. Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Güvenmez ise biyoteknolojisinin sınıflandırılması ve kullanıldığı alanlara ilişkin bilgi verdi.
Yine Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zerrin Erginkaya biyoteknoloji ile üretilen gıdaların güvenliği ve tüketimi hakkında, Zootekniği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Numan Özcan da biyoteknoloji ile yapılan üretimin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını anlattı.