Acelya
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Acelya

ACELYANIN DÜNYASI DOSTLUGUN VE SEVGININ TEK SIMGESI

PortalPortal  AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Meyve ve Sebze Satış Elemanı

YazarMesaj
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan
Doğum tarihi : 01/04/65

Meyve ve Sebze Satış Elemanı Empty
MesajKonu: Meyve ve Sebze Satış Elemanı   Meyve ve Sebze Satış Elemanı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 3:46 pm

TANIM
Her tür meyve ve sebzenin satışını gerçekleştiren kişidir.

GÖREVLER

- Satışa sunulacak meyve ve sebzeleri teslim alır, mal giriş kayıtlarını tutar ve etiketler,
- Satılacak malları cins, kalite ve fiyatlarına göre sınıflandırır,
- Malları tezgaha yerleştirir, bozuk olanları ayırır,
- Müşterileri nazik ve kibarca karşılar ve malları satın alması için teşvik eder,
- Müşteri tiplerine uygun satış tekniklerini uygular,
- Satılan malın satış fişini düzenler ve hergün satılan malların dökümünü yapar, günlük satış cirosunu hesaplar ve satış fişlerini mal çıkış defterine işler,
- Mal stoklarını kontrol ederek ilgilileri bilgilendirir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Tartı aleti, pazarlama kasaları, taşıma kapları (kesekağıdı veya naylon poşet), yazar kasa, satış fişi ve fatura, hesap makinesi.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Meyve ve Sebze Satış Elemanı olmak isteyenlerin;
- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen ve girişken,
- İkna yeteneği olan,
- Konuşması düzgün ve anlaşılır,
- Sorumluluk sahibi, mesleki bilgiyi takip edebilen,
- Mesleki gelişmelere açık olan,
- Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar dayanıklı,
- Dış görünüşüne önem veren, temiz ve düzenli
kişiler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

- Satış elemanları çalışmalarında birinci derecede insanlarla ilgilidir.
- İş sürekli ayakta durmayı gerektirir. Bu yüzden meslek üyeleri arasında bel rahatsızlığı, varis gibi hastalıklar görülmektedir.
- Çalışma gün ve saatlerinde işin yoğunluğuna göre değişiklik görülmektedir.
- Çalışma ortamı kapalı ve açık alanlar olmaktadır. Açık alanda çalışması durumunda soğuk ve sıcak havada çalışma sözkonusu olmaktadır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
- Bu mesleği öğrenenler meyve ve sebze satan mağazalarda ve büyük marketlerin ilgili bölümlerinde satış elemanı olarak iş bulabilirler.
- Yeterli sermayeye sahip olanlar kendi adına işyeri açabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde bu alana yönelik eğitim programları düzenlenebilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
- 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Meyve ve Sebze Satış Elemanı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Öğrenciler teorik eğitimlerini haftada bir gün mesleki eğitim merkezlerinde; pratik eğitimlerini ise beş gün işyerlerinde görürler.
Eğitim süresince öğrencilere; Muhasebe, İş Güvenliği, Matematik ve Mesleki Matematik, Türkçe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi, Meslek Bilgisi, Muhasebe, Bilgi İşlem, İş Bilgisi, Toplam Kalite Yönetimi, Müşteri İlişkileri ve Satış Belgesi, dersleri verilmektedir.
Çıraklık eğitimini tamamlayanlara eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda “Kalfalık Belgesi” ve unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME
- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Meyve ve Sebze Satış Elemanı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır.
- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
- Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
BENZER MESLEKLER: Perakende Satış Elemanı (Tezgahtar).

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere işletmelerce asgari ücretin % 30’ undan az olmamak kaydıyla bir ücret ödenmektedir.
- Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır.
- Bütün öğrenci haklarından yararlanırlar. Eğitim görülen işletmenin sağladığı sosyal olanaklardan faydalanırlar.
- İşe ilk başlangıçta asgari ücret tutarında ücret verilmekte olup daha sonra ücret artışı olmaktadır.
- Kendi işyerini açanlar yaptıkları iş oranına göre kazanç elde etmektedirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
https://acelya.forumakers.com
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Meyve ve Sebze Satış Elemanı   Meyve ve Sebze Satış Elemanı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 3:46 pm

Meyve Sebze İşleme Teknikerliği
TANIM
Meyve ve sebze işletmelerinde fiziksel ve kimyasal aşamalardan geçirilerek yeni bir ürün elde edilmesi safhasına kadar süren etkinliklerde ara eleman olarak çalışan kişidir.

GÖREVLER

- Meyve ve sebzelerin doğal ve yapay yollardan kurutulması,
- Meyvelerin suyunu çıkarma, karbonlama ve şişeleme işlemlerinin yapılması,
- Meyve ve sebzelerin dondurularak korunması ve uygun ortamlarda çözülmesi,
- Salça, turşu, marmelat, reçel, meyve suyu özü gibi ürünlerin elde edilmesi işlemlerinin gıda teknolojisinin gereklerine göre gerçekleştirilmesi,

- Meyve ve sebzeleri işlemek ve ambalajlamak için çeşitli makineler,
- Perçinleme araç-gereçleri,
- Soğutma sistemleri,
- Isıtma sistemleri,
- Doğal ve yapay kurutma araç-gereçleri,
- Çeşitli kimyasal maddeler,
- Filtrasyon sistemleri.

Meyve ve sebze işleme teknikeri olmak isteyenlerin;
- Kimya ve biyolojiye ilgili ve bu konularda başarılı,
- Renk algısı, tat ve koku alma duyuları gelişmiş,
- Yeniliklere açık ve yaratıcı,
- Başkaları ile işbirliği yaparak çalışabilen,
- Ekonomi ve ticarete ilgili
kimseler olmaları gerekir.

Meyve ve sebze işleme teknikerleri ya kendilerine ya da başkalarına ait, fabrika veya atölyelerde çalışırlar. İşyeri gürültülü, nemli, kokulu bazen de soğuktur. Tekniker gıda mühendisi ile teknisyen ve işçiler arasında iletişimi ve eşgüdümü sağlar. Çalışmalar sırasında maddelerle (yaş, kuru meyve sebze), makinelerle ve insanlarla ilgilidir. Çalışırken üreticilerle, çeşitli kooperatif yöneticileriyle iletişimde bulunurlar.

Meyve ve sebze işleme teknikeri mevsimlik veya sürekli olarak çalışan ve gıda maddeleri üreten, meyve-sebze işleyen fabrikalarda (Meyve Suyu Fabrikası, Salça Fabrikası, Turşu Fabrikası, Reçel, Marmelat İmal Fabrikaları, İncir, Kuru Üzüm, Fındık İşleme Atölyeleri gibi), küçük aile işletmelerinde, satış birimlerinde çalışabilmektedirler.Mezunların iş bulma olanakları oldukça fazladır. Çünkü öğrencilere staj yaptıkları işletmelerden talep gelmektedir.

Meslek eğitimi üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının “Meyve - Sebze İşleme” programlarında verilmektedir.

Meslek liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi, Besin Endüstrisi-İşleme, Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin Teknolojisi-Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Kurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev Yönetimi, Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Kontrol ve Analizleri, Gıda Teknolojisi, Kurum Beslenmesi, Besin Teknolojisi Gıda Kontrol ve Analizleri bölümlerinden mezun olanlar “Meyve ve Sebze İşleme Teknikerliği” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA-2)” puanı almaları gerekir.

Mesleğin eğitiminin süresi 2 yıldır.
Eğitim süresince Ekonomi İş İdaresine Giriş, İstatistik, Laboratuar Tekniği, İş Güvenliği ve İlk Yardım, Elektroteknik, Gıda Bilimi, Meyve Sebze Mikrobiyolojisi. Elektroteknik, Gıda Bilimi ve genel kültür dersleri okutulmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

Meyve ve sebze işleme teknikeri olarak çalışan kişinin mesleki açıdan yükselebileceği alan yoktur. Çalıştığı işletmenin durumuna göre idari pozisyonlara gelebilir.
"Meyve-Sebze İşleme” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, "Gıda Mühendisliği" lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER: Gıda Mühendisliği, Fermente Ürünler Teknikerliği, Besin Endüstrisi Teknisyenliği, Besin Teknolojisi Teknisyenliği.

Mesleğin eğitimi süresince staj dönemi hariç herhangi bir ücret kazanılması olanaklı değildir. Ancak, çeşitli kamu, özel kurum ve kuruluşlardan karşılıklı veya karşılıksız kredi, burs alınabilir. İkinci sınıf sonunda yapılan staj süresince de belli bir miktarda ücret alınabilir.
Eğitim sonrası ise çalışılan kurum ve kuruluşların ücret politikaları değişiklikler göstermektedir. Daha çok özel sektörde çalışmakta ve asgari ücretin yaklaşık 1.5-2 katı maaş almaktadırlar.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Meyve ve Sebze Satış Elemanı   Meyve ve Sebze Satış Elemanı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 3:47 pm

Mikroteknoloji Teknisyenliği
TANIM

Hassas makine ve ölçü aletlerini imal eden, bakım ve onarımını yapan kişidir.

GÖREVLER

- Ölçü aletlerinin montajını yapar,
- Kalibirasyon (ayarlamasını) yapar,
- Doğru ölçü yapıp, yapmadığını kontrol eder,
- Arızalı cihazların tamirini yapar.

- Elektronik ölçü aletleri ve lehim havyası,
- Torna, Freze, Matkap, Taşlama, Alet Bileme, Pres ve diğer elektrikli el takımları,
- Tesviyecilikte kullanılan alet ve avadanlıklar,
- Eğeler, Testere, Pafta, Kılavuz, Tornavida, Pensler, Anahtar Takımları vb.
- Makine ölçme ve kontrol aletleri,
- Çeşitli yapıştırıcılar, Serigrafi alet ve avadanlıkları.

Mikroteknoloji teknisyeni olmak isteyenlerin;
- Matematik ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı,
- İşitme keskinliğine,
- Mekanik ilişkileri görebilme gücüne,
- El ve parmak becerisine sahip,
- İnce ayrıntıları algılayabilen,
- Dikkatli,
- Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan

Mikroteknoloji teknisyeni, genellikle işini oturarak yapar. Çalışma ortamı sıcak, nemli, gürültülü, kirli, buharlı olabilir. Mesleğin icrasında yakıcı maddeler, elektrik çarpması, makine kazası gibi tehlikeleri olabilir. Tam gün, hafta sonu, gece çalışması olabilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, makine, elektrik, elektronik kontrol mühendisleriyle etkileşim halindedir.

Mikroteknoloji teknisyenleri hassas makine ve ölçüm aletlerinin imal, bakım ve onarımlarının yapıldığı kamu ve özel işyerlerinde çalışabilirler. (Örneğin Darphane, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu vb.)

Mesleğin eğitimi; Anadolu Teknik Liselerinin "Mikroteknik" bölümünde verilmektedir.

Meslek eğitimine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavını kazanmış olmak gerekmektedir.

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.
Eğitim süresince öğrencilere; genel kültür derslerinin yanında meslek dersleri ve uygulamalı atölye dersi verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

Meslek liselerinin “Mikroteknik” bölümünden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Endüstriyel Kalıpçılık, Hasat Sonrası Teknolojisi, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği, Sondajcılık, Tarım Alet ve Makineleri, Mekatronik, Metalurji Malzeme, Gemi Makineleri, Otomotiv, Metalografi ve Malzeme Muayenesi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Ayrıca Anadolu Teknik liselerinin Mikroteknik bölümlerinden mezun olanlar,ÖSYM tarafından Yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve “Talaşlı Üretim Öğretmenliği” Lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

Mikroteknoloji teknisyenleri ustalık sınavına katılıp, sınavı kazanmaları halinde ustalık belgesi alabilirler.
İşletmede ise ustabaşı veya formen olabilirler. Bu durum teknisyenin işyerinde gösterdiği performansa bağlıdır.

BENZER MESLEKLER: Endüstriyel tasarım teknikeri, Otomotiv tasarım ve imalat teknikeri, Elektronikçi.

Öğrenciler II sınıfın sonunda İşletmelerde staj yaparlar. Sigorta ve sosyal haklar işveren tarafından sağlanır. Ayrıca asgari ücretin % 30 undan aşağı olmamak üzere ücret alırlar.
Kamu kuruluşlarında, yürürlükteki yasa yada sözleşme hükümlerine göre ücret alırken, özel kuruluşlarda, deneyim ve yeteneklerine uygun olarak yapılan anlaşma hükümlerine göre gelir sağlarlar.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Meyve ve Sebze Satış Elemanı   Meyve ve Sebze Satış Elemanı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 3:47 pm

TANIM

Her çeşit yapının, kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde, estetik ilkeleri göz önünde bulundurarak tasarımını yapan ve yapımını denetleyen kişidir.

GÖREVLER

Mimarlık, insanın içinde yaşamını sürdüreceği yapıların estetik ve kullanışlılık ilkelerini göz önüne alarak tasarlama sanatıdır. Mimar bu amacı gerçekleştirmek için;
- Yapılacak binanın şehir imar planına uygun olup olmadığını inceler,
- Yapıyı kullanacak kişilerin isteklerini, görüşlerini ve mali olanaklarını öğrenir,
- Binanın planını çizer,
- Yapıldığı zaman nasıl bir şekil alacağını gösteren maketler hazırlar,
- Yapılacak binanın statik, sıhhi tesisat ve elektrikle ilgili işlemlerini inşaat, makine ve elektrik mühendisleri ile oluşturur ve yürütülmesini denetler,
- Şantiyede kullanılacak olan ayrıntılı planı çizer,
- Binanın plana uygun yapılıp yapılmadığını denetler,
- Binalarda değişiklik veya onarım için plan hazırlar.

- Çalışma masası,
- Aydınger kağıdı,
- T Cetveli, gönye gibi çizim aletleri,
- Kırtasiye malzemeleri,
- Maket yapmak için çeşitli malzemeler,
- Bilgisayar, çeşitli yazılım programları.

Mimar olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneğe,
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme,
- El ve gözü eşgüdümle kullanabilme yeteneklerine sahip,
- Görsel sanatlara ilgili,
- Yaratıcı, estetik görüş sahibi, tasarım yeteneği olan,
- Başkalarını etkileyebilen,
- Yeniliklere ve eleştiriye açık,
- Dikkatli ve titiz

Mimarlar, bürolarda görev yaparlar, çalışmalarını genellikle temiz ve iyi aydınlatılmış bir ortamda yürütürler. Etüt çalışmaları ve bina yapımının denetlenmesi aşamalarında ise ortam tozlu, gürültülü, sıcak veya soğuk olabilir. Çalışırken; inşaat mühendisi, elektrik mühendisi, teknik ressam, şehir plancıları, bina inşaatı ve çevre düzenlemesiyle uğraşan diğer kişilerle iletişim halindedirler.

Mimarlar, inşaat firmalarında ve işletmelerin mühendislik mimarlık bürolarında çalışabilirler. Ayrıca, Bayındırlık Bakanlığı, İmar ve İskan Bakanlığı, İller Bankası, belediyeler gibi kamu kuruluşları yanında özel şirketlerde de çalışabilir ve büro açabilirler.

Mesleğin eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı mühendislik fakülteleri, mühendislik-mimarlık fakülteleri ve Mimarlık Fakültelerinin “Mimarlık” bölümünde verilmektedir.

Bu bölüme girmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan almak gereklidir

- Eğitim süresi 4 yıldır.
- Eğitimin ilk yılında Genel Matematik, Bina Fiziği, Mimari Çizime Giriş gibi temel mimarlık dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda ise temeli daha çok tasarıma ve plan çizimine dayalı daha kapsamlı ve ileri düzeyde mimari bilgileri içeren dersler okutulur.

MESLEKTE İLERLEME

Meslek eğitimini bitirerek mimar unvanını alanlar, yüksek lisans ve doktora eğitimi yapabilirler. Master ve doktora eğitimi sırasında yapı, yapı fiziği, mimari tasarım, bilgisayar ortamında mimarlık, rölöve, restorasyon konularında veya yapılarda herhangi bir malzemenin kullanımı konusunda uzmanlaşabilirler. Yüksek lisans eğitimi 2 yıl, doktora eğitimi ise 4 yıldır.
BENZER MESLEKLER: İç mimarlık, peyzaj mimarlığı, şehir plancılığı.

- Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu değildir.
- Koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca verilen öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler.
- Başarılı öğrenciler özel ve resmi kuruluşlardan öğrenimleri süresince burs alabilmektedirler.
- Kamu kurumlarında çalışanlar teknik hizmet sınıfının faydalandığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar.
- Serbest çalışanlar tasarımını yaptıkları projenin içeriğine ve büyüklüğüne göre gelir elde ederler. Şantiyede çalışan mimarların kazancı diğerlerine göre yüksektir.

- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Meyve ve Sebze Satış Elemanı   Meyve ve Sebze Satış Elemanı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 3:48 pm

Mobilya Döşemecisi
Sandalye, koltuk, kanepe, yatak vb. eşyaların iskeletlerini çeşitli malzemelerle kaplayan ve şekil vererek bunları kullanılır hale getiren kişidir.

GÖREVLER
- Döşeme projelerini ve montaj resimlerini okur, inceler, işin yapılması için gerekli malzemenin listesini çıkarır, siparişini verir, gelen malzemeyi depolar, işin yapılmasını planlar,
- Mobilya iskeletlerine yay, kolon, dolgu gereçleri ve yüz kaplama maddelerini takar, düzenler ve bağlar,
- Sandalye, koltuk ve kanepe minderlerinin altına kanava veya lastik kolon bantlar gerer,
- Metal yay, kauçuk köpüğü, pamuk kırtığı veya diğer dolgu malzemesini minder, sandalye, koltuk, kanepe arkasına ve kollarına veya mobilyanın gereken kısımlarına tespit eder,
- Ölçüler alır, döşeme örtü veya kumaşlarını istenilen şekillerde keser, diker ve üstüne geçirir,
- İşin iyi yapılması için gerekli teknik kuralları uygular,
- Malzemeyi yerine göre hizalar ve örtülecek kısımlar üzerinde gerer, çiviler, diker veya yerine yapıştırarak tespit eder,
- Eskimiş mobilya döşemelerini onarır. Ayrıca mobilya üzerine konulmak üzere, yastık ve minderler yapar,
- Döşeme işlemi bittikten sonra kontrolünü yapar.

- Döşemeci taburesi, Döşeme sehpaları ve çalışma masası, Döşemeci çekiçleri, Ölçü, biçki ve marka aletleri (makas, metre, mezura, ağaç gönye, demir gönye, T cetveli ),
- Dikiş ve teğel aletleri (eğri iğne, iki uçlu iğne, teğel iğnesi, bizon iğnesi), Çivi sökeceği, bız, Kerpeten, Tel keski, falçata, Kesme ve bükme aparatları, Çivileme tabancaları (el ile çalışan, elektrikli ve hava basınçlı), Püskürtme ve solüsyon tabancaları, Dikiş makineleri, Kauçuk bıçağı, Havalı matkap.

Mobilya döşemecisi olmak isteyenlerin;
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme,
- El ve gözü eşgüdümle kullanabilme,
- Elleri ustalıkla kullanabilme yeteneklerine sahip,
- Bedence güçlü

Mobilya döşemecileri mobilya imalathanelerinde çalışabildikleri gibi özel işyerleri de açabilirler. Çalışma ortamında hava kırtık artığı, vernik, cila kokuları ile yüklüdür. İş genellikle ayakta yapılır ve birinci derecede alet ve malzeme ile uğraşırlar.

Mobilya döşemecileri mobilya imalathanelerinde çalışabildikleri gibi özel işyerleri de açabilirler. Çalışma ortamında hava kırtık artığı, vernik, cila kokuları ile yüklüdür. İş genellikle ayakta yapılır ve birinci derecede alet ve malzeme ile uğraşırlar.
Mobilya döşemeciliği mesleğinin eğitimi, mesleki eğitim merkezleri, halk eğitim merkezleri ile endüstri meslek liselerinde verilmektedir.

· En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
· 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
· Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
· Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

Endüstri meslek liselerine girebilmek için en az ilköğretim okulu mezunu olmak ve bu okulların giriş şartlarına uygun olmak gerekmektedir.

- Mobilya döşemeciliği mesleğinin eğitim süresi mesleki eğitim merkezlerinde lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır.
- Çıraklık dönemi teorik eğitim programlarının yaklaşık %30'u genel bilgi dersleri, %70'i meslek bilgisi dersleridir. Çıraklar, kuramsal (teorik) eğitimlerini, haftada bir gün mesleki eğitim merkezlerinde veya işletmelerce sağlanan eğitim yerlerinde görürler. Çıraklar kuramsal (teorik) eğitim programlarına paralel olarak, işyerlerinde usta öğreticilerin gözetiminde haftada 5 gün uygulamalı (pratik) eğitim görürler.
Endüstri meslek liselerinde ise eğitim süresi 4 yıldır. Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanununa göre ve teorik eğitimlerini haftada iki gün okulda, pratik eğitimlerini de haftada üç gün işletmelerde yaparlar.

MESLEKTE İLERLEME

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Mobilya döşemeciliği mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır.
- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
- BENZER MESLEKLER: Mobilyacılık, Oto Döşemeciliği

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
İşletmelerde meslek eğitimi yapan endüstri meslek lisesi öğrencileri asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret alırlar.

Çıraklık eğitimi sırasında, asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret alınır.
Eğitim sonrası ise, çalışılan yere, yapılan işe ve deneyime göre alınan ücret değişmektedir.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Meyve ve Sebze Satış Elemanı   Meyve ve Sebze Satış Elemanı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 3:49 pm

Mobilya İmalatçısı
TANIM
Ağaç ve ağaç ürünlerini kullanarak masa, koltuk, sehpa, sandalye, dolap gibi eşyalar ile, bina içi dekorasyonunda yer alan ve ağaç vb. malzemeden oluşan sabit ve hareketli mobilyaları iş resmine uygun olarak yapan ve tamir eden kişidir.

GÖREVLER
- Yapılacak eşyanın projesini inceler,
- Gerekli malzeme listesini çıkarır, maliyetini hesaplar ve sipariş eder,
- Gelen malzemenin, kullanılması ve denetlenmesi kolay olacak şekilde istif edilmesini sağlar,
- Eşyanın modeline göre yapılacak parçaları belirler,
- Parçaların şeklini ağaç malzeme üzerine işaret eder,
- Ahşap malzemeyi keserek, yontarak, oyarak parçaları yapar (veya yaptırır),
- Parçaları, projeye uygun şekilde birleştirir, pürüzlerini düzeltir ve cilalar, varsa aksesuarları takar.

- Ağaç işleme makineleri, Döşeme makineleri, Üst yüzey işlem makineleri, El makineleri, el takımları, Vernik çeşitleri, zımparalar, Ölçme, markalama ve kontrol aletleri,
- Yonga, lif, l-----t kaplama ve yapay levhalar, Bağlantı, kalıp vb. elemanlar, aksesuarlar.
- Ağaç çeşitleri (sunta, kaplamalı sunta, kontrplak, kontratabla kaplama, duralit, formika),
- Bilgisayar ve dizayn yazılımları.

Mobilya imalatçısı olmak isteyenlerin;
- Uzay ve şekil ilişkilerini görebilen,
- El ve parmak becerisine sahip,
- Göz ve eli eşgüdümle kullanabilen,
- Uzun süre ayakta çalışabilen,
- Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan,
- Dikkatli
kimseler olmaları gerekmektedir.

Mobilya imalatçıları fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı talaş tozları, cila ve vernik kokuları ile yüklüdür. İş genellikle ayakta yürütülür. Çalışırken ağır ağaç parçaları kaldırmak, taşımak gerekebilir, birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidir. Zaman zaman diğer çalışanlarla iletişim kurması gerekebilir.

Mobilya imalatçılarının çalışma alanı oldukça geniştir. Türkiye'nin her köşesine yayılmış küçük atölyelerden başlayıp büyük mobilya fabrikalarına kadar geniş bir alanda çalışabilirler, kendi işyerini açabilirler.

Askeri Kuruluşlar, Demiryolları ... vb. kamu kuruluşlarında da mobilyacı olarak çalışılmaktadır.

- Meslek eğitimi, endüstri meslek liseleri, teknik ve çok programlı liselerin "Mobilya ve Dekorasyon" bölümleri ve mesleki eğitim merkezlerinin "Mobilyacılık" bölümlerinde verilmektedir.
- Ülkemizde hemen hemen tüm endüstri meslek liselerinde ve mesleki eğitim merkezlerinde bu bölümler bulunmaktadır.

· 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
· Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
· Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

Endüstri meslek liselerine girebilmek için en az ilköğretim okulu mezunu olmak ve bu okulların giriş şartlarına uygun olmak gerekmektedir.

Eğitimin süresi mesleki eğitim merkezlerinde lise ve daha üst düzeyde genel eğitim almış olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim okulu mezunlarında ise 3 yıldır.
Endüstri meslek liselerinde ise eğitimin süresi 4 yıldır. Endüstri meslek liselerinde öğrencilere genel ve endüstriyel teorik derslerin yanında mobilya imalatı, döşemecilik, ağaç tornacılığı, cila ve boyacılık, mobilya ressamlığı ve modern dekorasyon teknikleriyle binalarda taban ve tavan dekoru, lambri, duvar kağıdı, marley, parke, ışıklandırma vb. konularda uygulamalı eğitim verilmektedir. Öğrenciler haftada üç gün işletmelerde eğitim görmektedirler.
Çıraklık eğitimine devam ederek mobilyacılığı öğrenmek isteyen kişi hem teorik hem de pratik olarak yetiştirilir. Haftanın bir günü teorik, diğer günleri usta eğitici gözetiminde pratik olarak meslek öğrenmektedirler.

MESLEKTE İLERLEME

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Mobilyacılık mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır.
- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
BENZER MESLEKLER: Mobilya döşemeciliği

İşletmelerde meslek eğitimi yapan endüstri meslek lisesi öğrencileri asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret alırlar.
Çıraklık eğitimi sırasında, asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret alınır.
Eğitim sonrası ise, çalışılan yere, yapılan işe ve deneyime göre alınan ücret değişmektedir.

sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Meyve ve Sebze Satış Elemanı   Meyve ve Sebze Satış Elemanı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 3:51 pm

Mobilya Satış Elemanı
Mobilya satışı yapan işletmelerde ürün ile müşteri arasındaki ilişkiyi sağlayarak satışı gerçekleştiren kişidir.

GÖREVLER
- Müşteriyi karşılar,
- Müşteriye ürünlerin tanıtımını yaparak yapısı, kalitesi ve kullanıldığı alanlar hakkında bilgi verir,
- Müşteri taleplerine uygun ürünleri tanıtır,
- Siparişi alır, satılan malın zamanında ve sorunsuz olarak ulaşması için önlemler alır,
- Müşteri devamlılığı ve satışı artırıcı önlemler alır,
- Reyon ve vitrin düzenler,
- Varsa müşterinin şikayetlerini dinler ve durumu ilgililere bildirir
- Vadeli-vadesiz satış evraklarının düzenlenmesi,
- Garanti kapsamındaki ürünlere tüketici servis arasında aracılık eder,
- Ürünün tüketiciye sağlıklı teslim edilmesini sağlar.

Ürün katalogları ve teknik bültenleri, satış belgeleri ve fiyat listesi, ambalaj malzemeleri, dekorasyon malzemeleri, hesap makinesi, sevk irsaliyesi ve fatura.

Mobilya Satış Elemanı olmak isteyenlerin;
- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen ve girişken,
- İkna yeteneği olan,
- Konuşması düzgün ve anlaşılır,
- Sorumluluk sahibi, mesleki bilgiyi takip edebilen,
- Teknolojik gelişmelere açık olan,
- Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar dayanıklı,
- Grup (ekip) çalışmasına yatkın,
- Dış görünüşüne önem veren, temiz ve düzenli
kişiler olmaları gerekmektedir.

Mobilya Satış Elemanlarının çalışma ortamları değişkenlik göstermektedir. Ofis içi ve dışı çalışma söz konusudur. Bürolardaki çalışma ortamı sakin olup, büro dışı çalışmalarda sipariş alma, dağıtım veya mal teslimi gibi görevler seyahati gerektirebilmektedir. Bu seyahatler şehir içi veya şehir dışı olabilmektedir. Çalışırken insanlarla iletişim halindedir.

Diğer sektörlerde olduğu gibi, mobilyacılık sektöründe de mesleki bilgilerden yoksun olarak yapılan ürün satışları, hem üretici, hem de tüketici açısından birçok olumsuzluğa neden olmaktadır. Aynı ürün için kullanılan terimler, ürünün tanıtımı ve kalitesi hakkındaki bilgiler, satıcıdan satıcıya farklılıklar göstermektedir. Bu durum satışa sunulan ürün hakkında yanlış bilgilenmeye yol açmaktadır.
Mobilyacılık sektöründeki teknolojik gelişmeler ve bu gelişmelere paralel olarak artan bilgilenme sonucu devamlı olarak piyasaya yeni ürünler sunulmaktadır. Bu ürünlerin tüketiciye doğru olarak tanıtılması, yapısı, kalitesi ve kullanıldığı alanlar hakkında tüketicinin de doğru olarak bilinçlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu ürünlerin doğru olarak piyasaya tanıtılması nitelikli satış elemanlarına bağlıdır.
Mobilya satış elemanları; genelde özel sektörde özellikle de mobilya sanayinin gelişmiş olduğu yerlerde çalışma olanağı bulabilmektedirler.

Mesleki eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.

- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
- 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
Mobilya Satış Elemanı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır.
- Haftada bir gün okulda teorik, beş gün işyerinde pratik eğitim şeklinde yapılır.
- Mesleki Eğitim Merkezinde yapılan teorik öğretimin 1/3’ ü genel kültür dersleri, 2/3’ ü ise meslek bilgisi derslerinden oluşur.
Eğitim süresince öğrencilere; Muhasebe, İş Güvenliği, Matematik ve Mesleki Matematik, Türkçe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi, Meslek Bilgisi, Muhasebe, Bilgi İşlem, Dekorasyon Bilgisi (Renk, Şekil vb.), İş Bilgisi, Toplam Kalite Yönetimi, Müşteri İlişkileri ve Satış Belgesi, Genel Pazarlama Teknikleri dersleri verilmektedir.
Çıraklık eğitimini tamamlayanlara eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda “Kalfalık Belgesi” ve unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME
- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Mobilya Satış Elemanı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır.
- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
- Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
BENZER MESLEKLER: Tezgahtar, Satış Elemanı, Pazarlamacı.

- Çıraklık ve kalfalık eğitimi süresince yaşa uygun asgari ücretin % 30’ dan az olmamak üzere ücret alınır.
- Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır.
- Eğitim görülen işletmenin sağladığı sosyal olanaklardan faydalanırlar. Öğrencilik haklarından yararlanırlar.
- Bu meslek mensupları çalışılan işyerine ve deneyime bağlı olarak değişmekle birlikte asgari ücretin 2 ve 4 katı ücret alabilmektedir.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Meyve ve Sebze Satış Elemanı   Meyve ve Sebze Satış Elemanı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 3:51 pm

Mobilya Üst Düzey İşlemcisi

Mobilyaları, fırça veya tabanca kullanarak boya, cila, lake veya polyester ile kaplayan kişidir.

GÖREVLER

- İşe uygun, istenilen renk örneklerini hazırlar,
- Mobilya üst yüzey işleri (boya, cila, lake, polyester gibi) yapılmak üzere ele alınan mobilya veya diğer ahşap dekorasyon parçalarının son kontrolünü yapar,
- Yüzeyi boya ve cilaya hazırlamak için macun, dolgu gibi malzemeleri uygular,
- Hazırlanan yüzeye istenen malzemeleri (boya, vernik, cila, polyester vb.) kurallarına göre ve sırası ile uygular,
- Daha sonra yüzeyi gerektiği şekilde düzeltir,
- Eğer boya tabancası kullanılacak ise, boyayı gerektiği kadar inceltici ile hazırlar,
- Kompresör, hava basınç valfleri ve marpucu (memeyi) işe göre hazırlar,
- İşyerinde, iş güvenliği bakımından gerekli tedbirleri alır.

- Vernikleme hattı, Doldurma kazanları, Titreşimli zımpara makinesi, Vernikleme kabinleri,
- Koruyucu maske ve eldivenler, ıspatula, Sabit masalar, döner masalar, ızgara raflar, Boya ve vernik kapları,
- Vernik, boya, cila, dolgu macunu, Tartı ve ölçü kapları, Kompresör ve regülatör, püskürtme tabancaları, Dökme (perde) makinesi, Poliş veya viyana kireci, Kurutma tünelleri.

Mobilya üst yüzey işlemcisi olmak isteyenlerin;
- Bedence güçlü ve sağlam,
- Renkleri iyi ayırdedebilen,
- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,
- Sabırlı ve dikkatli

Mobilya üst yüzey işlemcileri mobilya fabrikaları veya tamir atölyelerinde çalışırlar. Bazen mobilya ve ahşap parçalarının, monte edildiği yerde cilalanması gerekebilir. Her durumda çalışma ortamı kapalı olup, hava boya ve vernik kokusu ile yüklüdür. Çalışma sırasında uzun süre ayakta kalmak gerekebilir. İşini genellikle tek başına yapar. Zaman zaman mobilyacı veya iş sahibi ile iletişim kurması gerekebilir.
Bu meslekteki kişiler genelde özel sektörde mobilya fabrikaları ve atölyelerinde çalışırlar. Özellikle mobilya sanayiinin gelişmiş olduğu Ankara, Eskişehir gibi illerde bu meslek elemanlarının iş bulmaları kolaydır. Ancak teknolojik gelişmeler bu sektörde hızla yayılmakta ve işlerin pek çoğunda otomasyona geçiş başlamış bulunmaktadır.

Meslek eğitimi; mesleki eğitim merkezlerinin üst yüzey işlemleri meslek dalında ve endüstri meslek liseleri, çok programlı liseler ve teknik liselerin mobilya-dekorasyon bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİMNE GİRİŞ KOŞULLARI

Eğitimin süresi mesleki eğitim merkezlerinde, lise ve daha üst düzeyde genel eğitim almış olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır.
Meslek eğitiminde öğrenciler;
- Üst yüzey işlemlerinde kullanılan araç-gereç ve makinelerin tanınması, işe göre malzemenin seçilmesi,
- Üst yüzey işlemlerini meydana getiren iş ve işlemleri teknik kurallara uygun olarak ve yeterli çabuklukta yapabilecek alışkanlık düzeyine gelinmesi,
- Güvenli çalışma alışkanlıklarının kazanılması konularında bilgi sahibi olurlar.
Endüstri meslek liselerinde, teknik liselerde ve çok programlı liselerde ise eğitim süresi 4 yıldır.

MESLEKTE İLERLEME

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Mobilya üst yüzey işlemciliği mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır.
- BENZER MESLEKLER: Oto Boyacılığı, Duvar Boyacılığı

Çıraklık ve kalfalık eğitimi süresince öğrenciler asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret alınır. Her iki eğitim şeklinde de öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır. Bütün öğrenci haklarından yararlanırlar. Eğitim görülen işletmenin sağladığı sosyal olanaklardan faydalanırlar. Bu meslek mensupları çalışılan işyerine ve deneyime bağlı olarak değişmekle birlikte asgari ücretin 2 ve 4 katı ücret alabilmektedirler. Meslekte parça başı ücret de söz konusudur.

sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Meyve ve Sebze Satış Elemanı   Meyve ve Sebze Satış Elemanı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 3:52 pm

Mobilya ve Dekorayon Öğretmenliği
TANIM
Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, mobilya ve dekorasyon meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir.

GÖREVLER
Mobilya ve dekorasyon meslek alanı ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir.
Mobilya ve dekorasyon öğretmeni, bu program çerçevesinde;
- Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı yapar,
- Sorumlu olduğu atölye, laboratuar, işlik vb. yerleri sürekli olarak eğitime hazır durumda bulundurur. (Gerektiğinde kullanılan alet ve makinelerin bakımlarını ve basit onarımlarını yapar.)
- Kendisine ayrılan ders saatlerinde çalışma planını uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır,
- Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır,
- Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler,
- Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur,
- İşletmelerde uygulama yapan öğrencilerin çalışmalarını izler, ilgililere rehberlik eder,
- Çevresindeki sanayi kuruluşları ile, işletmelerdeki gelişmeleri izler, ihtiyaçlar saptar, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur,
- - Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar,
- Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.

KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ
- Alanı ile ilgili meslek dersleri müfredat programı, yıllık ve günlük çalışma planları, not defteri, ders ve yoklama defterleri, ders kitapları, yardımcı kitaplar vb.
- Mobilya ve dekorasyon bölümü meslek dersleri öğretim programında yer alan bilgi ve becerilerin, öğrencilere öğretilmesi için gerekli olan; malzemeler, atölye ve laboratuar donanımları, el aletleri, cihazlar, makineler ve eğitim setleri.

Mobilya ve dekorasyon öğretmeni olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde genel yeteneğe sahip,
- Bilgi ve becerilerini başkalarına öğretmekten hoşlanan,
- Fen bilimlerine karşı ilgili ve bu alanda başarılı,
- El ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen,
- Doğru, düzlem, cisim ve uzay ilişkilerini görebilen,
- Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen,
- İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı,
- İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren,
- Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan,
- Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen,
- Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, girişimci, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

Mobilya ve dekorasyon öğretmeni, görev yaptığı kurum ve kuruluşlarda derslik ve alanı ile ilgili atölye ve laboratuarlarda görev yapar. Görevini genellikle ayakta yürütür. Çalışma ortamı gürültülü, tozlu ve kokuludur.

- Teknik eğitim fakültelerinin mobilya ve dekorasyon öğretmenliği bölümlerini bitirenler, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarına bağlı, mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının mobilya ve dekorasyon bölümlerinde, atölye ve meslek dersi öğretmeni olarak görev yaparlar.
- Çıraklık ve yaygın eğitim kurumlarının mobilyacılık, mobilya döşemeciliği, oto döşeme, cila, lake, boya ve polyestercilik, oymacılık, kakmacılık, doğramacılık, kasa, karoser imalatçılığı, mobilya iskeletçiliği, ağaç işleri tornacılığı, ahşap karoserciliğiyle, tekne imalatçılığı branşlarında derslere girebilirler.
- Ayrıca döşemecilik, ayakkabıcılık, iç mekan tasarımı bölümlerinin bazı teorik ve uygulamalı meslek derslerine de girebilirler.
- Kendi işyerlerini açabilirler.

Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelerin teknik eğitim fakültelerinin “Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği” bölümünde verilmektedir.

Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY-1)” puan almak gerekmektedir.

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, Mobilya Konstrüksiyon, Ahşap Malzeme Teknolojisi, Tasarı Geometri, Masif Mobilya İmalat Tekniği, Modern Mobilya İmalat Tekniği, Ahşap Malzeme Mukavemeti, Mobilya ve Dekor Süsleme, Döşeme Teknolojisi, Üst Yüzey Teknolojisi, Mobilya Stilleri, Grup Mobilya Tasarımı, Klasik Mobilya Teknikleri, Birey ve Öğrenim Metotları vb. dersler verilmektedir. Öğrenciler eğitimleri sırasında mesleğin eğitiminin verildiği eğitim kurumlarında uygulama yapmaktadırlar.

BURS, ÜCRET VE KAZANÇ DURUMU

- Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun imkanlarından veya çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler.
- Eğitim sonrasında, teknik öğretmen olarak 8. derecenin 1. kademesinden göreve başlarlar. Görev yaptıkları okul bünyesinde döner sermaye işletmesi bulunduğu takdirde döner sermaye ücretinden belli oranda pay alırlar. Ayrıca her yıl tüm öğretmenlere öğretim yılı başında eğitim- öğretim tazminatı adı altında bir ödeme yapılmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

- Üniversitelerde lisans üstü eğitimden sonra araştırma görevlisi, doçent ve profesör unvanını alabilirler.
- Çalıştıkları okullarda idari görevlere yükselebilirler.
BENZER MESLEKLER: Ağaç işleri endüstri mühendisliği, mobilya ve dekorasyon teknikerliği.

· İlgili Eğitim Kurumları,
· Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
· Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Meyve ve Sebze Satış Elemanı   Meyve ve Sebze Satış Elemanı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 3:53 pm

Mobilya ve Dekorasyon Teknikerliği
TANIM

Mobilya, yonga ve lif levha doğrama, kaplama ve kereste üretiminde endüstri üretimcisinin hazırladığı üretim planını uygulayan kişidir.

GÖREVLER

- Endüstri ürünleri tasarımcısı tarafından hazırlanan tasarım veya üretim projesini inceler,
- Üretimde çalışacak elemanların niteliklerini, sayılarını belirler,
- Yapılacak olan eşyanın projesini çizer veya proje hazır ise inceleyerek gerekli değişiklikleri yapar,
- Üretim için gerekli malzeme listesini çıkarır, maliyet hesaplarını hazırlar ve gerekli malzemeleri sipariş verir,
- Gerekli malzemeleri temin eder ve malzemelerin kullanılmasını ve kullanıma hazır halde olmasını sağlar,
- Parçaların şeklini ağaç malzeme üzerine işaret ettirir,
- Ahşap malzemeyi keserek, yontarak, oyarak parçaları yaptırır,
- Parçaları, projeye uygun şekilde birleştirerek, pürüzlerini düzelttirir ve cilalatıp, varsa aksesuarlarının takılmasını sağlar,
- Kullanılan alet ve makinelerin bakımlarını ve onarımlarını yapar, yaptırır.

- Bilgisayar ve ilgili desen yazılımları, El makine ve takımları, ağaç işleme, döşeme, üst yüzey işleme makineleri, Çeşitli vernik ve zımparalar, Ölçme, markalama ve kontrol aletleri,
- Ağaç çeşitleri (lif, kontrplak, sunta, kaplamalı sunta, formika, duralit, kontratabla kaplama),
- Bağlantı ve kalıp elemanları, çeşitli aksesuarlar.

Mobilya ve dekorasyon teknikeri olmak isteyenlerin;
- El ve parmak becerisine sahip, göz ve ellerini eşgüdüm içinde kullanabilen,
- Uzay ve şekil ilişkilerini görebilen, tasarım ve çizim yeteneği gelişmiş,
- Bedence sağlam ve dayanıklı, ayrıca uzun süre ayakta çalışabilen,
- Matematik ve fiziğe ilgili,
- Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, dikkatli, sabırlı, yeniliklere açık,
- Başkaları ile iyi iletişim kurabilen
kimseler olmaları gerekmektedir.

Mobilya ve dekorasyon teknikerleri fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamında talaş tozları, cila, boya ve vernik kokuları mevcuttur. İşler ofiste çizim olarak gerçekleştikten sonra imalathanelerde mamul mal haline getirilir. Genellikle ayakta çalışılır. Meslekte uğraş konusu birinci derece de malzemelerdir. Çalışma esnasında ağır ağaçları kaldırmak, yerini değiştirmek ve taşımak gerekebilir. Çalışma arkadaşlarıyla, işverenlerle ve müşterilerle iletişim halinde çalışırlar.

Mobilya ve dekorasyon teknikerleri, endüstriyel mobilya üreten fabrikalarda, ağaçla çalışan tüm endüstri kuruluşlarında, inşaat sektöründe ve KOBİ (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler) düzeyindeki özel iş yerlerinde çalışabilirler. Ayrıca ahşap koruma maddeleri, tutkal, cila ve boya üretiminde ve bunlara bağlı yan sanayi alanlarında tekniker olarak çalışabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini açma imkanları da bulunmaktadır. Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi bu mesleği de olumlu veya olumsuz olarak etkilemektedir.

Mesleğin eğitimi, liseden sonra girilebilen çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokulların “Mobilya ve Dekorasyon” bölümünde verilmektedir.

Meslek liselerinin Ağaç İşleri, Ahşap Yat İnşaa, Döşemecilik, Mobilya ve Dekorasyon, bölümlerinden mezun olanlar “Mobilya ve Dekorasyon” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli “Sayısal (SAY-1)” puanı almaları koşulu ile sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri taktirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.

Bölümde okutulan temel dersler: Matematik, Bilgisayar, Ağaç Kimyası, Teknik Resim, Malzeme Bilgisi, Atölye ve Uygulaması, Elektrik Bilgisi Ağaç İşleme Bilgisi, Ağaç İşleme Makine Bilgisi, Meslek Resmi, Mobilya Üretim Teknolojisi, Genel İşletme, Perspektif, İç Mimari ve Dekorasyon, Türk Tezhip Sanatı, Bakım ve Onarım Tekniği, Ağaç Süsleme Tekniği, Ahşap Yapı Elemanları, Mobilya Döşemecilik.

MESLEKTE İLERLEME
Gerekli şartları taşıdıkları ve yapılacak sınavlarda başarılı oldukları taktirde yönetici kademelerine geçebilirler.
Özel sektörde çalışanlar tecrübe ve deneyimlerine göre kalite kontrol şefi, imalat planlama şefi, teknik sorumlu, atölye şefi, bölüm şefi, eğitim bölüm şefi vb. adlar altında çalışabilmektedirler.

Mobilya ve Dekorasyon ön lisans programlarını başarı ile bitirenler; ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde;
- Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği,
- Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği,
- Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği,
- Mobilya ve Dekorasyon öğretmenliği,
- Orman Endüstrisi mühendisliği

lisans tamamlama programlarından birine dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER: Ağaç işleri endüstri mühendisi, mobilya ve dekorasyon teknisyeni, mobilya ve dekorasyon öğretmeni

Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak koşulları uygun olan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu' nun kredisinden yararlanabilirler.
Eğitim sonrası kazanç çalışılan kurumun statüsüne, çalışma süresine, üstlenilen sorumluluk derecesine göre değişmektedir.

Kamu sektöründe çalışanlar 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre teknik hizmetler sınıfından, özel sektörde çalışanlar ise; çalışılan işyerinin büyüklüğü, kişinin bilgisi, tecrübesi, yeteneği, çalışma kapasitesi ve sektörün ücret düzeyine göre belirlenmektedir.

sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Meyve ve Sebze Satış Elemanı   Meyve ve Sebze Satış Elemanı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 3:54 pm

Mobilya ve Dekorasyon Teknisyenliği
TANIM
Ağaç ürünlerini kullanarak çeşitli malzemeler (masa, sehpa, koltuk, sandalye, dolap vb) ile bina içi dekorasyonunda yer alan ve ağaç ve ağaç ürünlerinden (yonga levha, lif levha, kaplama, kereste vb.) malzemeden oluşan sabit ve hareketli mobilyaların gerek iş resmini ve gerektiğinde de iş resmine uygun olarak yapımında çalışan kişidir.

GÖREVLER

· Gerekli malzeme listesini çıkarır, maliyetini hesaplar ve sipariş eder,
· Yapılacak olan eşyanın projesini çizer veya proje hazır ise inceler,
· Üretimde çalışacak elemanların nitelik ve sayılarını belirler,
· Eşyanın modeline göre yapılacak parçaları belirler,
· Gelen malzemelerin kullanılması ve denetlenmesi için istif edilmesini sağlar,
· Ahşap malzemeyi keserek, yontarak, oyarak parçaları yapar veya yaptırır,
· Parçaların projeye uygun şekilde birleştirilmesini, pürüzlerinin düzeltilmesini, cilalanması ve aksesuarlarının takılmasını yapar veya yaptırır,
· Kullanılan alet ve makinelerin bakım ve onarımlarının yapar veya yaptırır.

- El makineleri ve takımları,
- Vernik çeşitleri ve zımparalar,
- Ağaç işleme ve döşeme makineleri,
- Ölçme, markalama ve kontrol aletleri,
- Ağaç ve ağaç ürünleri (kereste, yonga levha, kontraplak, )
- Bağlantı, kalıp elemanları ve aksesuarlar,
- Bilgisayar ve dizayn yazılımları,
- Üst yüzey işlem makineleri,
- Montaj işlem makine ve ekipmanları.

Bu meslekte çalışmak isteyenlerin;
· El ve parmak becerisine sahip göz ve ellerini eşgüdüm içinde kullanabilen,
· Uzay ve şekil ilişkilerini görebilen,
· Yeniliklere açık,
· Bedence sağlıklı,
· Tasarım ve çizim yeteneği gelişmiş,
· Dikkatli ve tedbirli,
· Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan,
· Başka insanlarla iyi iletişim kurabilen,
· Sabırlı, işbirliğine açık ve sorumluluk taşıyabilen
kimseler olması gereklidir.

Mobilya ve Dekorasyon teknisyenleri, fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı talaş tozları, cila, boya ve vernik kokuları ile yüklüdür. Bazen büroda da çalışırlar. İş genellikle ayakta yürütülür. Çalışırken ağaç parçaları kaldırmak, taşımak ve yerlerini değiştirmek gerekebilir. Mesleki uğraş konuları birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidir. Zaman zaman diğer çalışanlar, işverenler ve müşterilerle iletişim kurmaları gerekmektedir.

Mobilya ve Dekorasyon Teknisyenleri, mobilya, kereste, ağaç, sunta, MDF hammaddesi üreten atölye ve fabrikalarda, ağaçla çalışan tüm endüstri kuruluşlarında, inşaaat sektöründe, büro mobilya işlerinde, döşemecilikte, boya ve vernik işlerinde, ahşap koruma maddeleri, tutkal, cila ve boya üretiminde ve bunlara bağlı yan sanayi alanlarında, KOBİ (Küçük ve orta ölçekli işletmeler) düzeyindeki işyerlerinde ve dekorasyon sektöründe çalışabilmektedirler. Ayrıca kendi işyerlerini de açabilirler.
Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi bu mesleği de etkilemektedir. Ağacın yerini tutabilen ürünlerin geliştirilmesi ve bunun çeşitli kalıplarla (örneğin: plastik sandalyeler, masalar, dolaplar) kullanıma sunulması ise bu mesleği olumsuz olarak etkilemektedir.

İnsan nüfusunun hızla artması ve bunun yanında da barınma ihtiyacınınartması sebebiyle, bu konutların ihtiyacı olan sabit ve hareketli ahşapmobilyaların imalatları kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Ahşap sanayini geliştirmek, üretimi kaliteli ve ucuz imal etmek için çaba sarf edildiği sürece Mobilya ve Dekorasyon bölümüne talep devamlı olacak ve mezun kişilerde iş sıkıntısı çekmeyecektir

Meslek eğitimi, Endüstri Meslek Liseleri ve Teknik Liselerin “ Mobilya ve Dekorasyon” bölümlerinde verilmektedir.

Endüstri Meslek Lisesine girebilmek için;En az ilköğretim okulu mezunu olmak, gerekmektedir.
Teknik Liseye girebilmek için ise ; Endüstri meslek liselerinin birinci sınıfında Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik , Fizik , Kimya ve Teknik Resim derslerinin; yıl sonu notu ve başarı ortalamasının istenilen düzeyde olması gerekmektedir

Endüstri Meslek Liselerinde eğitim süresi 4, Teknik Liselerde de 4 yıldır.
Eğitimde; genel bilgi dersleri yanında teknik resim, makine bilgisi, gereç bilgisi, meslek resmi, işletme bilgisi ve atelye dersleri gibi meslek dersleri verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin mobilya ve dekorasyon bölümünden mezun olanlar isterlerse; ağaç işleri, mobilya ve dekorasyon, orman işletmeciliği programların uygulandığı meslek yüksekokullarına istenilen şartları taşımaları durumunda sınavsız olarak yerleştirileceklerdir.
Ayrıca Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip Mobilya ve Dekorasyon öğretmenliği lisans proğramlarını tercih etmeleri durumunda ek puan alırlar.
Özel işyerlerinde çalışanlar tecrübe ve deneyimlerine göre kalite kontrol şefi, atölye şefi, bölüm şefi vb. adlar altında çalışabilmektedirler.
Kendi adlarına işyeri açabilmektedirler.
BENZER MESLEKLER: Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri, Mobilya ve Dekorasyon Öğretmeni, Mobilyacı.

Mesleki eğitim kanununa göre öğrenciler işyerinde yapılan uygulamalı eğitimde, asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere ücret almaktadırlar. İşletmelerde eğitim gören öğrenciler iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmakta olup, sigorta primleri Milli Eğitim Bakanlığınca ödenmektedir.
Kamu sektöründe Teknik Hizmetler Sınıfında çalışabilirler. Özel sektörde çalışanlar ise; çalışılan işyerinin büyüklüğü, kişinin tecrübesi, bilgisi, yeteneği, çalışma kapasitesi ve sektörün ücret düzeyine göre belirlenmektedir.
Kendi işyerlerini açmaları durumunda alınan siparişe, üretilen ürüne göre kazançları değişmektedir.

· İlgili Eğitim Kurumları,
· Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
· Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Meyve ve Sebze Satış Elemanı   Meyve ve Sebze Satış Elemanı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 3:54 pm

Moda Tasarımı Öğretmenliği
TANIM
Çalıştığı eğitim kurumu ya da kuruluşunda öğrencilere ya da yetişkinlere moda tasarımı ile ilgili eğitim veren kişidir.

GÖREVLER
Moda tasarımı ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeyindeki öğrenci gruplarına, hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir.
Moda tasarımı öğretmeni bu program çerçevesinde;
- Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı yapar,
- Kendisine ayrılan ders saatlerinde planını uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır,
- Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır,
- Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler,
- Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur,
- İşletmelerde uygulama yapan öğrencilerin çalışmalarını izler, ilgililere rehberlik eder,
- Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar,
- Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır,
- Moda ile ilgili sektörü izler, bunların öğretim programına yansıtılması için ilgililere öneride bulunur.

- Alanı ile ilgili meslek dersleri müfredat programı, yıllık ve günlük çalışma planları, not defteri, ders ve yoklama defterleri, öğrenci iş takip formu,
- Ders kitapları, yardımcı kitaplar, iş ve işlem yaprakları, bilgi yaprakları, meslek alanı ile ilgili çeşitli teknik yayınlar
- Eğitim araçları (projeksiyon, tepegöz, video, tv., video bantları, slayt, saydam, bilgisayar, bilgisayar yazılımları, CD vb.),
- Bilgisayar.

Moda tasarımı öğretmeninin hem alanı hem de öğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir.

Moda tasarımı öğretmeni olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneğe,
- Renk ve şekilleri algılayabilen,
- Çizim yapabilme yeteneğine sahip,
- Estetik görüşe sahip,
- Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen,
- İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen,
- Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan,
- İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı,
- Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen,
- Kendini geliştirmeye istekli,
- Girşimci
Moda tasarımı öğretmeni; sınıfta, atelyede, giyim ile ilgili konfeksiyon, tekstil vb. işletmelerde görev yapar ve görevini genellikle ayakta yürütür.

- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kız meslek liselerinde, Anadolu kız meslek liselerinde, Anadolu kız teknik liselerinde,mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde,çok programlı liselerde, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde pratik kız sanat okullarında, halk eğitim merkezlerinde ve mesleki eğitim merkezlerinde Giyim/Hazır Giyim/Moda Tasarımı Öğretmeni olarak görev yapabilirler.
- Aynı zamanda üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışabilirler.
- Moda tasarım öğretmeni olarak çalışmak istemeyenler, giyim sektöründe üretim planlamacısı, tasarımcı ve yönetici olarak görev alabilmektedirler.

Mesleğin eğitimi Ankara Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Moda Tasarımı Öğretmenliği Bölümünde verilmektedir.

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) Moda Tasarımı Öğretmenliği bölümü için yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA-1)” puanı almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda “Moda Tasarımı Öğretmenliği” lisans programı ile ilgili yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
- Meslek liselerinin Moda Tasarım, Moda (Giyim) Tasarım, Tekstil Konfeksiyon bölümlerinden mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavını (ÖSS) kazanıp, Moda Tasarımı Öğretmenliği lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedirler.

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.
Öğrenciler eğitim ve öğretim süresince aşağıdaki dersleri alırlar;
Genel Kültür Dersleri: Atatürk İlkeleri İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil.
Meslek Dersleri: Teknik Resim, Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı, Temel Dikim Teknikleri, Temel Kalıp Çizimleri, Temel Sanat Eğitim, Genel İşletme, Giyim Süsleme Tasarımı, Malzeme Bilgisi, Moda Resmi, Tasarım İlke ve Yöntemleri, Bilgisayar Destekli Kalıp Tasarımı, Model ve Kalıp Tasarımı, Proje, Koleksiyon Hazırlama, Hazır Giyim Üretimi.
Meslek Formasyon Dersleri: Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Gelişim ve Öğrenme, Öğretmenlik Uygulaması, Öğretimde Planlama ve Değerlendirme, Sınıf Yönetimi, Özel Öğretim Yöntemleri, Mezuniyet Projesi, Rehberlik, Okul Deneyimi.
Ayrıca eğitim sırasında üçüncü sınıfta staj, dördüncü sınıfta ise okullarda öğretmenlik uygulama çalışmaları yapmaktadırlar.

MESLEKTE İLERLEME

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek okullarında görev alanlar idarecilik yapabilmektedir (Müdür, Müdür Yardımcısı vb.).

Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan sınavda başarılı oldukları takdirde “Eğitim Yöneticiliği” yapabilirler.

Aynı zamanda yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak, akademik kariyer yapabilirler.

Öğrenciler eğitimleri süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler.

- Eğitim sonunda öğretmenliğe hak kazanan, yeni göreve başlayan Moda Tasarımı Öğretmenleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre 9. derecenin 1. kademesinden aylıkla Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışırlar. Bu ücret kıdeme ve yıllık belirlenen katsayı artışlarına göre belli aralarla değişmektedir.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Meyve ve Sebze Satış Elemanı   Meyve ve Sebze Satış Elemanı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 3:55 pm

Moda Tasarım Teknisyenliği
TANIM
Giysilerin ve giysiyi tamamlayan takı, eldiven, eşarp, çanta, kemer gibi parçaların tasarımını yapan, gerektiğinde çizdiği modeli kalıba dönüştürüp ilk denemelik ürünü gerçekleştiren kişidir.

GÖREVLER

- Hazır giyim ve ısmarlama giyim ünitelerinde, uygulanabilir nitelikte giysi tasarımı yapar,
- Bu tasarıma uygun tekstil ürününü saptar veya tekstil ürününe göre model tasarımı yapar,
- Tasarımını teknik çizim ve moda grafikleri (artistik çizim) ile ifade eder,
- Bilgisayar desteğinde veya elle çizdiği modelin kalıbını hazırlar,
- Kesim planı ve malzeme hesabı yapar,
- İlk deneme üretimini gerçekleştirir,
- Tasarımlara uygun aksesuar seçimi yapar,
- Dericilik sektöründe, ayakkabı, çanta, kemer vb. modelleri tasarlar,
- Bu modellerin kalıbını hazırlayarak üretim aşamasına gelinmesini sağlar,
- Modelin kalıbını hazırlar ve gerektiğinde üretime geçilmesini sağlar.

Bilgisayar, atölye masası, çeşitli makaslar, sanayi tipi dikiş makinesi, 5 iplikli overlok makinesi, ilik makinesi, vakumlu ütü presi, kalıp çizme masası (pazen kaplı), buharlı el ütüsü, boya malzemeleri, kumaş vb. tekstil ürünleri, dikiş malzemeleri, çeşitli kalem ve cetveller.

Moda tasarım teknisyeni olmak isteyenlerin;
- Modayla ilgili,
- Hayal gücü zengin, yaratıcı, yeniliklere açık, estetik görüşe sahip,
- Değişik modeller tasarlayabilme, Tasarımlarını teknik ve artistik çizgilerle ifade edebilme gücüne sahip,
- Renkleri ve şekilleri ince ayrıntıları ile algılayabilen,
- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,
- Düzenli, insanlarla iyi iletişim kurabilme ve ikna edebilme özelliğine sahip

Çalışma ortamı, çalıştığı yere göre farklılık gösterir. Dericilikle uğraşan işletmelerde, çalışma ortamı kokuludur. Normalde ise aydınlık ve sessizdir. Çalışırken desinatörlerle, stilistlerle, kalıpçılarla, makinecilerle ve meslektaşlarıyla iletişimde bulunur.

Moda tasarım teknisyenleri; hazır giyim işletmeleri, deri hazır giyim işletmeleri, deri aksesuar işletmelerinin model hazırlama, kalıp hazırlama, üretim ve kalite kontrol birimlerinde çalışabilirler. Ayrıca, meslek elemanları kendi işyerlerini açabilirler.

Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liseleri, kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselerin “Tekstil konfeksiyon” alanının “Çocuk Giysi Tasarım”, “Kadın Giysi Tasarım” ve “Erkek Giysi Tasarım” dallarında,
Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri "Moda (Giysi) Tasarım" bölümlerinde bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

- Kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselerin “Tekstil Konfeksiyon” alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak,
- Anadolu meslek/Anadolu kız meslek liselerine girebilmek için Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavında başarılı olmak,
- Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinin "Moda (Giysi) Tasarımı" bölümüne girebilmek için en az lise mezunu olmak gerekmektedir.

- Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır.
- Kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselerde de 4 yıl,
- Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde ise 2 yıldır.
- meslek dersleri okutulmaktadır.
- Eğitim süresince genel kültür dersleri ve meslek dersleri birlikte alınmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

Meslek liselerinin “Tekstil konfeksiyon” alanından mezun olanlar, istedikleri taktirde, Deri Konfeksiyon, Kostüm Tasarımı ve Tekstil ön lisans programların uygulandığı meslek yüksekokullarına sınavsız olarak yerleştirileceklerdir.
Ayrıca meslek liselerinin “Tekstil Konfeksiyon” alanından mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve “Giyim Öğretmenliği”, “Giyim Endüstri Öğretmenliği” ile “Hazır Giyim Öğretmenliği”, “Tekstil Öğretmenliği”, “Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği, Moda Tasarımı Öğretmenliği, Moda Tasarımı (Endüstriyel Sanatlar Y.O) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

BENZER MESLEKLER: Modelistlik, Desinatörlük, Grafikerlik, Stilistlik, Tekstil Tasarım Teknisyenliği.

3308 Sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu gereğince 2. sınıftan itibaren İşletmelerde haftada 2 gün okulda, 3 gün işletmede beceri eğitimi yaparlar. Bu eğitim sırasında, öğrenciler, asgari ücretin % 30'undan az olmamak koşuluyla ücret alırlar. Özel bir iş yerinde işe başlayan bir kişi net asgari ücretin en az 2-3 katı civarında ücret alır. Bu kazanç işyerinin büyüklüğüne ve deneyim durumuna göre net asgari ücretin 5-6 katına çıkabilir.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri

Meyve ve Sebze Satış Elemanı
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» IMAN HER AN MEYVE VEREN