|
| Kimya Mühendisliği | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:36 pm | |
| TANIM
Kimyasal madde üreten veya kimyasal madde kullanarak üretim yapan tesislerin tasarlanması, kurulması ve işletilmesi alanlarında çalışan kişidir.
GÖREVLER
- Organik ve inorganik maddelerin bileşimlerini, atom ve molekül ağırlıklarını, maddelerde elektrik, ısıtma vb. etkiler karşısında meydana gelen değişmeleri inceler, - Belli bir kimyasal maddeyi en ekonomik şekilde üretmek amacı ile kurulacak işletmenin projesini hazırlar, - Kurulacak tesis için gerekli araç ve gereç tipini belirler, - Tesisin kuruluşunu denetler, - İşletmenin verimli bir biçimde çalışması için üretim aşamasında ürünün kalite kontrolünün yapılmasını sağlar, - Kimyasal üretim için reçeteler hazırlar, maddelerin karışım ve bileşim oranlarının uygulama zamanlarını gösterir, - Kimyasal madde üretimi için kullanılan yöntemlerin ayrıntılarını inceler, - Kimya sanayiinde yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütür.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Analiz cihazları, - Laboratuar cihazları , - Kontrol sistemleri ve bilgisayar.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kimya mühendisi olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik yeteneğe ve sayısal düşünme gücüne, - Bilimsel meraka, - Bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilme gücüne sahip, - Kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan, - Matematik, fizik, özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili ve bu alanlarda başarılı, - Sorumlu, sabırlı ve titiz - kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kimya mühendisleri, çalışmalarını genellikle laboratuar ortamında yürütürler. Zaman zaman kimyasal üretim yapılan tesislerde görevlerini gerçekleştirirler. Proje mühendisi olarak görev yapanlar mühendislik bürolarında, işletme mühendisi olarak görev yapanlar doğrudan işletme alanında çalışmalarını yürütürler. Laboratuarlarda çalışma ortamı kokulu, sakin,sıcak ve temizdir. Tesislerdeki kontrol aşamasında ortam gürültülü, tozlu ve kokuludur. Kimya mühendisleri çalışırken laboratuar teknisyenleri, kimyagerler, biyokimyacılar, üretimle ilgili yöneticiler ve diğer çalışanlarla etkileşim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Kimya mühendislerinin çalışma alanları çok geniştir. Endüstriyel tesisler, laboratuarlar, özel ve kamu proje büroları ithalat ihracat büroları petrokimya, temel kimyasallar, otomotiv, gıda, çimento ve refrakter, seramik, ilaç, tekstil, boya, cam, metal, gübre, elektrik, lastik, denizcilik, savunma sanayii ve sağlık alanlarında tasarım, işletme ve destek hizmetler veren birimlerde çalışabileceklerinden; işyerinin faaliyet alanına göre yaptıkları işler de şekillenmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı fakültelerin “Kimya Mühendisliği” bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
İlgili bölüme liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan alarak girilebilir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıl olup eğitim süresince; Matematik, Fizik, Genel Kimya, Sayısal Bilgisayar Programlama, Teknik Resim, Kimya Mühendisliği Temel Prensipleri, Yüksek Matematik, Analitik Kimya, Mühendislik Mekaniğinin Esasları, Akışkanlar Mekaniği, Organik Kimya, Malzeme Bilgisi, Mühendislik Ekonomisi, Isı Aktarımı, Kütle Aktarımı, Kimyasal Reaksiyon Mühendisliği, Matematiksel Modelleme, Endüstriyel Kimya (seçmeli ders), Reaktör Tasarımı, Kütle Aktarımı, Kimya Mühendisliği Tasarımı, Temel İşlemler Laboratuarı, Proses Kontrol, Lisans Araştırma Projesi gibi dersler verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME - Meslekte ilerleme ve yükselme diğer mühendislik alanlarında olduğu gibi lisansüstü eğitimle mümkündür. Isı, malzeme bilimleri, enerji üretimine ilişkin konular, kömür yanması, sıvı yakıtlar, petrol rafinasyon ürünleri, proses endüstrilerinde enerji ekonomisi gibi konularda yüksek lisans eğitimiyle meslekte uzmanlaşmak mümkündür. - İşyerinde yeterli aktivite ve başarı gösterenler yöneticilik düzeyine kadar yükselebilirler. BENZER MESLEKLER: Çevre mühendisliği, metalurji mühendisliği, petrol mühendisliği, gıda mühendisliği.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca verilen öğrenci kredisinden ve bazı kurum ve kuruluşların vermiş olduğu burslardan faydalanabilirler. - Kimya mühendisleri kamu kuruluşlarında teknik hizmetler sınıfından maaş almakta olup, işe ilk başlayan bir kimya mühendisi asgari ücretin yaklaşık 3-4 katı ücretle çalışmaktadır. - Özel sektörde ise ücret çalışılan işyeri ve deneyime göre değişiklik göstermektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
Mesaj Sayısı : 23648 Doğum tarihi : 01/04/65 Kayıt tarihi : 17/02/08 Yaş : 59 Nerden : insanligin oldugu yerden
| Konu: Geri: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:36 pm | |
| Kimya Öğretmenliği Kimya konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına, hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir. Kimya öğretmeni, bu program çerçevesinde; - Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı hazırlar, bu planı uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır, - Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır, - Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler, - Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur, - Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur, - Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar, - Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.
KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ
- Yıllık müfredat programı, günlük çalışma planları, not defteri, yoklama defteri, - Ders kitapları, okul araç ve gereçleri, ders araç ve gereçleri.
Kimya öğretmeni olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip, - Doğal bilimlere özellikle kimya konularına meraklı ve bu alanda başarılı, - Gözlem ve deney yapmayı seven, - Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, - İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren, - Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı, - Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, - Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.
Kimya öğretmeni, sınıfta ve laboratuarda görev yapar, görevini genellikle ayakta yürütür. Çalışma ortamı kimyasal madde kokulu, biraz tozlu ve gürültülüdür.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
- Meslek elemanlarının büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda , kimya öğretmeni olarak çalışmaktadırlar. Ayrıca İleri Kimya, Fen Bilgisi, Bilim ve Teknoloji, Bilgi Teknolojisi, Çevre ve İnsan, Teknik Atelye, Kimya Uygulamaları, Proses, Plastik İşleme, Gıda Teknolojisi, Lastik Teknolojisi ve Petrokimya derslerine girerler. - Kimya Öğretmenleri dershanelerde de görev yapmaktadırlar.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı eğitim fakültelerinin '' Kimya Öğretmenliği'' bölümlerinde verilmektedir.
Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan almak gerekmektedir. Ayrıca, Kimya Bölümü ile Kimya Mühendisliği bölümlerini bitirenlerden “Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı”nı veya “Pedagojik Formasyon Programı”nı başarı ile tamamlayanlarda bu alanda öğretmenlik yapabilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 5 yıldır. Eğitim süresince, Genel Kimya, Kimyada Matematiksel Yöntemler, Genel Matematik, Genel Fizik, Anorganik Kimya, Analitik Kimya, Organik Kimya, Organik Kimya Laboratuarı, Atom ve Molekül Yapısı, Çekirdek Kimyası, Enstrümantal Kimya, Özel Öğretim Yöntemleri gibi dersler okurlar. Öğrenciler eğitimleri sırasında okullarda uygulama yapmaktadırlar.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Bu programı ilk beş tercihinde gösteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan belirli sayıda olanlara Milli Eğitim Bakanlığı’nca burs verilmektedir. Ayrıca öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden yararlanabilirler. Meslek eğitimini tamamlayan öğrenciler 9. derecenin 1.kademesinden aylıkla göreve başlatılırlar. Her yıl öğretim yılı başında eğitim öğretim tazminatı alırlar.
MESLEKTE İLERLEME
- Çalıştıkları okullarda veya Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde idari kademelere yükselebilirler. - 5 yıllık lisans eğitiminden sonra alanlarında master ve doktora eğitimi alarak kariyerlerini yükseltebilirler, öğretim üyesi olabilirler. - MEB'ce yapılan müfettişlik sınavında başarılı olurlarsa müfettiş olabilirler. BENZER MESLEKLER: Fizik öğretmeni, biyoloji öğretmeni, fen bilgisi öğretmeni.
- İlgili Eğitim Kurumları, - Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
| Konu: Geri: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:37 pm | |
| Kimya Teknikerliği TANIM Kimyasal madde üreten veya kimyasal madde kullanarak üretim yapan işyerlerindeki laboratuarlarda kimya mühendisleri ve kimyagerler tarafından hazırlanan iş planı ve programına göre, istenen kalitede ürün elde edilmesi için gerekli işleri yürüten kişidir.
GÖREVLER -Kimya mühendisleri tarafından hazırlanan iş programına göre ekipmanların devreye alınması ve gerekli şekilde işletilmesini sağlar, -Yapılan analiz sonuçlarından ürün kalitesinin saptanan standartlara uygun olup olmadığını değerlendirir, -Ürünün standarda uygun olmaması halinde durumu yetkililere bildirir, alınan önlemleri uygular, -Ürün standartlarının oluşturulmasında kimya mühendisine yardımcı olur, -İşletme raporu tutar.
-Cam malzemeler: Deney tüpü, pipet, büret, desikatör, huni, beher, erlen, balonjoje, baget, geri soğutucu, santigrat derece vb., -Porselen malzemeler: Havan, kapsül, meçe hunisi, kroze, porselen fincan, -Cihazlar: Etüv, külfırın, santrifuj, spektrofotometre, alev fotometresi, viskozimetre, PH metre, elektronik terazi, refraktometre, -Asitler: Sülfirik asit, nitrik asit, hidroklorik asit vb. -Bazlar: Organik ve inorganik, -Tuzlar, -Saf su, -Numuneler (Mamul, kimyasal vb.), -Çeşitli formlar, -Bilgisayar ve ilgili yazılımlar.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLE
Kimya teknikeri olmak isteyenlerin; -Fen bilimlerine, özellikle kimyaya ilgili ve bu alanda başarılı, -Dikkatini uzun süre bir noktada yoğunlaştırabilen, -Tedbirli, -Yönergeyi izleyebilen, -Gerektiğinde bir sorunu ele alıp çözebilen, -Görme, işitme, koku alma ve konuşma özrü bulunmayan, -Kimyasal maddelerle ilgili sağlık sorunu olmayan kimseler olmaları gerekir.
Kimya teknikerleri; çalışmalarını laboratuar, fabrika ve atölyelerde gerçekleştirirler. Çalışma ortamı gürültülü, kokulu ve tozludur. Çalışırken dikkatli olunmadığı takdirde patlama, kimyasal madde yanıkları ve zehirlenmeler olabilir. Çalışırken kimya mühendisleriyle, kimyagerlerle diğer çalışanlarla iletişimde bulunur.
Gelişen endüstriyel faaliyetler yetişmiş ara insan gücüne olan ihtiyacı beraberinde getirmiştir. İşyerinde istihdam edilen insan gücü nitelik olarak değişmeye başlamıştır. Birçok endüstri işletmeleri adı geçen meslek elemanını istihdam etmektedir. İş bulma yönünden kadın ve erkek arasında fark yoktur. Bu meslek kendi işini kurmaya elverişli değildir. Çok büyük sermayeye ihtiyaç olup ekip çalışmasını gerektirir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokulların “Kimya” “Kimya Teknolojisi”bölümünde verilmektedir.
Meslek liselerinin; Endüstriyel Boya ve Dekorasyon, Endüstriyel Boyacıcılık, Kimya, Lastik Teknolojisi, Petrokimya, Plastik İşleme, Plastik Teknolojisi, Proses, Sanayii Boyacılığı ve Uygulama Tekniği, Sınaii Boya, Boya Teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar “Kimya Teknikeri” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal-1 (SAY-1)” puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim boyunca öğrenciler; 1. Yarıyılda; Analiz-I, Fizik-I, Kimya-I, Analitik Geometri, 2. Yarıyılda; Analiz-II, Fizik-II, Kimya-II, Soyut Matematik, Fizik Laboratuarı-I, 3. Yarıyılda; Analiz-III, Fizik-III, Analitik Kimya-I, Analitik Kimya Laboratuarı-I, Anorganik Kimya-I, Veri İşlem Bilgi Programları-I, 4. Yarıyılda; Fizik-IV, Analitik Kimya-II, Analitik Kimya Laboratuarları-II, Anorganik Kimya-II gibi meslek derslerini görürler. -Ayrıca her yarıyılda Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil, Güzel Sanatlar, Beden Eğitimi Gibi kültür derslerini alırlar. -Öğrenciler eğitim boyunca okulun laboratuarlarında ve ilgili işyerlerinde staj yaparak pratik eğitim görürler.
MESLEKTE İLERLEME
“Kimya””Kimya Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları taktirde “Kimya”, “Kimya Mühendisliği”, “Biyokimya”, “Çevre Mühendisliği” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Kimya teknikerlerinden, işyerlerinde çalışırlarken başarılı olanlar kısım şefi, müdür yardımcısı olabilirler.
-Mesleki eğitim boyunca şartları uygun olan öğrenciler, Kredi ve Yurtlar Kurumunun vermiş olduğu öğrenci kredisinden yararlanabilirler. Ayrıca başarılı öğrencilere burs verilir.
-Meslek eğitimini bitiren kimya teknikerleri özel sektörde işe başlamaları durumunda yetenekleri, deneyimleri ve sektörün kuralları çerçevesinde asgari ücretten az olmamak üzere ücret alırlar. Enflasyon oranı dikkate alındığında en fazla asgari ücretin 2-4 katı oranında ücret alırlar.
-Kamu sektöründe çalışanlar ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabiidir. Teknik Hizmetler Sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER -İlgili eğitim kurumları, -Meslek elemanları, -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri. | |
| | | sitekurucusu Admin
| Konu: Geri: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:38 pm | |
| Kimya Teknisyenliği TANIM
Her türlü kimyasal hammadde üretim, kalite kontrol ve analizde, araştırma ve geliştirme laboratuarlarında kimya mühendislerinin ve kimyagerlerin denetimi altında çalışan kişidir. GÖREVLER
-Kimya mühendisi veya kimyager denetiminde her türlü kimyasal analizin ön hazırlıklarını yapar, -Laboratuar uygulamaları için gerekli levha, şema, model, grafik, resim ve deney malzemelerinin hazırlıklarını yapar, -Üretim sürecinde hammadde, yarı mamul madde ve mamul maddenin kalite kontrolünü laboratuarda çeşitli analiz yöntemlerini kullanarak gerçekleştirir, -Gözlem ve deney sonuçlarını kaydeder, sonuçları çizelgelere aktarır, -Laboratuar araçlarının bakım ve onarımını yapar, güvenlik önlemlerini alır. (Musluk, gaz, elektrik kontrollerini yapar.), -Kimyasal madde ve malzemelerin kurallara uygun depolanmasını sağlar ve depo kayıt defterini tutar.
Aşağıdaki laboratuar araç ve gereçlerini kullanır; -Cam gereçler (deney tüpü, pipet, büret, desikatör, huni, mezür, beher, erlen, baget, geri soğutucu, santigrat derece), -Porselen gereçler (havan, kapsül, meçe hunisi, kroze, porselen fincan), -Cihazlar (etüv, külfırın, santrifüj, spektrofotometre, alev fotometresi, viskozimetre, PH metre, elektronik terazi, refraktometre, gaz ve sıvı kromatografisi), -Kimyasal maddeler (sülfirik asit, nitrik asit, hidroklorik asit, organik ve inorganik bazlar, tuzlar, saf su vb.).
Kimya teknisyeni olmak isteyenlerin; -Fen bilimlerine, özellikle kimyaya ilgi duyan ve bu alanda başarılı, -Dikkatini bir noktaya uzun süre toplayabilen, -Ayrıntıyı algılayabilen, -Sabırlı, titiz ve araştırmadan hoşlanan, -Kimyasal maddelere karşı allerjisi olmayan, -Bedence sağlam ve güçlü (özellikle koku alma duyusu gelişmiş, renk körlüğü olmayan) kimseler olmaları gerekir.
Kimya teknisyenleri; kimyasal maddelerle mamul ve yarı mamul üreten endüstriyel fabrikaların veya hastanelerin laboratuarlarında görev yaparlar. Görev yeri çok temizdir, ancak kimyasal madde ve zehirli toksit kokusu içerir. Ciltte, gözde ve solunum yollarında tahriş edici reaksiyonlara, kesiklere, ateş ve kimyasal madde yanıklarına, radyoaktif maddelere maruz kalabilirler. Kimyasal maddelerden dolayı zehirlenmeler olabilir. Kişi verilen yönergelere göre işini tek başına yürütür. Ancak zaman zaman mühendis, tekniker ve diğer çalışanlarla iletişime girebilir.
-Kimya teknisyenleri kimyasal maddelerle mamul veya yarı mamul ürünler üreten (çimento, cam, kil, seramik, azot-gübre, demir-çelik, şeker, yağ, sabun, boya, selüloz, plastik elyaf, gıda, petrol, tekstil vb.) endüstri alanlarının araştırma, geliştirme ve kontrol laboratuarlarında, -Hastanelerde ve özel klinik laboratuarlarında, -İl hıfzısıhha kuruluşlarında, -Belediye laboratuarlarında, -Kamu kuruluşlarının laboratuarlarında, -Sağlık kuruluşu bulunan bankalarda çalışabilirler.
Endüstriyel alanlar gelişme halinde olduğundan bugün ve gelecekte kimya teknisyenliği mesleğine olan talebin artacağı söylenebilir.
Kimya alanında her gün yeni gelişmeler ve buluşlar olmaktadır ve meslekte sürekli yenilikler mevcuttur. Ayrıca bu meslekte kullanılan araç-gereçlerde de değişiklikler olmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle yeni alet ve cihazların kullanıldığı gözlenmektedir. Bazı ölçüm ve testlerin bilgisayar yardımıyla yapılmasına başlanmıştır.
Kimya teknisyenliği mesleğinin eğitimi, Erkek teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu Teknik, Anadolu Meslek, Teknik, Endüstri meslek liseleri ve Çok Programlı liselerin "Kimya" bölümünde verilmektedir.
Endüstri meslek liseleri ile çok programlı liselere girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir. Teknik liselerin "Kimya" bölümünde okuyabilmek için endüstri meslek liselerinin birinci sınıfını okuduktan sonra belli derslerden başarılı olmak gerekmektedir. Anadolu Teknik liselerine girebilmek için, Milli Eğitim Bakanlığı'nın her yıl açtığı merkezi sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı kazanmak gerekmektedir.
Kimya teknisyenliği mesleğinin eğitim süresi, endüstri meslek ve çok programlı liselerde 4 yıl, Teknik liselerde 4 yıl, Anadolu teknik liselerinde ise 1. yıl yabancı dil eğitimi olmak üzere 5 yıldır.
Meslek eğitiminde öğrenciler, lise genel kültür dersleri yanında, Temel Kimya, Temel Kimya Laboratuarı, Meslek Hesapları, Anorganik Sınai Kimya, Organik Sınai Kimya, Analitik Kimya (Nitel), Analitik Kimya (Nicel), Organik Kimya ve Uygulaması, Biyokimya ve Uygulaması, İşletme Bilgisi, Analitik Kimya Laboratuarı, Analitik ve Enstrümantasyon Laboratuarı, Anorganik Kimya, Anorganik Kimya Laboratuarı gibi meslek dersleri alırlar.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin “Kimya” alanından mezun olanlar gerekli şartları taşımaları şartıyla istedikleri takdirde, ÖSYM’nin bu bölüm için belirlediği ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler.
Ayrıca, meslek liselerinin kimya bölümünden mezun olanlar üniversitelerin, Kimya Öğretmenliği Lisans programını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
Meslek yüksekokulu "Kimya" programını bitirenler "Kimya Teknikeri", fen-edebiyat fakültesi "Kimya" programını bitirenler "Kimyager", mühendislik fakültelerinden mezun olanlar "Kimya Mühendisi" unvanını alırlar.
EĞİTİM SÜRESİNCE
-Meslek eğitimi süresince öğrenci pratik eğitim yaptığı işletmede aylık olarak asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret alır. Bu ücret öğrencinin çalışması karşılığı olup, işveren tarafından ödenir. Bunun haricinde öğrenci eğitim süresince herhangi bir kazanç elde etmemektedir.
EĞİTİM SONRASI
-Meslek eğitimini bitiren kimya teknisyenlerinden özel sektörde çalışanlar yetenekleri, statüleri ve sektörün kuralları çerçevesinde asgari ücretten az olmamak üzere değişen oranlarda ücret alırlar.
-Kamu sektöründe ise, devlet memurlarına uygulanan maaş sistemi yürürlüktedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev alanlar lise mezunlarına göre bir üst derece ile göreve başlarlar. Kamu kuruluşlarında asgari ücretin yaklaşık 2-3 katı civarında ücret almaktadırlar.
-İlgili eğitim kurumları, -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek danışma Merkezi, -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
| Konu: Geri: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:38 pm | |
| Kimyager TANIM
Maddelerin kimyasal nitelikleri, molekül yapıları ve bunların ne şekilde değiştirilebileceği ve her cins kimyasal örneğin analizi konusunda çalışmalar yapan kişidir.
GÖREVLER -Maddelerin niteliği ile saflık derecesini inceler, -Bileşiklerin yapısını ve kimyasal özelliklerini inceler, -Maddelerin birbiri ile etkileşimleri sonucu yeni bileşiklerin oluşmasını araştırır, -Maddelerin niteliklerini saptamak üzere çeşitli testler geliştirir, -Endüstriyel ürünlere ilişkin işlemleri geliştirici çalışmalar yapar, -Tarım kimyası, ecza kimyası gibi uygulamalı alanlarda geliştirme çalışmaları yapar.
-Hassas terazi, -Çeşitli ısıtıcılar, -Tüpler, soğutucular, çeşitli balonlar, yıkama şişeleri, cam borular gibi laboratuar malzemeleri, -Tutucular, -Modern laboratuar cihazları, -Analitik laboratuar cihazları (kromatograf ve spektrometreler).
-Üst düzeyde bir akademik yeteneğe ve sayısal düşünme gücüne, -Bilimsel meraka sahip, -Kimya, fizik ve biyoloji konularına ilgili ve bu konularda başarılı, -Dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen, sabırlı, -Gözlem verilerini bütünleştirebilen kimseler olmaları gerekir.
Kimyagerler çalışmalarını genellikle laboratuar ortamında yürütürler. Çalışma ortamı kokulu ve sakindir. Kimyagerler çalışırken biyokimyacılarla, kimya mühendisleriyle, eczacılarla, yönetici ve diğer elemanlarla iletişim halindedir. Dikkatli olunmadığı takdirde, yanık ve zehirlenmeler söz konusu olabilir.
Günümüzde çok sayıda kimyager mezun olmakta, ancak yeterli iş alanı bulunmamaktadır. Ülkemizde kimya endüstrisi alanında teknoloji uygulamaları daha çok, batı teknolojisinin ve patentlerinin aktarımı ile olmaktadır. Bu nedenle kimyagerin konusu olan kimyasal araştırma süreçlerine duyulan gereksinim azdır. Teknoloji satın alan değil, üreten ülke konumuna gelmek için temel bilimlerde yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Kimyager, petrol ve kömür ürünleri, kauçuk ve plastik, gıda maddeleri, kağıt ürünleri, metal endüstrisi, ilaç endüstrisi gibi alanlarda, daha çok uygulamaya dönük araştırma çalışmalarını yürütür.
Kimya Bölümü mezunları “Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı”nı veya “Pedagojik Formasyon Programı”nı başarı ile tamamlarlarsa öğretmenlik yapabilirler.
Ülkemizde ise, daha çok; petrokimya, lastik, bitkisel yağlar, temizlik malzemeleri üretimi ağırlık kazanmıştır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi üniversitelere bağlı Fen Fakülteleri ve Fen-Edebiyat fakültelerinin “Kimya” bölümlerinde verilmektedir.
-Lise veya dengi okul mezunu olmak, -Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Kimya” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan almak, -Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Kimya” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programının tercih etmek gerekir. -Ayrıca “Kimya” için belirlenen ön lisans programlarından birini başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde, “Kimya” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince ilk yıllarda, Kimya, Fizik, Matematik gibi dersler verilir. Daha sonraki yıllarda ise, kimyanın dalları olan; Organik Kimya, İnorganik Kimya, Fiziksel Kimya, Analitik Kimya, Biyokimya, Endüstriyel Kimya gibi alanlarda dersler verilir.
MESLEKTE İLERLEME
Kimyagerler, yüksek lisans, doktora çalışmaları yaparak araştırma laboratuarlarında, üniversitelerde görev alabilecekleri gibi, öğretmenlik sertifikası alarak, ortaöğretimde Kimya Öğretmeni de olabilirler.
Bilimsel çalışmaya yönelme isteği taşıyanlar, lisans eğitimi sırasında iyi bir yabancı dil öğrenmelidirler.
Meslek eğitimi süresince kazanç yoktur. Koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının verdiği kredi ve burslardan yararlanabilirler. Kamu kesiminde teknik eleman olarak çalışanlar, diğer üniversite mezunlarına göre bir üst derece ile göreve başlamaktadır. Ücretleri bugün için yaklaşık asgari ücretin 4 katı kadardır.
Özel kesimde çalışanlar ise, kazançlarını, işverenle yaptıkları sözleşme ile belirlerler. Özellikle iyi yetişmiş elemanların ücretleri dolgundur.
·İlgili eğitim kurumları, ·Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, ·Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
| Konu: Geri: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:39 pm | |
| Konfeksiyon Makineleri Bakım ve Onarım Teknisyenliği TANIM
Hazır giyim üretiminde kullanılan makinelerin bakım ve onarımını yapan kişidir.
GÖREVLER
- Atölyede, üretim için kullanılan makineleri yerleşim planına göre düzenler, - Makinenin günlük, haftalık ve aylık periyodik bakımını yaparken, yağ değişimini ve gerekirse parça değişiminin yapılmasını sağlar, - Arızalı makineyi inceleyerek arıza tespitini yapar, - Makinedeki çeşitli ayarları (iğne-çağnoz ayarları) yapar.
Tamir bakım araç gereçleri (tornavida, anahtar,pense, çekiç vb.)
Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarım Teknisyeni olmak isteyenlerin; - Normal düzeyde genel yeteneğe sahip, - Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, - Makine parçaları arasındaki ilişkiyi görebilen, - Göz ve elleri eşgüdümle kullanabilen, - Tamir işlerine karşı ilgi duyabilen, - Elleri ve gözleri sağlam, - Ayrıntıyı algılayabilme yeteneğine sahip, - Yaptığı işte dikkatli ve tedbirli olan kişiler olmaları gerekir.
Konfeksiyon makineleri bakım ve onarım teknisyeni, görevini atölyede, gürültülü ve kapalı bir çalışma ortamında gerçekleştirir. Bakım teknisyenleri kişi ile değil direkt makine ile çalışırlar. Çalışma ortamı genellikle tekstil firmaları olduğundan tozludur. Çalışılan ortamdaki havada boya zerrecikleri yoğun olarak bulunmaktadır. Bu ortamda çalışan kişi, boya zerreciklerinin yoğun olduğu havayı teneffüs etmektedir. Çalışırken meslektaşları ve diğer çalışanlarla iletişim halindedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Tekstil sektöründeki en küçük işletmeden en büyük işletmede bulunan konfeksiyon makinelerin tamir ve bakımını üstlenecek teknisyenlere ihtiyaç duyulmaktadır. - Mesleki eğitimini tamamlamış kişiler özel sektörde Konfeksiyon Bakım ve Onarımcısı olarak çalışırlar. - Yüksek öğretimde bu mesleğin eğitimi verilmediğinden, büyük şehirlerde iş piyasasının (Tekstil) geniş olmasından dolayı iş bulma sıkıntısı yoktur. - Kendi işini kuracaklar için, işyeri kurma sermayesinin az olmasından (takım çantası yeterli) dolayı kişi kendi adına da serbest olarak çalışabilmektedir. - Bu mesleğin eğitimini veren okulun tek, mezun sayısının az olmasından dolayı öğrenciler daha mezun olmadan iş bulabilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi; Endüstri Meslek Liselerinin Konfeksiyon Makineleri Bakım ve Onarım bölümünde verilmektedir.
Meslek eğitimine giriş için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim programında; genel kültür derslerinin yanında Meslek derslerini uygulama ve teorik olarak almaktadırlar.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarım bölümünden mezun olanlar; istedikleri takdirde Endüstriyel Kalıpçılık, Hasat Sonrası Teknolojisi, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği, Sondajcılık, Tarım Alet ve Makineleri, Mekatronik, Metalurji Malzeme, Gemi Makineleri, Otomotiv, Oto Boya Karoseri, Metalografi ve Malzeme Muayenesi önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleşebilirler. Sektörde ilerleme ve yükselme imkanı, kişinin yaptığı işte gösterdiği kapasite doğrultusundadır.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ · Üçüncü sınıfta uygulamalı eğitim aşamasında, (işletmede staj yaparken) asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere bir ücret alınır. · Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. · Bütün öğrenci haklarından yararlanır. · Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanır. · Mesleki eğitim sonunda işe ilk başlayan kişiler asgari ücret düzeyinde ücret alabilmektedir. · Meslekte çalışma süresine ve tecrübeye göre veya kendi adına iş sahibi olma durumuna göre ve gösterdiği başarıya göre ücret değişmektedir.
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
| Konu: Geri: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:39 pm | |
| Kontrol Sistemleri Teknikerliği TANIM
Endüstride kullanılan makinelerde ve motorlu araçlarda; hava, ısı ya da basıncı kontrol eden aletlerin, bakımını yapan, bozulanları onaran ve çalışmasını sağlayan kişidir. GÖREVLER
- Bilgisayar ve bilgisayarlı sistemleri kullanarak, programlanabilir kontrol cihazlarının programını yapar ve kontrol eder, - Basıncı, ısıyı ölçen ve ayarlayan aletlerin düzenli bakımını yapar, - Bozulan aleti söker, onarır, yeniden ayarlar, - Aletlerin otomatik kontrolleri için gerekli hesapları yapar, - Çeşitli kontrol sistemlerini devreye koyar, çalıştırır ve işletir.
- Programlanabilir kontrol aletleri, - Her türlü sensörler (algılama-hissedici); basınç sensörü, seviye sensörü, sıcaklık sensörleri (termitör, termostat, RTD) nem sensörü, ışık sensörü, - Takometre, manometre, ampermetre, voltmetre, watmetre, - Elektrik ve elektronik devre elemanları, - Kablolar, entegre devreler, diot, transistör, felt, her türlü dijital ölçü aletleri, termokupul, - Bilgisayar ve ilgili yazılımlar, - Elektropnömatik ve elektrohidrolik devre elemanları, - Mikro işlemciler
Ölçü alet ve sistemleri teknikeri olmak isteyenlerin; - Matematik ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı, - İşitme keskinliğine, - Mekanik ilişkileri görebilme gücüne, - El ve parmak becerisine sahip, - İnce ayrıntıları algılayabilen, - Dikkatli, - Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, - Yönergelere uyabilen kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Ölçü alet ve sistemleri teknikeri, kamu ve özel sektöre ait fabrikalarda çalışabileceği gibi, büro ortamında da çalışabilir. Genellikle işini oturarak yapar. Çalışma ortamı sıcak, nemli, gürültülü, kirli, buharlı olabilir. İşin yakıcı maddeler, elektrik çarpması, makine kazası gibi tehlikeleri olabilir. Tam gün, hafta sonu, gece çalışması olabilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, makine, elektrik, elektronik kontrol mühendisleriyle etkileşim halindedir. ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Yeni kurulan bilgisayarlı kontrol sistemlerinin uygulandığı bütün sektörlerde bu mesleğe gelecekte gereksinim duyulacaktır.
Ölçü alet ve sistemleri teknikerleri petro kimya, gıda, otomotiv gibi bir çok alanda çalışmaktadırlar. Gelecekte çalışma olanakları daha yüksek olacaktır. Meslek elemanları ayrıca, kendilerini yetiştirdikleri takdirde elektrik-elektronik ve bilgisayar ile ilgili alanlarda da çalışabilirler.
Meslek eğitimi, meslek yüksekokullarının “Kontrol Sistemleri Teknolojisi” bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının “Endüstriyel Otomasyon” olarak değişmesi nedeniyle, artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler “Kontrol Sistemleri Teknolojisi” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.
“Kontrol Sistemleri Teknolojisi” önlisans programına girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Merkezi sistemle yapılan Öğrenci Seçme Sınavı’nda(ÖSS), yeterli "Sayısal (SAY-1)" puan almak gerekmektedir. Meslek liselerinin “Elektrik-Elektronik, Elektronik, Endüstriyel Elektronik, Gemi Elektroniği ve Haberleşme, Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi, Otomatik Kumanda, Telekomünikasyon, Uçak Bakımı ve Elektroniği/ Uçak Bakımı Teknisyenliği ve Elektroniği” bölümlerinden mezun olanlar, üniversitelerin “Kontrol Sistemleri Teknolojisi” ön lisans programlarına sınavsız olarak geçiş yapabilmektedirler.
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.
Eğitim süresince öğrenciler; Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil gibi genel kültür derslerinin yanı sıra Bilgisayar Kullanımı, Matematik, Devre Analizi, Elektrik Meslek Resmi, Genel Fen Bilgisi, Elektrik-Elektronik Becerileri, Sağlık ve Emniyet, Dijital Lojik, Dijital Elektronik, Elektronik, Temel Enstrümantasyon, Bilgisayar Uygulama, İşlem Ölçümü, Analitik Enstrümantasyon, Programlanabilir Lojik, Hata Bulma, Mikro İşlem, Ara Birimler, Fabrika ve İşlem Kontrol, İş Hukuku, Yönetme ve İktisat, Pnömatik ve Hidrolik, Mikroişlemciler, Ölçme ve Kontrol Şemaları, Genel İletişim gibi meslek derslerini teorik ve uygulamalı olarak alırlar.
MESLEKTE İLERLEME
" Kontrol Sistemleri Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Elektronik Öğretmenliği, Elektrik –Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği, Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik Öğretmenliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. BENZER MESLEKLER - Bilgisayar Programcılığı, - Elektronik Teknikerliği, - Elektrik Teknikerliği, - Makine Teknikerliği, - Endüstriyel Elektronik Teknikerliği.
BURS, KREDİVE ÜCRET DURUMU
Şartları uygun olan öğrenciler eğitim süresince Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun vermiş olduğu öğrenci kredisinden yararlanabilirler. Ayrıca başarılı öğrencilere, bazı kuruluşlarca burs verilir. Kamu sektöründe göreve başlayanlar, teknik hizmet sınıfının aldığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar. Özel sektörde çalışanların aldıkları ücretler ise işyerinin çalışma koşullarına göre çok değişkendir.
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışm Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
| Konu: Geri: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:40 pm | |
| Kontrol ve Enstrümasyon Teknolojisi Teknisyenliği KONTROL VE ENSTRÜMANTASYON TEKNOLOJİSİ TEKNİSYENİ
TANIM
Endüstriyel üretimdeki işlemlerin kontrolü (Mamulün üretim sürecinin ölçümü) amacıyla otomatik ve bilgisayarlı kontrol sistemlerini kullanan, bakımını yapan, bozulanları onaran ve çalışmalarını sağlayan kişidir.
GÖREVLER
- Robotik sistem öğelerini kurar ve çalıştırır, - Sinyal dönüşümlerini ve iletimlerini yapar, - İşlem hatalarını saptama ve giderme yöntemlerini uygular, - İşlem testlerini ve ayar uygulamalarını gerçekleştirir, - Bozulan aletleri söker, onarır ve yeniden ayarlarını yapar, - Aletlerin otomatik kontrolleri için gerekli hesapları yapar, Çeşitli kontrol sistemlerini devreye koyar, çalıştırır ve işletir.
- Programlanabilir işlem kontrol setleri, - Programlanabilir mantık denetleyicileri (PLC), - Bilgisayarlar, bilgisayar kontrol sistemleri ve ilgili yazılım programları, - Endüstriyel elektronik sinyal işlem sistemleri, - Çeşitli elektroteknik aletler Kablolar, enteğre devreler, diot, transistör, felt, her türlü dijital ölçü aletleri, termokulp vb, - Mikro işlemciler.
Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi Teknisyenleri olmak isteyenlerin; - Matematik ve fen bilimlerine ilgili ve bu alanlarda başarılı, - Sabırlı, dikkatli ve işitme keskinliğine sahip, - Mekanik ilişkileri ve şekiller arasındaki ve bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri görebilen, - Göz-el koordinasyonu yeteneğine sahip, - El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, - İnce ayrıntıları algılayabilen, - Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, - Yönergelere uyabilen kimseler olmaları gerekir.
Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi Teknisyenleri, kamu ve özel sektöre ait fabrikalarda, atölye ve işletmelerde; kapalı ortamlarda çalışabilecekleri gibi, büro ortamında da çalışabilirler. Genellikle işini oturarak yapar. Çalışma ortamı sıcak, nemli, gürültülü, kirli, buharlı olabilir. Yapılan İşin, yakıcı maddeler, elektrik çarpması, makine kazası gibi tehlikeleri olabilir. Tam gün, hafta sonu, gece çalışması olabilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, makine, elektrik, elektronik kontrol mühendisleriyle iletişim halindedir. Mesleğin uğraş konusu birinci derecede elektronik ve mekanik kontrol sistem araç ve gereçleridir.
Endüstriyel üretimdeki işlem kontrol ihtiyacını karşılayacak olan sistemlerin kullanılması, elle kontrolden otomatik kontrole ve bilgisayarlı kontrole doğru hızlı bir gelişme göstermektedir. Dolayısıyla bilgisayarlı kontrol sistemlerinin uygulandığı bütün sektörlerde bu mesleğe ihtiyaç vardır. Petrokimya ve otomotiv gibi sektörlerde iş bulma olanağına sahip olan meslek elemanlarının gelecekteki çalışma imkanları daha iyi olacaktır. Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi Teknisyenleri, fabrikaların ve büyük işletmelerin üretim akış ve kontrolü ile kalite kontrol ünitelerinde istihdam edilmektedirler. Meslek elemanları ayrıca, elektronik teknisyenliği müfredatının büyük bir bölümünün eğitimini gördüklerinden elektronik teknisyenliği ihtiyacının olduğu tüm alanlarda ve bilgisayar ile ilgili alanlarda da çalışabilirler.
Meslek eğitimi Anadolu Teknik Lisesi “Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi” bölümünde verilmektedir.
Mesleğin eğitimine başlayabilmek için, ilköğretim okulu mezunu olmak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nı kazanmak gerekmektedir.
Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler okullarda teorik, işletmelerede pratik eğitim almaktadırlar. Eğitim süresince genel külter ve meslek dersleri birlikte alınmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Bölüm mezunları görev aldıkları işletmelerde formenliğe kadar yükselebilmektedirler. Meslek liselerinin Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Elektrik, Elektrik ve Elektronik Teknikerliği, Elektronik Haberleşme, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Otomasyon, Ev Cihazları Teknolojisi, Hidroelektrik Santralları, Mekatronik, Otomotiv ile Radyo ve Televizyon Tekniği ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Ayrıca, meslek liselerinin Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi bölümünden mezun olanlar üniversitelerin, Elektronik Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği ile Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği, Lisans programlarını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
BENZER MESLEKLER: Mikroteknoloji teknisyeni, Endüstriyel elektronik teknisyeni, Otomatik kumanda teknisyeni, Ölçü alet ve sistemleri teknikeri, Kalite Kontrol Teknisyeni.
3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret verilmektedir. Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır.Kamu sektöründe göreve başlayanlar, teknik hizmet sınıfının aldığı ücreti alırlar ve bu sınıfın zam ve tazminatlarından yararlanırlar. Özel sektörde çalışanların aldıkları ücretler ise işyerinin çalışma koşullarına ve ücret politikalarına göre çok değişkendir.
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
| Konu: Geri: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:40 pm | |
| Kooperatifçilik Meslek Elemanı TANIM Kooperatiflerin kurulması ve yönetimi alanında çalışan kişidir.
GÖREVLER
- Kooperatifçilik meslek elemanı çeşitli amaçlarla (konut sahibi olma, verimli ürün elde etme, ürünleri karlı bir biçimde satma vb.), güç ve kaynaklarını birleştirerek "Kooperatif" adı verilen bir tür ortaklık kurmak isteyenlere yasal, parasal ve ticari konularda danışmanlık yapar, - Çalıştığı kooperatifin gerek halkla gerekse kamu ve özel kuruluşlarla ilişkilerinin kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülmesini sağlar, - Kooperatife parasal kaynak sağlar, - Kooperatifin parasının en ekonomik biçimde harcanmasını ve elde edilen kazancın üyelere pay olarak dağıtılmasını sağlar, - Üyelere, yapılan çalışmalar, harcamalar ve sonuçta elde edilen yararlar hakkında bilgi verir.
- Kanun, tüzük ve yönetmelikler, - Çağdaş iletişim araçları (bilgisayar, telex), - Büro malzemeleri.
Kooperatifçilik meslek elemanı olmak isteyenlerin; sayısal yeteneği yüksek, sayılarla işlem yapmaktan, yönergeleri uygulamaktan, başkalarını yönlendirmekten, işbirliği halinde çalışmaktan hoşlanan, sabırlı ve dinamik kimseler olmaları gerekir. Sorumluluk sahibi ve yaratıcı olmak meslekte başarıyı artırır. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kooperatifçilik meslek elemanı çalışmalarını büro ortamında, plan ve hesap yaparak yürütür. Birinci derecede verilerle ilgilenmekle birlikte, zaman zaman insanlarla da etkileşim halindedir ve açıklama yapma, ikna etme gibi görevleri yerine getirir.
Günümüz koşullarında insanların bazı ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını tek başlarına karşılamaları güçleşmektedir. Özellikle konut sorununa bir kişi veya ailenin kendi başına bir çözüm bulması olanaksız denecek düzeye gelmiştir. Bu nedenle de son yıllarda özellikle yapı kooperatiflerinin sayısı sürekli artmaktadır. Bu, Tarım, Tüketim, Köy Kalkınma, Esnaf, Kefalet Kooperatifleri için de geçerlidir. Bir sorunu tek başına çözmeye çalışmak yerine, dayanışma ve işbirliği içinde çözmek hem daha kolay hem daha ekonomik olmaktadır. Bu nedenle kooperatifçilik alanında yetişmiş, bilgili, dürüst, çalışkan elemanlara da ihtiyaç artmaktadır. Bu alanda yetişmiş, girişimci bir kişinin iş bulma konusunda fazla sorunu olmayacağı düşünülmektedir.
Meslek eğitimi üniversitelere bağlı meslek yüksekokulların “Kooperatifçilik” bölümünde verilmektedir.
- Meslek liselerinin A-Grubu (Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Bilgisayarlı Muhasebe, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Kooperatifçilik, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret ve Ticaret Liselerinin Kol Ayrımı Olmadığı Dönemlerde Bitirenler, “Kooperatifçilik” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. - Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA-1)” puanı almaları gerekir.
Eğitim süresi meslek yüksekokullarında 2 yıldır. Meslek yüksekokulu kooperatifçilik programının; 1. yılında: Temel Hukuk, İşletme Bilimine Giriş, Makro İktisat, Muhasebe, Kooperatifçilik Bilgisi, Pazarlama, İşletme Hukuku, İşletme Yönetimi, Mikro İktisat, Kooperatif İşletmeciliği, Kamu Yönetimi, 2. yılında: Kooperatifler Hukuku, Vergi Hukuku, Kooperatif İşletmeciliği, Maliyet Muhasebesi, Mesleki Çalışma ve Seminer, Büro Makineleri, Vergi İşlemleri ve Muhasebesi, Bilgisayar Kullanımı, Kooperatif Muhasebesi, Büro Uygulamaları gibi dersler, Ayrıca, 1. ve 2. sınıflarda, Yabancı Dil, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi kültür dersleri ve seçmeli olarak Beden Eğitimi,Müzik,Resim derslerinden birisi okutulmaktadır. Kooperatifçilik programında eğitim kuramsal ve uygulamalı olarak verilmektedir. 1. ve 2. sınıf sonunda 40' ar işgünü olmak üzere toplam 80 işgünü, çeşitli kooperatiflerde meslek stajı yapılmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Meslekte ilerleme, kişinin mesleki başarısına, çalışkanlığına ve girişimciliğine bağlıdır. Başarılı bir kooperatifçilik meslek elemanı Kooperatif Müdürlüğünden, Genel Müdürlüğe kadar yükselebilir.
“Kooperatifçilik” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları taktirde üniversitelerin “İşletme”, “İşletme-İktisat”, “Tarım İşletmeciliği” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler
- Yüksekokul eğitimi süresince herhangi bir kazanç yoktur. Ancak, mezuniyet sonrası geri ödenmek üzere Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim ve harç kredisi alınabilir. - Kooperatif personelinin ücretleri, yıllık tahmini bütçeye göre genel kurulca kararlaştırılmaktadır. Ücretler kooperatifin bütçesine, büyüklüğüne göre çok farklılık göstermektedir. Bazı kooperatiflerde asgari ücretten başlamak üzere ücret verilmekte, bazılarında ise yönetici düzeyinde net asgari ücretin 7-10 katına kadar çıkabilmektedir. - Kooperatif yönetim kurulu üyelerine genel kurulca belirlenen aylık ücret yanında, huzur hakkı ve yolluk adı altında ödemeler de yapılmaktadır.
- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri. | |
| | | sitekurucusu Admin
| Konu: Geri: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:41 pm | |
| Kozmetik Teknikerliği TANIM Kozmetik ürünlerin üretiminde, pazarlama, tanıtım ve satış alanlarında çalışan ara insan gücüdür.
GÖREVLER
- Kozmetik üretiminde kullanılan hammaddelerin tespitini yapar, - Kozmetik üretiminde kullanılan suyun mikrobiyolojik kontrollerini yapar, - En az maliyetle, en kaliteli kozmetiğin üretiminin gerçekleştirilmesi için çalışmalar yapar, - Kozmetik üretiminde kullanılan alet ve malzemelerin doğru ölçüp, ölçmediğini izler, bunlarla ilgili kayıtları tutar, - Üretilen kozmetik ürünün tanıtım, pazarlama ve satış departmanlarında çalışır, - İşçi sağlığı ve iş güvenliği, çevrenin korunması ile işyerindeki hijyen konularındaki talimatlara uyar.
- Ph Metre (Ph ölçer), viskozmetre (Sıvılık derecesi, akışkanlık ölçer), TAA SLES (Ürünü temizleme maddesi), - Renk, koku, görünüş testleri için elektronik test aletleri, KARL FİSHER (Üründeki su miktarını ölçer), - Elektronik terazi, cam ve porselen tüpler, - Isıtıcı ve sogutucu test fırınları, - Asitler, bazlar: Organik ve inorganik numuneler (Mamul, kimyasal karışımlar vb.), - Çeşitli formlar, bilgisayar ve ilgili yazılımlar.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Kozmetik teknikeri olmak isteyenlerin , - Fen bilimlerine, özellikle kimyaya ilgi duyan ve bu alanda başarılı, - Dikkatini uzun süre bir noktada yoğunlaştırabilen, - Yenilikleri izleyen, - Koku alma duyumu gelişmiş, - Ayrıntılara dikkat edebilen, tedbirli, - Kimyasal maddelere karşı sağlık sorunu olmayan kimseler olmaları gerekir.
Kozmetik teknikerinin çalışma ortamı laboratuarlar ile satış reyonlarıdır. Laboratuarlardaki çalışma ortamı gürültülü ve kokuludur. Çalışırken dikkatli olmadıkları taktirde kimyasal madde yanıkları ve zehirlenmeler olabilir.Çalışma ortamında çalışma arkadaşları ile iletişim halindedirler.
Bu bölümden mezun olanların iş bulma alanları oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Kamu ve özel sektörün kimyasal işlemlerle ilgili ürün üreten tüm işletmelerinde iş bulabilme şansları vardır. Ancak kozmetik, gıda ve ilaç sektörleri öne çıkan çalışma alanlarıdır. Kendi başlarına işyeri açmaları da mümkündür ancak çok yüksek sermaye ye ihtiyaçları olacaktır.
Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı Meslek Yüksekokulların Kozmetik Teknolojisi programında verilmektedir.
- Meslek liselerinin Boya Teknolojisi, Endüstriyel Boya ve Dekorasyon, Endüstriyel Boyacılık, Kimya, Lastik Teknolojisi, Petrokimya, Plastik İşleme,Plastik Teknolojisi, Proses, Sınai Boya ,Sanayi Boyacılığı ve Uygulama Tekniği, Cilt Bakımı ve Güzellik, Cilt Bakımı ve Kuaförlük, Kuaförlük/Kuaförlük-Cilt Bakımı ve Epilasyon, Kuaförlük/Kuaförlük-Saç Bakımı ve Yapımı bölümlerinden mezun olanlar “Kozmetik Teknolojisi” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. - Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal (SAY-1)” puanı almaları gerekir.
- Eğitim süresi iki yıldır. - Eğitim süresince temel derslerin yanında; Genel Analitik, Organik, Doğal Bileşikler Kimyası, Endüstriyel Mikrobiyoloji, Kalite Güvence ve Ürün Geliştirme, İş Hukuku, Enstrümental Analiz, Pazarlama, İşletme, İstatistik, Kozmetiğe Giriş, Cilt Bakımı, Dermatoloji, Kozmetik Üretim Teknolojisi, Kozmetik ve İnsan Vücudu, Ambalaj Geliştirme Teknikleri, Kozmetik Preparatlar, Çevre Kirliliği, İnsan Sağlığı, Toksikoloji ve Hijyen, Proje ve Yönlendirilmiş Çalışmalar dersleri verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
“Kozmetik Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde Kimya, Kimya Mühendisliği, Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Öğretmenliği lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler.
Çalıştıkları işyerlerinde başarılı olanlar kısım şefi, müdür yardımcısı olabilirler.
Eğitim süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı öğrenci kredilerinden ve harç kredilerinden faydalanabilirler. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alabilirler. Meslek elemanları kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmeleri durumunda 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar. Maaşları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir.
Özel sektörde ise çalışılan yer, tecrübe vb. durumlara göre kazançları asgari ücretin 3-6 katı arasında değişmektedir.
- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
| Konu: Geri: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:42 pm | |
| Kuaförlük-Cilt Bakımı ve Güzellik Bilgisi Öğretmenliği TANIM
Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, kuaförlük, güzellik ve cilt bakımı ile ilgili eğitim veren kişidir.
GÖREVLER
Kuaförlük, güzellik konusu ve cilt bakımı ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir. Kuaförlük – cilt bakımı ve güzellik bilgisi öğretmeni, bu program çerçevesinde, - Eğitiminden sorumlu olduğu grubun düzeyine uygun bir çalışma planı yapar, - Sorumlu olduğu atölye, laboratuar, işlik vb. yerleri sürekli olarak eğitime hazır - durumda bulundurur. (Gerektiğinde kullanılan alet ve makinelerin bakımlarını ve basit onarımlarını yapar.) - Kendisine ayrılan ders saatlerinde çalışma planını uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır, - Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır, - Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler, - Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur, - Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur, - Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar, - Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.
KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ
- Alanı ile ilgili meslek dersleri eğitim-öğretim programı, yıllık ve günlük çalışma planları, not defteri, ders defteri ve yoklama fişi, öğrenci iş takip formu, ders kitapları, yardımcı kitaplar, - Çeşitli boylarda toka, pens, fırça ve tarak, saç kesme makası, bigudi, fön makinesi, epilasyon aleti, manikür, pedikür aletleri her türlü cilt bakım ürünleri vb.
Kuaförlük – cilt bakımı ve güzellik bilgisi öğretmeni olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel akademik yeteneğe sahip, - Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, - Görme duyusu ve renk algısı gelişmiş, estetik görüş sahibi, - Uzun süre ayakta durabilecek kadar bedence dayanıklı, - Yenilikleri izleyebilen, sınıfta iyi bir öğrenme ortamı yaratabilen, - Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, - İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, sevecen, hoşgörülü, sabırlı, - Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan, - Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, girişimci, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.
Kuaförlük – cilt bakımı ve güzellik bilgisi öğretmeni sınıfta, uygulama salonunda ve işletmelerde görev yapar, görevini genellikle ayakta yürütür. Çalışma ortamı oldukça gürültülü olup, saç kılı ve boya yüzünden biraz kirli ve kokuludur.
Meslek elemanlarının büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda kuaförlük ile cilt bakımı ve güzellik branşında kız meslek liseleri, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri, pratik kız sanat okulları ve halk eğitim merkezlerinde çalışırlar.
Mesleğin eğitimi Gazi Üniversitesi Mesleki Yaygın Eğitim Fakültesi "Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Öğretmenliği" bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sözel (SÖZ-1)” puan almak gerekmektedir.
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, genel kültür dersleri yanında, Cilt Bakımı ve Uygulaması, Mesleki Anatomi, Fizyoloji, Mesleki Kimya, Epilasyon, Tırnak Bakımı, Elektrik ve Makine Bilgisi, Saç Bakımı ve Yapımı, Makyaj, Yüz ve Vücut Masajı, İş Yönetimi ve İnsan İlişkileri, Mesleki Resim, İlk Yardım, Sahne ve Objektif Makyajı, Girişimcilik ve İşletme Bilgisi dersleri ile öğretmenlik mesleği formasyon derslerini alırlar. Öğrenciler eğitim sırasında okullarda uygulama yapmaktadırlar.
BURS, ÜCRET VE KAZANÇ DURUMU
- Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun imkanlarından veya çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler. - Eğitim sonrasında, meslek dersi öğretmeni olarak görev alanlar 9. derecenin 1. kademesinden göreve başlarlar. Görev yaptıkları okul bünyesinde döner sermaye işletmesi bulunduğu takdirde döner sermaye ücretinden belli oranda pay alırlar. Ayrıca her yıl tüm öğretmenlere öğretim yılı başında eğitim - öğretim tazminatı adı altında bir ödeme yapılmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
- Üniversitelerde lisans üstü eğitimden sonra araştırma görevlisi, doçent ve profesör unvanını alabilirler. - Kendi işyerlerini açabilirler. - Çalıştıkları okullarda idari görevlere yükselebilirler. BENZER MESLEKLER: Güzellik uzmanı.
- İlgili Eğitim Kurumları, - Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, - Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri. | |
| | | sitekurucusu Admin
| Konu: Geri: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:42 pm | |
| Kule,Vinç Operatörlüğü
TANIM
Paletli, raylı ve sabit kulevinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin naklini yapankişidir.
GÖREVLER
Kule vinç operatörü; -Kule vincin genel kontrolünü yapar, -Yürümeyi gerektiren durumlarda kule vincin ayak bağlantılarını çıkarır, -Vincin ayak bağlantılarını takar, -Yükü kaldırır, -Yükün aktarılacağı yönü tespit eder, -Yükü gideceği yere götürür, -Yükü bırakır, -İş bitiminde vinci park durumuna getirir, -Yürüyüş sistemlerini, elektrik ve gövde aksamını, halatları, dönüş ve şaryo sistemlerini kontrol eder, -Hareketli makineleri, dönüş dişlilerini, yürüyüş mafsallarını, kanca halatlarını yağlar, -Kule vincin bakımını yapar, -Bakımla ilgili kayıt tutar,
-Kule vinç -Kalıp elemanları, -Beton harcı kovası, -Prekast elemanları, -Eldiven, kask, gözlük, ayakkabı, el feneri, -Gres pompası, -Halat, kanca, -Yağdanlık v.b.
Kule vinç operatörü olmak isteyenlerin; -Elleri, gözleri ve ayakları sağlam, bunları eşgüdümle kullanabilen, -Çevredeki çeşitli uyarıcıları aynı anda algılayabilen, -Dikkatli, tedbirli, sorumluluk sahibi, -Mekaniğe ilgi duyan Kimseler olması gerekir.
Kule vinç operatörü çalışmalarını genellikle sabit duran araç içerisinde ve açık havada yürütür. Çalışma ortamları yağmur, kar, çamur, rüzgâr, tozlu ve gürültülü olabilir. Operatör çalışmalarında dikkatli olmazsa kazalara yol açabilir.
Sürekli oturduğu yerde çalışan kule vinç operatörü iş öncesi ve iş bitiminde yöneticiler, diğer çalışanlar, makine bakımcıları ile iletişim halindedir.
Kule vinç operatörleri; kamu ve özel sektöre ait inşaat şantiyelerinde, santrallerde, fabrikalarda, limanlarda, kum ve çakıl ocakları gibi işyerlerinde çalışabilirler. Ayrıca mesleki bilgi ve becerileri itibariyle gemi vinçlerini de kullanabilmektedirler. Bina inşaatları, prefabrik yapılar ve büyük altyapı yatırımlarındaki artış nedeniyle meslek elemanlarına gereksinim duyulmaktadır. Yeterli deneyim ve sermayeye sahip olanlar kule vinç makinesi alarak kendi hesabına da çalışabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Genelde işletmeler kendi ihtiyaçları olan Kule Vinç Operatörü ihtiyaçlarını karşılamak için, Karayolları Bölge Müdürlüklerine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına veya Makine Mühendisleri Odalarına başvurarak, Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı Halk Eğitim Merkezleri ile işbirliği yaparak, kurs açılması talebinde bulunurlar. Gerekli izinler alındıktan sonra kurs açılır. Kurs sonucu yapılacak sınavda başarılı olanlara iş makineleri kullanım (Operatörlük) sertifikası verilir.
Ayrıca, özel sürücü kursları da gerekli izinleri (Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin ilgili madde hükümlerine ve 4 üncü madde de belirtilen esaslara göre Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim kurumları Genel Müdürlüğünden kurs açma ve öğretime başlama izni) aldıktan sonra açacakları kurs bitiminde Milli Eğitim İl Müdürlüğü tarafından yapılacak sınav sonucu başarılı olanlara İş Makinesi Operatörlük Belgesi verilir.
Kursa başlayabilmek için; -En az ilköğretim okulu mezunu olmak. -Sağlıklı olmak, -En az 18 yaşında olmak gerekmektedir.
Kursun süresi 12 gündür. Kursiyerler kule vinç operatörü mesleği ile ilgili teorik ve pratik eğitim alırlar. Eğitim süresince; Motorun tarifi ve çeşitleri, motorun belli başlı parçaları, motorun çalışma sistemleri ve prensipleri, elektrik sistemleri, aktarma organları, pnomatik sistemler, operatör koltuğunun ayarı, kumanda kollarının ayarları, arıza belirtileri ve giderilebilecek arızalar, iş makinesi kullanımında emniyetin, güvenliğin sağlanması ve ekonomik şekilde kullanılması, periyodik bakım derslerini alırlar.
MESLEKTE İLERLEME
Meslekte yükselme olanağı yoktur.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Kurs süresince kazanç elde etme imkânı yoktur. Kule vinç operatörü olarak çalışanların aylık kazançları çalışılan işyerlerinin personel ve ücret politikaları, kişinin deneyim ve meslekteki başarısına göre değişmektedir. Ortalama olarak asgari ücretin 3 ile 7 katı arasında kazanç elde edebilirler.
-İlgili Eğitim Kurumları -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi. -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
| Konu: Geri: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:43 pm | |
| Kuru Temizlemeci TANIM
Kirlenmiş deri ve tekstil ürünlerinin temizlenmesi, tekstil ürünlerinin boyanması, kolalanması ve ütülenmesi işlemlerini yapan kişidir.
GÖREVLER
- Müşterinin getirdiği ürünü kontrol ederek alır, müşteriye, teslim edeceği tarihi, fiyatı bildiren bir fiş verir, - Çeşitli kimyasal maddelerle lekeleri temizler, - Temizlenecek ürünü kuru temizleme makinesine yerleştirir, temizleme maddelerini makineye koyar, temizleme işlemini gerçekleştirir, - Boyanacak deri ve tekstil ürünleri için uygun boyaları hazırlar ve boyar, - İşlemler bittikten sonra ütüler, askı ve poşetlere geçirir, numaralandırarak asar.
- Kuru temizleme, yıkama, kurutma makinesi, - Ütüler, Buhar jeneratörü, - Temizlik malzemeleri ve kimyasal maddeler.
Kuru temizlemeci olmak isteyenlerin; - Bedence sağlam ve herhangi bir özrü olmayan, - Temiz ve titiz, - Konuşması düzgün ve anlaşılır, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen kimseler olmaları gerekir.
Kuru temizlemeciler genellikle buharlı ve kimyasal maddelerin koku yaydığı ortamlarda çalışır. İşin çoğunluğu kapalı ortamda, bir kısmı (malzeme temini) çalışma ortamı dışında yapılır.
- Meslek elemanları kuru temizlemecilik yapan işyerleri, konfeksiyon atölye ve fabrikalarında ve ütü atölyelerinde çalışabilirler. - Ülkemizde tekstil sanayiinin gelişmesiyle birlikte teknolojik gelişmelerin gerisinde kalan işletmelerin ayakta kalabilme şansı giderek azalmaktadır. Özellikle fabrika niteliğindeki işletmelerde iş bölümü gereği olarak meslek içerisinde farklı uzmanlık alanları (lekeci, kuru temizleme operatörü, boyacı, kolacı, ütücü gibi) görülebilmektedir.
Yeterli sayıda müracaat olması durumunda Türkiye genelindeki tüm meslek eğitim merkezlerinde, pratik kız sanat okullarında ve Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek Liseleri ile Kız Meslek Liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi alanının Kat Hizmetleri dalında Anadolu Ticaret Meslek Liselerinin Turizm alanı Kat Hizmetleri dalında ve Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin Kat Hizmetleri bölümünde ders olarak bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına diğer şartları da yerine getirdikleri takdirde çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. - Anadolu Kız Meslek, Anadolu Meslek Liseleri, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri ile Anadolu Ticaret Meslek Liselerine giriş için İlköğretim Okulu mezunu olmak ve Merkezi sistemle yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavını kazanmak gerekmektedir.Kız Meslek Liselerine giriş için ise İlköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir. - Pratik kız sanat okullarında gruplar oluşturulması halinde ilköğretim yaşını tamamlamış kişiler eğitim alabilirler.
Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim süresi ilköğretim okulu mezunları için 2 yıl, lise ve dengi okul mezunları için 1 yıl sürelidir. Eğitim, mesleki eğitim merkezinde 1 gün teorik, işletmede 5 gün uygulamalı olarak eğitim verilir. Liselerde ise 4 yıldır.
MESLEKTE İLERLEME
Ayrıca Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanlar meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi çalışma süresi 1yıldır Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca işyerinde çırak çalıştırması için kendisinin veya “usta öğretici” belgesine sahip bir çalışanının olması zorunludur Meslek lisesi mezunları da doğrudan ustalık sınavına girebilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar bağımsız işyeri açabilirler. Meslek Eğitim Merkezlerinde eğitimini tamamlayanlar isterlerse Meslek Liselerine başvurup fark derslerini vererek Teknisyen unvanı alabilir,kendi alanlarıyla ilgili olarak Meslek Yüksek Okullarına sınavsız olarak girebilirler. BENZER MESLEKLER: Ütücü, Lekeci.
- Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrenciler çıraklık sözleşmesi yapılan işveren tarafından asgari ücretin %30’undan az olmamak koşuluyla ücret ödenmektedir. - Eğitim gören çıraklık adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır. - İşin durumuna, çalışılan işyerinin büyüklük ve kapasitesine, kişinin yeteneğine göre elde edilen kazanç değişiklik arz etmektedir.
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | sitekurucusu Admin
| Konu: Geri: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:43 pm | |
| Kuyumculuk TANIM
Kuyumculuk, değerli maden ve taşlardan takı ve süs eşyası yapma sanatıdır. Kuyumcu ise; tüketici isteklerini ve kullanım alanlarını dikkate alarak tasarım yapan, altın, gümüş gibi kıymetli metal ve alaşımları eriterek döküm yapan, plaka veya tel haline getirildikten sonra, işleyerek ziynet eşyası meydana getiren kişidir.
GÖREVLER
- Yapılacak süs eşyalarını (takıları) tasarlar ve resmini çizer, - Platin, altın, gümüş veya bunların alaşımlarını ergiterek, hazırladığı kalıba döker, - Kalıptan çıkan parçalara, tasarıma uygun olarak, dövme, delme, basınç altında tutma, inceltme vb. yoluyla şekil verir, - Tıraşlama, parlatma, temizleme yöntemleri ile ve kimyasal boyalarla yüzeyleri düzeltir, - Parçaları bozulmuş takımları tamir eder, - Altın alım satımı yapar.
KULLANILAN ALETVE MALZEMELER
- Küçük el aletleri; eğeler, penseler, çekiçler, keski ve makas, kıl testere, heştek takımı ve zımbaları, örs, düzdemir, oluklu demir, mengeneler, malafalar, raspa ve çelik kalemler, kaynak kabı ve çift pergel, - Büyük elektrikli motorlu aletler; eritme ocakları, astar için silindir, tel için hadde, vakumlu döküm ocağı, tavlama ve mine fırını, lazer makinesi, zincir makinesi, freze, cila motoru, vibratör (yazı makinesi), presler.
Kuyumcu olmak isteyenlerin; - Şekilleri algılama, - Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilme, - Bir resmin ayrıntılarını akılda tutabilme, - Değişik mücevher modelleri tasarlayabilme, - Tasarlanan modelleri çizebilme yeteneğine sahip, - Dikkatli, sabırlı kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte ilerlemeyi kolaylaştıran bir özelliktir.
Kuyumcular atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı sıcak ve madeni koku ile yüklü olabilir. Kuyumcular odasıyla, atölye personeliyle ve meslektaşlarıyla iletişim halindedir.
Ülkemizde, geleneksel soy metallerden yapılmış ziynet eşyasına gerek takı, gerekse tasarruf amacıyla büyük ilgi duyulması sonucu çok hareketli bir iç piyasa bulunmakta, Meslek elemanı bir başka kişinin yanında çalışabileceği gibi kendi adına işyeri de açabilir. Gelecekte teknolojik bilgilerle donanmış, ustalıklarını işledikleri parçalara yansıtan iyi yetişmiş uzman elemanlara ihtiyaç olacaktır.
Meslek eğitimi Anadolu Meslek Liseleri, Endüstri Meslek Liselerinin “Kuyumculuk” bölümünde, Anadolu Kız Meslek Liselerinin ve Kız Meslek Liselerinin “Kuyumculuk Teknolojisi alanı ” Takı tasarımı ve Takı Üretimi, dallarında Pratik Kız Sanat Okulları ile Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde ve Mesleki Eğitim Merkezlerinde verilmektedir.
Endüstri Meslek Liselerine girebilmek için en az ilkokul mezunu olmak, Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde öğrenim görmek isteyenlerin ise ilköğretim çağı dışında olması, Pratik Kız Sanat Okulları’na gidebilmek için herhangi bir eğitim şartı yoktur. Mesleki Eğitim Merkezlerine devam edebilmek için; - En az ilköğretim okul mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş,19 yaşından gün almamış olmak, - Ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
Kız Meslek/ Meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır. olup Pratik Kız sanat okulunda 760 saatlik kurs programı uygulanmaktadır. Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde ise eğitim süresi 2 yıldır. Mesleki eğitim merkezlerinde eğitimin süresi lise ve daha üst düzeyde eğitim almış olanlarda meslek eğitimi 1.5 yıl devam etmektedir ilköğretim mezunları için eğitim programı 3 yıl devam etmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Endüstri meslek ve kız meslek liselerinin Kuyumculuk ve Kuyumculuk Takı Tasarımı bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde Kıymetli Taş ve Metal İşlemeciliği, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı, Takı Tasarımı ve Süs taşları İşlemeciliği, Taş ve metal işlemeciliği, Uygulamalı Takı teknolojisi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık belgesini alanlar, Milli Eğitim Bakanlığı’ nın mesleklerin özelliklerine göre belirlediği sürelerde ustalık eğitimi kurslarına devam edip, başarılı olmaları durumunda ustalık belgesini alırlar. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca işyerinde çırak çalıştırması için kendisinin veya “usta öğretici” belgesine sahip bir çalışanının olması zorunludur. Kuyumculuk eğitimini tamamlayanlar kendi olanakları ile kuyumculuk mesleğinin aşağıda sıralanan bölümlerinde uzmanlaşabilirler. · Altın ve gümüş kuyumculuğu, . Mücevherat kuyumculuğu, Mücevherat tamirciliği, . Kıymetli taş tıraş ve perdah işçiliği,. Kıymetli taş takıcılığı, · Kıymetli metal çekiciliği, . Kıymetli metal varak işçiliği, . Mücevherat oymacılığı. BENZER MESLEKLER: Altın ve gümüş işlemecisi, Kıymetli taş traş ve perdah işçisi, Mücevharat oymacısı, Mücevharat tamircisi, Takı teknolojisti (teknikeri), Model tasarımcısı, İmitasyon (taklit takılar) yapımcısı.
İşletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir. Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. Mesleki eğitim sonrasında, en az asgari ücret düzeyinde ücret alınmaktadır. Kazanç bir başka kişinin yanında çalışma veya kendi adına iş sahibi olma durumuna göre değişkenlik gösterir.
| | | sitekurucusu Admin
| Konu: Geri: Kimya Mühendisliği Ptsi Nis. 14, 2008 4:44 pm | |
| Kütüphanecilik TANIM Kütüphaneye gelen; kitap, süreli yayın, video-kaset ve ses kasetleri ile bilgisayar disketlerini konularına göre sınıflayan, bunları koruyan ve faydalanmak isteyenlerin hizmetine sunan kişidir.
GÖREVLER
- Kütüphaneye bağış, satın alma, değişim veya derleme yoluyla giren kütüphane materyalini sınıflar, katalog fişi çıkarır, okuyucunun hizmetine hazırlar, - Kütüphaneye gelenlere istekleri doğrultusunda bilgiler vererek aradıkları malzemeyi veya kitabı bulmalarına yardımcı olur, - Dışarıya ödünç kitap veya kaset verme hizmetini yürütür, - Eskiyen ve şekli bozulan kitapları ayırır, gerekli bakımlarını yapar veya yaptırır, - Kıymetli kitapların korunması için önlem alır, - Zamanında kitapları getirmeyenlere uyarı yazısı gönderir, - Kütüphanedeki materyalin sayımını yapar, - Kayıp yayınlarla ilgili tutanak tutar, - Abone olunan süreli yayınları izler, gelmeyenleri ilgililere bildirir, - Yeni yayınları izleyerek kütüphaneye kazandırmaya çalışır.
- Kitap, Video-video kaset, Ses kaseti, - Televizyon, Bilgisayar, Mikrofiş okuma cihazları, - Katalog fişleri ve kartlar, Fotokopi makinesi.
Kütüphaneci olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip, - Okumaktan, incelemekten ve kitapları sınıflamaktan hoşlanan, - Dikkatli ve titiz, - Kapalı ortamda çalışmaktan sıkılmayan, - İnsanlarla iyi ilişki kurabilen kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Kütüphaneciler kapalı, temiz ve gürültüsüz ortamlarda görev yaparlar. Kütüphaneci, çalışırken hem malzeme (kitap), hem veriler (kitapların numaraları), hem de insanlarla ilgilidir. İş genellikle oturarak yapılır.
- Kütüphanecilerin, Kütüphaneler Genel Müdürlüğünde, Milli Kütüphanede, halk kütüphanelerinde, üniversite kütüphanelerinde, Okul kütüphanelerinde, arşivlerde, dokümantasyon merkezlerinde ve özel kütüphanelerde çalışma imkanları vardır.
- Eğitimin en önemli aracı kitaplardır. Toplumumuzda okumaya verilen önemle birlikte kütüphane alışkanlığı giderek gelişme göstermekte, hizmeti yaygınlaştırmak için halk kütüphaneleri kurulmaktadır.
- Özel ve kamu kuruluşları da kütüphanelere verilen önemin artmasına bağlı olarak, kurum kütüphanelerinde bu alanda eğitim görmüş olan kişileri çalıştırmaya başlamışlardır.
Mesleğin eğitimi; - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dokümantasyon ve Enformasyon bölümü, - Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik bölümü, - İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dokümantasyon ve Enformasyon bölümlerinde verilmekte iken bu bölüme artık öğrenci alınmaması nedeniyle Meslek eğitimi bölümünde yer alan bilgiler “Kütüphanecilik” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.
- Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Kütüphanecilik” lisans programı için yeterli “Sözel (SÖZ-2)” puanı almak, - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Kütüphanecilik” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
Eğitim süresi 4 yıldır.
Eğitimleri süresince öğrenciler, Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Güzel Sanatlar, Beden Eğitimi derslerini alırlar. Meslek dersleri olarak da;
Eğitimin 1. yılında; Sosyal Antropolojiye Giriş, Kütüphaneciliğe Giriş, Kitap ve Kütüphane Tarihi, Osmanlıca, Psikolojiye Giriş, Bilim Tarihi ve Uygulamalı İstatistik,
2. yılında; Araştırma Metodları, Katalog ve Sınıflandırma, Müracaat ve Bibliyografya, Osmanlıca ve Kütüphane İşlemleri,
3. yılında; Katalog ve Sınıflandırma Uygulaması, Müracaat ve Bibliyografya Uygulaması, Kütüphane İşlemleri, Araştırma Kütüphaneleri, Nadide Eserler ve Nadide Eserler Kütüphaneleri, Süreli Yayınlar, Çocuk Kütüphaneleri ve Kütüphane Programlamaya Giriş,
4. yılında; Kitap Dışı Materyal, Halk Kütüphaneleri, Yönetim Teknikleri ve Mevzuat, Katalog ve Sınıflandırma, Müracaat ve Bibliyografya Uygulaması, Okul Kütüphaneleri, Kütüphane Otomasyonu derslerini alırlar.
MESLEKTE İLERLEME
Kütüphaneci olarak göreve başlayan kişiler tecrübe ve çalışma süresinin artmasına bağlı olarak yönetici kadrolarına yükselebilirler.
Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler.
Öğrenciler eğitimleri boyunca Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen krediden, resmi ve özel kuruluşlarca sağlanan burslardan yararlanabilirler.
Kütüphaneciler kamu kurumlarında çalışırken 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre maaş alırlar.
Özel sektörde ise ücretler değişkendir.
- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri | |
| | | | Kimya Mühendisliği | |
|
Similar topics | |
|
Similar topics | |
| |
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |