Acelya
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Acelya

ACELYANIN DÜNYASI DOSTLUGUN VE SEVGININ TEK SIMGESI

PortalPortal  AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği

YazarMesaj
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan
Doğum tarihi : 01/04/65

İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Empty
MesajKonu: İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği   İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 4:59 pm

İşitTANIM

Çalıştığı eğitim kurumunda işitme özürlü öğrencilere eğitim veren kişidir.

GÖREVLER

İşitme engelliler sınıf öğretmeninin işitme özürlü öğrencilere hangi yöntemlerle, hangi bilgi, beceri ve tutumları kazandıracağı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan öğretim programlarında (müfredat programı) belirtilmiştir.
İşitme engelliler öğretmeni bu program çerçevesinde;
- İşaret dili, dudaktan okuma tekniklerini öğretir,
- Çocuğa kişilik kazandırmak ve onu hayata hazırlamak için eğitim ve öğretim yöntemlerini sabırla, şefkatle ve bilhassa çocuğun kişisel özelliklerini ve yeteneklerini dikkate alarak uygular,
- Eğitim ve öğretimini üzerine aldığı çocukların davranışlarını gözlemler, yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler,
- Yemekhanede, yatakhanede, bahçede, spor alanlarında ve serbest zamanlarını değerlendirme sırasında çocuklarla beraber olmak suretiyle onlara iyi alışkanlıklar kazandırmak, kötü davranışlara karşı önleyici tedbirler almak için rehberlik yapar,
- Nöbetçi olduğu günlerde okulda düzen ve disiplini sağlamak üzere görev yapar.

KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ

- Yıllık müfredat programı, günlük çalışma planları, ünite ve plan defterleri, not defteri, yoklama defteri, okul araç-gereçleri,
- Bireysel ve grup işitme cihazları,
- Görsel araçlar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

İşitme engelliler sınıf öğretmeni olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde genel yeteneğe sahip,
- Sözel yeteneği gelişmiş,
- Sosyal bilim konularına ilgili,
- İnsanlarla, özellikle işitme engelli çocuklarla uğraşmaktan, onlara yardım etmekten zevk alan,
- Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen,
- İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen,
- Dikkatli, işine özen gösteren,
- İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, sevecen, hoşgörülü, sabırlı,
- Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen,
- Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı,
kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

İşitme engelliler sınıf öğretmeni Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda sınıf ortamında çalışır. Çalışma ortamı biraz gürültülü ve tozludur. Uzun süre ayakta kalabilirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Meslek elemanlarının büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara Sınıf Öğretmeni (İşitme Engelliler) olarak atanmakta, ayrıca branş derslerine girmemektedirler.
Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, Eğitim Fakültelerinin “İşitme Engelliler” Öğretmenliği bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sözel (SÖZ-1)” puan almak gerekmektedir. Ayrıca daha önceki yıllarda “Özel Eğitim Öğretmenliği” ve “Özel Eğitim Bölümü” mezunları da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu alanda öğretmen olarak atanabilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, Eğitime Giriş, Matematik, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Özel Eğitime Giriş, Psikoloji, Dil Gelişimi ve İletişim, Sağlık Bilgisi ve İlk Yardım, Türkiye Tarihi, Eğitim Yönetimi, Öğrenme Psikolojisi, Ses Bilimi ve Ses Bilgisi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, İşitme Engelli Çocuklarda Dil Gelişimi, İşitme Engelli Çocuklara İletişim Becerileri Kazandırma, Aile Eğitimi, Türkçe Eğitimi, Özel Eğitimde Yasa ve Yönetmelikler, Öğretim Materyalleri Hazırlama Teknikleri, İşitme Cihazlarının Kullanımı vb. dersler verilmektedir. Öğrenciler, eğitimleri sırasında okullarda uygulama yapmaktadırlar.

BURS, ÜCRET VE KAZANÇ DURUMU

Bu programı ilk beş tercihinde gösteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan belirli sayıda olanlara Milli Eğitim Bakanlığı'nca burs verilmektedir.
Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun imkanlarından veya çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler.
Eğitim sonrasında, meslek dersi öğretmeni olarak görev alanlar 9. derecenin 1. kademesinden göreve başlarlar. Her yıl tüm öğretmenlere öğretim yılı başında eğitim - öğretim tazminatı adı altında bir ödeme yapılmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

Üniversitelerde lisans üstü eğitimden sonra araştırma görevlisi, doçent ve profesör unvanını alabilirler.
Çalıştıkları okullarda idari görevlere yükselebilirler.
BENZER MESLEKLER: Zihin engelliler öğretmenliği, görme engelliler öğretmenliği.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü,
- Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.me Engellileri Sınıf Öğretmenliği
https://acelya.forumakers.com
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği   İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 4:59 pm

İşletme Meslek Elemanı
TANIM

Kamu ve özel sektör işletme ve kuruluşlarının üretim ve hizmet faaliyetlerinin verimli bir şekilde yürütülmesinde çalışan ara elemandır.

GÖREVLER

İşletmecinin-yöneticinin denetiminde;
- Çalıştığı kurumda, kurumun sahip olduğu para, insan gücü, araç ve gereçten en iyi biçimde yararlanmayı sağlayacak çalışma düzenini planlar,
- Yönetim, üretim ve pazarlamada çalışmalarında,
- Kurumun harcamalarını saptamada, muhasebe, araştırma, geliştirme ve halkla ilişkiler alanında işletmecinin verdiği görevleri yerine getirir,
- Çalışmaları denetler.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Bilgisayar,
- Fotokopi makinesi,
- Faks cihazı,
- Telefon,
- Hesap makinesi,
- Fiş, fatura vb. belgeler,
- Diğer büro malzemeleri.

İşletme meslek elemanı olmak isteyenlerin;
- Sosyal bilimlere (psikoloji, sosyoloji, ekonomi vb.) ilgili ve bu alanda başarılı,
- Başkaları ile işbirliği yapabilen,
- Bir işi plana uygun olarak yürütebilen,
- Duygu ve düşüncelerini başkalarına aktarabilen
Yaratıcılık meslekte başarıyı artıran etkenlerden biridir.

İşletme meslek elemanları; sakin, temiz, iyi aydınlatılmış, kapalı ortamlarda görev yaparlar. Genellikle masa başında ve bilgisayar karşısında oturarak ve raporlar hazırlayarak çalışırlar. Yıl sonu ve dönem sonlarında gece ve hafta sonu çalışmaları gerekebilir. Meslek elemanları çalışmaları sırasında yöneticilerle ve diğer görevlilerle iletişim halindedirler.

Meslek elemanları;
- Serbest muhasebe bürolarında,
- Büyük ve küçük işletmelerde finansman, muhasebe, pazarlama, personel, satın alma ve halkla ilişkiler bölümlerinde,
- Çeşitli devlet kuruluşlarının muhasebe, personel bölümlerinde ve vergi dairelerinde,
- Yatırım ve finans kurumlarında,
- Kamu ve özel bankalarda iş bulma olanağına sahiptirler.

Mesleğin eğitimi, meslek yüksekokulların işletme bölümünde verilmektedir.

Meslek liselerinin;
o A – Grubu (Ticaret lisesi Fen),
o Bankacılık,
o Bilgisayarlı Muhasebe,
o Borsa Hizmetleri,
o Deniz ve Liman İşletme,
o Dış Ticaret,
o Emlak Komisyonculuğu,
o Genel hizmetler (Demiryolu),
o İşletme,
o İşletmecilik (Demiryolu),
o Muhasebe,
o Sigortacılık,
o Tesis İşletmeciliği,
o Ticaret,

bölümlerinden mezun olanlar ile Ticaret liselerini Kol ayrımı olmadığı dönemde bitirenler “İşletme” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda ek yerleştirme ile kontenjan açığı olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA-1)” puanı almaları gerekir.

Meslek eğitim süresi 2 yıl olup; eğitim süresince öğrencilere: Türk dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Beden Eğitimi, Yabancı dil, Bilgisayar, Genel Muhasebe, Genel İşletme, Büro Yönetimi ve İşletme Teknikleri, Matematik, İktisada Giriş, Hukuk Bilgisi, Makro İktisat, Ticari Matematik, Ticaret Hukuku, İstatistik, Pazarlama İlkeleri, Yönetim ve Organizasyon, Finansal Yönetim, Bilgisayarlı Muhasebe, Dış Ticaret İşletmeleri Yönetimi, Yönlendirilmiş Çalışma, İnsan Kaynakları Yönetimi, Üretim Yönetimi, Girişimcilik ve Küçük İşletme Yöneticiliği, Para ve Banka, Vergi Hukuku, Mali Tablolar Analizi, Çalışma Sermayesi Yönetimi, İşletme Bütçeleri gibi dersler alırlar.

MESLEKTE İLERLEME

“İşletme” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde;
· Bankacılık,
· Bankacılık ve Finans,
· Bankacılık ve Finansman,
· Çalışma ekonomisi ve Endüstri İlişkileri,
· İşletme,
· İşletme Bilgi Yönetimi,
· İşletme-İktisat,
· Sağlık Kurumları İşletmeciliği,
· Sermaye Piyasası,
· Sigortacılık,
· Sigortacılık ve Risk Yönetimi,
· Uluslararası Finans,
· Uluslararası İşletmecilik,
· Uluslararası Ticaret,
· Uluslar arası Ticaret ve İşletmecilik,
· Yönetim Bilişim Sistemleri

lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Çalıştıkları işletmelerde idari kadrolar da yöneticiliğe yükselebilirler.

BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU

Koşuları uygun olan öğrenciler yüksek öğretim kredi ve yurtlar kurumunun vermiş olduğu krediden, özel kurum ve kuruluşların verdiği kredi ve burslardan yararlanabilirler. Staj süresince firmalar destek olmak bakımından belli bir ücret verebilirler.

Ücret düzeyleri kişilerin bilgi, beceri, deneyim vb. özelliklerine göre farklılık göstermekle beraber asgari ücretin üzerindedir. Ücret daha sonra gösterilen başarıya göre artma gösterebilmektedir.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği   İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:00 pm

İşletme Mühendisi
TANIM

Bir işletmenin, işletmecilik ve mühendislik anlayışına uygun biçimde yönetilmesini, üretimden satışa kadar olan sürecin denetlenmesini sağlayan, hem mühendislik, hem işletme yöneticiliği konusunda bilgi sahibi olan kişidir.

GÖREVLER

- Üretimde işgücü, para ve malzemenin en ekonomik biçimde kullanılması için gerekli düzenlemeleri yapar,
- İşletmelerde üretim faaliyetleri, üretilen ürünün pazarlanması ve maliyetin hesaplanması gibi işletme faaliyetleri arasında eşgüdümü sağlar,
- İşletmelerde, atölyelerde planlama, pazarlama ve finansman, insan kaynakları bölümlerinde görev alarak iletişim ağını güçlendirir,
- Üretim mühendisleri ile işletmeciler arasında iletişimi sağlar.

- Çalıştığı alanla ilgili özel aletler ve hammaddeler,
- Bilgisayar,
- İmalat ve tasarımda kullanılan paket programlar.

İşletme mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneğe,
- Sayısal düşünme yeteneğine,
- Fikirlerini başkalarına aktarabilme ve insanları ikna edebilme gücüne,
- İleriyi görebilme ve fırsatları sezebilme yeteneğine,
- Yerinde kararlar alabilme ve plan yapabilme yeteneğine sahip,
- Yüksek başarma güdüsü olan ve yaratıcı,
- Matematik ve sosyal bilimlere ilgili,
- Sabırlı, anlayışlı, hoşgörülü, insan ihtiyaçlarına karşı duyarlı,
- Zamanı iyi kullanabilen,
- Ekip çalışması yapabilen

İşletme mühendisleri kamu ve özel sektöre ait kuruluşlarda görev alabilirler (sigorta, maden, banka, çiftlik, fabrika vb.). Çalışma ortamı temiz ve rahattır. Çalışma saatleri genellikle düzenlidir. Çalışırken müşterilerle, sendikacılarla, sigorta şirketleri ve vergi daireleri personeliyle etkileşimde bulunabilirler.

Büyük işletmelerde, fabrikalarda ve atölyelerde üretim faaliyetlerinin planlanması, pazarlanması, finansmanı, organizasyonu ve kalite kontrolünde mühendis ve yönetici olarak görev yaparlar.

Mesleki eğitim, İşletme Fakültelerinin "İşletme Mühendisliği" bölümünde verilmektedir.

İlgili bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli "Sayısal (SAY-2)" puan almak gerekmektedir.

- Mesleğin eğitim süresi 4 yıl olup eğitim süresince; Fizik, Matematik, Kimya, Statik gibi temel mühendislik dersleri ile birlikte, İşletme Ekonomisi, Ekonomi, Maliye, Hukuk, Sosyal Psikoloji, Genel Muhasebe, İstatistik Yöntemleri, Yönetim Muhasebesi, Ulusal Gelir ve İstihdam, Üretim Yönetimi, Ekonometri, Finansman, Pazarlama Yönetimi, İşletme Hukuku, Matematiksel Ekonomi, Yönetim ve Organizasyon, Pazarlama Araştırması, Ticaret Hukuku, Yöneylem Araştırması, Kalite Kontrol, Tesis Planlama, Türkiye Ekonomisi, Dış Ticaret, Kamu İşletmeciliği, Türk Vergi Sistemi, İşletme Politikası başlıklı branş dersleri okutulur.
- Okutulan derslerin bir bölümü temel mühendislik, bir bölümü işletmecilik ve bir bölümü de sayısal derslerdir. Öğrenciler ayrıca, bir kamu veya özel sektör işletmesinde üretim bölümlerinde ve idari bölümlerde staj yapmak zorundadırlar.

MESLEKTE İLERLEME

- İşletme mühendisleri gelişen sanayi ve teknolojiye ayak uydurabilmek için bilgisayar ve yabancı dil konularında kendilerini geliştirebilirler,
- Üniversitelerde öğretim üyesi olabilirler,
- Başarılı olanlar işletmelerde üst düzey yöneticiliğe getirilebilirler.
BENZER MESLEKLER: Endüstri mühendisi, işletmeci, iktisatçı, yönetici, denetici, çalışma ekonomisti.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- İşletmeler kendi ücret politikasıyla tespit ettiği miktarda stajyer öğrencilere ücret ödemektedir. Bazı kuruluşlarca karşılıklı veya karşılıksız burs verilmektedir. Ayrıca öğrenim süresince isteyen öğrencilere Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca kredi verilmektedir.
- Eğitim sonrasında işletme mühendislerine verilen ücret kişinin deneyim ve niteliklerine bağlı olarak değişmektedir.

- İlgili eğitim kurumları,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği   İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:00 pm

İşletmeci
TANIM

Otel, banka, sigorta, maden, reklamcılık gibi mal ve hizmet üreten işletmelerde üretim, yönetim, para kaynakları, muhasebe, satış, pazarlama konularında çalışan kişidir.

GÖREVLER

- İşletmenin çevresi ile işletme sahibi ve çalışanlar arasında iletişimi sağlar,
- İşletmenin hangi ürün veya hizmeti, ne şekilde üretmesi halinde en üst düzeyde kar elde edileceği konusunda planlar yapar ve kararlar alır,
- İşletmede çalışanların birbirleri ile ilişkilerini, işletmenin gelişmesini sağlayacak şekilde düzenler,
- İşlerin teknik denetimini sağlar, beklenen amaçlarla ulaşılan amaçlar arasındaki farklılıkları belirler ve giderici önlemler alır,
- Üretim ve satışların kısa dönem sonuçlarını gözden geçirerek aylık ve yıllık üretim ve satış raporunu hazırlar.

- Bilgisayarlar,
- Basılı veya yazılı dokümanlar.

İşletmeci olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneğe,
- Sayısal düşünme yeteneğine,
- Fikirlerini başkalarına aktarabilme ve insanları ikna edebilme gücüne,
- İleriyi görebilme ve fırsatları sezebilme yeteneğine,
- Bir işi planlayabilme ve planı uygulayabilme yeteneğine,
- Yüksek başarma güdüsü olan, yaratıcı,
- Başkaları ile işbirliği içinde çalışabilen,
- Matematik ve sosyal bilimlere ilgili,
- Sabırlı, anlayışlı, hoşgörülü, insan ihtiyaçlarına karşı duyarlı,
- Zamanı iyi kullanabilen

İşletmeciler kamu veya özel sektöre ait işletmelerde görev alabilirler ya da varsa kendi işletmelerinde çalışabilirler (fabrikalar, bankalar, çeşitli firmalar). Çalışma ortamı temiz ve rahattır. Çalışma saatleri genellikle düzenlidir. Çalışırken müşterilerle, sendikacılarla, sigorta şirketleri, vergi daireleri personeliyle etkileşimde bulunabilirler.

- Özellikle, büyük işletmelerde, fabrika ve atölyelerde üretim faaliyetlerinin planlanması, finansmanı, organizasyonunda yönetici ve işletmeci olarak çalışırlar. Ürünlerin pazarlanmasını organize ederler.
- Mal ve hizmet üreten kurum ve kuruluşlarda verimi artırmak için, planlama, yönetme ve denetleme konularında bilgi ve beceri kazanan işletme mezunlarının iş bulma olanakları oldukça geniştir.

Meslek eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı iktisadi ve idari bilimler fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi veya işletme fakültelerinin "İşletme" bölümlerinde verilmektedir.

İlgili bölüme,liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA-2)” puan alarak girilebilir.

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimleri süresince öğrenciler; Sosyoloji, Genel İşletme, Genel Muhasebe, Borçlar Hukuku, İşletme Bilimlerine Giriş, İşletme Yönetimi, Genel İktisat, Matematik, Ticaret Hukuku, Bilgisayara Giriş, Yönetim Ekonomisi, Şirketler Muhasebesi, Sermaye Piyasası, İş Hukuku, Personel Yönetimi, Maliyet Muhasebesi, İşletme Finansmanı, İşletmede Bilgisayar Kullanımı, Vergi Hukuku, Araştırma Yöntemleri, Uluslararası İşletmecilik, Kooperatifçilik gibi dersleri alırlar.

MESLEKTE İLERLEME

- İşletme öğrenimini tamamlayan öğrenciler lisans diploması almaya hak kazanırlar ve işletmeci unvanı ile çalışırlar. Lisanstan sonra bir lisans öğrenimine dayalı en az iki yarı yıl süren master eğitimi yapabilirler. Master’dan sonra da en az dört yarı yıllık programı kapsayan ve orijinal bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir öğretimden sonra doktora eğitimi yapabilirler.
- Kamu kurumlarında ve bankalarda yönetici, hesap uzmanı, müfettiş, kontrolör, mali analist olabilirler.
BENZER MESLEKLER: İşletme mühendisliği, iktisatçılık, maliyecilik, çalışma ekonomistliği, yöneticilik, mali müşavirlik.

- Eğitim süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca verilen kredi ile bazı kurum ve kuruluşların (Başbakanlık gibi) ya da özel vakıf ve kuruluşların sağladığı burslardan şartları uyanlar faydalanabilir.
- Kamu sektörüne ait kuruluşlarda 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre çalışanlar göreve ilk başlayışta normal olarak derecelerine bağlı yasal ücreti alırlar. Özel sektörde ise deneyim, yabancı dil bilgisi, kişisel başarılar (master, doktora gibi), teknolojiyi kullanma bilgi ve becerisi gibi faktörler alınan ücreti yükseltmektedir. Yönetici konumunda ise, bu ücretler daha da artmaktadır.

· İlgili Eğitim Kurumları,
· Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
· Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Teknikerliği
TANIM

Bir itfaiye teşkilatının üyesi olarak, yangınlara karşı önlem alınmasını sağlayan, yangın söndürme ve yangından can ve mal kurtarma çalışmalarında bulunan, yangın dışında doğal afetler sonucu meydana gelen olaylarda arama, kurtarma ve ilkyardım müdahaleleri yapan kişidir.

GÖREVLER

- Yangınlara karşı önlem alınmasını sağlar,
- Yangına yol açabilecek nedenlerin araştırılması faaliyetlerinde bulunur,
- Yangın sırasında canlıların veya eşyaların yangın yerinden dışarıya çıkarılmasını sağlar,
- Yangın yerinden kurtarılan kişilere gerekirse ilkyardım müdahalesinde bulunur,
- Ağır yaralı kişilerin, kişiye zarar verilmeyecek şekilde taşınmasını sağlar,
- Sel, deprem, fırtına gibi doğal afetler sonucu meydana gelen olaylarda arama ve kurtarma çalışmalarında bulunur,
- Yaklaşılması veya girilmesi için özel teçhizat gereken yerlerde mahsur kalan canlıların kurtarılmasını sağlar,
- İtfaiye erleri arasındaki koordinasyonu sağlar.

- Su tankı, hortum, kurtarma ipi,
- Miğfer, el feneri,
- Aspiratör, merdivenli araç, ısıya dayanıklı giysiler.

İtfaiyecilik ve yangın güvenliği teknikeri olmak isteyenlerin;
- İnsanlara yardım etmeyi seven,
- Yükseklik korkusu bulunmayan,
- Normalin üstünde cesarete,
- Çevik ve atletik bir beden yapısına,
- Hareketliliği ve stresi kaldırabilecek bir yapıya sahip,
- Sorumluluk sahibi
kimseler olması gerekir.

İtfaiyeciler, yangın söndürme çalışmaları sırasında yangın yerinin dışarısında veya içerisinde, kurtarma çalışmaları sırasında ise yangın alanı içerisinde çalışırlar. Genellikle açık havada ve tehlikeli koşullarda (yanma tehlikesi, patlama tehlikesi, enkaz altında kalma tehlikesi, boğulma tehlikesi vb.) görev yaparlar. Çalışma saatleri değişkendir. İtfaiyeciler, çalışma esnasında amirleriyle ve meslektaşlarıyla iletişim ve yüksek düzeyde işbirliği içerisindedirler. Ayrıca olay yerine gelen polis, jandarma ve diğer görevli ve kişilerle iletişimde bulunabilirler.

İtfaiyeciler, belediyelere bağlı itfaiye müdürlüklerinde veya kendi itfaiye teşkilatını kurmuş olan kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Günümüzde oldukça yaygın hale gelen trafik kazaları, orman yangınları, sel, deprem, fırtına gibi olaylarda iyi eğitim almış, olaylara yerinde ve seri müdahaleler yapabilen bir itfaiye teşkilatına her zaman gereksinim duyulmaktadır. Bu şekilde iyi bir eğitim almış itfaiyecinin iş bulma olanağı yüksektir.

Meslek eğitimi üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının "İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği" programında verilmektedir.

- Meslek liselerinin Acil Tıp Teknisyenliği, İlk Yardım ve Acil Bakım Teknisyenliği programlarından mezun olanlar “İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

- Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA-1)” puanı almaları gerekir.

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler, Matematik, Kimya, Davranış Bilimleri, Temel Strüktür, Yapı Bilgisi, Araç ve Malzeme Bilgisi ,Spor Eğitim Bilgisi, Sivil Savunma Bilgisi, Kurtarma Bilgisi, İş Hukuku, Yangın Bilgisi gibi dersler alırlar.

MESLEKTE İLERLEME

“İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Sağlık Eğitimi” ve “Sosyal Hizmetler” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

İtfaiyeciler, çalıştığı kurumlarda Çavuş, Başçavuş, Grup Amiri, Müdür Muavini, Müdür olarak daha yüksek yetki ve sorumluluk sahibi olabilirler.
BENZER MESLEKLER: İlkyardım teknisyenliği.

Eğitim süresince öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun sağladığı kredi ve yurt olanaklarından, ayrıca diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşların sağladığı burs imkanlarından yararlanabilirler.
Belediyelere bağlı itfaiye müdürlüklerinde çalışan kişiler 657 sayılı yasaya tabi olarak maaş alırlar. Diğer kuruluşlarda görev yapan itfaiye personelinin ücreti ise çalıştığı işyerinin durumuna göre değişiklikler göstermektedir.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği   İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:01 pm

İthalat-İhracat Meslek Elemanı

TANIM
Uluslararası ticaret işlemlerinin yürütülmesinde aktif olarak görev alan kişidir.

GÖREVLER
- Uluslararası mal alım-satımı için bağlantılar kurar, gerekli sözleşmelerin yapılmasını sağlar,
- Yurt dışından satın alınan malların zamanında gelmesi için işi sürekli olarak takip eder,
- Yurt dışına satılacak malların (ihraç mallarının), gideceği ülkedeki firmaya zamanında ve istenilen şekilde teslimini gerçekleştirir,
- Yurt dışından alınan malın parasının (bedelinin) sözleşmeye uygun olarak ödenmesini ve yurt dışına satılan malın parasının da zamanında tahsil edilmesini sağlamaya çalışır,
- Dışalım ve dışsatımla (ithalat ve ihracat) ilgili yasa ve yönetmelikleri sürekli izler.

- İthalat ve ihracatla ilgili mevzuat kitapları,
- Kırtasiye malzemeleri,
- Büro malzemeleri, telefon, faks, bilgisayar, hesap makinesi vb.

İthalat-ihracat meslek elemanı olmak isteyenlerin;
- Ekonomi, ticaret ve büro işlerine ilgi duyan,
- Ayrıntılara dikkat eden, sorumluluk sahibi,
- Başkaları ile iyi iletişim kurabilen, başkalarını etkileyebilen,
- Girişimci

İthalat-ihracat meslek elemanları büroda çalışırlar. Zaman zaman iş takibi için seyahat etmeleri gerekebilir. İş genellikle oturarak yürütülür.

Bu meslek elemanları ithalat-ihracatla uğraşan tüm işyerlerinde iş bulabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu yoktur. Bankaların kambiyo bölümü meslek elemanlarının çalışabileceği yerlerdir. Avrupa Birliğine girildiğinde bu meslek elemanlarına olan talebin artacağı düşünülmektedir.
Meslek eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının "İthalat-İhracat” programında verilmektedir.

Meslek liselerinin A-Grubu (Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler(Demiryolu), İşletme, İşletmecilik(Demiryolu), Muhasebe, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, Bilgisayarlı Muhasebe bölümlerinden ve Ticaret Liselerinin Kol Ayrımı Olmadığı Dönemde Bitirenler; “İthalat-İhracat” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA-1)” puanı almaları koşulu ile sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri taktirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

İthalat ve ihracat alanında üniversitelerde verilen eğitimin süresi 2 yıldır.
Eğitim süresince, İktisat, İşletme, Muhasebe , Temel Hukuk, İthalat Tekniği, Bilgi İşlem Kamu Maliyesi, Ticaret Hukuku, Uluslararası İktisat, İhracat Tekniği, Vergileme Tekniği, İstatistik, İthalat Mevzuatı, Finansman Teknikleri, Kambiyo İşlemleri, Gümrük Mevzuatı, Uluslar arası Pazarlama, Türkiye Ekonomisi, Dış Ticaret İngilizcesi, Dış Ticaret Muhasebesi, İhracat Mevzuatı, Gümrükleme İşlemleri, İthalat-İhracat Finansmanı, Dış İşlemlerde Teşvikler, Güncel Dış Ticaret Sorunları vb. dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME
Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde,

· Bankacılık,
· Bankacılık ve Finans,
· Bankacılık ve Finansman,
· Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri,
· Ekonomi,
· İktisat,
· İşletme,
· İşletme Bilgi Yönetimi,
· İşletme – İktisat,
· Sermaye Piyasası,
· Uluslar arası finans,
· Uluslar arası İşletmecilik,
· Uluslar arası Ticaret,
· Uluslar arası Ticaret ve İşletmecilik
Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Meslek elemanları bilgilerine, yeteneklerine ve iş tecrübelerine bağlı olarak çeşitli yönetim kademelerinde yer alabilirler. Firmalarda dış ticaret müdürü olabilirler.

BENZER MESLEKLER: Gümrük meslek elemanlığı, bankacılık meslek elemanlığı.

- Mesleki eğitim süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak koşulları uygun öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca verilen öğrenci kredisinden yararlanabilmektedirler.
- Eğitim sonrası kazanç kişinin yeteneği ve işletmenin yapısına göre asgari ücretin 2-5 katı arasında değişmektedir.

· Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği   İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:02 pm

Hukuk Sekreterliği
TANIM

Adliye teşkilatı, barolar, avukatlık büroları, hukuk müşavirlikleri gibi kurum ve kuruluşların yazılarını yazan, kayıtlarını tutan kişidir.

GÖREVLER

- Telefon, faks, elektronik posta gibi araçlarla iletişimi sağlar, randevuları düzenler,
- İşyerine gelen iş sahiplerini (müvekkilleri) ve ziyaretçileri kabul eder ve görüşmek istenilen kişi ile (avukat, savcı, hukuk müşaviri gibi) görüşmesini sağlar,
- Avukatlık bürosunda çalışıyorsa (davacı kişi avukatına vekaletname verdikten sonra) konu üzerinde avukatın hazırladığı yazıyı (dilekçeyi) usulüne uygun olarak daktilo eder ve adliyeye götürür,
- Adliyeden davalar ile ilgili gelen her tür yazıyı ilgili dosyaya takar,
- Duruşma günlerini izleme defterine kaydeder,
- Makbuzları hazırlar ve imzalattırır,
- Baronun kendisine verdiği kart (bir çeşit yetki belgesi) ile adliyeden veya icra dairesinden dava ile ilgili evrak kopyasını alır.

- Defter, kağıt, kalem, dosya, klasör vb. kırtasiye malzemeleri ile makbuz gibi bazı basılı kağıtlar,
- Telefon, faks, daktilo, bilgisayar vb. büro araçları ve malzemeleri.

Hukuk sekreteri olmak isteyenlerin;
- Bellekleri güçlü,
- Ayrıntıya dikkat edebilen,
- Biteviye iş yapmaktan sıkılmayan,
- Sabırlı, sorumluluk sahibi, sır saklayabilen,
- Düzgün ve akıcı bir dille konuşabilen

Hukuk sekreterleri büroda çalışırlar. Ortam genellikle kalabalık ve gürültülüdür. Sekreter zaman zaman adliye sarayına veya başka bazı bürolara gitmek için kent içinde ve kent dışına seyahat etmek durumunda kalabilir.

Adliye teşkilatında, avukatlık bürosunda, baroda, hukuk müşavirliği veya özel işletmelerin hukuk servisi ya da icra takip servislerinde çalışırlar.
Ayrıca hukuk öğrenimi yapan öğrenciler de beceri eğitimini bu tür hukuk bürolarında yaptıklarından, staj sırasında genel büro işleri kapsamına giren görevleri de zaten yerine getirmektedirler. Ancak mesleki eğitim veren lise dengi meslek liselerinin yaygınlaşması durumunda daha iyi tanınması bu mesleğe olan talebi artırabilecektir.

- Mesleğin eğitimi Anadolu Kız Meslek Lisesi ile Kız Meslek Liselerinin “Büro Yönetimi ve Sekreterlik” alanının "Hukuk Sekreterliği" dalında Anadolu Ticaret Meslek Liselerinin Sekreterlik alanının Hukuk sekreterliği dalında verilmektedir.
- Bu okulların öğrencileri üçüncü sınıftan itibaren kendi istekleri ile Hukuk Sekreterliği dalını seçerler.

Anadolu Kız Meslek ve Anadolu ticaret meslek liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak, Milli Eğitim Bakanlığınca merkezi sistemle yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı kazanmak ve üçüncü sınıfta “Hukuk Sekreterliği” dalını seçmek gerekmektedir.
Kız Meslek Liselerine girebilmek için ise ilköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir.

Bünyesinde "Hukuk Sekreterliği" bölümü olan Anadolu ticaret meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır.
Anadolu ticaret meslek liselerinde meslek dersleri başta olmak üzere kültür dersleri okutulur. Eğitim sonunda meslek lisesi diploması ve "Hukuk Sekreteri" unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME

Anadolu ticaret meslek liselerinin “Hukuk Sekreterliği” bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, meslek yüksekokullarının Büro yönetimi ve sekreterlik,Orta kademe yöneticilik, insan kaynakları proğramlarına sınavsız olarak yerleştirileceklerdir.
Ayrıca Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip Büro Yönetimi Öğretmenliği lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan alırlar.
Hukuk bürolarında veya avukatlık bürolarında çalışanlar bürolarına ait teknolojik yenilikleri kurs vb. yollarla takip ederek kendilerini geliştirebilirler, “Yönetici Sekreter” olabilirler.
BENZER MESLEKLER: Büro memuru, Daktilograf, Zabıt katibi, Tıp sekreteri, Yönetici sekreteri, Ön büro elemanı.

Mesleki eğitim süresince (Anadolu ticaret meslek liselerinde) okul tarafından öğrenciye herhangi bir ücret ödenmez. Ancak beceri eğitimi sırasında asgari ücretin % 30'u oranında ücret almaktadırlar.
Eğitim sonrası kazanç çalışılan işyerinin özel veya kamu işyeri olmasına göre değişmektedir. Ancak aynı işyerinde gösterilen performans ve kıdeme göre ücretlerde artışlar olmaktadır.

- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği   İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:02 pm

Hidroterapi Teknikerliği
TANIM

Yaralanma, hastalık, ortopedik özür, hareket sistemi bozuklukları ve çeşitli hastalıklardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında hekimin koyduğu tanı ve belirlediği tedavi planına göre, suyun; katı (buz) sıvı ve gaz (buhar) hallerini hastaya tedavi aracı olarak uygulayan kişidir.

GÖREVLER

- Doktorun düzenlediği hidroterapi reçete formunda hidroterapi istemi yapılan ve tedavi süresi belirlenen hastalar hakkında belirttiği bilgiler doğrultusunda, hastaya tedavi programını uygular.
- Hastanın su içinde tedavi amaçlı egzersiz aktivitelerini düzenler, su içerisinde egzersiz yapması için yönlendirici ve yardımcı olur.
- Kelebek Banyo (tank içinde su masajı ve egzersiz), Girdap Banyosu (girdap oluşturularak yapılan banyo) ve kontrast banyolar ( ardışık soğuk-sıcak su ) gibi hidroterapi uygulamalarının yapılmasını sağlar.
- Hastanın vücuduna su fışkırtarak özürlü bölgenin uyarılmasını sağlar, arkasından egzersiz programı uygulayarak hastanın hareketlerini arttırmaya çalışır.
- Tedavi esnasında hastanın genel durumunu izler, durumunda değişiklik olursa hastayı havuz dışına çıkartıp fizyoterapistini ve doktorunu arar.
- Gerekli hallerde doktor gelene kadar ilk yardım uygulamasını başlatır.

- Havuz, Havlu,
- Havuz termometresi,
- Kelebek banyo (Su içi basınçlı masaj ve egzersiz tankı),
- Girdap banyosu,
- Kontrast banyolar (ardışık soğuk-sıcak su uygulamaları),
- Parafin, Can yeleği,
- Su yastıkları.

Hidroterapi Teknikeri olmak isteyenlerin;
- Fen bilimlerine ve özellikle biyoloji ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı olmaları,
- Bedenen güçlü ve dayanıklı,
- El-parmak becerileri ve hisleri gelişmiş,
- Görme, işitme kaybı ve ortopedik özrü olmayan,
- Başkalarını anlayabilen ve onlara yardım etmekten hoşlanan

Hidroterapi teknikerleri kaplıca-kür merkezlerinde, sağlık turizmine yönelik otellerde, hastanelerde ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yaparlar. Çalışma ortamı sıcak ve nemli olabilir. Görev genellikle ayakta ve çeşitli aletleri kullanılarak yürütülür. Görev sırasında hastalarla, doktorlarla ve fizyoterapistlerle iletişimde bulunulur.

Hidroterapi Teknikerleri, Başkent Üniversitesi Hastanesi, GATA, Acıbadem Hastanesi ve havuza sahip diğer devlet hastaneleri ve özel hastanelerde, kaplıcalarda, özel otellerde ve huzurevlerinde çalışabilirler.

Ülkemizde kaplıcalardan, termal tesislerden yararlanmak yaygın olmakla birlikte bu tedavi yönteminin doktor kontrolünde hidroterapi teknikerleri tarafından planlı bir şekilde uygulanması pek yaygın olarak görülmemektedir. Bu uygulamaların artmasıyla birlikte meslekte çalışacak kişilere olan ihtiyaç da artacaktır.

Mesleğin eğitimi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokullarının Hidroterapi bölümünde verilmektedir.

Meslek liselerinin Çevre Sağlığı, Çevre Sağlığı Teknisyenliği, Ebelik, Ebelik-Hemşirelik, Hemşirelik, Laborant, Laboratuvar, Laboratuvar Teknisyenliği, Sağlık Memurluğu, Yaşlı Hizmetleri, Veteriner Laboratuar, bölümlerinden mezun olanlar “Hidroterapi Teknikerliği” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal (SAY-1)” puanı almaları gerekir.

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.
Öğrenciler eğitim ve öğretim süresince aşağıdaki dersleri alırlar;

a) Genel Kültür Dersleri:
Türk Dili ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil,

b) Meslek Dersleri:

Hidroloji ve klimatoloji(Termal sular ve kaplıcalar, iklimler, hava özellikleri, sıcak ve soğuğun etkisi hakkında bilgi),
Anatomi(insan anatomisinin genel hatları özellikle kas-iskelet ve sinir sistemi hakkında bilgi),
Masaj(Masajın fizyolojik etkileri, faydası ve yapılış şekilleri, Hidroterapi (Su tedavisinin fizyolojik etkileri, faydası ve yapılış şekilleri),
Hidroterapi Uygulamaları,
Fizyoloji( İnsan fizyolojisinin genel hatları kas-sinir ve egzersiz fizyolojisi)
Fizik Tedavi Uygulamaları( fiziksel ajanlarla yapılan fizik tedavinin faydası hakkında bilgi ve pratik uygulamalar)
Klinik Bilimler (Bulaşıcı hastalıklar ve bunlardan korunma şekilleri, ortopedik hastalıklar, romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları )
Tedavi Hareketleri Prensipleri(Egzersizlerin fizyolojik etkileri ve çeşitleri hakkında bilgi ve uygulamalar),
Özel tedavi Hareketleri ve Uygulamaları (Hastalıklara göre özel olarak yapılan tedavi hareketlerinin uygulama şekilleri) gibi dersleri teorik ve uygulamalı olarak alırlar.Ayrıca klinik stajı yaparlar.

MESLEKTE İLERLEME
“Hidroterapi” ön lisans programını bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları taktirde
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,
- Hemşirelik,
- Hemşirelik ve sağlık hizmetleri,
- Sağlık Eğitimi,
- Sağlık Memurluğu,
lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler
Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda yönetim kademelerinde yer alabilirler.

Öğrenciler eğitimleri süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler.
Eğitim sonrası Kamuya ait Kurum ve Kuruluşlarda görev alan Hidroterapi teknikerleri 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanununun Sağlık Hizmetleri sınıfında öngörülen derece ve kademedeki katsayı ve tazminatlara göre ücret alırlar.
Özel sektörün ilgili birimlerinde çalışan meslek elemanlarının ücreti karşılıklı anlaşma ile belirlenmektedir.
Yeni mezun olan ve özel bir işyerinde işe başlayan meslek elemanları en az asgari ücretle işe başlar. Ancak hizmet arttıkça ödenen ücret 4-5 katına kadar yükselebilmektedir.

- İlgili Eğitim Kurumları ve Hastaneler,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği   İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:03 pm

Hidrolik-Pnömatik Teknisyenliği
TANIM

Sıvıların (yağların) basınç altında sıkılaştırılması sonucu oluşan enerjiden faydalanılarak kuvvet veya hareket itilmesi prensibine “hidrolik”, aynı işlemin basınçlı hava ile yapılmasına “pnömatik” denir.
Hidrolik pnömatik teknisyeni endüstriyel üretimin gerçekleştirildiği işyerlerinde veya ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılan otomasyon sistemleri, iş makineleri, takım tezgahları, robot sistemleri ve preslerin hidrolik-pnömatik devrelerini oluşturan, devre elemanlarının montajını, tamir ve bakımını yapan kişidir.

GÖREVLER

Otomasyon sistemlerinin, takım tezgahlarının ve preslerin hidrolik-pnömatik devre elemanlarının, sembollerinin temel prensiplerine göre,
- Basit hidrolik-pnömatik devre ve elektropnömatik-elektrohidrolik devre tasarımları çizer,
- Kullanılacak devre elemanlarını belirler,
- Projesi verilen bir hidrolik-pnömatik sistemin montajını yapar,
- Hidrolik pnömatik devre elemanlarının veya sistemin tamir ve bakımını yapar,
- Sistemdeki bozuklukları belirler ve giderir,
- Programlanabilir lojik kontrol sistemleri kurar.

- Hidrolik-Pnömatik devre elemanları,
- Dijital elektronik ve temel elektronik deney setleri,
- Bilgisayar ve donanımı,
- PLC programlama cihazı,
- Kumpas ve mikrometre gibi ölçü aletleri,
- Viskozimetre,
- Elektriksel ölçü ve kontrol aletleri (avometre),
- Basınç, debi, sıcaklık ölçü ve test cihazları,
- Çeşitli endüstriyel yağlar ve sıvılar,
- Tamir-bakım için gerekli el aletleri.

Hidrolik-Pnömatik Teknisyeni olmak isteyenlerin;
- Fen bilimlerine, özellikle mekaniğe ilgili,
- Şekil ve uzay ilişkilerini algılama yeteneğine sahip,
- Dikkatli, titiz, ayrıntılara özen gösteren,
- El-göz koordinasyonu yüksek,
- Tertipli, düzenli ve sabırlı,
- Yeniliğe açık, araştırıcı,

- Hidrolik-Pnömatik Teknisyenlerinin çalışma ortamı genellikle kapalı olmakla beraber zaman zaman açık, tamir-bakım ünitelerinde yağlı ve kirlidir. Birinci derecede makine ve araç-gereçlerle ilgilidirler. Görev genellikle ayakta, eğilerek, çökerek yerine getirilir.
- Çalışırken mühendisler, teknikerler, operatörler, müşteriler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.

Hidrolik-Pnömatik Teknisyenleri; otomasyon sistemlerinin kullanıldığı endüstriyel üretim yapan işletmelerde, iş makineleri, preslerin vb.nin imali, tamiri bakımı ve montaj atölyelerinde, bu işletmelere yedek parça temin eden firmalarda iş bulabilirler. Proje ve Danışmanlık hizmeti veren mühendislik bürolarında çizim ve programlama işlerinde çalışabilirler.

Mesleğin eğitimi Anadolu Teknik, Teknik ve Endüstri Meslek Liselerinin “Hidrolik-Pnömatik” bölümlerinde verilmektedir.

Anadolu Teknik Liseleri; Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı “Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına başvuran ve sınavda başarılı olup bu bölüm için yeterli puan alan öğrenciler kayıt yaptırabilirler. Sınava başvurabilmek için; ilköğretim okulu 8. sınıf öğrencisi olmak ve sağlığı girmek istediği okulun ve mesleğin öğrenimine elverişli olması gerekmektedir.

Endüstri Meslek Liselerine; ilköğretim okulu mezunu, başarı ve sağlık durumu girmek istediği mesleğe uygun öğrenciler kayıt yaptırabilirler,

Eğitim süresi ; Anadolu Teknik Liselerinde, Teknik Liselerde ve Endüstri Meslek Liselerinde 4 yıldır.

- Bu okullarda meslek eğitimi teorik ve uygulamalı olarak yapılır.
- Eğitim süresince; Türk Dili ve Edebiyatı,Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, Coğrafya, Matematik, Yabancı Dil, Biyoloji ve Sağlık Bilgisi, Fizik, Kimya, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük gibi genel kültür dersleri, Temel Hidrolik, Temel Pnömatik, İleri Hidrolik, Endüstriyel Hidrolik, Elektropnömatik, Lojik Pnömatik, Proje ve Uygulama, PLC (Programlanabilir Lojik Kontrol), CAD(Bilgisayar Destekli Çizim), Robotik, Elektrik ve Elektronik Bilgisi, Mikroişlemciler gibi teorik ve uygulamalı meslek dersleri okutulur.

MESLEKTE İLERLEME

Meslek liselerinin Hidrolik-Pnömatik bölümünden mezunlar istedikleri takdirde Endüstriyel Kalıpçılık, Hasat Sonrası Teknolojisi, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Mekatronik Sondajcılık, Tarım Alet ve Makineleri, Metalurji Malzeme, Gemi Makineleri, Otomotiv, Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği, Metalografi ve Malzeme Muayenesi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

Ayrıca meslek liselerinin hidrolik-pnömatik bölümünden mezun olanlar, ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve “Otomotiv Öğretmenliği”,”Mekatronik Öğretmenliği” ile “Talaşlı Üretim Öğretmenliği” lisans programını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
Özel işyerlerinde çalışanlar tecrübe ve deneyimlerine göre kalite kontrol şefi, atölye şefi, bölüm şefi vb. adlar altında çalışabilmektedirler. Kendi adlarına işyeri açabilmektedirler.

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
Mesleki eğitim kanununa göre öğrenciler işyerinde yapılan uygulamalı eğitimde, asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere ücret almaktadırlar. İşletmelerde eğitim gören öğrenciler iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmakta olup, sigorta pirimleri Milli Eğitim Bakanlığınca ödenmektedir.
Kazanç, çalışılan sektör ve işletmeye göre değişmektedir. Kamu sektöründe derece, kıdem ve “teknik hizmetler” sınıfındaki tazminatlara göre ücret alınmaktadır. Özel sektörde ilk işe girişte asgari ücret düzeyinde olan kazanç, daha sonraki günlerde başarı durumuna göre artmaktadır.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği   İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:03 pm

Hidrojeoloji Mühendisliği
TANIM

İçme, kullanma, sulama, hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla istenilen miktar ve kalitede yüzey ve yeraltı suyunun araştırılması ve suların kirletici etkilerden korunması konularında teknik çalışmalar ve araştırmalar yapan kişidir.

GÖREVLER

- Yeraltı suyunu içeren jeolojik birimlerin sınırlarını ve hidrolik özelliklerini belirler,
- Yeraltı suyu işletmeciliği ile ilgili olarak uygun işletme ve yönetme politikalarını belirler,
- Yeraltı sularının kalitelerinin korunması ve kirlenmiş yeraltı sularının yeniden temizlenmesi için çalışmalar yapar,
- Değişen iklim ve sosyal koşullara bağlı olarak yeraltı suyu tüketimini tahmin eder ve ekonomik tüketim için plan yapar.

- Sondaj ekipmanı,
- Jeofizik ölçüm aletleri,
- Su kimyası ile ilgili arazi ve laboratuar aletleri,
- Bilgisayar,
- Su kalitesi gözlem cihazları,
- Yağışın akım, buharlaşma, sıcaklık gibi özelliklerini ölçmeye yönelik hidrolik gözlem aletleri.

Hidrojeoloji mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde genel yeteneğe,
- Araştırıcı bir özelliğe sahip,
- Başta jeoloji ve kimya olmak üzere fen derslerine karşı ilgili ve bu konularda başarılı,
- Meraklı ve sabırlı

Hidrojeoloji mühendisi arazi, laboratuar ve büro ortamında çalışır. Çalışırken laborant, teknisyen, çevre mühendisi, jeoloji mühendisi ve diğer çalışanlarla iletişim halindedir.

Hidrojeoloji mühendisleri Devlet Su İşleri (DSİ), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası, Çevre Genel Müdürlüğü ve belediyeler gibi kamu kurumlarında; sondaj ve su arıtma ile ilgili özel kuruluşlarda çalışabilmektedirler. Ayrıca jeoloji amaçlı işlerde, yol inşaatı, zemin etüdü gibi çalışmalarda görev alabilmektedirler.

Mesleğe yönelik eğitim Mühendislik Fakültelerinin Hidrojeoloji Mühendisliği bölümünde verilmektedir.

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Hidrojeoloji Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Hidrojeoloji Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

Eğitim süresi 4 yıldır.
4 yıllık eğitim döneminde öğrenciler, Fiziksel Jeoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Türk Dili, Akışkanlar, Termodinamik, Yapısal Jeoloji, Mineraloji, Hidroloji, Petrografi, Bilgisayar Programlama, Taşınım Süreçleri, Kayaç Mekaniği, Saha Jeolojisi, Sayısal Çözümleme, Hidrojeokimya, Toprak Mekaniği, Yer altı Suyu, Çevresel Hidrojeoloji, Su Kaynakları, Jeotermal Enerji, Sulama ve Drenaj, Krast Hidrojeolojisi, Akifer Testleri, Su Kalitesi ve Kontrolü, Türkiye Hidrojeolojisi, Hidrojeolojik Modeller gibi dersler alırlar

MESLEKTE İLERLEME
- Kamu kurumlarında görev yapanların bağlı olduğu kurum bünyesindeki yönetim kademelerine yükselmeleri mümkündür.
- Üniversitelerde görev almak isteyenler araştırma görevlisi olarak göreve başlarlar. Gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra bilim doktoru, yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak meslekte ilerleyebilirler.
BENZER MESLEKLER: Jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği, çevre mühendisliği, maden mühendisliği.

- Eğitim süresince, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca sağlanan kredi ile bazı kurum ve kuruluşlar tarafından verilen burs olanaklarından yararlanılmaktadır.
- Eğitim sonunda kamu kurumlarında göreve başlanıldığında mühendis kadrosu ile teknik hizmetler sınıfından ücret alınmaktadır. Özel sektörde çalışılması durumunda alınan ücret işyerlerinin ve yapılan işin özelliğine göre değişim göstermektedir.

sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

Hızarcılık
TANIM

Ağaç gövdelerini veya tomrukları istenilen ölçülerde kadron, kalas ya da tahta halinde kesen veya küçük odun parçaları halinde biçen bir makineyi ayarlayıp çalıştıran kişidir.

GÖREVLER

- Kesilecek ağaç gövdelerinin veya tomrukların ölçülerine ve cinsine göre tezgahın çalışma ayarlarını yapar,
- Şalteri açmak suretiyle hızar makinesini çalıştırır,
- Biçilecek ağaç gövdesi veya tomruğu yardımcı işçilerle birlikte kaldırır ve testereye doğru sürer,
- Kesim işlemine nezaret eder,
- Kesim süresince hızar şeridindeki ısınmayı önlemek için sıvı yağ (mazot) sürer,
- Kesilen parçaları tezgahtan alır,
- İş bitiminde tezgah üzerindeki talaşları temizler,
- Tezgahın bakımını yapar,
- Körelen testereleri biler.

Hızar tezgahı makinesi, çeşitli şerit testereler, şerit kaynak makinesi, şerit bileme makinesi, sıvı ve katı madeni yağlar, takım dolabı, kereste, tomruk, çizecek, kerpeten, çekiç, tornavida, çeşitli gönyeler, keser, fırça, kalem, ağaç metre, eğe, iskarpela, tokmak, nişangeç.

Hızarcı olmak isteyenlerin;
- Bedence güçlü,
- Göz, el ve ayaklarını eşgüdümlü olarak kullanabilen,
- Dikkatli, düzenli
kimseler olmaları beklenir.
İleri derecede görme bozukluğu, el ve ayaklarda sakatlık bu mesleğin yürütülmesini engeller.

Hızarcılar kereste ve odun depolarında, hızar ve marangoz atölyelerinde çalışırlar. Çalışma ortamı çok tozlu ve gürültülüdür. Hızarcı çalışmalarında makinelerden yararlanır. İş genellikle ayakta yürütülür. İş sırasında dikkatsizlik sonucu elin kesilmesi, göze talaş kaçması, tomruk altında ezilme gibi tehlikeler söz konusu olabilir.

Hızarcılar genellikle, kereste satılan yerlerde, odun ambarlarında, marangoz atölyelerinde, hızar fabrikalarında çalışırlar.
Hızarcılık, doğramacılık, mobilyacılık ve inşaat sektöründeki marangozluk meslekleriyle iç içe bir durum arz ettiğinden, bu mesleklerin gelişmesi hızarcılara olan ihtiyacı arttıracaktır. Özellikle inşaat sektörünün gelişmesi bu yönde olumlu bir katkı sağlamaktadır. Ancak hızarcılık mesleği, doğramacılık mesleğinin bir bölümü haline dönüşme eğilimi içerisindedir.

Mesleğin doğrudan doğruya öğretimini veren bir mesleki okul henüz mevcut değildir. Ancak mesleki eğitim merkezlerinde doğramacılık eğitimi içerisinde hızarcılık mesleği ile ilgili bilgiler de verilmektedir. Yeterli sayıda müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde doğramacılık mesleğine yönelik eğitim programı düzenlenebilmektedir.

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
- 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

Doğramacılık mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır.
Yaygın eğitim şekli olan usta-çırak usulünde, temel eğitimini tamamlamış ya da yarıda bırakmış yetişkin kişiler bir usta yanında 3 yıl ve daha fazla sürelerde çalışarak mesleği öğrenmektedirler.
Çıraklık eğitimini tamamlayanlara, eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda "Kalfalık Belgesi" ve “Kalfa” unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME
- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Doğramacılık mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır.
- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
- Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
BENZER MESLEKLER: İnşaat marangozluğu, inşaat doğramacılığı, bıçkıcı, ağaç işleyen tezgah operatörü.

Mesleki eğitim merkezlerine devam eden adaylara işverenle yaptıkları sözleşme gereği aylık olarak asgari ücretin % 30' u oranında bir ücret verilir.
Pratik eğitimleri boyunca iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır.
Usta-çırak usulünde ise adaylar asgari ücret düzeyinde bir ücret alabilmektedirler. Sigorta primi işverence ödenmektedir.
Mesleki eğitimini tamamlayıp usta unvanı ile çalışan meslek elemanları, asgari ücretin 2-3 katı ücret alabilmektedirler. Alınan ücrette bölgeler itibariyle ve mesleki deneyim, başarı ve birikime paralel olarak değişiklikler olabilmektedir.

- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği   İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:04 pm

Heykeltraş
TANIM

Taş, beton, demir, sac, bronz, ağaç, polyester gibi maddeleri işleyerek anıtlar, abideler çeşitli şilt, plaket veya süs eşyaları yapan kişidir.

GÖREVLER

- Yapacağı eseri zihninde tasarlar,
- Kullanılacak malzemeyi seçer,
- Eserin, alçı, balmumu veya çamurla taslağını (eskizini) hazırlar,
- Taslağın ölçümlerini gerçek malzeme üzerine nokta veya çizgi halinde işaretler,
- Kullanılan malzemenin türüne göre uygun alet ve gereçleri kullanarak istenilen formu kabaca oluşturur,
- Taş ve beton dışındaki maddelerle çalışıyorsa ekleme, kalıp alma, kaynatma gibi yöntemlerle malzemeye şekil verir,
- Elmas veya çelik uçlu kalemlerle oluşturulan formun ince oyuntularını şekillendirir,
- Eserin yüzeyini parlatır.

- Çeşitli ağırlık ve büyüklükte çekiçler,
- Elmas ve çelik uçlu kalemler,
- Murç, tarak, pergel, ölçüm aletleri,
- Ağrandizör (büyütme aleti), çeşitli elektrikli aletler,
- İskarpela, tahta tokmaklar,
- Taş, beton, alçı, ağaç, bakır, çamur, polyester, bronz, döküm vb. malzemeler.

Heykeltraş olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde tasarım ve çizim yeteneğine sahip,
- Şekiller arasındaki ilişkileri, cisimlerin uzaydaki (mekandaki) durumlarını görebilen,
- Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
- Güzel sanatlara ilgili, yaratıcı

Heykeltraş çalışmalarını atölyede yürütür. Çalışma ortamı kirli, çamurlu fakat sakindir. Heykeltıraş genellikle tek başına çalışır, zaman zaman müşterilerle ve diğer sanatçılarla iletişim halinde olabilir.

Heykeltraşlar genellikle bağımsız çalışırlar. Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğüne bağlı kurumlarda, özel galerilerde sanat danışmanı olarak görev alabilirler. Üniversitelerde öğretim elemanı olarak görev yapabilirler. Heykeltraşlık düzenli gelir getiren bir meslek değildir. Bazı kimseler bu sanatı bir yan uğraş olarak sürdürdüklerinden ancak çok üstün yetenekli ve girişimci olanlar bu alanda kariyer edinebilirler.

Mesleğin eğitimi özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan ve “Heykel” alanında eğitim veren “Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakülteleri”nde verilmektedir.

- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) özel yetenek sınavına girmek için gerekli olan baraj puan almak,
- ÖSS'de başarılı olanlar girmek istedikleri fakülteye ön kayıtlarını yaptırarak özel yetenek sınavlarına katılırlar. Adaylar başvurdukları programların tüm yetenek sınavlarına katılmak zorundadırlar. Başarı gösteren adaylar kesin kayıt yaptırmaya hak kazanmaktadırlar.

Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, Temel Eğitim, Heykel, Anatomi, Sanat Anatomisi, Teknik Çizim, Perspektif, Uygarlık Tarihi, Fotoğrafçılık ve Temel Optik, Toplum Bilim, Desen, Sanat Tarihi, Antropoloji, Felsefe, Algı Psikolojisi, Görsel Algılama, Mitoloji, Heykel Teknikleri, Çağdaş Sanat ve Yorumu, Kitle İletişim Kurumları, Yöntembilim gibi dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

Lisans eğitiminden sonra alanlarında master (yüksek lisans) ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler, yüksek öğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olarak görev yapabilirler.
Çeşitli kuruluşlara sanat danışmanlığı yapabilir.
BENZER MESLEKLER: Ressamlık, kalıpçılık teknikerliği.

Öğrenciler eğitimleri süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun verdiği öğrenci kredisi ile çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan burslardan faydalanma olanaklarına sahiptirler.
Eğitim sonrası kazanç ise heykeltraşın yeteneğine, üretkenliğine, tanınmışlığına, girişkenliğine göre değişkenlikler göstermektedir.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği   İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:04 pm

TANIM

Taş, beton, demir, sac, bronz, ağaç, polyester gibi maddeleri işleyerek anıtlar, abideler çeşitli şilt, plaket veya süs eşyaları yapan kişidir.

GÖREVLER

- Yapacağı eseri zihninde tasarlar,
- Kullanılacak malzemeyi seçer,
- Eserin, alçı, balmumu veya çamurla taslağını (eskizini) hazırlar,
- Taslağın ölçümlerini gerçek malzeme üzerine nokta veya çizgi halinde işaretler,
- Kullanılan malzemenin türüne göre uygun alet ve gereçleri kullanarak istenilen formu kabaca oluşturur,
- Taş ve beton dışındaki maddelerle çalışıyorsa ekleme, kalıp alma, kaynatma gibi yöntemlerle malzemeye şekil verir,
- Elmas veya çelik uçlu kalemlerle oluşturulan formun ince oyuntularını şekillendirir,
- Eserin yüzeyini parlatır.

- Çeşitli ağırlık ve büyüklükte çekiçler,
- Elmas ve çelik uçlu kalemler,
- Murç, tarak, pergel, ölçüm aletleri,
- Ağrandizör (büyütme aleti), çeşitli elektrikli aletler,
- İskarpela, tahta tokmaklar,
- Taş, beton, alçı, ağaç, bakır, çamur, polyester, bronz, döküm vb. malzemeler.

Heykeltraş olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde tasarım ve çizim yeteneğine sahip,
- Şekiller arasındaki ilişkileri, cisimlerin uzaydaki (mekandaki) durumlarını görebilen,
- Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
- Güzel sanatlara ilgili, yaratıcı

Heykeltraş çalışmalarını atölyede yürütür. Çalışma ortamı kirli, çamurlu fakat sakindir. Heykeltıraş genellikle tek başına çalışır, zaman zaman müşterilerle ve diğer sanatçılarla iletişim halinde olabilir.

Heykeltraşlar genellikle bağımsız çalışırlar. Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğüne bağlı kurumlarda, özel galerilerde sanat danışmanı olarak görev alabilirler. Üniversitelerde öğretim elemanı olarak görev yapabilirler. Heykeltraşlık düzenli gelir getiren bir meslek değildir. Bazı kimseler bu sanatı bir yan uğraş olarak sürdürdüklerinden ancak çok üstün yetenekli ve girişimci olanlar bu alanda kariyer edinebilirler.

Mesleğin eğitimi özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan ve “Heykel” alanında eğitim veren “Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakülteleri”nde verilmektedir.

- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) özel yetenek sınavına girmek için gerekli olan baraj puan almak,
- ÖSS'de başarılı olanlar girmek istedikleri fakülteye ön kayıtlarını yaptırarak özel yetenek sınavlarına katılırlar. Adaylar başvurdukları programların tüm yetenek sınavlarına katılmak zorundadırlar. Başarı gösteren adaylar kesin kayıt yaptırmaya hak kazanmaktadırlar.

Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, Temel Eğitim, Heykel, Anatomi, Sanat Anatomisi, Teknik Çizim, Perspektif, Uygarlık Tarihi, Fotoğrafçılık ve Temel Optik, Toplum Bilim, Desen, Sanat Tarihi, Antropoloji, Felsefe, Algı Psikolojisi, Görsel Algılama, Mitoloji, Heykel Teknikleri, Çağdaş Sanat ve Yorumu, Kitle İletişim Kurumları, Yöntembilim gibi dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

Lisans eğitiminden sonra alanlarında master (yüksek lisans) ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler, yüksek öğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olarak görev yapabilirler.
Çeşitli kuruluşlara sanat danışmanlığı yapabilir.
BENZER MESLEKLER: Ressamlık, kalıpçılık teknikerliği.

Öğrenciler eğitimleri süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun verdiği öğrenci kredisi ile çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan burslardan faydalanma olanaklarına sahiptirler.
Eğitim sonrası kazanç ise heykeltraşın yeteneğine, üretkenliğine, tanınmışlığına, girişkenliğine göre değişkenlikler göstermektedir.

sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği   İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:05 pm

Hemşire
TANIM

Bireyleri, hastalıklardan korunma yolları konusunda bilgilendiren, beden veya ruh sağlığının bozulması halinde hekim tarafından verilen tedaviyi uygulayan, hasta bakımını planlayan, uygulayan, denetleyen ve izleyen kişidir.

GÖREVLER

- Hastayı kabul eder ve muayeneye hazırlar,
- Hasta bakımını yaparken, solunum, beslenme, boşaltım, hareket ve uygun pozisyon, uyku, dinlenme, uygun giyim, temizlik vb. temel insan ihtiyaçlarını dikkate alır ve uygulama yapar,
- Acil durumlarda ilk yardım tedavisi yapar,
- Hasta için öngörülen tedaviyi uygular, takip eder ve düzenli olarak hastaya verilecek ilaçları temin eder, enjeksiyon yapar, serum takar, ameliyat yaralarını temizler, bandajlar, tansiyon ve vücut ısısını ölçer,
- Ameliyathanede fiziksel ortamı hazırlar, ameliyat ekibine yardımcı olur,
- Hastaların genel durumları hakkında yazılı rapor tutar,
- Ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin yürütülmesinde, insanların bulaşıcı hastalıklardan korunması ve istatistiki bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi gibi görevlerde bulunur.

- Tansiyon aleti, sıcaklık ölçer (derece), EKG aleti (kalp grafiği), monitör, oksijen tüpü ve çadırı,
- Enjektör, ilaçlar, solüsyon ve tüp, sonda,
- Pansuman aletleri ve malzemeleri,
- Aspiratör,
- Ameliyatta gerekli diğer malzemeler,
- Beden bakımında kullanılan küvet, havlu vb.

Hemşire olmak isteyenlerin;
- Biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı,
- İnsanlara yardım etmekten hoşlanan,
- Sorumluluk duygusu yüksek,
- Çabuk ve doğru karar verebilen,
- Tedbirli, tertipli,
- Şefkatli, sevecen,
- Bedence sağlıklı, dayanıklı ve soğukkanlı

Hemşireler resmi veya özel hastanelerde, dispanserler ve sağlık ocaklarında görev alabilirler. Çalışma ortamı genellikle temiz ve kapalıdır. Hemşireler çalışırken hastalarla, hasta yakınlarıyla, doktorlarla ve diğer sağlık personeliyle iletişim halindedirler ve görev yaptıkları sağlık kuruluşlarında belirlenen takvime göre nöbete kalmak veya vardiyalı çalışmak durumundadırlar.

- Hemşireler; üniversite bünyesinde bulunan hastanelerde, devlet hastanelerinde, Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı hastanelerde, dispanserlerde, özel sağlık kurumlarında, çeşitli kurumların bünyesinde bulunan sağlık birimleri ve kreşlerde görev yaparlar.
- Meslekte işsiz kalma durumu hemen hemen yok denecek kadar azdır. Sağlık alanında en çok ihtiyaç duyulan meslek elemanıdır.

Mesleğin eğitimi, Sağlık Meslek Liselerinin “Hemşirelik” Bölümlerinde ve çeşitli üniversitelere bağlı, “Hemşirelik Yüksekokulları” ile “Sağlık Yüksekokulları”nın “Hemşirelik” programında ve “Sağlık Bilimleri Fakültelesi”nin “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” programlarında verilmektedir;

Yüksek öğretim kurumlarındaki mesleğin eğitiminin verildiği programlara girebilmek için,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Hemşirelik” veya “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri”” lisans programları için yeterli “Sayısal (SAY-1)” puan almak (Gülhane Askeri Tıp Fakültesi için yeterli "Sayısal-2 (SAY-2) puanı almak),
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Hemşirelik” veya “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” lisans programları ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
Sağlık Meslek Liselerindeki mesleğin eğitiminin verildiği programlara girebilmek için;
- İlköğretim okulu mezunu olmak (öğrenimine ara vermemek ve orta öğretim kurumlarına devam etmemiş olmak),
- Kız olmak,
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Sağlık Meslek Liseleri için,
- Merkezi sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak gerekmektedir.

Mesleğin eğitim süresi, Sağlık Meslek Liselerinde 4 yıl, yüksek öğretim kurumlarında da 4 yıldır. Hemşirelik eğitiminde dersler teorik ve uygulamalı olarak yürütülmektedir. Eğitimleri süresince;
- Hemşirelik mesleğinin tarihçesini,
- İnsan yapısı ve fonksiyonları, mikrop ve parazitler, sterilizasyon ve dezenfeksiyon önlemleri uygulamasını ve bağışıklığını,
- İlaçları, ilaçların etki ve yan etkilerini, ilaçların korunması ve uygulanmasını,
- Mesleği uygularken insan davranışlarının sebeplerini, hasta bakımındaki yerini, insan ilişkilerini,
- Bulaşıcı hastalıkların, bulaşma ve yayılma yolları ile alınacak tedbirleri,
- Sağlık hizmetlerinde eğitim ve eğitim programlarının hazırlanması, uygun eğitim araçlarının seçimini,
- İlkyardım, temel hasta bakımı ilke ve yöntemlerini, bunların hastaya uygulanmasını,
- Dahiliye hastalarının bakım ilkelerini, cerrahi müdahale gerektiren hastaların bakımını,
- Çocuk hastalıklarının bakım ilkeleri ve uygulamasını,
- Doğum ve aile planlamasını,
- Akıl sağlığı ve hastalıklarını, hastaların özelliklerine göre gerekli bakımı,
- Sağlık hizmetleri ile ilgili istatistiki bilgi toplama ve değerlendirme yöntem ve uygulamalarını öğrenirler.

MESLEKTE İLERLEME

- 2 yıllık hemşirelik önlisans bölümünü bitirenler, uygun şartları taşımaları durumunda 4 yıllık Ebelik, Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Sağlık İdaresi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Memurluğu, Sağlık Yönetimi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Sasyal Hizmetler, Hemşirelik ve Sağlık hizmetleri bölümlerine devam edebilirler.
- Sağlık hizmetleri meslek yüksekokulundan mezun olan hemşireler, zaman içerisinde sorumlu hemşireliğe, baş hemşire yardımcılığı ve baş hemşireliğe yükselebilirler.
BENZER MESLEKLER: Sağlık Memurluğu, Ebelik.

- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun sağladığı kredi imkanları eğitim süresince sağlanan kazançlardan sayılabilir.
- Sağlık meslek yüksekokullarından mezun olan hemşireler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde kamu sektöründe çalışmaları halinde 10'uncu derecenin 2'ncikademesinden maaş alırlar. Maaşlar kıdeme ve belirlenen katsayı artışlarına paralel olarak artar.
- Özel hastane, poliklinik gibi yerlerde çalışanlar ise piyasa koşullarına göre zaman içerisinde hizmet süreleri, mesleki deneyim ve bilgilerine göre değişik oranlarda ücret almaktadırlar.

sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği   İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:06 pm

Havacılık/Uzay(Uçak) Mühendisliği
TANIM

Havacılık/uçak mühendisi, havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması ve yapım projelerinin hazırlanması, üretilmesi, geliştirilmesi, bakım-onarımı ve işletilmesi konularında çalışan kişidir.

GÖREVLER

- Yapımı düşünülen hava taşıtının taslağını, ön projelerini hazırlar,
- Gerekli modelleri hazırlayarak deneyler yapar,
- Üretim planlaması yapar,
- Hatalı veya yanlış yapılmış parçanın düzeltilmesi ve gerekiyorsa yeniden yapılması için çalışır,
- Yapım sonrası uçuş denemeleri planlar, bunlara katılarak hava taşıtının işleyişini gözler,
- Araç kullanan kuruluşlarda işletme ve bakım mühendisliği görevlerini yürütür.

- Ölçüm aletleri,
- Bilgisayar, hesap makinesi,
- Teknik çizimler için gerekli cetveller,
- Test alet ve cihazları.

Havacılık / uçak mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde genel akademik yeteneğe sahip,
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
- Matematik-fizik konularına ilgili duyan ve bu alanlarda başarılı,
- Tasarım gücü yüksek,yaratıcı,
- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen,
- Sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi

Havacılık / uçak mühendisi kısmen kapalı yerde, kısmen açık havada çalışır. Çalışma ortamı kirli, yağlı, gürültülü olabilir. Yönetici kademelerinde bulundukları zaman görevlerini büro ortamında yürütürler.

Havacılık / uçak mühendisleri; Türk Hava Yollarında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (Kara ve Hava Kuvvetleri ana bakım üslerinde), Türk Uçak Sanayi A.Ş.'nde, Makine Kimya Endüstrisi Kurumunda, TAI'de (Türkiye Uzay ve Havacılık Sanayi), özel hava yollarında çalışabilirler.

Havacılık/Uçak Mühendisliği eğitimi ülkemizde iki yerde verilmektedir. Bunlar:
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ-Ankara), Mühendislik Fakültesi, Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümü,
- İstanbul Teknik Üniversitesi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Uçak Mühendisliği bölümüdür.

- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Havacılık ve Uzay Mühendisliği” veya “Uçak Mühendisliği” lisans programları için yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Havacılık ve Uzay Mühendisliği” veya “Uçak Mühendisliği” lisans programları ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

Eğitim süresi 4 yıldır.
Eğitim süresince; Yüksek Matematik, Fizik, Kimya, Çizim, Bilgisayar Programlama, Akışkanlar Mekaniği, Aerodinamik, Uçak Performansı, Sistem Dinamiği ve Kontrol, Uçuş Mekaniği ve Kontrol, Havacılık Mühendisliği Tasarımı, Termodinamik, Isı Transferi Sistemleri, Uçak Motor Tasarımı ve Roket, Dinamik, Mühendislik Malzemeleri, Mukavemet, Üretim Mühendisliği İlkeleri, Havacılık Yapıları, Havacılık Mühendisliği Malzemeleri, Havacılık Yapıları Tasarımı, Elektronik ve Elektrik Mühendisliği Temelleri, Uçuş Aletleri, Ölçme Tekniği, Sistem Analizi, Kontrol Teorisi gibi dersleri alırlar.

MESLEKTE İLERLEME

- Akademik kariyer yapabilirler.
- Yöneticilik özelliklerine göre her kademede sorumlu amir olabilirler.
BENZER MESLEKLER: Elektronik mühendisliği, makine mühendisliği.

- Eğitim süresince, koşulları uygun olan öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun vermiş olduğu krediden ve çeşitli kurum ve kuruluşların vermiş olduğu burslardan yararlanabilirler.
- Eğitim tamamlandıktan sonra, tecrübe ve çalışma alanına göre kazanç durumu değişmektedir. Havacılık (uçak) mühendisliği genel olarak üst düzey gelir elde edilen meslek gruplarındandır.

- İlgili eğitim kurumları,- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri

İşitme Engellileri Sınıf Öğretmenliği
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-