|
| Kağıt Teknikerliği | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:23 pm | |
| TANIM Kağıt sektöründe kağıdın yapılması ve kağıt (selüloz, kağıt, karton ve diğer kağıt mamulleri) ürünlerinin elde edilmesi ile ilgili çalışmaları, mühendisin gözetim ve denetimi altında yapan kişidir.
GÖREVLER Mühendisin planları doğrultusunda; - Kağıt üretiminde kullanılacak katkı maddelerinin yeterliliğini test ederek standartlara uygunluğunu belirler, - Çalışanlarla ilgili çalışma programlarını hazırlar, - Kağıt ve kağıt ürünlerinin üretim safhalarını kontrol ederek varsa eksiklikleri tespit eder, - Üretimdeki aksaklıkları ilgilisinden öğrenip, gerekli tedbirleri alır veya alınmasını önerir, - Elde edilen kağıt ve kağıt ürünlerinin kaliteye uygunluk kontrolünü yapar, - Kağıt fabrikalarında ustabaşı ile mühendis (şef) arasındaki iletişimi sağlar, ustabaşından tespit ettiği bilgileri mühendise aktarır.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Bilgisayar, laboratuar aletleri, makine ve tesisat ölçüm aletleri, kumpas, metre vb.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kağıt Teknikeri olmak isteyenlerin; - Temel bilimlere ve teknik konulara ilgi duyan, - Fabrika, atölye gibi kapalı ve gürültülü yerlerde çalışmaktan rahatsız olmayan kimseler olması gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kağıt ve kağıt ürünlerinin elde edilmesine hammadde olan selüloz (Kağıt Hamuru) üretiminde çalışılan ortam oldukça nemli ve rutubetlidir. İşyerinde makine ve aletlerin çalışmaları oldukça gürültülü olurken kapalı, sıcak ve buharlı ortamda çalışılır. Kağıt teknikeri genellikle bu alanda saha denetimi yapar gerekli olduğunda bu ortamda kalır. Gerçek çalışma alanı sahadır.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bu programı bitirenler kağıt endüstrisinde, kağıt fabrikalarında çalışmaktadırlar. Mezunların kamu ve özel sektör iş yerlerinde iş imkanı bulabilmeleri mümkündür.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının “Kağıt ve Kağıt İşleme Teknolojisi ile Selüloz ve Kağıtçılık Teknolojisi” bölümlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
- Meslek Liselerinin, Boya Teknolojisi, Endüstriyel Boya ve Dekorasyon, Endüstriyel Boyacılık, Kimya, Lastik Teknolojisi, Petrokimya, Plastik İşleme, Plastik Teknolojisi, Proses, Sanayi Boyacılığı ve Uygulama Tekniği, Sınai Boya bölümlerinden mezun olanlar “Kağıt ve Kağıt İşleme Teknolojisi ile Selüloz ve Kağıtçılık Teknolojisi” ön lisans programlarına sınavsız olarak girebilirler. - Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli “Sayısal (SAY-1)” puanı almaları koşulu ile sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler ; Genel olarak; Türkçe, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Matematik, Fizik derslerinin yanında, Mesleki uygulamaya yönelik; Selüloz Tekniği, Kağıt Tekniği, Teknik Resim, Makine Bilgisi, Kimya, Selüloz Uygulaması, Kağıt Uygulaması, İşlem ve Tesis Kontrolü (hata teşhisi), Elektrik Bilgisi, İletişim,Yönetim ve Denetim, Oluklu Karton, Bilgisayar, Ekonomi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Ağartma Teknolojisi, Kağıt Testleri, Entegre Proje, Atık Kağıt, Kuşe Kağıt, Kalite Kontrol derslerini görürler ve bu konularla ilgili işletmelerde 45 gün staj yaparlar. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara Kağıtçılık veya Kağıt İşleme Teknolojisi Ön Lisans Diploması ve Kağıtçılık Teknikeri unvanı verilir.
MESLEKTE İLERLEME
Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde; - Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, - Kimya, - Kimya Mühendisliği, - Orman Endüstri Mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Kağıt Teknikerlerinin en önemli sorunları lisans eğitimi veren Kağıt Mühendisliği bölümünün ülkemizin hiçbir eğitim kurumunda bulunmayışıdır. BENZER MESLEKLER: Kimya Teknikeri.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Eğitim süresince öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı yurt ve kredi olanaklarından yararlanabilirler. - Kamu sektöründe çalışanlar işçi statüsünde toplu iş sözleşmesine tabi olurlar. Alınan ücret net asgari ücretin 3-4 katıdır. - Özel sektörde çalışanların ücreti kişi ile işveren arasında anlaşma ile belirlenir. Ücret ; bilgi, yetenek,çalışma kapasitesi ve sektörün ücret düzeyleri göz önüne alınarak değişkenlik gösterir. Tecrübe, ücret belirlenirken önem kazanmaktadır. Alınan ücret net asgari ücretin 3-5 katı civarındadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:25 pm | |
| Kalıp Öğretmenliği TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, kalıp meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir.
GÖREVLER
Kalıp meslek alanı ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeyindeki öğrenci gruplarına, hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir.
Kalıp öğretmeni, bu program çerçevesinde; - Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı yapar, - Sorumlu olduğu atölye, laboratuar, işlik vb. yerleri sürekli olarak eğitime hazır durumda bulundurur. (Gerektiğinde kullanılan alet ve makinelerin bakımlarını ve basit onarımlarını yapar.) - Kendine ayrılan ders saatlerinde planını uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır, - Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır, - Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler, - Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur, - İşletmelerde uygulama yapan öğrencilerin çalışmalarını izler, ilgililere rehberlik eder, - Çevresindeki sanayi kuruluşları ile, işletmelerdeki gelişmeleri izler, ihtiyaçlar saptar, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur, - Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplini sağlamak üzere görev yapar, - Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Alanı ile ilgili meslek dersleri müfredat programı, yıllık ve günlük çalışma planları, not defteri, ders ve yoklama defteri, öğrenci iş takip formu, - Ders kitapları, yardımcı kitaplar, iş ve işlem yaprakları, bilgi yaprakları, meslek alanı ile ilgili çeşitli teknik yayınlar, - Eğitim araçları (projeksiyon, tepegöz, video, TV, video bantları, slayt, saydam, bilgisayar, bilgisayar yazılımları, CD vb.).
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kalıp öğretmeninin hem alanı ile hem de öğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir. Kalıp öğretmeni olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip, - Şekiller arasındaki ilişkileri görebilen, - Tasarım gücü kuvvetli, yaratıcı, - El ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen, - Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, - İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, - Dikkatli, işine özen gösteren, - Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı, - Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, - Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, - Girişimci, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Kalıp öğretmeni, sınıfta, atölyede ve işletmelerde görev yapar, görevini genellikle ayakta yürütür. Çalışma ortamı tozlu, gürültülü, sıcak ve rutubetlidir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
- Bu bölümü bitirenler kalıp bölümü bulunan meslek liselerinde, mesleki eğitim merkezlerinde Makine/Tesviye/Kalıp Öğretmeni olarak görev yapmaktadırlar.
- Kalıp bölümlerinin teorik ve uygulamalı meslek dersleri dışında makine, plastik işleme bölümleri ile diğer bölümlerin kalıp alanıyla ilgili teorik ve uygulamalı meslek derslerine girebilirler.
- Özel sektörde eğitici, yönetici veya teknik eleman olarak çalışabilmektedirler.
- Kendi işlerini kurarak çalışma şansına da sahiptirler.
- Devlet okullarının bu alana duyduğu gereksinim ve mesleğin iş piyasasındaki konumu göz önünde bulundurulduğunda, işsiz kalma durumu söz konusu olmamaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi;
- Gazi Üniversitesi (Ankara) Teknik Eğitim Fakültesi, "Kalıpçılık Öğretmenliği" bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Kalıpçılık Öğretmenliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY-1)” puan almak, - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Kalıpçılık Öğretmenliği ” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.
Genel Kültür Dersleri: Türk Dili, Yabancı Dil, Matematik, Fizik, Kimya, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Beden Eğitimi ve Spor Bilgisi.
Mesleki ve Teknik Dersler: Üretim Teknolojisi, Tasarı Geometri, Tornalama Tekniği, Frezeleme Tekniği, Üretim Yöntemleri, Malzeme Bilgisi, Meslek Resmi, Statik, Kalıp Tekniği, Taşlama ve Alet Bileme Tekniği, Kalite Kontrol, Dinamik, Cisimlerin Dayanımı, Ekonomi, İstatistik, Termodinamik, Akışkanlar Mekaniği, Makina Elemanları, CAD, Kalıp Konstrüksiyonu, Saç Metal Kalıp Tekniği, CNC Tezgahlarda Üretim Tekniği, Mekanizma Tekniği, Endüstriyel Ölçme, Prototip Geliştirme, Zaman ve Hareket Etüdü, Hidrolik ve Pnomatik,Üretim Planlaması, CAM, İş Kalıpları Konstrüksiyonu, Hacim, Kalıp Teknikleri, İleri Kalıp Yapım Teknikleri, Üretimde Maliyet Hesabı.
Mesleki Formasyon Dersleri: Mesleki ve Teknik Eğitime Giriş, Birey ve Öğrenim Metodları, Öğrenci ve Gurup Çalışmaları, İş Analizi ve Program Geliştirme, Öğretim Medotları, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Eğitim Teknolojisi, Mikro Öğretim, Okul Öğrenci İlişkileri, İş Güvenliği.
MESLEKTE İLERLEME
- Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler.
- Özel sektörde ise kalite kontrol şefliğine, teknik müdürlüğe, imalat müdürlüğüne yükselebilirler.
- Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan sınavda başarılı oldukları takdirde eğitim yöneticiliği yapabilirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak koşulları uygun olan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun kredisinden yararlanabilirler, ayrıca çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler.
- Eğitim sonrasında, meslek dersi öğretmeni olarak görev alanlar, teknik eleman olmaları sebebi ile 8. derecenin 1. kademesinden göreve başlarlar. Görev yaptıkları okul bünyesinde döner sermaye işletmesi faaliyetleri kapsamında sipariş işler yaparak aylık gelirlerini artırma imkanına da sahiptirler. Ayrıca her yıl tüm öğretmenlere öğretim yılı başında eğitim - öğretim tazminatı adı altında bir ödeme yapılmaktadır. - Özel sektörde ise ücretler değişkenlik göstermektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:25 pm | |
| Kalite Kontrol Teknisyenliği TANIM
Kalite kontrol teknisyeni; tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin üretim aşamalarında (hammadde, yarı mamul, mamul) işlem ve görünüş olarak üretim standartlarına uygunluğunu, sağlamlığını, esnekliğini, hatalarını, renk ve desen değişkenliğini kontrol eden kişidir.
GÖREVLER
Tekstil mühendisleri ve teknikerlerinin gözetimi altında; -Hammadde, yarı mamul ve mamulleri cins ve kalitelerine göre ayırır, -Elyaftan, ipliklerden, kumaştan (dokuma/örme) veya mamullerden örnekler alır, -Örnekleri eliyle ve gözüyle kontrol ederek, kumaş, astar ve yardımcı malzemelerin renk, desen hatalarını, yağlı ve kirli kısımlarını tespit eder, -Tespit ettiği hataları işaretler, -Türk ve dünya standartlarına göre örnekler üzerinde fiziksel kimyasal test çalışmaları yapar, -Test sonuçlarını ilgili grafiklere işler, değerlendirir ve sonuçları ile ilgili raporları hazırlar, -Kontrolden çıkan, tespit edilen kusurların düzeltilmesi için ilgili kısımlara gönderir, -Hata sıklığının belirlenmesi, değerlendirilmesi ve istatiksel kalite kontrol yapma olanağı sağlayabilmek için kontrol esnasında tespit ettiği hataları puanlayarak işler, -Üretim işlemlerini izleyerek, üretim sırasında meydana gelebilecek hataları önlemek üzere gerekli çalışmaları yapar, -Ürünün uygunluğunu, kullanım özelliklerini, süsleme ve bağlantı dikişlerinin ve ütü işlemelerinin düzgünlüğünü kontrol eder, -Komple kalite kontrolü yapılabilmesi için; Üretim planlama ve üretim yönetimi birimiyle beraber hazırlanacak olan asgari çalışma talimatlarını belirler, model tanımını yapar, parça listesini hazırlar, iş safhası ve grupları için detaylı kalite yönergelerini hazırlar, çalışma guruplarını belirler, kalite özelliklerine göre form hazırlar, üretilmek istenen mamulün gerekirse analiz ve tasarımını yapar, -Alanı ile ilgili teknolojik gelişmeleri izler ve uygular.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
-Her çeşit elyaf, iplik, dokuma ve örme kumaş gibi hammaddeler, -Boya maddeleri gibi tekstil kimyasal ve yardımcı maddeleri, -Elyaf, iplik, kumaş kalite kontrol makine ve aletleri, -Büküm cihazı, lup, yabancı madde tayin edici cihazlar -Bilgisayarlar, bilgisayar kontrol sistemleri ve ilgili yazılım programları, -Atölye masası, çeşitli makaslar, sanayi tipi dikiş makinası, vakumlu ütü presi, kalıp çizme masası, buharlı el ütüsü, dikiş malzemeleri, çeşitli kalem ve cetveller, riga, pistole vb -Laboratuar alet ve cihazları (deney tüpü, şişeler vb.), tekstil ile ilgili örnekler,
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kalite kontrol teknisyeni (Tekstil konfeksiyon)olmak isteyenlerin; -Matematik ve fen bilimlerine ilgili ve bu alanlarda başarılı, -Şekil ve renk algısı gelişmiş, -Mekaniğe ilgili, -Anlama, yorumlama ve anlatabilme yeteneğine sahip, -Görme ve dokunma duyuları gelişmiş, -Ayrıntıları algılayabilen, dikkatli, sabırlı, -İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, -Göz el koordinasyonu ve el parmak becerisi gelişmiş, -Düzenli çalışma alışkanlıklarına sahip, kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Tekstil kalite kontrol teknisyeni, tekstil fabrikalarının iplik, dokuma, örme, boya, baskı, terbiye, konfeksiyon, kalite-kontrol laboratuarında görev yapabilir. Çalışma hem oturarak hem de ayakta ve çeşitli aletler kullanılarak yürütülür. Çalışma ortamı aydınlık, gürültülü olup, havada lif tozları, kimyasal madde buharları bulunabilir. Çalışırken tekstil, makine, kimya, endüstri mühendisleri, işçiler ve yöneticilerle iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kalite kontrol teknisyenleri, kamu ve özel sektöre ait, tekstil ve konfeksiyon fabrikalarının, atölye ve işletmelerin iplik, dokuma, boya, baskı, terbiye, konfeksiyon kalite kontrol laboratuarlarında çalışabilecekleri gibi aracı firma konumundaki bürolarda da görev alabilirler.
Ülke ekonomisinde önemli bir yer tutan tekstil sektöründe, meslek elemanlarının iş bulma olanakları oldukça yüksektir.
Kaliteli üretim etkin bir kontrol mekanizması gerektirir. Bu nedenle, tekstil kalite kontrol teknisyenlerine talep artacaktır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi Anadolu Kız Teknik/Anadolu Teknik Liseleri,Anadolu Kız Meslek /Anadolu Meslek Liseleri, Teknik Liseler ve Kız Meslek Liselerinin “Tekstil Konfeksiyon” alanı ”Kalite Kontrol” dalında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
-Anadolu Kız teknik/ Anadolu Teknik, Anadolu Meslek /Anadolu Kız Meslek Liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezun olmak ve Milli Eğitim Bakanlığı merkezi sistemle yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak. -Kız Meslek Liselerinin “Tekstil Konfeksiyon“ alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak, Kız Teknik Liselerine girebilmek için ise ortaöğretim kurumlarının 9.sınıfı tamamlamak ve bazı derslerde belirlenen not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
-Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. -Lise I.sınıfta ortak kültür dersleri, II. sınıftan sonra meslek dersleri okutulmaktadır. -Eğitim boyunca genel kültür derslerinin yanı sıra Elyaf Bilgisi, Teknik Resim, Makine Bilgisi, Moda Resmi, Meslek Hesapları, İş Etüdünde Yönetim Bilimleri, İşletme Organizasyonu, İş Bilimi, Temel Sanat Eğitimi, Bilgisayar, Araştırma Teknikleri, Kalite Kontrol, Tekstil Bilgisi, Üretim Planlaması, Temel Tasarım Bilgisi, Tasarım Uygulamaları, Kalıp ve Tasarımları ve Atölye gibi meslek dersleri okutulmaktadır. -Anadolu Meslek/ Anadolu Kız Meslek,Meslek ve Kız Meslek Liselerinde son sınıfta öğrenim gören öğrenciler 3308 sayılı yasaya göre 3 gün işletmelerde beceri eğitim yapar 2 gün okulda teorik eğitime devam ederler.
MESLEKTE İLERLEME
Mezunlar alanlarında ustalık sınavına girerek başarılı oldukları taktirde ustalık belgesi almaya ve kendi işyerlerini kurmaya hak kazanırlar. Meslek liselerinin tekstil konfeksiyon alanından mezun olanlar Deri konfeksiyonu, Kostüm tasarımı tekstil ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca Meslek Liselerinin “Tekstil Konfeksiyon” alanından mezun olanlar, ÖSYM tarafından yapılan ÖSS’ na girip başarılı olmaları ve Giyim Öğretmenliği, Giyim Endüstri Öğretmenliği Hazır Giyim Öğretmenliği, Tekstil Öğretmenliği, Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği, Moda Tasarımı Öğretmenliği, Moda Tasarımı (Endüstriyel Sanatlar Y.O) Lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. Mesleki eğitimini bitiren kişiler girişimci olma özelliklerini kullanarak bu alanda işletme sahibi olabilirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
-3308 sayılı “Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu” gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere bir ücret verilmektedir. -Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. Bütün öğrenci haklarından yararlanır. -Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanır. Kalite kontrol teknisyeni olarak özel bir işyerinde işe başlayan bir kişi başlangıçta net asgari ücret tutarında ücret alır. Bu kazanç iş yerinin büyüklüğüne ve deneyim durumuna göre 2-3 katına çıkabilir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
-İlgili Eğitim Kurumları ve İşyerleri -Bu alanda faaliyet gösteren işletme ve atölyeler, -Bu alanda faaliyet gösteren odalar, -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:26 pm | |
| Kalıp Teknisyenliği(Tekstil Konfeksiyon) TANIM
Numune giysinin özelliğine göre kalıp hazırlayan, şablon, serileme ve kesim planı yapan kişidir.
GÖREVLER
-Belirlenen modele ve ölçüye uygun kalıbı hazırlar, -Kalıpların serileştirme işlerini yapar, -Kalıpları şablonlar, -Kalıp ve modele göre malzeme tespiti yapar, -Pastal resmi hazırlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
-Mukavva, Çeşitli kalınlıklarda kalemler, Dosya, parşömen ve mülaj kağıdı, -Uzun cetvel, Dikaçı cetvel, Eğri, te cetveli, gönye, riga takımı Kumaşlar, -Dikim makineleri, spesiyel dikim makinesi, Tela, iplik, ütü ve malzemeleri. -Makas ve diğer kesim aletleri, -Bilgisayar
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kalıp teknisyeni (Tekstil konfeksiyon) olmak isteyenlerin; - Şekil uzay ilişkilerini görebilen, - Estetik görüşe sahip, - Renkleri ve şekilleri ince ayrıntıları ile algılayabilen, - Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, - El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, - Dikkatli, titiz, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Ağırlıklı olarak özel sektörde tekstil, konfeksiyon üretimi yapan fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı genellikle aydınlık, temiz, sessiz ama yoğun çalışma ortamıdır. Ancak küçük işletmelerde kalıp hazırlama ile ilgili ayrı bir bölüm bulunmamaktadır. Atölyenin içerisinde yoğun ve gürültülü ortamda çalışmaktadırlar. İşveren, müşteri ve çalışanlarla sürekli iletişim halinde çalışırlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Tekstil konfeksiyon alanı diğer alanlara göre daha az sermaye gerektiren ve işgücü yoğun bir alan olup emek yoğun karakteri nedeniyle on binlerce işyerinde yüz binlerce kişiye istihdam olanağı sağlamaktadır. Bu alanın alt dallarından olan kalıp teknisyeni olarak çalışmak isteyenlerin de iş bulma olanakları oldukça fazladır. Kalıp teknisyenleri kamu ve özel sektöre ait hazır giyim işletmelerinde (deri hazır giyimde dahil) çalışabilirler. Ayrıca meslek elemanları kendi işyerini açabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi Anadolu kız meslek /Anadolu meslek liseleri, kız meslek liseleri ve çok programlı liselerin “Tekstil Konfeksiyon” alanı “Kalıp” dalında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Anadolu meslek /Anadolu kız meslek liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezun olmak ve Milli Eğitim Bakanlığınca merkezi sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavında başarılı olmak gerekmektedir.
Kız meslek liseleri ile çok programlı liselerin “Tekstil Konfeksiyon alanına” girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ -Anadolu kız meslek/ Anadolu meslek liseleri, Kız meslek liseleri ile çok programlı liselerde eğitim süresi 4 yıldır. -Eğitim boyunca genel kültür derslerinin yanı sıra Temel Sanat Eğitimi, Bilgisayar, Araştırma Teknikleri, Girişimcilik, İnsan ilişkileri, Kalite Kontrol, Tekstil Bilgisi, Üretim Planlaması, Temel Tasarım Bilgisi, Tasarım Uygulamaları, Kalıp ve Tasarımları gibi meslek dersleri okutulmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME Mezunlar alanlarında ustalık sınavına girerek başarılı oldukları taktirde Ustalık belgesi almaya ve kendi işyerlerini kurmaya hak kazanırlar. Erkek giysi tasarım teknisyeninin yükselmesi, kendini yenilemesine, deneyimine bağlıdır.
Meslek liselerinin tekstil konfeksiyon alanından mezun olanlar, deri konfeksiyon, kostüm tasarımı, tekstil önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları taktirde yerleştirilebilirler.
Ayrıca meslek liselerinin “Tekstil Konfeksiyon” alanından mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan ÖSS’ ye girip yeterli puanı almaları ve “Giyim Öğretmenliği” , “Giyim Endüstri Öğretmenliği” ile “Hazır Giyim Öğretmenliği”, “Tekstil Öğretmenliği”, “Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği, Moda Tasarımı Öğretmenliği, Moda Tasarımı” (Endüstriyel Sanatlar Y.O) Lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- 3308 sayılı “Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu” gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere ücret verilmektedir. - Eğitim gören öğrencilerin iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır ve bütün öğrenci haklarından yararlanırlar. - Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanırlar. - Eğitim tamamlandıktan sonra özel sektörde aylık kazanç çalışılan işletmenin ücret politikası ve toplu iş sözleşmelerine göre belirlenmektedir. - Kendi işyerlerinde çalışanlar ise yaptıkları iş yoğunluğuna göre kazanç sağlamaktadırlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER -İlgili Eğitim Kurumları -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi , -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:27 pm | |
| Kalorifer Ateşçisi TANIM
Kalorifer kazanlarını, işletme kurallarına göre, güvenlik önlemlerini alarak çalıştıran, basit bakım ve onarımını yapan kişidir.
GÖREVLER
- Kazanları kurallarına göre önlemlerini alarak çalıştırır, - Kazanın ve tesisatın gerekli kontrol, bakım ve basit onarımlarını yapar, - Kazan dairesinin düzenini ve temizliğini sağlar, - Kazanın ve kullanılan araçların günlük temizliğini ve bakımını yapar, - Çalışma yerinin düzen ve disiplinine uyar, - Mesleki gelişmeleri izler.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Motorin, fueloil, doğalgaz, kömür, - Kalorifer kazanı, - Ateşçi küreği (foyrap küreği), - Tornavida ve çeşitli penseler, - Çeşitli anahtar takımları, - Yağdanlık, - El arabası.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kalorifer ateşçisi olmak isteyenlerin; - Uzun süre ayakta kalmayı engelleyecek bedensel özürü bulunmamalıdır. Kronik bronşit, tüberküloz, diğer akciğer ya da kalp hastalıkları olmamalıdır. - Sabırlı, dayanıklı ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kapalı, sıcak ve genellikle havasız ortamlarda çalışılır. Çalışma anında sürekli olarak ayakta bulunur.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kalorifer ateşçileri konutların, işyerlerinin, okulların kazan dairelerinde çalışırlar. İnsanların en önemli ihtiyacı barınma ve ısınma ihtiyacıdır.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte büyük binaların ısıtılması kalorifer ile sağlanmaktadır. Çünkü en ekonomik ısınmayı kalorifer sağlar. Zamana ve mekana göre kalorifer kazanında kullanılan yakıt değişebilir. Fakat kazanı kullanacak ehliyetli kişilere her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışma alanları oldukça geniştir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
- Kalorifer ateşçiliği mesleğinin eğitimi; Mesleki Eğitim Merkezlerinde “ Kalorifercilik” alanında ve halk eğitim merkezleri bünyesinde kalorifer ateşçiliği kursları düzenlenerek verilmektedir. - Ayrıca, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası da ihtiyaç halinde kalorifer ateşçiliği kursu açmaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleki Eğitim Merkezlerine ; 14 , 19 yaşından gün almış olan en az ilköğretim mezunu kişiler başvurabileceklerdir. Ayrıca düz lise mezunu olup meslek öğrenmek isteyen kişilerde Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitim alabilmektedirler. Halk eğitim merkezlerinde yaş sınırı yoktur. En az 10 kişilik gruba bu alanda kurs düzenlenmektedir. Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitimini tamamlayanlar eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda "Kalfalık Belgesi" ve unvanı verilir. Halk eğitim Merkezlerinde eğitimini tamamlayanlar "Yetkili Kalorifer Ateşçisi Belgesi" alırlar.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleki Eğitim Merkezlerinde İlköğretim mezunları için çıraklık eğitim süresi 2 yıldır. Lise ve daha üst düzeyde genel eğitim mezunları için 1 yıldır. Ustalık eğitim süresi kalfalık ve ustalık sınavlarında başarılı olanlara "Kalfalık Belgesive Ustalık belgeleri" verilmektedir. Halk eğitim merkezlerinin kursları günde 2 saatten, 20 işgünü olmak üzere toplam 40 saattir. Kurs bitiminde, oluşturulan komisyon tarafından sınav yapılır. Başarılı olanlara "Yetkili Kalorifer Ateşçisi" belgesi verilir. Kursiyerlere eğitim süresince; Isıtma ihtiyacı, ısıtma tesisleri ve başlıca parçaları, kazanlar ve çeşitleri, Yanma nedir? Çeşitleri nelerdir? Isı ile ilgili genel bilgiler,Kömürün yakılması vb. konular hakkında bilgiler kuramsal (teorik) ve uygulamalı (pratik) olarak verilir.
MESLEKTE İLERLEME
Mesleki Eğitim Merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar gerekli şartları yerine getirdiklerinde ustalık ve usta öğreticilik sınavlarına girip başarılı olduklarında usta ve usta öğretici olabilirler Ülkemizde giderek kömür, fueloil gibi yakıtlardan, doğalgaza geçiş gözlenmektedir. BENZER MESLEKLER : Gemi ateşçisi, Brülörcü.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitim süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. Eğitim sonrasında genellikle asgari ücretten işe başlanır. Daha sonra işyerinin veya işverenin uygulamasına göre ücrette artış olmaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlük | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:28 pm | |
| Kaloriferci TANIM
Kalorifer tesisatının bakım, onarım gibi çalışmalarını yapan kişiye kaloriferci denir. GÖREVLER
- Kurulu veya kurulacak kalorifer tesisatının çalışma sistemini, projesinin okunmasını, diğer şartnameleri, tesisat yapımını, işletmeye almayı, bakım ve onarımını bilir, - Düzgün ölçü alır ve kesme yapar. Borulara diş açar, her türlü boruyu istenilen ölçüde ve şekilde büker, oksi asetilen ve elektrik ark kaynağı ile birleştirmeyi yapar. Isıtıcı elemanlar için gerekli konsol, kelepçe ve askıları usulüne göre yerlerine monte eder. Duvar ve tavanlara delik açar. Kalorifer kazanı üzerinde bulunan otomatik ve mekanik kontrol elemanlarını bilir, - Mesleki gelişmeleri izler. Kalorifer dairesinin temizlik ve düzenini sağlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Kömür, motorin, fueloil, doğal gaz, Kalorifer kazanı, ateşçi küreği (Foryap Küreği), çekiç, çelik tel, fırça, üstüpü tornavida ve pensler, anahtar takımları, yağdanlık ve el arabası.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kaloriferci olmak isteyenlerin; - Uzun süre ayakta kalmayı engelleyecek bedensel özürü, kronik bronşit, tüberküloz, akciğer ve kalp hastalıkları bulunmayan, - Kapalı bir ortamda tek başına çalışabilecek kadar sabırlı ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kapalı, sıcak ve havasız ortamlarda çalışılır. Çalışma anında sürekli ayakta bulunulur.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Her zaman ve her yerde, her türlü binalarda iş bulma imkanı vardır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. Ayrıca Halk Eğitim Merkezleri ve Türkiye Mimarlar ve Mühendisler odasının da kaloriferci kursları düzenledikleri olmaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Kaloriferci mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Bu program her çıraklık eğitimi programında ortak olarak alınan genel bilgi derslerinin yanı sıra, teknik resim, meslek resmi, meslek bilgisi gibi derslerden meydana gelmektedir. Çıraklık eğitimini tamamlayanlara, eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda “Kalfalık Belgesi” ve “Kalfa” unvanı verilir.
MESLEKTE İLERLEME
- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Kaloriferci mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. BENZER MESLEKLER: Sıhhi tesisatçı, gemi ateşçisi, ateşçi, brülörcü.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- 3308 sayılı yasa gereği, mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrenciler, asgari ücretin %30'ndan az olmamak üzere işveren tarafından bir ücret ödenmektedir. - Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır. - Eğitim sonrasında genellikle asgari ücretten işe başlanır. Daha sonra işyerinin veya işverenin uygulamasına göre ücrette artış olmaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri. | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:29 pm | |
| Kameraman TANIM
Stüdyo ve naklen yayın çekimlerini, yönetmenin ya da yapımcının yönlendirmesine bağlı olarak kamera kullanım tekniklerine göre gerçekleştiren kişidir.
GÖREVLER
- Kullanılan malzemeleri çekime hazırlar, uygun objektifi seçer, netlik ayarlarını yapar, - Çekim sırasında, ses ve ışık koordinasyonunu sağlar, - Film ve canlandırma kamerasını kullanır, - Film veya video çekimlerini yerinde ve zamanında gerçekleştirir, - Çekim bittikten sonra stüdyoda, monitörler yardımıyla kayıtları kontrol eder, - Gerektiğinde kaydın yenilenmesini sağlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Çeşitli tipte kameralar, - Film, filtre ve çekim kartları, - Monitörler,
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kameraman olmak isteyenlerin, - Görme ve işitme duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda, - El ve parmaklarını ustalıkla, göz ve ellerini eşgüdümlü kullanabilme yeteneğine sahip olan - Estetik görüşlü kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kameramanlar, çalışmalarını hem kapalı mekanlarda (stüdyolarda) hem de açık havada yürütürler. Kameraman görevini yaparken diğer çalışanlarla etkileşimde bulunmak ve görevini eşgüdüm halinde yürütmek durumundadır. İş hem aletlerle, hem de insanlarla ilgilenmeyi gerektirmektedir. Hareketli bir hayattan ve değişiklikten hoşlanan kişiler bu meslekte mutlu olabilirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kameramanlar, televizyon programı yapım ve basın-yayın sektöründe, kamu ve özel televizyon kanallarında, sinema sektörüne ait film stüdyolarında, video kuruluşlarında, reklamcılık sektöründe çalışabilirler. Bayanlarda kameraman olarak çalışma oranı oldukça düşüktür.
Fotoğrafçılık ve Kameramanlık mezunu olan bir kişi Türkiye’de yaygın olarak çalışma imkanına sahip olduğu gibi televizyon ve sanal yayıncılık alanlarında da iş imkanları bulabilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi Kocaeli Üniversitesi Hereke Ömer İsmet Uzunyol meslek yüksekokulu “Fotoğrafçılık ve Kameramanlık” bölümünde verilmektedir. Ayrıca TRT veya özel televizyon kuruluşları hizmet-içi eğitimlerle kameraman yetiştirmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin Baskı(Ofset Baskı-Tipo Baskı), Cilt ve Serigrafi, Ciltleme ve Serigrafi, Dizgi, Fotoğraf ve Klişe, Fotoğrafçılık, Grafik/Grafik Sanatlar, Klasik Ciltçilik, Matbaa, Matbaacılık, Ofset Baskı, Ofset Baskı Serigrafi, Reprodüksiyon ve Klişe, Tasarım ve Teknolojisi, Tipo Baskı, Tipo Serigrafi, Resim(Anadolu Kız Meslek Lisesi/Kız Meslek Lisesi), Tasarım ve Teknolojisi, Uygulamalı Resim (Kız Meslek Lisesi) bölümlerinden mezun olanlar “Fotoğrafçılık ve Kameramanlık” ön lisans programlarına sınavsız olarak girebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve “Fotoğrafçılık ve Kameramanlık” için yeterli Sözel (SÖZ-1) puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Hizmet-içi eğitim veren kuruluşların koşulları değişkenlik göstermektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Meslek yüksekokullarında liseden sonra 2 yıl, Eğitimleri süresince öğrenciler, Karanlık Oda Teknikleri, Fotoğraf Tasarımı, Sensitometri, Temel Fotoğraf Teknikleri, Temel Sanat Eğitimi, Fotoğraf ve Sinema Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İl.ve İnk.Tarihi, Çekim Teknikleri, Deneysel Fotoğraflar, Kamera Teknolojisi, Belgesel Fotoğraf, Kadraj Estetiği, Aydınlatma, Temel Gazetecilik, Proje, Bilgisayar, Gazetecilik Uygulaması, Fotoğrafrafik Tasarım, Yönlendirilmiş çalışma, Kurgu gibi meslek derslerini alırlar. Meslek derslerinde öğrencilere "Kameramanlığa" yönelik, kamera kullanımı, bakış açıları, ışık düzeni ve yeterliliği, lens ayarları, ışığın gelişi ve kullanımı ile montaj konularında bilgi, beceri ve iş alışkanlıkları kazandırılır. Ayrıca, eğitimleri süresince öğrencilerin staj yapmaları da öngörülmektedir. Okulda eğitim sırasında branşlaşmaya gidilmemekte, mezunlar: kameraman,Işıkçı veya montajcı olarak çalışma hayatına yönelebilmektedirler. Öğrencilerin 45 gün staj yapmaları zorunludur.
MESLEKTE İLERLEME İletişim fakülteleri bünyesinde, istek olması halinde yeni geliştirilen kameralar ve bu alandaki yenilikler üzerine mesleğe uyum kursları açılabilmektedir. Kameramanlar, televizyon, video veya sinema filmlerinin birinde çekimlerini yoğunlaştırabilir, belirli tip kamera kullanımında uzmanlaşabilirler. “Fotografçılık ve Kameramanlık”, ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları taktirde, Basın ve Yayın, Fotoğraf, Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Grafik, Grafik Öğretmenliği, Grafik Sanatları, Grafik Tasarım, Grafik tasarımı, İletişim, iletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo ve Televizyon, Sinema ve Televizyon, Televizyon Gazeteciliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER: Montajcılık, ışıkçılık, fotoğrafçılık, görüntü yönetmenliği, sesçilik.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Öğrenciler eğitimleri süresince çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan burslardan, Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca verilen öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler. - Kameramanlar yüksek ücretle çalışma olanağına sahiptirler, tecrübe arttıkça işin niteliğine ve işletmenin yapısına göre, ücrette artış olabilmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri. | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:30 pm | |
| Kaporta Tamircisi TANIM
Otomobillerin, kaporta kısımlarında çarpılma, ezilme, eğilme, çürüme nedeni ile oluşan kusurları, çeşitli aletler kullanarak, eski standart yüzey düzgünlüğüne getiren veya bu kısımları yenisiyle değiştiren kişidir.
GÖREVLER
- Otomobillerin çürümüş, eğilmiş, ezilmiş çelik saclarının düzeltilmesi için, gerekli sac işleme, kesme, presleme, kıvırma, ısıtma ve kaynak işlerini yapar, - Boyalı yüzeylerdeki küçük hataları, boyaya hasar vermeden düzeltir, - Araçlarda, kapı ve kapak başlıklarının ek yerlerini, kenarlarını ve diğer kısımlarını çeşitli yöntemlerle tamir eder ya da değiştirir, kapı ve kapak ayarlarını yapar, - Tamir edilen ya da değiştirilen yerleri zımparalar, formunu büyük ölçüde yitirmiş, sacdan yapılmış ürün veya araçları kusursuz ve yüzey düzgünlüğü sağlanmış olarak orijinal şekline sokar, boyaya hazır duruma getirir, - Oto yan sanayiinde, kaporta aksamı üreten işletmeler ve otomotiv sanayiinin kaporta bölümlerinde yeni kaporta parçalarının imalat işlerini yapar, - Çürüyen kaporta parçalarını onarır veya değiştirir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Anahtar takımları, cetvel, pergel, nokta gibi markalama takımları, keski, el testeresi, sac makası, büyük kollu makas gibi kesici takımlar, tornavida, pense, kargaburnu, çekiç, lastik tokmak, el takımları, çelik metre, çelik cetvel, kumpas gibi ölçü aletleri, oksijen, ark ve nokta kaynağı makineleri, çekiçler, kriko, çamurluk kancası, lehimcilik takımları gibi doğrultma takımları, daha önceden hazırlanmış belli bir kısıma ait kaporta parçaları, çeşitli presler ve kalıplar, gazaltı kaynak makinesi, punta kaynak makinesi, plazma kesme makinesi, mekanik şasi, karoser doğrultma tezgahları.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kaporta tamircisi olmak isteyenlerin: - Kaldırma, vurma, çevirme gibi işlemleri yapabilecek düzeyde sağlam bir beden yapısına, - Kaynak yapılan kaportanın düzgünlüğünü anlamak için parmak duyarlılığına sahip, - Ellerini ustalıkla kullanabilen, - Gürültülü ortamlara dayanıklı kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kaynak yapıldığı zaman dumanlıdır. Kişi, genellikle ayakta, bazen eğilerek çalışır ve birinci derecede metallerle ilgilidir. Çalışma pazar günü dışında haftanın her günü sürdürülür.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kaporta tamirciliği mesleğinde yetişmiş nitelikli elemanlara her zaman gereksinim duyulmaktadır. Özellikle, otomotiv sanayinin gelişmiş olduğu illerde (Bursa, İstanbul, Sakarya, İzmir, Kocaeli), yan sanayi ve üretim birimlerinde iş bulunabilmektedir. Otomobil, otobüs, kamyon, vagon, ve demiryolu taşıtları vb. üreten işletmelerde, Oto bakım ve tamir servislerinde kaporta tamir atölyelerinde çalışma olanakları vardır. Belli bir deneyim ve bilgi düzeyine ulaştıklarında, sermayesi olanlar kendi işyerlerini açabilmektedirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Kaporta tamircisi mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır. Mesleğin eğitimi Çıraklık ve Meslek Eğitimi Yasası kapsamına alınmış olup, uygulamalı (pratik) eğitim atölye ve işletmelerde; kuramsal (teorik) eğitim ise mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. Eğitimde; Türkçe, din kültürü ve meslek ahlakı, sosyal bilgiler gibi temel derslerin yanında, kaporta tamirciliğine ilişkin temel kuramsal (teorik) bilgiler ile bu işte kullanılan alet ve takımların bakım ve onarım işlemlerine ilişkin, bilgi yöntem ve teknikler, teknik resim konularında meslek bilgisi adı altında dersler verilmektedir. Çıraklık eğitimini tamamlayanlara eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda "Kalfalık Belgesi" ve unvanı verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME - Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Kaporta tamircisi mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. - Usta düzeyinde ve işyeri açmak için gerekli sermayesi olanlar, kendi işyerini kurup işveren olarak da çalışabilirler. BENZER MESLEKLER: Metal levha işçiliği, oksijen kaynakçılığı.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Çıraklık eğitimi sırasında, uygulamalı (pratik) eğitim, işyerlerinde çalışarak yapıldığından işverenler, çırağın yaşına uygun asgari ücretin %30'unu vermek zorundadırlar. Mesleki eğitim sonrasında, en az asgari ücret düzeyinde bir ücret alınmaktadır. Kişinin deneyimi ve işverenle yapılacak anlaşmayla, bu ücret daha yüksek olabilmektedir. Kendi işyerlerini kuranların, piyasadaki iş kapasitelerine bağlı olarak gelirleri değişmekle birlikte, oldukça yüksek bir gelire sahip olabildikleri gözlenmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri. | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:31 pm | |
| Karo-Fayans Döşemeciliği TANIM
Binaların, belirli bölüm ve yerlerinin, rutubet ve diğer dış etkenlere karşı korunması ve temiz bir yüzey elde edilmesi için karo ve fayans plakalarını bir plana göre estetik olarak duvar ve yer yüzeyine döşeyen kişidir. GÖREVLER
- Proje ve diğer şartnameleri inceler, - Karo ve fayansları suya batırarak döşeme işlemine hazırlar, - Karo-fayans döşenecek yüzeylere, çimento ve kireç karışımından oluşan harcı sürerek karo ve fayansları istenilen biçimde ve sıralar halinde döşer, - Su terazisi, şakül ve mastarla bunları kontrol eder, - Karoların yüzleri üzerinden bir tahta kaydırarak ya da vuruşlar yaparak, karoların çimentolu harca daha iyi yapıştırılmasını sağlar, - Köşelere veya daimi tesisat etrafına döşenen karo ve fayanslara istenilen girinti ve çıkıntıları verir, - Yeni döşenmiş karo ve fayans yüzleri arasındaki boşlukları doldurmak için beyaz çimento ile az mermer tozu karışımından oluşan harcı karo ve fayansların yüzeylerine sünger ile sürerek yerleştirir, - Karo ve fayans yüzlerini harçlardan temizler, - Bu meslek için gerekli olan malzemelerin hazırlanması, taşınması ile aletlerin gerekli bakım ve temizliğini yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Plastik veya tahta çekiç, mala, su terazisi, kürek, keski, metre, gönye, el arabası, karo ve fayans, çimento, kireç, kum, mermer tozu, kum eleği, kireç süzgeci, pense, büyük kaplar, su, hortum, alüminyum mastar, derz aralık çivisi, muvazene ipi, fayans ve seramik kesme makinesi, fayans delgi makinesi vb.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Karo-fayans döşeyicisi olmak isteyenlerin: - Uzun süre ayakta veya çömelerek çalışabilecek, ağır kutuları kaldıracak kadar güçlü ve dayanıklı, - Şekiller arasındaki ilişkileri görme yeteneğine sahip, - Ellerini ustalıkla kullanabilen, - Renkleri ayrıdedebilme gücüne sahip, - Dikkatli kişiler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Karo-fayans döşeyicileri binaların genellikle iç kısımlarında, bazen balkon, bahçe gibi dış mekanlarda çalışırlar. Çalışma ortamı kirli ve rutubetlidir. İş, sürekli ayakta ve eğilerek yürütülür. Pazar günü dışında haftanın her günü çalışılır. Karo-fayans döşeyicisi birinci derecede malzeme ile ilgilidir. Gerektiğinde müşteriler, diğer yardımcıları ve kendisine iş veren müteahhit ile iletişim halindedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kendisini iyi yetiştirmiş meslek elemanının iş bulma olanağı geniştir. Bir işyerine bağlı olarak çalışabileceği gibi, bağımsız olarak da çalışabilir. Kış aylarında inşaat sektörünün durmasına bağlı olarak, iş yoğunluğu azalma göstermektedir. İş imkanları büyük ölçüde inşaat sektörüne bağlıdır. Özellikle ülkemizde inşaat sektörü, uygulanan ekonomik politikalara bağlı durumdadır. Bu meslek elemanları kolaylıkla iş bulabilirler, ancak, çalışılan firmanın işine ve çalışılan işin süresine bağlı olarak işten ayrılmalar söz konusu olabilir. Tekrar iş bulma olanağı her zaman mevcuttur. Yurtdışında inşaat yapan firmaların, yurtdışı şantiyelerinde çalışma olanakları da vardır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
- Karo-fayans döşeyiciliği genellikle pratikten bir usta yanında, işbaşında öğrenilir. - Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerindeki Yapıcılık ana meslek grubunun “Döşeme ve Duvar Kaplamacılığı” meslek dalında da verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. Meslek lisesi düzeyinde mesleği öğrenebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve meslek liselerine kayıt kabul şartlarını taşımak gerekmektedir. Mesleki eğitim merkezlerinde meslek eğitimi yapılamayan yörelerde geleneksel eğitim şekli olan usta-çırak usulünde ise kişi bir işyerinde veya atölyede usta nezaretinde çalışarak mesleği öğrenmeye çalışır.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır. Yapı meslek liseleri ve endüstri meslek liselerinde 3 yıl, meslek yüksekokullarında ise mesleki eğitim 2 yıl sürmektedir. Eğitim sırasında: - Meslek ile ilgili alet ve edavatın nasıl ve nerede kullanılacağı, - Döşeme yapılacak yerin nasıl düzeltileceği, - Döşeme yapılacak yerdeki tümseklerin, hangi aletle nasıl düzeltileceği, - Yerlerde ve duvarlarda kullanılacak harcın özellikleri ve kıvamı, - Döşeme yapılacak yüzeye serilen harcın mastarla düzeltilmesi ve terazisinin nasıl alınacağı, - Karo ve fayansların su dolu kazanlarda niçin ıslatıldığı, - Harcın malayla duvara nasıl yapıştırıldığı, - Döşenen karo ve fayansların üzerine lastik tokmakla nasıl vurulduğu, - Bir gün sonra döşenen karo ve fayansların arasındaki açıklıkların hangi mamullerle ve nasıl doldurulduğu uygulamalı olarak gösterilir. Çıraklık eğitimini tamamlayanlara eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda "Kalfalık Belgesi" ve unvanı verilir. Endüstri meslek lisesinden mezun olanlara meslek lisesi diploması ve "Teknisyen" unvanı verilir.
MESLEKTE İLERLEME
- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Mesleğin ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. - Mesleğe kalfa olarak giren kişi, usta, ustabaşı unvanlarına kadar yükselebilir. - Endüstri meslek lisesi "Yapı" bölümünden mezun olanlar teknisyen, 2 yıllık meslek yüksekokulu "İnşaat" bölümünden mezun olanlar tekniker unvanı alır. BENZER MESLEKLER: Mermer döşeyici, mozaik kesici ve döşeyici, plaka taşı döşeyici, marley döşeyici, sıvacı, duvar örücü, inşaat boyacısı, tecritçiler (ses geçirmeyen izolasyon maddeleri döşeyenler).
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Endüstri meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezine staj için devam eden öğrencilere işveren tarafından asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret verilmektedir. Deneyimli, mesleğinde iyi yetişmiş, çevresi geniş elemanlar bu meslekte çok iyi ücret alırlar. Aylık kazançları ortalama asgari ücretin 2 katı civarındadır. Ücret durumunda mevsimlik dalgalanmalar olabilmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:31 pm | |
| Kasiyerlik TANIM
Ticari kuruluşlarda mal ve hizmetlerin satışı karşılığında nakit parayı bir defada veya taksitler halinde alan ve kredi kartıyla yapılan ödemelerde gerekli işlemleri gerçekleştiren, karşılığında fatura veya fiş veren kişidir.
GÖREVLER
- Yazar kasaya fişteki bilgileri girerek, mal bedelini kaydeder, - Fiş bedeli parayı müşteriden sayarak teslim alır ve gerekirse para üstünü müşteriye verir, - Yazar kasadan çıkan fişi, paket fişi ile iğneleyerek ya da zımbalayarak müşteriye verir ve paket servisine yöneltir, - Çalışma saati bitiminde alınan paraları sayar ve yetkililere teslim eder, - Yetkili kişilere verilen paraları günlük defterlere kaydeder, - Gün sonu raporu hazırlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Bilgisayar, - Yazar kasa, - Hesap makinesi, - Fiş kağıt rulosu, - Günlük kağıt rulosu, - Kasa anahtarı, - Kasa defteri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kasiyer olmak isteyenlerin; - Sayılarla dört işlemi çabuk ve doğru yapabilen, - Çok dikkatli ve özenli, - Güvenilir, sorumluluk sahibi, sabırlı, - Elini ve parmaklarını çabuk kullanabilen, - Sürekli belli bir yerde oturmaktan ve devamlı aynı işleri yapmaktan sıkılmayan kimseler olmaları gerekir. İleri derecede görme bozukluğu, el ve parmaklarda sakatlık bu mesleğin yapılmasını engelleyici durumlardır.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kasiyer genellikle kapalı ortamlarda ve oturduğu yerde görevini yapar. İşlerini yaparken insanlarla etkileşim halinde ise de ilişki yüzeyseldir. Kasiyer çalışması sırasında çok dikkatli olmak zorundadır. Kasadaki paranın eksik çıkması durumunda mali zarara yol açabilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kasiyerler; genellikle mağaza, market, lokanta, otel, eğlence yerleri gibi mal ve hizmet satan ticari kuruluşlarda çalışabilirler. Kasiyerler genellikle özel sektöre ait işletmelerde görev yaparlar. Mal ve hizmet satışına bağlı olarak para tahsilatı gerektiğinden kasiyer olarak işyerinde çalışan insanlara da ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak bilgisayara geçme, elektronik yazar kasa kullanımı bu konudaki istihdamı genelde belirli bir düzeyde tutacaktır. Hizmet sektörünün gelişmesine paralel olarak çalışma alanı gelişen bir meslektir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu mesleğin örgün eğitim kurumlarında eğitimi verilmemektedir. Genellikle işletmelerde işbaşında öğrenilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Eğitimi iş başında yapılan kasiyerlik mesleği için, gerekli olan ön eğitim en az ilköğretim okuludur. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Şirketlerin yapısına göre değişiklik göstermekle birlikte, 15 gün hizmet içi eğitim verilebilir. Bu meslek genellikle işyerinde bir kişinin gözetiminde öğrenilir.
MESLEKTE İLERLEME
Kasiyerlik mesleğinde ilerleme ve yükselme söz konusu değildir. Ancak yüksek performans gösterilmesi veya yetkililerce başka işlere uygun görülme sonucu işyerinde başka bir üst göreve getirilebilir. Meslekte ilerleme, ücrette artış ve daha büyük işyerinde çalışma şeklindedir. BENZER MESLEKLER: Veznedarlık, Gişe memurluğu.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Özel sektör işyerlerinde kasiyer olarak görev yapan kişiler ortalama net asgari ücretin 1.5-2 katı ücret almaktadırlar. Bazı işyerlerinde "Kasa Tazminatı" adı altında ek ödeme de yapılabilmektedir. Ayrıca, işyerlerinin durumuna göre kazanç sayılabilecek yemek, servis ya da başka olanaklardan yararlanabilirler.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:32 pm | |
| Kat Görevlisi TANIM
Otel ve diğer konaklama tesislerinde katlardaki odaların tertip, düzen ve temizliğinden ve müşteri isteklerinden sorumlu olan kişidir. Bu meslek otellerde "Kat Valesi" olarak da adlandırılır.
GÖREVLER
- Kat şefinden boş ve dolu odaların anahtarlarını alarak, öncelikle boş odaları kontrol eder ve hizmete hazır hale getirir, - Müşterinin odadan ayrılmasından sonra çarşafları değiştirir ve yatakları düzeltir, odanın genel temizliğini yapar (toz alma, paspas yapma, tuvalet, banyo temizliği, cam silme vb.), - Odadaki eksiklikleri tamamlar (havlu-sabun koyar, buzdolaplarındaki içecekleri tamamlar, arızaları ilgililere bildirir), - Müşterinin isteklerini yerine getirir, şikayetlerini giderir, - Kayıp ve bulunmuş eşyalarla ilgili olarak durumu ilgililere bildirir, - Odadan ayrılan müşteriyi katta uğurlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Her türlü temizlik malzemeleri, - Elektrik süpürgesi, - Kullanım alanında bulunan malzeme ve eşyalar (perde, yastık, çarşaf vb.).
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kat görevlisi olmak isteyenlerin; - Bedence sağlam, dayanıklı ve iyi bir dış görünüme sahip, - Temiz, düzenli, dikkatli, - İnsanlarla iyi ilişki kurabilen ve konuşma yeteneği olan, - Emir ve talimat altında çalışabilen, - Sabırlı ve güler yüzlü, - Temizlik malzemelerine karşı allerjisi olmayan kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kat hizmetleri görevlisi otel odalarında ve koridorlarda görev yapar. Ortam temiz ve gürültüsüzdür. Kişi çalışırken devamlı hareket halinde olup, bazen eğilme, uzanma gibi pozisyonlarda çalışması gerekebilir. Kat görevlisi görevini genellikle yalnız başına yapar. Zaman zaman ön büro elemanları, bakım onarım elemanlarıyla irtibat halindedir. Ancak, müşterinin isteklerini ve yöneticinin emirlerini alırken onlarla iletişim kurar. Çalıştığı yerin büyüklüğüne göre; vardiya usulü çalışabilir. Hafta sonu çalışma söz konusudur.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elemanları; her türlü otel, motel, tatil köyü, sosyal tesis gibi konaklama ve dinlenme tesislerinde kat hizmetlerinde çalışmaktadırlar. Turizm sektöründe en çok eleman ihtiyacının olduğu bölümlerden biridir. Özellikle yaz aylarında iş bulma sorunu fazla yoktur. Ancak bu meslekte iş bulma olanakları bölgesel ve mevsimlik değişim göstermektedir. Turistik yörelerde özellikle yaz aylarında çalışma olanağı artarken, kış aylarında ve turistik olmayan yörelerde çalışma olanakları oldukça kısıtlıdır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu mesleğin eğitimi; Anadolu kız meslek/ Anadolu meslek liseleri, kız meslek/meslek liseleri ve çok programlı liselerin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi” alanı, “Kat Hizmetleri” dalında, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde ve Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı pratik kız sanat okullarında, Turizm Bakanlığına bağlı Turizm Eğitim Merkezlerinde (TUREM), özel turizm meslek kurslarında ve Türkiye İş Kurumu'nun işgücü yetiştirme kurslarında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinin Anadolu meslek/ Anadolu kız meslek liseleri “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi” alanına girebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle yapılan "Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı kazanmak gerekmektedir. Kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselere girmek için ilköğretim okulu mezunu olmak.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde eğitim süresi ilköğretim okulundan sonra 4 yıldır. Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır. Kız meslek/meslek liseleri ve çok programlı liselerde de 4 yıldır. Eğitim süresince genel kültür dersleri ve uygulamalı meslek dersleri birlikte alınmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin “Kat Hizmetleri” dalından mezun olanlar, istedikleri taktirde, meslek yüksekokullarının Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği (Açıköğretim), Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Aşçılık, Hazır Yemek ve Aşçılık ile Turizm Animasyonu programlarına sınavsız olarak başvuru yapma hakkına sahiptirler. Ayrıca Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip Konaklama İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O), Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği, Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O), Turizm İşletmeciliği (Uygulamalı Bilimler Y.O), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O., Turizm ve Otel İşletmeciliği (Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Y.O), Turizm ve Otel İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O), Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O., Turizm ve Otelcilik (Uygulamalı Bilimler Y.O), Turizm ve Otelcilik (Yabancı Diller Y.O), Turizm ve Rehberlik (Uygulamalı Bilimler Y.O), Turizm ve Otelcilik (Bilgisayar ve Turizm Y.O) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan alırlar BENZER MESLEKLER: Diğer temizlik işçileri. BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
İşletmelerde yapılan uygulama eğitimi süresince asgari ücretin % 60'ndan az olmamak üzere ücret alırlar. Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler, sigorta primleri devlet tarafından ödenir. Eğitim sonrası kazanç, işletmenin büyüklüğüne, bulunduğu yere göre farklılıklar göstermektedir. Asgari ücret ile, asgari ücretin 2-3 katına kadar aylık kazanç sağlanabilir. Turizm sektöründe bahşişlerden sağlanan kazanç da önemli bir yer tutmaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:33 pm | |
| Kaymakamlık TANIM Kaymakam, ilçenin genel yönetiminden sorumlu olan, devleti ilçede temsil eden, ilçenin en yetkili kamu görevlisidir.
GÖREVLER Kaymakam görevlerini bağlı olduğu ildeki valinin denetimi altında yürütür. Başlıca görevleri şunlardır: - İlçede yasaların uygulanmasını sağlar, - Valinin emirlerini uygular, - İlçedeki çeşitli kamu kurumlarının çalışmaları arasında eşgüdümü sağlar, - Halkın şikayetlerini dinler, ihtiyaçlarını saptar ve giderilmesi için gerekli önlemleri alır, - Törenlere başkanlık eder, resmi ziyaretleri kabul eder.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Kaymakam olmak isteyenlerin; · Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip, · Sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, · Başkalarını etkileyebilen, düşüncelerini başkalarına söz ve yazı ile aktarabilen, · İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, insanları anlayabilen, · Yeniliklere açık, yaratıcı, · İşleri planlayabilen ve uygulamayı izleyebilen, yönetici özelliklerine sahip kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Kaymakam, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak ilçedeki kaymakamlık binasında görev yapar. Çalışma saatleri genellikle düzenlidir. Çalışırken vatandaşlarla, valilerle, emrindeki memurlarla, üst düzey askeri yöneticilerle etkileşim halindedir. Zaman zaman seyahat etmesi gerekir. Kaymakam bir ilçede belli bir süre çalıştıktan sonra başka bir ilçeye atanır.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Kaymakamlar İçişleri Bakanlığına bağlı olarak ilçelerde görev alırlar.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin ön eğitimi üniversitelerin İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, Hukuk Fakültelerinde verilmektedir.
Yukarıdaki fakültelerden mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) başarılı olmaları durumunda İçişleri Bakanlığınca yapılacak Kaymakamlık sınavına girebilirler.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin ön eğitimine girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “İktisat”, “Ekonomi”, “İşletme”, “Maliye”, “Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler”, “Uluslararası İlişkiler”, “Kamu Yönetimi”, “Siyaset Bilimi”, “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi”, “Siyaset Bilimi ve Uluslar arası İlişkiler” veya “Hukuk” lisans programları için yeterli “Eşit Ağırlık (EA-2)” puan almak, - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tercih bildirim formunda “İktisat”, “Ekonomi”, “İşletme”, “Maliye”, “Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler”, “Uluslararası İlişkiler”, “Kamu Yönetimi”, “Siyaset Bilimi”, “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi”, “Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler” veya “Hukuk” lisans programları ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
Bu lisans programlarını bitirenler doğrudan kaymakam olamamaktadırlar. Kaymakamlık mesleğine girebilmek için öncelikle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı’nı (KPSS) kazanmak gerekmektedir. Daha sonra İçişleri Bakanlığı tarafından ayrıca bir yarışma sınavı yapılmaktadır.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ - Temel eğitimde; siyaset bilimine giriş, siyasal düşünceler tarihi, siyasal politikaya giriş, çevre sorunları, Türkiye'nin toplumsal yapısı, mahalli idareler, kamu personeli yönetimi, kentleşme ve konut politikası, ekonomi, işletme, maliye ve hukuk dersleri verilmektedir. - Üç yıllık staj devresinde; İl Merkez Stajı, Kaymakam Refikliği Stajı, Mülkiye Müfettişi Refakatinde Teftiş Stajı, Bakanlık Merkez Stajı, Bilgileri Artırılmak ve Uygulamaları Yeniden Öğrenmek Üzere Yurtdışı Stajı, Kaymakam Vekilliği Stajı yaparak Kaymakamlık Kursuna katılırlar.
MESLEKTE İLERLEME İçişleri Bakanlığı’nın Kaymakamlık sınavını kazanan kaymakam adayları, valilik emrine atanırlar, staj bitiminde hazırlayacakları kaymakamlık tezinin vali tarafından uygun görülmesinden sonra girdikleri sınavı başaran adaylar, 5’inci sınıf bir ilçeye kaymakam olarak atanırlar. Üç yıl bu ilçede çalıştıktan sonra "Mahrumiyet Bölgesi" diye nitelenen 6’ncı sınıf bir ilçede iki yıl çalışırlar, sonra 4’üncü sınıf bir ilçeye kaymakam olarak veya bir ile vali yardımcısı olarak atanırlar. Sonraki yıllarda 3’üncü, 2’nci ve 1’inci sınıf ilçelerde kaymakam olarak veya illerde vali yardımcılığına atanarak mesleklerine devam ederler. Ayrıca, valilik görevine Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanının onayı ile geçebilirler. BENZER MESLEKLER: Müfettişlik, üst düzey yöneticilik.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Adaylık döneminde atandığı kadro ve dereceden maaş almaktadırlar. Göreve ilk başlayan bir kaymakam adayının ücreti yaklaşık olarak asgari ücretin 3 katı kadardır. Kaymakamlar, özel hizmet tazminatı, işgüçlüğü zammı, temsil giderleri adı altında çeşitli tazminatlar da alırlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri. | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:33 pm | |
| Kaynak Teknikerliği TANIM
Sanayide kullanılan metallerin birleştirilmesi amacıyla yapılan kaynaklı üretim işlerinde ilgili mühendisle teknisyen arasında çalışan kişidir.
GÖREVLER
- Mühendis tarafından hazırlanan iş planının uygulanması ile ilgili çalışmaları yürütür, - Üretim faaliyetinin planlanmasında, kaynak yaparken hangi malzemenin kullanılacağına ve hangi yöntemle yapılacağına karar vermede mühendise yardımcı olur, - Her çeşit kaynaklı yapıları çizer ve kaynak yapar, - Üretimi denetler, - Kalite kontrol işlerini yürütür.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Ultrasonik test cihazları, - Penetrent boyalar, - Kaynak kumpası, - Isı tebeşirleri, ısı ölçme cihazları, sertlik ölçme cihazları - İş eldiveni, gözlük, maske vb. koruyucu araçlar, - Kaynak makinesi, gaz tüpleri, - Kaynak çubuğu, çekiç, keski, aşındırıcı taşlar.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kaynak teknikeri olmak isteyenlerin; - Fizik konularına ilgili, - Tasarımlarını çizimle ifade edebilme yeteneklerine sahip, - El ve gözü eşgüdümle kullanabilen, - Bedence sağlam ve dayanıklı, - Dikkatli, tedbirli kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kaynak teknikerleri, fabrika ve atölye gibi kapalı ortamlarda çalışabilecekleri gibi açık mekanda da çalışırlar. Çalışma ortamı gürültülü ve kirlidir. Ayrıca kaynak makinesinden ve kesme lambasından çıkan ışık ve gaz cildi, gözü rahatsız edebilir. Kaynak işlemi sırasında kullanılan gazın yanıcı ve patlayıcı bir gaz olması nedeniyle kişinin dikkatli olması gerekir. Gerekli havalandırma sağlandığında ve koruyucu önlemler alındığında herhangi bir tehlike söz konusu olmaz. Kaynak işlemi bedensel olarak yorucu olabilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Kaynak teknikerleri, kamu ve özel kuruluşlara ait fabrikalarda ve atölyelerde çalışabilecekleri gibi kendi işyerlerini de açabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının “Kaynak Teknolojisi” bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının “Makine” olarak değişmesi nedeniyle, “Kaynak Teknolojisi” adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler “Kaynak Teknolojisi” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
“Kaynak Teknolojisi” ön lisans programına girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Merkezi sistemle yapılan Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS), yeterli “Sayısal (SAY-1)” puan almak gerekmektedir. Meslek liselerinin “Metal İşleri” bölümlerinden mezun olanlar, “Kaynak Teknolojisi” ön lisans programını tercih ettiklerinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.65 ile çarpılarak ÖSS puanlarına eklendiğinden, diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 2 yıldır.
Kaynak teknolojisi programında okutulan dersler;
Matematik, Teknik Resim, Bilgisayar, Malzeme Bilgisi, Kaynak Prosesleri, Konstrüksiyon, Kaynaklı İmalat, Kalite Güvencesi, Kaynak Makineleri Bilgisi, Mukavemet, Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli Çizim Ölçme ve Kalite Kontrol Tekniği ve Genel İletişim gibi dersler verilir ve proje yaptırılır.
Ayrıca öğrenciler toplam 60 iş günü staj yaparlar.
MESLEKTE İLERLEME
Kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda çalışan kaynak teknikerleri, elde ettikleri başarılara göre büyük kuruluşlarda görev alabilir, çalıştığı kurumda ustabaşı, şef gibi idari kadrolara geçebilirler. “Kaynak Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları taktirde “Metal Öğretmenliği” , “Metalurji ve Malzeme Mühendisliği” programlarına dikey geçiş yapabilirler. BENZER MESLEKLER - Soğuk demirci, - Argon kaynakçısı (Tıg kaynakçısı), - Oksijen kaynakçısı, - Elektrik ark kaynakçısı.
BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU
Eğitim süresince öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun sağladığı kredi ve yurt imkanlarından faydalanırlar.
Ayrıca kamu ve özel kuruluşların sağladığı kredi, burs ve yurt imkanlarından da yararlanabilirler.
Kaynak teknikerleri, kamu kurum ve kuruluşlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre veya sözleşmeli personel olarak çalışabilecekleri gibi özel kuruluşlarda da Asgari ücretin 2-3 katı bir ücret karşılığı çalışabilirler. Deneyim ve yapılan işin kalitesi arttıkça alınan ücret de artmaktadır.
Kendi işyerini açabilenler ise; işlerinin az veya çokluğuna göre gelir elde ederler.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:34 pm | |
| TANIM
Metalleri, oksiasetilen, elektrik arkı ve gaz alevi ile çeşitli şekillerde kesen, parçaları yine aynı yöntemle ergiterek birleştiren kişidir.
GÖREVLER
- Yapılacak işe uygun olarak çalışma yerini düzenler, - Makine donanım alet ve malzemelerini seçer, hazırlar, ayarlar, - Kesilecek veya kaynakla tutturulacak metal parçaları işaretler, kesim yapmak üzere kesme lambasını hazırlar, - Oksiasetilen veya gaz alevi yardımı ile parçaları keser, - Her pozisyonda birleştirilecek parçaları kaynatır, - Yapılacak kaynak türüne uygun yöntemi seçer, - Oksijen ve asetilen tüplerinin vanalarını açar, kaynatılacak metalin ergime derecesine göre gaz ayarı yapar, - Gazı yakarak kaynatılacak metali ergitir, - Kaynak telini kaynatılacak kısma değdirir ve telden aldığı ergimiş metalle parçaları birbirine ekler. - Kaynak yapılan yerin pürüzlerini eğe ya da spiral kullanarak düzeltir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Kaynak makinesi, kesme lambası, kaynak teli, oksiasetilen, oksijen ve asetilen tüpü, elektrik arkı, elektrot, elektrik ve kaynak makinesi, taşıma ve kaldırma araçları, kaynak çekici, markalama aletleri, mengene, iş eldiveni, gözlük, maske gibi alet ve malzemeleri kullanır.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kaynakçı olmak isteyenlerin: - Göz ve ellerini eşgüdümle, ellerini ustalıkla kullanmada üstün beceriye sahip, - Dikkatini belli bir noktaya yoğunlaştırabilen, - Şekil ilişkilerini görebilen, - Yapılacak işi zihninde canlandırma ve tasarımı kağıt üzerine çizebilme yeteneğine sahip kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kaynakçılar fabrika ve atölye gibi kapalı ortamlarda çalışabilecekleri gibi açık mekanda da çalışırlar. Çalışma ortamı gürültülü ve kirlidir. Ayrıca kaynak makinesinden ve kesme lambasından çıkan ışık ve gaz cildi, gözü rahatsız edebilir. Kaynak işlemi sırasında kullanılan gazın yanıcı ve patlayıcı bir gaz olması nedeniyle kişinin dikkatli olması gerekir. Gerekli havalandırma sağlandığında ve koruyucu önlemler alındığında herhangi bir tehlike söz konusu olmaz. Kaynakçı eğilerek, çömelerek veya ayakta çalışmak durumundadır ve çalışırken birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidir. Uzun süre ve elle yapılan kaynak işlemi bedensel olarak yorucu olabilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Oto sanayii, gemi sanayii, kazan imalathanelerinde, kapı, pencere, mobilya imalathanelerinde, kamu ve özel kesime ait her türlü fabrikanın bakım ve onarım atölyelerinde çalışabilirler. Çok yönlü bir meslek dalı olduğu için işsiz kalma risk çok azdır. Meslek elemanları kendi adlarına işyeri açma olanağına da sahiptirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezleri, endüstri meslek liseleri ile çok programlı liselerin “Metal İşleri” bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. Meslek liseleri ile çok programlı liselere girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve meslek liselerine kayıt kabul şartlarını taşımak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
- Kaynakçı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. - Endüstri meslek liseleri metal bölümünde eğitim süresi 4 yıldır. - Mesleki eğitim merkezlerinde haftanın 1 günü teorik, 5 günü işletmede pratik olarak eğitim yapılmaktadır. Eğitim süresince öğrenciler: - Kaynak makinesi ile kaynakçılık alet ve avadanlıklarını tanır, - Kaynak elektrotlarını ve özelliklerini, - Makinede amper ayarlamasını, - Malzemenin özelliğine ve kalınlığına göre elektrot seçimini, - Her türde ve pozisyonda kaynak yapabilmeyi, - Kaynak işlemleri sırasında doğabilecek tehlikeleri ve alınabilecek tedbirleri öğrenirler. Çıraklık eğitimini tamamlayanlara eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda "Kalfalık Belgesi" ve unvanı verilir. Endüstri meslek liseleri ile çok programlı liseleri bitirenlere meslek lisesi diploması ve "Teknisyen" unvanı verilir.
MESLEKTE İLERLEME
- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Kaynakçı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. - Meslek liselerinin “Metal İşleri” bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri taktirde, bitirdikleri alan kol ve bölümlerinin devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokullarına istenilen şartları taşımaları durumunda sınavsız olarak yerleştirileceklerdir. BENZER MESLEKLER: Sıhhi Tesisatçılık, Sıcak ve Soğuk Demircilik, Kaportacılık.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Kaynakçı Gerek mesleki eğitim merkezi öğrencilerine ve gerekse meslek lisesi öğrencilerine, işletmelerde meslek eğitimi verilirken, işyerlerince asgari ücretin %30'u kadar ücret verilmektedir. Ücret yapılan işin ve işyerinin özelliğine göre değişim göstermekte olup, net asgari ücretin 2-4 katı arasında kazanç elde edilmektedir. Kendi işyerini açmış olanların kazançları ise yapılan işin büyüklüğü oranında değişme göstermektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri. | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:35 pm | |
| Kepçeli Araç Operatörlüğü TANIM
Depo veya diğer tesislerde kum, çakıl ve gübre gibi gevşek malzemeleri, kepçesi olan bir araçla bir yere veya bir araca boşaltan kişidir.
GÖREVLER
- Aracı, çalışacak yere veya alana götürür, - Aracın kepçesini hareket ettirir ve nakledilecek malzemeyi kepçe içine alır, - Alınan malzemeyi, depo veya boşaltılacak yere kontrol kolunu kullanarak boşaltır, - Makinenin periyodik bakımını yapar, - Kepçeli aracın küçük onarımlarını yapar, - Yapılan işleri ve sarf edilen akaryakıt ile yağları ilgili formlara kayıt eder, - İş bitiminde kepçeli aracın temizliğini yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- El ve ölçü aletleri (yıldız ve çiftağızlı anahtar, keski, pense, varyoz, tornavidalar vb), Çeşitli yağdanlıklar, Toz gözlüğü, eldiven, - Çeşitli çelik ve kendir halatlar, Çeşitli madeni yağlar, akaryakıt, - Üstübü, hava filtreleri, teneke, Palet ayar anahtarı.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kepçeli araç operatörü olmak isteyenlerin; - Elleri, gözleri, ayakları sağlam ve bunları eşgüdümle kullanabilen, - Çevredeki çeşitli uyarıcıları aynı anda algılayabilen, - Dikkatli, sorumlu, tedbirli bir kimse olması, - Mekaniğe ilgi duyması gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kepçeli araç operatörü çalışmalarını araç içinde ve açık havada yürütür. Çalışma ortamı tozlu ve gürültülüdür. İş genellikle gündüzleri yürütülür. Çalışmalarında gereken dikkati göstermediğinde kazalara yol açabilir. Oturduğu yerde çalışan kepçeli araç operatörü sadece iş öncesi ve iş bitiminde yöneticilerle, makine bakımcıları ve yağlayıcılarla, diğer çalışanlarla etkileşim halindedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kepçeli araç operatörleri, Devlet Su İşleri, T.C. Karayolları, Türkiye Elektrik Kurumu, Köy Hizmetleri Gen. Md., Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Orman İşletmeleri, Belediyeler gibi kamu kuruluşlarıyla, inşaat firmaları, maden şirketleri, kum ve çakıl ocakları gibi özel işyerlerinde çalışırlar. Bu alanda iş bulma olanakları oldukça fazladır. Ülkemiz, henüz alt yapısını tamamlamamış olduğundan meslek elemanlarına ihtiyaç vardır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi; Endüstri Meslek liselerinin “İş Makineleri Bölümünde verilmektedir. Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Teknik birimlerinde Eğitim veren kuruluşlar (Karayolları Bölge Müdürlükleri ve Makine Mühendisleri Odaları Şubeleri): Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kurslarında
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Endüstri meslek liselerine girebilmek için en az ilköğretim mezunu olmak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Meslekte eğitim süresi endüstri meslek liselerinde 4 yıldır. Endüstri Meslek Liselerinin İş Makineleri Bölümü'nde eğitim süresince genel kültür dersleri ve işletmede pratik meslek eğitimi verilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında verilen hizmet-içi eğitimlerin süresi değişmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin “İş Makineleri Operatörlüğü” bölümünden mezun olanlar, istedikleri taktirde, bitirdikleri meslek yüksekokullarının Endüstriyel kalıpcılık, Makine, Otomotiv, Tarım alet ve makineleri , Hasat sonrası teknolojisi, Makine yağları ve yağlama teknolojisi, Mekatronik, Sondajcılık proğramlarına sınavsız olarak yerleştirileceklerdir. Ayrıca Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip Makine Resmi ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği, Otomotiv öğretmenliği, Tasarım ve konstrüksiyon öğretmenliği lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan alırlar. Bazı kamu kuruluşları, baş operatörlüğü sınavla yaparlar. İşletme içinde; ustabaşı, makine park şefi gibi unvanlara da yükselebilir. Bütün iş makinelerini kullanmak uzun deneyim gerektirir. Greyder, ekskavatör gibi bir veya birkaç iş makinesinin kullanımında uzmanlaşılabilir. BENZER MESLEKLER: Greyder Operatörü, Skreyper Operatörü, Ekskavatör ve Vinç Operatörü, Buldozer Operatörü.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Endüstri meslek liselerine devam eden öğrencilere, işletmelerde yaptıkları pratik eğitim süresince, işverenleri tarafından asgari ücretin % 30'undan az olmamak kaydıyla aylık ücret verilir. Eğitimleri boyunca öğrencilerin iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri ise devletçe sağlanmaktadır. Kepçeli araç Operatörleri çalıştıkları işyerinin ücret politikalarına göre değişik ücret alırlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kağıt Teknikerliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:35 pm | |
| Kırtasiye ve Kitap Satış Elemanı
TANIM
Her türlü kitap ve kırtasiye ürünlerini müşteriye tanıtan ve satışını yapan kişidir.
GÖREVLER
- Satılacak ürünlerin cins, kalite ve fiyatlarına göre sınıflandırır, - Ürünlerin raflara yerleştirir, vitrin düzenler, - Satacağı ürünün özelliklerini bilir, - Müşteriyi karşılar, müşterinin istediği ürünü gösterir, tanıtır, - Kararsız müşteriyi satın almaya teşvik eder, - Müşteri tiplerine uygun satış tekniklerini uygular, - Satılan ürünün satış fişini düzenler, hergün satılan ürünün dökümünü yapar, - Hatalı ürünleri ayırarak ilgili birimlere gönderir, - Varsa müşterinin şikayetlerini dinler ve durumu ilgililere bildirir, - Satışı artırıcı ve müşteri devamlılığını artırıcı önlemler alır, - Mal giriş kayıtlarını tutar ve etkiler.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Hesap makinesi, yazar kasa, bilgisayar, sevk irsaliyesi ve fatura, ambalaj malzemeleri, ürün kataloğu ve fiyat listesi.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kırtasiye ve kitap satış elemanı olmak isteyenlerin; - İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen ve girişken, - İkna yeteneğine sahip, - Konuşması düzgün ve anlaşılır, - Sorumluluk sahibi, mesleki bilgiyi takip edebilen, - Teknolojik gelişmelere açık, - Grup (ekip) çalışmasına yatkın, - Kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan, - Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar dayanıklı, - Dış görünüşüne önem veren, temiz ve düzenli kişiler olmaları gerekmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kırtasiye ve kitap satış elemanları genellikle kırtasiye ve kitap satışı yapan işyerlerinde veya piyasasında çalışırlar. Çalışma ortamı hareketlidir. Görevini genellikle ayakta yürütür. Devamlı insanlarla iletişim içinde bulunurlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Kırtasiye kitap satış elemanları; kırtasiye satış yapan işyerlerinde veya kendilerine ait işyerinde çalışabilirler. - Teknolojik gelişmelerle birlikte piyasaya, hergün yeni ürünler sunulmaktadır. Bu ürünlerin piyasada yer edinmesi, gerek ürünün kalitesi gerekse bu konu da ürünü uygun şekilde sunan ve satabilen bilgili satış elemanlarına bağlıdır. - Bu konuda iyi yetişmiş nitelikli eleman gereksinimi, diğer mesleklerde olduğu gibi bu alanda da kendini hissettirmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleki eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Kırtasiye Kitap Satış Elemanı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Eğitim süresince öğrencilere Muhasebe, İş Güvenliği, Matematik ve Mesleki Matematik, Türkçe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi, Meslek Bilgisi, Muhasebe, Bilgi İşlem, İşletme, İş Bilgisi, Toplam Kalite Yönetimi dersleri verilmektedir. Çıraklık eğitimini tamamlayanlara, eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda “Kalfalık Belgesi” ve “Kalfa” unvanı verilir.
MESLEKTE İLERLEME - Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Kırtasiye Kitap Satış Elemanı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. - Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. BENZER MESLEKLER: Pazarlama satış elemanı, Tezgahtar (Perakende satış elemanı).
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Çıraklık ve kalfalık eğitimi süresince yaşa uygun asgari ücretin % 30’ dan az olmamak üzere ücret alınır. - Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır. - Eğitim görülen işletmenin sağladığı sosyal olanaklardan faydalanırlar. Öğrencilik haklarından yararlanırlar. - Meslek mensupları çalışılan işyerine ve deneyime bağlı olarak değişmekle birlikte asgari ücretin 2 ve 4 katı ücret alabilmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | | Kağıt Teknikerliği | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |