Acelya
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Acelya

ACELYANIN DÜNYASI DOSTLUGUN VE SEVGININ TEK SIMGESI

PortalPortal  AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Hemodiyaliz Operatörü

YazarMesaj
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan
Doğum tarihi : 01/04/65

Hemodiyaliz Operatörü Empty
MesajKonu: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:07 pm

TANIM
Böbrek yetmezliği bulunan hastaların tedavisinde kullanılan hemodiyaliz makinesini sorumlu doktor nezaretinde veya kendi başına hazırlayan, hasta kayıtlarını tutan ve hemodiyaliz işlemlerini yapan kişidir.

GÖREVLER
Hemodiyaliz operatörü iş güvenliğine ilişkin önlemleri alarak;
-Amirinden işle ilgili bilgileri alır,
-Çalışma alanının düzenini sağlar ve hasta gözlem/takip kayıtlarını tutar,
-Protokol ve hemodiyaliz malzeme kayıtlarını tutar,
-Hemodiyaliz makinesini hazırlar,
-Hastayı hemodiyaliz işlemine hazırlar,
-Hemodiyaliz işlemlerini yapar,
-Mesleki gelişimine ilişkin faaliyetleri yürütür.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

-Hemodiyaliz makinesi,
-Diyaliz membranları,
-A-V setler ,
-A-V Fistül iğneleri,
-Pansuman seti,
-Serumlar ve Kan ürünleri
-Hassas terazi,
-Ekg cihazı,bilgisayar,acil arabası,pansuman arabası,
-Elektrot,infüzyon pompası,
-Hasta yatağı,oksijen sistemi,beden derecesi,
-Steteskop,as prasyon sondası,
-Büstüri,defibrilatör,
-İlaç dolabı,tansiyon aleti,serum askısı vb.
-Hastahane araçları ile hemodiyaliz seti,
-Katater, enjektör,flaster gibi hastahane malzemesi.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Hemodiyaliz operatörü olmak isteyenlerin ,
-Mekanik aletlere ilgi duyan,
-Sözlü ve yazılı yönergeleri anlayabilen ve uygulayabilen,
-Ellerini ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen,
-Dikkatli, ayrıntıları görebilen,
-Temiz, titiz ,
-Çabuk ve doğru karar verebilen,
-Güleryüzlü, sabırlı ve sorumluluk duygusu gelişmiş
kimseler olması gerekir.

Kan ve solunum yoluyla bulaşan hastalıklar, kemik ve eklem hastalıkları, duyu organlarına ilişkin kayıplar, ağır kronik hastalıklar bu alanda çalışmaya engel teşkil etmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Hemodiyaliz operatörleri hastahanelerin diyaliz ünitelerinde görev yaparlar. Çalışma sırasında genellikle ayaktadır. Gece ve hafta sonu çalışma mesleğin yorucu yanlarındandır. Çalışırken doktorlar, hemşireler, meslektaşlar , hastalar, hasta yakınları ve diğer sağlık personeli ile iletişimde bulunur.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Bu mesleğin çalışma alanı kamu ve özel hastaneler, Nefroloji alanında hizmet veren özel dal hastahane veya diyaliz merkezleri, çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında faaliyet gösteren özel dal hastahanelerinde açılan diyaliz merkezleri ile bağımsız bir bölüm olarak kurulan diyaliz üniteleridir.
Sağlık sektöründe hizmet veren özel hastahanelerin sayılarında giderek artış olması ile beraber bu alanda istihdam olanaklarının arttığı gözlenmektedir.İyi yetişmiş, nitelikli elemanların iş bulma problemlerinin olmadığı görülmektedir.Teknolojik açıdan gelişmiş bölgeler iş bulma açısından daha avantajlıdır.
Bu meslek kendi işini kurmaya elverişlidir ancak oldukça maliyetlidir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi ,Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü HemodiyalizEğitim Merkezlerinde düzenlenen kurslarda verilmektedir.

Bu kurslar bir sertifika programıdır. Sağlık Bakanlığı, üniversitelerin tıp fakülteleri ile eğitim ve araştırma hastahaneleri ve kadrosunda nefroloji uzmanı olan kamu kurum ve kuruluşlarına ait hastahaneler bünyesindeki diyaliz merkezlerine eğitim yetkisi verebilir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek liseleri veya sağlık hizmetleri yüksek okulu (Hemşirelik,) bölümlerinden mezun olanlar veya meslek yüksek okulları diyaliz teknikerliği bölümü mezunları , diyaliz operatörlüğü için başvuru yapabilirler.Hemşirelik veya diyaliz teknikerliği bölümü mezunu olmak katılmak için ön şarttır.

Diyaliz Operatörlüğü Sertifikası, hemodiyaliz eğitim merkezlerinde üç ay süreyle diyalizeğitimi görmüş olanlarla, sorumlu uzman, sorumlu hekim ve sorumlu hemşirenin müştereken vereceği, gereken yeterliliğe sahip olduğuna dair uygunluk yazılarıveya bir hemodiyaliz merkezinde aralıksız en az bir yıl çalıştığını belgeleyen sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümü ve sağlık hizmetleri MYO diyaliz bölümünden mezun olan diyaliz teknikerlerine, eğitim merkezlerinde yapılan teorik ve pratik sınavda başarılı olmaları halinde Sağlık Bakanlığınca verilir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitim süresi; hemşirelik bölümü mezunları ile diyaliz teknikerliği mezunları için 3 ay pratik eğitim almak şeklindedir.
Ayrıca yine bu okullardan mezun olanlara hemodiyaliz ve /veya diyaliz ünitesinde 1 yıl süreyle hemodiyaliz operatörlüğü alanında pratik olarak çalıştıklarını belgelemeleri halinde Sağlık bakanlığınca yapılan Hemodiyaliz Sertifikası alma sınavına katılmak ve kazanmak şeklinde bir süreç işler.

Eğitim süresince ;

Hemşirelik ve diyaliz teknikerliği eğitiminde verilen bilgilerin yanısıra hemodiyaliz operatörlüğü mesleğinin içeriğinde teorik ve pratik olarak hemodiyaliz makinesinin hazırlanması, hastayı hemodiyaliz işlemine hazırlama, hemodiyaliz işlemlerini yapma konusunda bilgiler verilir.
Bunların dışında; Diyaliz Nedir? Diyaliz komplikasyonları ve tedavileri nelerdir. Periton ve hemodiyaliz makinelerinin özellikleri ve kullanılması, Kronik böbrek yetmezliği olan hastaların diyetleri, kullandıkları ilaçlarla ilgili bilgiler verilir.

MESLEKTE İLERLEME

Meslekte ilerleme ancak hemodiyaliz merkezlerinde deneyim kazandıkça baş sorumluluğun artması şeklinde olmaktadır.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

EĞİTİM SÜRESİNCE

Herhangi bir kazanç söz konusu değildir.

EĞİTİM SONRASI
.
Meslek elemanları kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak durumunda eğitim durumuna uygun bir kadro ile göreve başlarlar. Maaşları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir.

Özel sektörde ise çalışılan yer, tecrübe vb. durumlara göre kazanç durumu değişiklik göstermektedir. Asgari Ücretin 2-4 katı arasında değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri
https://acelya.forumakers.com
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:08 pm

Hastahane Yönetimi ve Organizasyonu Meslek Elemanı
TANIM

Sağlık kurumlarının idari birimlerinde insan kaynakları, muhasebe, kalite ve satın alma ile ilgili alanlarda yönetim işlevlerini yerine getiren kişidir.

GÖREVLER

- Personel politikaları oluşturur,
- Performans değerlendirmesi yapar,
- Personelim özlük işlemlerinin yürütülmesini sağlar,
- Kurum kalite politikasını çalışanlara yaygınlaştırır,
- Kalite sistemi ile ilgili işleri yürütür,
- Kalite ve idari konularda personele eğitim verilmesini sağlar,
- Sağlık kuruluşunun satın almasıyla ilgili işlerin yapılmasını sağlar,
- Ekip çalışmasını destekleyici ve geliştirici çalışmalar yapar.

- Bilgisayar ve hesap makinesi
- Faks, fotokopi ve telefon
- Slayt ve projektör makineleri
- Diğer tüm büro malzeme ve gereçleri

Hastane yönetimi ve organizasyonu meslek elemanı olmak isteyenlerin;
- Sözel yeteneği olan,
- İletişim yeteneği gelişmiş,
- Liderlik vasıfları olan,
- Sorunları çözme yeteneği olan,
- Algılama gücü gelişmiş ,
- Ekip çalışmasına yatkın
kimseler olmaları gerekir.

Genellikle hastane içerisinde kendileri için tahsis edilen ofislerde, bol ışıklı ve temiz ortamlarda çalışırlar. Vardiyalı çalışmaları ya da çok özel çalışma gerektiren durumlar hariç nöbet tutmaları söz konusu değildir. Bu meslek elemanlarında bilinen bir meslek hastalığı olmamakla birlikte, hastane içinde çalışmaları nedeniyle de her türlü bulaşıcı hastalığı kapma riskleri vardır. Çalıştıkları bölümlerde görevli idari personelle, çalıştığı kuruma mal ve hizmet satan ya da mal veya hizmeti alan kurum, kuruluş ve her tür tüzel kişilik temsilcileriyle, sağlık kurumu içinde olmaları nedeniyle de doktor, hemşire, laborant, hasta bakıcı, hasta ve hasta yakınları ile iletişim ve işbirliği halindedirler.

Hastane yönetimi ve organizasyonu meslek elemanları; büyük ve küçük ölçekli tüm sağlık kuruluşlarında iş bulma şansına sahiptirler. İstanbul Üniversitesi tarafından “Hastane Yönetimi” adı altında düzenlenen ve süresi üç ay ile bir yıl arasında değişen kurslara katılanların iş bulma şansı daha da artmaktadır. Bu bölümün ülkemizde yeni ve öğrenci sayısının az olması nedeniyle işe yerleşmede sıkıntı olmamasına rağmen ileriki yıllarda bu programdan mezun olanların sayısının artması ile birlikte işsizlik sorununun ortaya çıkması söz konusudur.

Bu mesleği eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının “Hastane Yönetimi ve Organizasyonu” programında verilmektedir.

- Anadolu Ticaret Meslek Liselerinin Tıp Sekreterliği, Sağlık Meslek Liselerinin Tıbbi Sekreterlik, Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liselerinin Tıp Sekreterliği ile Yaşlı Hizmetleri Bölümlerinden mezun olanlar Hastane Yönetimi ve Organizasyonu önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler.

- Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden yada liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli "Eşit Ağırlık (EA-1)" puanı almaları gerekir.

Hastane yönetimi ve organizasyonu önlisans programının süresi 2 yıldır.

2 yıllık eğitim süresinde öğrencilere, genel kültür dersleri yanında Tıbbi Terminoloji, Genel İşletme, Ekonomi, Tıbbi Dokümantasyon, Yönetim Bilimi, Yabancı Dil, Meslek Etiği, Sağlık Kurumları Yönetimi, Genel Muhasebe, İdare Hukuku, Sağlık Yönetiminde Kantitatif Yöntemler, Sağlık Kurumlarında İnsan Kaynakları Yönetimi, Sağlık Kurumlarında Pazarlama, Sağlık Hizmetleri Yönetimi, Sağlık Kurumlarında Örgütsel Davranış, Sağlık Kurumlarında Maliyet Muhasebesi, Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim, Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Karşılaştırmalı Sağlık Sistemleri, Entegre Ofis, Sağlık Planlaması, Sağlık Ekonomisi, Sağlık Hukuku, Kamu Maliyesi, Sosyal Politika, Sağlık Politikası, Sağlık Kurumlarında Kalite Yönetimi, Can Kurtarma, İlkyardım ve Rehabilitasyon, Sağlık Kurumlarında Halkla İlişkiler dersleri verilir.

MESLEKTE İLERLEME

Hastane yönetimi ve organizasyonu önlisans programını başarı ile tamamlayanlar Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı olmaları halinde Sağlık İdaresi ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Eğitim süresince koşulları uygun olan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler. Özel sektör kuruluşlarının vermiş olduğu burslardan yararlanabilirler. Staj dönemimde çalıştıkları işyerinden belli bir ücret alabilirler.
Hastane yönetimi ve organizasyonu meslek elemanlarının piyasada belirlenmiş ya da tespit edilmiş belirli bir ücretleri olmamakla birlikte, ücretleri çalıştıkları sağlık kurumlarının ücret politikaları ve kişinin niteliklerine göre değişmektedir.

-İlgili Eğitim Kurumları ,
-Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi ,
-Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan İl / Şube Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:09 pm

Harita Teknikerliği
TANIM

Arazi parçalarının, biçim, konum, engebe vb. yönlerden durumunu belirleyerek haritalarının yapılmasında harita mühendislerinin gözetim ve denetimi altında görev yapan kişidir.
GÖREVLER

- Arazi ölçümlerinde kullanılacak aletlerin bakım ve ayarını yapar,
- Haritası yapılacak araziyi çeşitli açılardan inceler,
- Arazinin çeşitli aletlerle ölçümünün yapılmasında harita ve krokilerin çizilmesinde harita mühendisine yardımcı olur.

- Hassas ölçme aletleri (jalon ve sehpası, teodolit ve çeşitleri, nivo ve çeşitleri, planometre),
- Elektronik uzaklık ölçerler ve çeşitleri,
- Bilgisayar,
- Fotogrametrik harita yapımına ilişkin değerlendirme aletleri,
- Harita çizimi araç ve gereçleri,
- Ozalit ve diğer kopya araçları.

Harita teknikeri olmak isteyenlerin;
- Normalin üzerinde genel yeteneğe,
- Şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilme gücüne,
- Dört işlemle çabuk hesaplama yapabilme gücüne,
- El-göz koordinasyonu ve çizim yeteneğine sahip,
- Bedence sağlam ve güçlü

Harita teknikerleri iş yerinin durumuna göre, topograflar, harita, jeoloji, jeofizik, çevre ve petrol mühendisleri ile işbirliği halinde çalışırlar ve çalışmalarında birinci derecede verilerle veya laboratuarlarla ilgilidirler. Harita teknikerleri işlerini hem büroda hem de açık havada yürütürler. Görev sık sık seyahat etmeyi gerektirir.

Bayındırlık ve İskan, Tarım ve Köy İşleri, Enerji, Orman, Ulaştırma, Turizm Bakanlıkları ve bunlara bağlı kuruluşlarda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve özel sektöre ait inşaat şirketlerinde görev alırlar. Son zamanlarda, özellikle inşaat şirketlerinin yurt dışında almış oldukları işlerde başarılı olmaları ve iş yoğunluklarını artırmaları, bu mesleğe olan ihtiyacı açıkça göstermektedir. Bu mesleği kadınlar da seçmektedir. Okullarda harita teknikerliği bölümü öğrencilerinin yaklaşık % 20'sini bayanlar oluşturmaktadır.

Meslek eğitimi, meslek yüksek okullarının ”Harita” bölümünde verilmekte iken, bu bölüme artık öğrenci alınmaması nedeniyle, Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler ”Harita” bölümü eğitiminin verildiği zamanda araştırılan bilgileri kapsamaktadır.

“Harita ve Kadastro”, “Harita” ve “Harita ve Maden Ölçme” ön lisans programlarına girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Merkezi sistemle yapılan Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY-1)” puanı almak gerekmektedir.
Meslek liselerinin “Harita ve Kadastro” ve “Tapu Kadastro” bölümlerinden mezun olanlar üniversitelerin “Harita ve Kadastro”, “Harita” ve “Harita ve Maden Ölçme” ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler.

Meslek yüksek okullarında 2 yıllık eğitim verilerek bu meslek öğretilir. Eğitim süresince;
1. yıl; Mesleki Matematik 1-2, Trigonometri, Ölçme Bilgisi 1-2, Mesleki Uygulama 1-2 ve Kültür dersleri (Türkçe, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil gibi),
2. yıl; Ölçme Bilgisi 3-4, İmar Hukuku, Fotogrametri, Kadastro ve Kamu Ölçme Bilgisi, Şehircilik, İmar Bilgisi ve Aplikasyon, Yol-Su, Mesleki Uygulama 3-4 ve bitirme projesi tezi dersleri verilir.

MESLEKTE İLERLEME

“Harita ve Kadastro”, “Harita” ve “Harita ve Maden Ölçme” ön lisans programlarını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği” ve “Jeoloji Mühendisliği” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER
- Tapu Kadastro Teknikerliği,
- Yapı ressamlığı,
- Harita mühendisliği.

Eğitim süresince öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisini alırlar. Bunun dışında başarılı olan öğrencilere; Karayolları, Devlet Su İşleri, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlar burs vermektedirler.
Mezunlar kamu ve özel sektörde çalışma olanağına sahiptirler. Kamu kesiminde çalışanların ücretleri her yıl yasalarla belirlenir. Özel sektörde çalışanların elde ettikleri ücret ise, sözleşmelerle belirlenir.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:10 pm

Harita Kadastro Teknikerliği
TANIM

Kadastral harita, baraj, yol, sulama, elektrik hattı, kentsel ve kırsal alan düzenlemeleri gibi projelerin alt yapısını oluşturan hali hazır ve imarlı haritaların yapımında jeodezi ve fotogrametri (harita) mühendisleri ile harita kadastro teknisyeni arasında görev yapan kişidir.

GÖREVLER

- Haritası yapılacak araziyi çeşitli açılardan inceler,
- Arazinin çeşitli aletlerle harita ve krokilerini çizer,
- Büroda arazi ölçmelerinden hesaplamalar yapar,
- Haritalar üzerinde düzeltmeleri ve renklendirmeleri yapar.
- Arazi ölçümlerinde kullanılacak aletlerin bakım ve ayarını yapar,
- Mahkemelerde jeodezi ve fotogrametri (harita) mühendislerinin bulunmadığı durumlarda bilirkişi olarak görev yapar.

- Arazi ölçme aletleri (jalon, prizma, nivo, teodolit v.b.)
- Çizim araç-gereçleri ,
- Bilgisayar ve ilgili yazılım programı.

Harita kadastro teknikeri olmak isteyenlerin;

- Genel yeteneğe sahip,
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
- Aritmetik ve geometrik işlemleri yapabilen,
- El-göz koordinasyonu ve çizim yeteneği gelişmiş,
- Açık hava ve arazide çalışmaktan hoşlanan,
- İşbirliğine açık,
- Bedence sağlam ve güçlü kimseler olmaları gerekir.

Harita kadastro teknikerleri görevlerini hem büroda hem de açık havada ayakta, yürüyerek, tırmanarak, eğilerek ve her türlü iklim koşulunda yürütürler. İşyerinin durumuna göre topograflar, harita, jeoloji, jeofizik, jeodezi ve fotogrametri (harita), inşaat, çevre ve petrol mühendisleriyle işbirliği halinde çalışırlar. Çalışmaları birinci derecede verilerle ilgilidir. Görevleri sık sık seyahat etmeyi gerektirir.

Harita ve kadastro teknikerleri; Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İller Bankası, TEDAŞ, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Üniversiteler, Türkiye Kömür İşletmeleri, Maden Teknik Arama Enstitüsü Genel Müdürlüğü, Belediyeler ve bunlara bağlı kurum/kuruluşlar ile özel sektöre ait harita, maden ve inşaat şirketlerinde çalışırlar.

Meslek eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının "Harita Kadastro" bölümlerinde verilmektedir.

Meslek liselerinin Altyapı, Altyapı (İnşaat), İnşaat, Üst Yapı, Üst yapı – İnşaat, Yapı, Yapı (Kagir – Ahşap), Yapı Ressamlığı, Yapıcılık, Harita ve Kadastro, Tapu Kadastro bölümlerinden mezun olanlar "Harita Kadastro" önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar / olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Sayısal (SAY)-1" puanı almaları gereklidir.

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince aşağıdaki dersleri alırlar;

a)Genel Kültür Dersleri :
Türk Dili ,Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ,Yabancı Dil.

b) Meslek Dersleri:
Mesleki Matematik, Trigonometri, Ölçme Bilgisi, Alet Bilgisi, Harita Çizimi, Jeodezik Hesap, Bilgisayar, Fizik, Çevre ve Kentleşme, Yapı Bilgisi, İşletme, İş Hukuku, Fotogrametri, Kadastro Tekniği, İmar Bilgisi, Arazi Çalışması gibi meslek dersleri teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

Harita Kadastro programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan (DGS) Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde "Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği" lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
Harita kadastro teknikerlerihizmet sürelerine ve gösterecekleri performansa bağlı olarak bölüm şefi olabilirler.

Öğrenciler eğitim süresince Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünce verilen öğrenim ve harç kredisini alabilirler.
Eğitim sonrası kamuya ait kurum ve kuruluşlarda görev alan Harita kadastro teknikerleri 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanununa göre 10.derecenin 1.kademesinde işe başlarlar. Aylık ücretlerine arazi tazminatı gibi ek ücretler eklenir.
Özel sektörde ise ücret sözleşmelerle belirlenir.
Yeni mezun olan ve özel bir işyerinde işe başlayan meslek elemanları en az asgari ücretle işe başlarlar.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ve Şube Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:10 pm

Harita Kadastro Teknisyeni
TANIM

Harita mühendisi veya teknikerinin denetiminde, yeryüzünün tümünü veya belirli bir kısmını; coğrafi yapısını, imar, iskan, bayındırlık durumunu dikkate alarak belirli bir oran dahilinde ölçekli kağıt üzerine özel işaretler kullanarak çizen kişidir.

GÖREVLER

- Ekip ile birlikte haritası çizilecek veya kadastrosu yapılacak arazide gerekli ölçümleri yapar, çizim için ihtiyaç duyulan bilgileri ve sayısal verileri tespit eder.
- Arazi haritalarının bilgisayar ve çizim aletleri yardımı ile çiziminde harita mühendisi ve teknikerine yardımcı olur,
- Şehirlerin imar, iskan ve bayındırlık durumunu krokilendirir,
- Haritaların üzerinde istenen düzeltmeleri ve renklendirmeleri yapar,
- Mevcut harita, plan, tapu senedi vb. kağıtları inceler.

- Çeşitli çizim ve ölçüm aletleri,
- Bilgisayar ve yazılım programları.

Harita kadastro teknisyeni olmak isteyenlerin;
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme,
- Sayılarla işlemler ve çizim yapabilme yeteneklerine sahip,
- Arazide çalışmaktan hoşlanan,
- Dikkatli ve sorumluluk sahibi

Harita kadastro teknisyeni resmi kuruluşlarda ve özel mühendislik bürolarında görev yapar ve görevlerini kısmen büroda kısmen arazide ayakta, yürüyerek, tırmanarak, eğilerek yürütür. Çalışmalarında birinci derecede verilerle (ölçme sunuşları) ilgili olup zaman zaman çalışma arkadaşları ve arazi sahipleri ile iletişimde bulunur.

- Meslek elemanları; Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile il müdürlüklerinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığında, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve belediyelerde çalışabilirler.
- Ülkemizde tapu kadastro çalışmaları istenilen düzeyde gerçekleştirilememiştir. Artan nüfusun kentlere göç etmesi, plansız şehirleşme olgusunu gündeme getirmektedir. Bunu önlemenin tek yolu da planlı şehirleşmedir. Bu sorunlar harita kadastro teknisyenlerinin düzenli ve özverili çalışmaları ile aşılacaktır. Bugün için bu alanda yeterli sayıda meslek elemanının çalıştığı söylenemez. Elemana olan ihtiyaç güncelliğini korumaktadır.

Mesleğin eğitim yeri teknik liseler, endüstri meslek liseleri ve çok programlı liselerin "Harita ve Kadastro" bölümleridir.

Endüstri meslek liselerine giriş için ilköğretim okulu mezunu olmak ve okula giriş koşullarını taşımak gerekmektedir.

Eğitim süresi ilköğretim okulundan sonra endüstri meslek liselerinde ve teknik liselerde 4 yıldır. Bu süre içerisinde; genel kültür dersleri Uygulaması dersleri okutulmaktadır. Öğrenciler okulda teorik işletmelerde uygulamalı eğitim görmektedirler.

MESLEKTE İLERLEME

Teknik lise, endüstri meslek lisesi ve çok programlı liselerin "Harita ve Kadastro" bölümlerinden "Teknisyen" unvanı ile mezun olanlar istedikleri takdirde, meslek yüksekokullarının Harita, Harita Kadastro, Harita ve Maden Ölçme, Tapu ve kadastro meslek yüksek okulu proğramlarına sınavsız olarak yerleştirileceklerdir.
BENZER MESLEKLER: Harita Kadastro Mühendisi, Topograf, Yapı Ressamı.

- Öğrenciler işyerlerinde yapılan pratik eğitimleri süresince asgari ücretin %30'u oranında ücret alırlar.
- Ayrıca pratik eğitimleri süresince iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devlet tarafından karşılanır.
- Özel sektörde çalışan meslek elemanları işyerlerinin durumu ve bulunduğu yöreye göre değişiklik arz eden ücret alabilirler. İşe ilk girişte, asgari ücret esas alınmasına rağmen elemanın deneyim ve başarısı bu miktarı yükseltmektedir. Araştırmalarda bu alanda çalışanların asgari ücretin 2 ile 4 katı düzeyinde ücret aldıkları tespit edilmiştir.

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:11 pm

Halka İilişkiler ve Tanıtım Elemanı
TANIM

Özel kuruluşlarda ve kamu kurumlarında; kurumu halka tanıtacak, kurumun çalışmalarına karşı halkta ilgi uyandıracak, kurum hakkında çevrede olumlu izlenimler yaratacak ilişkileri kurabilen kişidir.

GÖREVLER

- Tanıtıcı haber bültenleri, broşürler, raporlar hazırlar,
- Yapılacak etkinlikleri kitle iletişim araçları ile halka duyurur,
- Basın toplantıları, sergiler, konferanslar hazırlar,
- Konusuyla ilgili yazıları basında izler, kupürleştirir, cevaplar hazırlar,
- Halkla ilişkiler konusunda eğitim verilmesi için program hazırlar,
- Yöneticilerin konuşma metinlerini ve yazışmalarını hazırlar,
- Toplantı, tören, kutlama ve kokteyllerin düzenini sağlar,
- Kurum adına sanat etkinlikleri düzenler,
- Kamuoyundaki imajın belirlenmesi amacıyla anketler düzenlenmesini sağlar,
- Yapılacak faaliyetler için bütçe hazırlar, malzeme miktarını ve elemanların sayısını ve niteliğini belirler.

- Büro makineleri (telefon, teleks, faks, bilgisayar vb.),
- Fotoğraf makinesi.

Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde sözel yeteneğe sahip,
- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen (dışa dönük),
- Kendine güvenen ve başkalarını etkileyebilen,
- Girişken,
- Araştırıcı,
- Sabırlı, ölçülü,
- Yaratıcı

Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı, büro ortamında görev yapar, zaman zaman diğer kuruluşlarda düzenlenen toplantılara, seminerlere, sergilere katılabilir. Çalışırken gazetecilerle, reklam uzmanlarıyla, müşterilerle, meslektaşlarıyla, yöneticilerle ve diğer çalışanlarla iletişim halindedir.

Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı, bürolarda, otellerde, gazetelerde, yayıncılık alanlarında, bankalarda, reklam ajanslarında, fabrikalarda, hastanelerde, çeşitli kuruluşların organizasyon faaliyetlerinde çalışma olanağına sahiptir.

Meslek eğitimi üniversitelere bağlı “İletişim” , “İşletme” ve “İletişim Bilimleri” fakültelerinin “Halkla İlişkiler ve Tanıtım”, Halkla İlişkiler”, “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık”, “Reklamcılık ve Halkla İlişkiler” bölümlerinde verilmektedir;

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Halkla İlişkiler ve Tanıtım”, “Halkla İlişkiler”, “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık”, “Reklamcılık ve Halkla İlişkiler” lisans programları yeterli “Sözel (SÖZ-2)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Halkla İlişkiler ve Tanıtım”, “Halkla İlişkiler”, “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık”, “Reklamcılık ve Halkla İlişkiler” lisans programları ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

Eğitim süresi 4 yıldır.
Eğitim süresince ; Sosyoloji, Psikoloji, Siyasi Tarih, Siyaset Bilimine Giriş, Okuma ve Anlatım Teknikleri, Kitle İletişim Araçları, Halkla İlişkilerde Temel Kavramlar, Reklam Tasarımı, Pazarlama, Halkla İlişkiler Modeli, Piyasa ve Kamu Araştırmaları, Ekonomi, hukuk, Araştırma Yöntemleri, Gazetecilik, Reklamcılık, Fotoğrafçılık, İstatistik, Haber Toplama ve Yayma, Kitle İletişim Kuramları, Basın İlişkileri vb. dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

- Halkla ilişkiler konusunda üniversitelerde akademik kariyer yapabilirler.
- Kamu ya da özel kuruluşlarda basın -yayın ve halkla ilişkiler biriminde yönetici olabilirler.
BENZER MESLEKLER: Gazetecilik, reklam uzmanlığı.

- Meslek eğitimi süresince koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca verilen krediden yararlanabilirler.
- Kamuda çalışanlar 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre, devlet memuru statüsünde 9/1 kadro ve derece ile işe başlarlar.
- Özel şirketlerde ise kazanç, yabancı dil bilmeye, tecrübeye ve işyerinin konumuna göre değişmektedir.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:13 pm

Halkbilimci(Folklorcu)
TANIM

Halkın geleneklerine dayalı maddi ve manevi (dil, edebiyat, hukuk, yönetim, el sanatları, halk hekimliği vb.) bütün kültür öğelerini ve kültürler arasındaki benzerlikleri, farklılıkları belirleyip, araştıran, değerlendiren kişidir.

GÖREVLER

- Çeşitli sosyal gruplar arasında yaşayarak onların gelenekleri, inançları, töreleri, müzikleri, oyunları, edebi ürünleri, el sanatları, halk hekimliği, mimari ve müzecilik gibi konularda gözlemler yapar,
- Bireysel ve grup halinde davranışlarını yorumlayabilmek için, bazı gruplara ve bireylere anket uygular,
- Sosyal grupların dinsel, siyasal, sosyolojik ve psikolojik tutum ve davranış biçimlerini aile yapısı, aile içi ilişkiler, akrabalık sistemleri, toplumsal değerler, kentleşme ve toplumsal değişim konularında araştırmalar yapar,
- Yazılı ve sözlü kaynaklardan derlenip toplanan bütün malzemeyi kitaplıklar, arşivler ve müzelerde düzenli bir biçimde sınıflandırarak halkın hizmetine sunar,
- Gözlemlerini görsel veya işitsel bantlara kaydeder,
- Gerek Türk kökenli toplulukların gerekse komşu halk kültürlerinin gözden geçirilip çeşitli benzerlikler ve farklılıkların belirlenmesiyle kültürler arası iletişim ve etkileşim sorunlarının aydınlığa çıkarılmasına yardımcı olur,
- Topladığı bütün verileri sınıflandırır ve aralarında anlamlı ilişkiler kurmaya çalışır.

- Fotoğraf makinesi,
- Teyp, kamera, film, soru kağıtları.

Halkbilimci (folklorcu) olmak isteyenlerin;
- Türk dilini ustalıkla kullanabilen, sosyal bilimlerde araştırma yapmaya meraklı,
- Gözlem yapmaktan hoşlanan ve gözlem sonuçlarını raporlaştırabilen,
- İnsanlarla iletişim kurmaktan hoşlanan
kimseler olması gerekmektedir.

Halkbilimciler (folklorcular), araştırma yaparken, bizzat araştırma yapılan alanda bulunurlar. Konusunun çeşitliliği nedeniyle her türlü ortamda bulunabilirler. Yapılan araştırmaların sınıflandırılması ve değerlendirilmesi ile raporlaştırma işlemlerini büro ortamında yaparlar.

Bu bölümden mezun olanlar, günümüzde, kendi branşlarıyla ilgili Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi, ayrıca kitle iletişim araçlarında (radyo, TV, basın-yayın) görev alabilirler. Kendi olanaklarıyla çeşitli kuruluşların halkla ilişkiler, reklam, pazarlama, gibi bölümlerinde çalışabilirler.

Mesleğin eğitimi üniversitelerin “Halkbilimi” ile “Türk Halk Bilimi” programlarında verilmektedir.

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Halkbilimi veya Türk Halk Bilimi” lisans programları için yeterli “Sözel (SÖZ-2)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Halkbilimi” veya Türk Halk Bilimi” lisans programları ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, İstatistik, Aile Antropolojisi (Dünya, Aile, Evlenme ve Akrabalık İlişkileri ve Türkiye Örneği), Köy Sosyolojisi, Görsel Antropoloji ve Belgeleme, Sosyal Psikoloji, Kültür ve Kişilik, Kültür Değişmeleri, Kent Antropolojisi, Demografi, Beşeri Coğrafya, Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Sosyal Antropolojide Alan Araştırmaları ve Uygulamalar gibi derslerle birlikte, son sınıfta uygulama olarak sahada bir tez çalışması yapılır.

MESLEKTE İLERLEME

Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans (master) ve doktora yaparak akademik kariyer yapılabilir Başka iş yerlerinde çalışanlar ise, bulundukları bölümlerde gösterecekleri performansa ve gerekli diğer şartları yerine getirmeye bağlı olarak, yönetim kadrolarında çalışabilirler.
BENZER MESLEKLER: Antropolog, sosyal psikolog, sosyolog.

Yüksek öğrenimleri süresince öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu kredi ve yurt hizmetlerinden yararlanabilirler, ayrıca çeşitli resmi ve özel kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan burslardan faydalanabilirler.
Eğitim sonrası bazı kamu kurumlarında (Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Milli Folklor Araştırma Dairesi gibi) araştırmacı olarak görev yapanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak Genel İdare sınıfına göre belirlenmiş olan ücreti alırlar.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

· İlgili eğitim kurumları,
· Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
· Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:14 pm

Halı ve Kilim Teknikerliği
TANIM
Halı ve kilimin renk, motif ve ölçülerini tasarlayarak üretimin diğer aşamalarına aktif olarak katılan kişidir.

GÖREVLER
- Üretilecek halı ve kilimin desen boyut ve kalite açısından tasarımını yapar, desenleri çizer,
- İpliğin doğal boyalarla (kök boya) boyanmasını sağlar,
- Halı ve kilimin dokunacağı el tezgahlarına çözgü takar ve tezgahı ayarlar,
- Halı ve kilimin dokunması ile kalitesinin kontrolü ve pazarlanması aşamasında çalışır yahut nezaret eder.

Desen kağıdı, guaş boya, bitkiler, mordan maddeler ( yünün daha iyi renk alması için kullanılan şap, soyum bikromat gibi kimyasallar), tezgah, halı makası, atılan düğümleri sıkıştırmada kullanılan kirkit, tarak, çıkrık ve ipliği yumak yapmada kullanılan gülcan.

Halı ve Kilim teknikeri olmak isteyenlerin;
- Sanat yeteneği ile göz-el koordinasyonu gelişmiş,
- Renk ve şekil algılama yeteneği gelişmiş,
- Özellikle şekil ilişkilerini görebilen,
- Teknik resim ve desen çizme yeteneği olan,
- El ve parmaklarını seri şekilde kullanabilen

Halı ve kilim teknikerleri, genellikle büyük yahut orta ölçekli atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı tozlu, kokulu ve gürültülüdür. İpliklerin boyandığı ortamda kimyasal maddelerden kaynaklanan koku daha fazladır.

Ülkemiz için önemli bir ihracat potansiyeline sahip olan halıcılık sektörde, iyi yetişmiş halı ve kilim teknikerlerin iş bulma olanakları oldukça fazladır. Halı ve kilim teknikerleri, Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Halk Eğitim Merkezlerinde, özel dokuma fabrikalarında, özel işletmelerde çalışırlar veya kendi iş yerlerini açabilirler.

Mesleğin eğitimi, Meslek Yüksekokullarının “Halı ve Kilim, Halıcılık” bölümlerinde verilmektedir.

- Meslek liselerinin; Boya Apre, Boya-Baskı-Desen, Dokuma, İplik, İplikçilik, Kalite Kontrol (Tekstil), Örgü Teknolojisi, Örme, Örme Teknolojisi, Tekstil, Tekstil (Örme Teknolojisi), Tekstil Boya-Apre, Tekstil Boya-Baskı-Desen, Tekstil Dokuma, Tekstil İplik, Tekstil İplikçilik, Tekstil Kalite Kontrol, Tekstil Örme, Tekstil Tasarımı, Dekoratif El Sanatları, Eğitim Araçları, El Sanatları, El Sanatları Teknolojisi, El Sanatları ve Çiçek, El ve Makine Nakışları, Giyim ve Ev Aksesuarları, Nakış bölümlerinden mezun olanlar “Halı ve Kilim ile Halıcılık” ön lisans programlarına sınavsız olarak girebilirler.
- Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sözel (SÖZ-1)” puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

Eğitim düresi 2 yıldır.

Programdaki derslerle öğrencilere halı ve kilimle ilgili temel teorik bilgi ve becerilerin kazandırılması, Kimya, Boya Teknolojisi, Temel Sanat Eğitimi Türk Desenleri, Türk Tezhip Sanatı, Halı – Kilim Dokuma Teknikleri, Tekstil Maddeleri gibi dersler okutulmaktadır.
Öğrenciler 40 günlük bir staj yapmaktadırlar.

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “ Halı ve Kilim” ön lisans diploması ve “Halı ve Kilim Teknikeri ” unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME

“Halı ve Kilim” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde;
- Çiçek, Örgü, Dokuma Öğretmenliği,
- Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği,
- Geleneksel Türk El Sanatları,
- Geleneksel Türk El Sanatları Öğretmenliği,
- Nakış Öğretmenliği,
- Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği,
- Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER: Tekstil Teknikeri.

- Eğitim süresince öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, yurt ve kredilerinden yararlanabilirler.
- Halı ve Kilim Teknikerleri çalıştıkları işletmelerin yapısı ve mesleki başarısına göre asgari ücretin 2-3 katı ücret alabilmektedirler.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:15 pm

Halı Dokuyucu
TANIM

Üzerinde halı ve kilim dokunan tezgahı işleten kişidir.

GÖREVLER

- İstenilen desene göre düzenlenmiş tezgaha, makara, bobin veya diğer iplik yumaklarını yerleştirir,
- Tezgahı çalıştırır ve dokuma işleminin hatasız olarak yürütülmesini sağlar,
- Kopuk iplikleri elle bağlar ve kusurlu parçaları ayırır veya işaretler,
- Mekik ve iğneleri, atkı ipliği ile doldurur,
- Makine arızalarını tezgah düzenleyiciye bildirir,
- Tezgahı kurabilir ve örnek işi yapılıyorsa, kartlarının yerlerine takılmış olmasını sağlar,
- İşi bittikten sonra tezgahta ve tezgahın etrafında gereken temizliği yapar,
- Basit onarım ve bakım işlerini yapar.

Halı tezgahı, makara, bobin, iplik, mekik ve iğneler, örnek kartları, iplik (hayvansal, bitkisel, kimyasal), kesim makası.

Halı dokuyucu olmak isteyenlerin;
- Gözünü ve elini eşgüdümle kullanabilen,
- Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
- Renkleri ayırdedebilen,
- Yönergelere uygun çalışabilen,
- Dikkatli, titiz,
- Uzun süre ayakta durabilen kimseler olmaları gerekir.

Halı dokuyucuları, halı üreten fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı gürültülü olup, yeterli havalandırma teşkilatı olmayan işyerinde hava lif tozları ile yüklüdür. Görev tam gün sürdürülür. Gereğinde vardiyalı çalışma söz konusu olabilir. Halı dokuyucuları çalışırlarken makine ve malzeme ile ilgilidirler. Zaman zaman işverenle, meslektaşlarıyla ve diğer iş arkadaşlarıyla iletişimde bulunur.

3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu kapsamında eğitim görenler, mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptırabilmek için, uygulamalı (pratik) eğitimin verileceği ilgili işyeri ile çıraklık sözleşmesi imzalamak zorunda olduklarından, eğitimlerini tamamladıktan sonra, genellikle aynı işyerinde istihdam edilmektedirler. Kendi işyerlerini de açabilirler.

Halı dokuyuculuğu eğitimi;
· Bu mesleğin eğitimi Anadolu kız meslek/ Anadolu meslek, kız meslek/meslek lisesi ile çok programlı liselerin “El Sanatları ve Teknolojisi” alanı “Dokuma” dalında, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde ve pratik kız sanat okullarında verilmektedir.
· Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda, tüm mesleki eğitim merkezlerinin “Halıcılık” meslek dalında mesleğine yönelik eğitim programları düzenlenmektedir.

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
- 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
- Anadolu meslek/ Anadolu kız meslek liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Yerleştirme Sınavı’nda başarılı olmak,
- Pratik kız sanat okullarına girebilmek için ilköğretim çağı dışında olmak gerekmektedir.
- Pratik kız sanat okulları ve halk eğitim merkezleri ilköğretim çağı yaş grubu dışındaki yetişkinler devam edebilirler.

Mesleğin eğitim süresi kız meslek/meslek liselerinde 4, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde 2 yıl, Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek Liselerinde ise 4 ve mesleki eğitim merkezlerinde mesleğin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır.
- Çıraklık eğitimini tamamlayanlar, kalfalık sınavlarına girip başarılı oldukları takdirde "Kalfalık Belgesi" ve unvanı alırlar.
- Anadolu kız meslek/Anadolu meslek lisesi ile Anadolu otelcilik ve turizm meslek lisesi mezunları “Anadolu Meslek Lisesi Diploması” ve “Teknisyen” unvanı,
- Kız meslek/meslek lisesi mezunları ile çok programlı lise mezunlarına “Meslek Lisesi Diploması” ve “Teknisyen” unvanı verilir.
- Pratik Kız Sanat Okulu, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri ve halk eğitim merkezlerini bitirenlere "Kurs Bitirme Belgesi" verilir.

MESLEKTE İLERLEME
- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Halıcılık mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır.
- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
- Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
- Meslek Lisesi mezunlarının; Meslek Yüksek Okulu Halıcılık programını bitirmeleri durumunda kişiye akademik birikim sağlamaktadır.
BENZER MESLEKLER: Kumaş Dokuyuculuğu (Otomatik tezgah), Kilim ve Çul Dokuyucu.

- Halı dokuyuculuğu dalında pratik eğitimleri süresince öğrencilere yaşlarına uygun asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere işverenlerce ücret ödenmektedir.
- Pratik eğitimleri boyunca iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır.
- Meslek eğitimi bittikten sonra ortalama aylık kazanç asgari ücretten biraz daha fazla olabilmektedir. İşyerlerindeki çalışmalarına, bilgi düzeylerine bağlı olarak ücret düzeyi artabilmektedir.
- Özellikle tam otomatik bilgisayarlı plastik makinelerinin programlaması ve çalıştırılması konularında uzman olanların ücretleri çok yüksek olabilmektedir.
- Halı dokuyucuların, kamu işyerinde iş bulma olanağı yoktur. Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgelerinde bulunan atölyelerde çalışabilirler. Ayrıca turistik bölgelerimizde iş bulmaları mümkündür.

sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:16 pm

Hakim(Yargıç)
TANIM

Devlet ile birey arasındaki veya bireylerin kendi aralarındaki veya devletin iki idari birimi arasındaki anlaşmazlıkları ile kamu düzenini bozan suçlara ilişkin konuları, Anayasaya, kanunlara ve hukuk ilkelerine uygun olarak inceleyen,vicdani kanaatine göre ve bağımsız olarak karar veren kişidir.

GÖREVLER

- Kendisine gelen dava konusu dosyayı inceler,
- Davacı ve davalı taraflar ile onların avukatlarını, tanıkları ve bilirkişileri dinler,
- Sunulan bilgi ve belgeleri alır, dava dosyalarına ekler ve bunları değerlendirir,
- Kanıtlar ve verilen ifadeler ile yürürlükteki kanunlar ışığında, dava hakkında hüküm verir.

KULLANILAN MALZEMELER VE YARARLANILAN KAYNAKLAR

- Yürürlükteki yasalar, Danıştay kararları, Yargıtay içtihatları, doktrinler ve yabancı ülkelerdeki uygulamalar ile ilgili yayınlar,
- Resmi mühürler ve kaşeler,
- Dava konusu olan dosya, evrak ve kayıtlar.

Hakim (yargıç) olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik ve sözel yeteneğe sahip,
- İkna gücüne, sağlam bir mantık ve sezgiye sahip,
- Sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı,
- Sabırlı ve anlayışlı,
- Tarafsız karar verebilen
- Sorumluluk sahibi,
- Değişik görüşlere ve yeniliklere açık, okumayı ve araştırmayı seven,

Hakimler, Adalet Bakanlığına bağlı mahkeme salonlarında resmi bir kıyafetle görev yaparlar. Duruşma öncesi duruşmaya hazırlık yapılan çalışma ortamı temiz, düzenli ve rahattır. Hakimlerin çalışma saatleri düzenlidir. Ancak genç hakimler için atama nedeniyle sık sık yer değiştirmeleri söz konusudur. Hakimler mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre görev yaparlar. Hakimler çalışırken meslektaşlarıyla, avukatlarla, savcılarla, hukukçularla, kamu yöneticileriyle, mübaşirlerle, bilirkişilerle, yurttaşlarla iletişimde bulunurlar.

Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Vergi Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri, Asliye Hukuk Mahkemeleri, Asliye Ticaret Mahkemeleri, İş Mahkemeleri, Sulh Hukuk Mahkemeleri, İcra-Sulh Ceza Mahkemeleri, Devlet Güvenlik Mahkemeleri, Çocuk Mahkemeleri vb. yerlerde çalışırlar.

Hakimlik mesleği iki branşa ayrılır. Adli Yargı Hakimi, İdari Yargı Hakimi. Adli Yargıda ön eğitim Hukuk Fakültelerinde, İdari yargıda ön eğitim ise hukuk fakülteleri veya hukuk programlarına yer veren Siyasal Bilgiler Fakülteleri, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri, İktisat Fakülteleri ve İşletme Fakültelerinin İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Maliye bölümlerinde verilmektedir.

Mesleğin ön eğitiminin verildiği Hukuk, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler, siyasal bilgiler fakültelerine girebilmek için, lise veya dengi okul mezunu olmak, ÖSYM tarafından yapılan öğrenci seçme sınavında ilgili bölümler için yeterli Eşit Ağırlık (EA-2) puan almak gerekmektedir.
Hakim olabilmek için Adalet Bakanlığınca açılan sınavda başarılı olmak ve daha sonraki iki yıl boyunca yoğun bir eğitim programı uygulanan stajı tamamlamak ve staj sonucunda yapılan sınavda başarılı olmak gerekmektedir.

- Hukuk fakültelerinde eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince; Medeni Hukuk, Roma Hukuku, Anayasa Hukuku, Borçlar Hukuku, İdare Hukuku, Devletler Umumi Hukuku, Ceza Hukuku, Mali Hukuk, Ticaret Hukuku, Ceza Hukuku, Avrupa Hukuku, Çevre Korunması Hukuku, Ceza Usulü Hukuku, İş Hukuku, Genel Kamu Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Adli Tıp, Askeri Ceza Hukuku gibi dersler okutulmaktadır.
- İdari bilimler fakültelerinde ise Hukuk dersleriyle birlikte İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe dersleri verilmektedir.
- Staj süresi eğitimden sonra iki yıldır. Staj süresince hem ders niteliğinde kurslar verilmekte, hem de mahkemelerde uygulamalı eğitim yaptırılmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

- 10 yıl hakimlikte çalışıp mesleğinde başarılı olanlar 1'inci sınıf hakimliğe atanırlar.
- Adalet yüksek okullarında, üst göreve hazırlanma kurslarında, hizmet öncesi ve hizmet-içi eğitim kurslarında ders ve konferans verebilirler.
BENZER MESLEKLER: Avukatlık, savcılık, noterlik.

- Öğrenciler, eğitimleri süresince, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan faydalanabilirler. Hakimlik stajı süresince adaylara maaş bağlanır.
- Eğitim sonrasında hakimler, Devlet Memurları Yasası'na göre, derecelerine uygun maaş ve tazminat alırlar.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:17 pm

Haddecilik
TANIM

Son şekli verilmiş demire çubuk, köşebent, levha, ray gibi şekilleri verme işlemine haddeleme, bu işi yapan kişiye de haddeci denir.

GÖREVLER

- Hadde tezgahını çalışmaya hazırlar ve ayarını yapar,
- Metalleri fırın boyutlarına göre ayarlayarak keser ve tavlanmak üzere fırına sürer,
- Tavlanmış kütükleri (metalleri) hadde hazırlama grubuna ileterek oval hale getirtir,
- Oval hale gelen metalleri başka bir grupta yuvarlak, kare veya köşebent haline getirerek uzunluklarını tekrar ayarlar ve keser,
- Metalleri soğutma platformuna getirtir ve soğutmaya alır,
- Malzemelerin deformasyona uğramaması için tekniğe uygun tarzda istifler,
- Soğutulan metalleri standart boylarda keser,
- Haddeleme tesislerinin periyodik bakım, onarım ve temizliğini sağlar.

Tav fırınları, hadde tezgahı, doğrultma tezgahı, hadde merdaneleri, boyut ve sıcaklık ölçü aletleri, ölçü ve kontrol aletleri, oksi-propan takımı, boy kesme makasları, soğutma tezgahları, kangal sarıcılar, kütük iletici, kütük itici, süngül, yolluklar/armatür.

Haddeci olmak isteyenlerin;
- Bedenen güçlü, dayanıklı, ayakları ve kolları sağlam,
- Ellerini ustalıkla kullanabilme,
- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,
- Uyarıcılara hemen tepki verebilen,
- Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan,
- Dikkatli ve tedbirli

- Haddeciler, fabrika ve atölyelerde çalışırlar.
- İş kapalı, ani ısı değişiminin olduğu (sıcak-soğuk), demir tozları duman, basınçlı hava ve ağırlıklı olarak aşırı sıcak ve nemin olduğu bir ortamda ayakta yürütülür.
- Çalışırken; alet ve malzemelerle uğraşırlar.

Meslekle ilgili hem kamu hem de özel sektörde iş bulma olanağı olup, erkeklere özgü bir meslektir.
Meslek, inşaat sektörü ve makine parçaları imalatı ile yakından ilgili olması sebebiyle bu sektörlere paralel olarak iş olanakları artmakta veya azalmaktadır.
Haddecilik mesleği ağırlıklı olarak ilgili maden cevherinin çıkarıldığı yerlere yakın ve belirli bölgelerde toplanmış durumdadır. Oldukça ağır iş koşulları olması sebebiyle meslek elemanları zor yetişmekte ancak yetişmiş elemanlarda kolay iş bulabilmekte hatta işyerleri birbirlerinde yetişmiş eleman transfer etmektedirler.

Meslek Eğitimi, Mesleki Eğitim Merkezlerinde verilmektedir.
Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda, tüm mesleki eğitim merkezlerinde Haddeci mesleğine yönelik eğitim programları düzenlenmektedir.

- 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

Haddeci mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde haftada 1 gün teorik eğitim, işyerinde 5 gün pratik eğitim verilmektedir.
Bu programda; her çıraklık eğitim programında ortak olarak alınan genel bilgi derslerinin yanı sıra, 3 yıl süren "Meslek Bilgisi" dersleri verilmektedir.
Pratik eğitim işyerinde olup, öğrencilerin Haddecilik Meslek dalında yeterlilikleri bir bütünlük içinde kazanmaları amaçlanmaktadır.
Çıraklık eğitimini tamamlayanlara, eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda “Kalfalık Belgesi” ve “Kalfa” unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME
- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Haddeci mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır.
- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
BENZER MESLEKLER: Şahmerdancı, demirci, dökümcü, demir dövmeci.

- 3308 sayılı yasa gereği, mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilere, asgari ücretin %30'ndan az olmamak üzere işveren tarafından ücret ödenmektedir.
- Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır.
- Mesleki eğitimini tamamlamış ve mesleğinde iyi yetişmiş olan meslek elemanları asgari ücretin 3-4 katı oranında kazanç temin edebilmektedirler.
- Alınan bu ortalama ücret işyerinin durumuna, iş yoğunluğuna ve kişinin becerisine göre artabilmektedir.

sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:19 pm

Haberleşme Cihazları Bakım ve Onarımcısı
TANIM

Telefon, diyafon ve faks gibi haberleşme cihazlarının tesisatını kuran, montajını, bakım-onarımını yapan kişidir.

GÖREVLER

- Dahili telefon tesisatı çeker, her türlü eklerini yapar,
- Dağıtım ve her türlü ek kutusu montajı yapar,
- Telefon bağlantı kutusu ve prizi yerleştirir,
- Standart (kablolu ve telsiz) telefonların tesisat ile bağlantısını yapar,
- Telefon arızalarını tespit eder, onarır,
- Dahili diyafon ve interkom tesisatı kurar, montaj, bakım ve onarımını yapar,
- Faks cihazı montajı ve bakım onarımını yapar.

- Haberleşme tesisat iletkenleri,
- Tesisat boru ve kablo kanalları,
- Dağıtım kutusu ve diğer terminal ekipmanları,
- Multimetre,
- Havya,
- El matkabı (breyiz),
- El takımları.

Haberleşme cihazları bakım ve onarımcısı olmak isteyenlerin;
- Fen bilimlerine ilgili ve bu alanlarda başarılı,
- Makine parçaları arasındaki ilişkileri ve şekil ilişkilerini algılayabilen,
- El ve parmak becerisine, keskin görme yeteneğine sahip,
- Oturarak çalışmayı seven

Genellikle kapalı alanlardır.

Bu mesleğe çırak olarak başlayanlar; haberleşme cihazları bakım ve onarımı ile ilgilenen işyerlerinde 3308 sayılı çıraklık kapsamına göre iş bularak çalışma alanı yaratabilirler.

3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında; eğitim, Mesleki Eğitim Merkezlerinde “Haberleşme Cihazları Bakım ve Onarımı” bölümünde verilmektedir.

- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri bulmak ve işvereni ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gerekmektedir.

Haberleşme cihazları bakım ve onarımcısı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır. Haftanın 1 günü okulda teorik, 5 günü ise işletmelerde pratik olarak meslek eğitimi verilmektedir.
Eğitim süresince öğrencilere; Türkçe, Meslek Matematiği, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Sosyal Bilgiler gibi genel bilgi dersleri yanında; Elektronik, Elektronik Bilgisi, Mesleki ve Teknik Resim, Dijital Elektronik, Radyo Tekniği, Haberleşme Tekniği, Endüstriyel Elektronik ve Mikro İşlemci gibi meslek dersleri verilmektedir.
Çıraklık eğitimini tamamlayanlara, eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları halinde “Kalfalık Belgesi” ve “Kalfa” unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Haberleşme cihazları bakım ve onarımcısı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır.
- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
- BENZER MESLEKLER: Elektrik Tesisatçılığı, Elektronik Ev Aletleri Bakım ve Tamirciliği (Radyo, TV vb.), Elektronik Teknisyenliği, Radyo – Televizyon Tamirciliği, Bilgisayar Bakım ve Onarımı, Büro Makineleri Bakım ve Onarımı, Elektrik ve Elektronik Malzemeler Satış Elemanlığı, Saat, Elektrikli Aletler ve Elektronik Araçlar Satış Elemanlığı.

Eğitim esnasında işletmelerde meslek eğitimi gören çırak öğrencilere, işverenlerce yaşlarına uygun olarak asgari ücretin % 30’ undan az olmamak üzere aylık ücret ödenmektedir.
Çıraklık eğitimi boyunca öğrencilerin iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe ödenmektedir.
Eğitim sonrasında ise asgari ücret düzeyine göre ücret alırlar.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:20 pm

Güzellik Uzmanı
TANIM

Kozmetik bilim ve teknolojisinden doğru bir şekilde yararlanarak cildi ve vücudu daha sağlıklı, daha güzel, daha genç göstermek için gerekli araç ve makineleri doğru ve bilinçli bir şekilde uygulayan kişidir.

GÖREVLER

- Cildin yapısını inceler, türünü tespit eder, ihtiyacını belirler,
- Cildi buhar, süt, tonik ve losyonlar kullanarak temizler, bakımı yapar,
- Kan dolaşımını sağlamak ve gözenekleri açmak için çeşitli maskeler uygular,
- Yüzdeki kırışıklıkları giderici işlemler yapar,
- Yüz ve vücuttaki istenmeyen tüyleri alır,
- Tırnak bakımı yapar, vücuda ve yüze masaj uygular,
- Yüz şekillerine uygun gece ve gündüz makyajı yapar,
- Bölgesel zayıflama programları uygular.

- Elektrodyon,
- Yüksek frekans aletleri,
- Epilasyon aleti,
- Manikür, pedikür aletleri,
- Masaj aletleri,
- Her türlü cilt bakım ürünü vb.

Güzellik uzmanı olmak isteyenlerin;
- Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
- Görme duyusu gelişmiş,
- Estetik görüş sahibi,
- Yenilikleri izleyebilen,
- Sabırlı, titiz ve dikkatli,
- Uzun süre ayakta durabilecek kadar bedence dayanıklı

Güzellik uzmanları, güzellik salonlarında görev yaparlar. Ortam temiz, sakin, genellikle hoş kokulu ve sterildir. Güzellik uzmanları müşterileri ile iletişim halinde çalışırlar ve pazar günü dışında haftanın her günü görev yaparlar. İş genellikle ayakta yürütülür.

- Meslek elemanlarının, güzellik salonlarında, kuaför salonlarında, cilt bakım salonlarında, mankenlik ajanslarında, sinema ve televizyon stüdyolarında, büyük otellerde, kozmetik sanayiinde, güzellik malzemesi satan ve pazarlayan işyerlerinde çalışma olanakları vardır.
- Bu meslekte genellikle kadınlar çalışmakta olup, oranı %90 dolaylarındadır.
- Meslek elemanları kendi işyerlerini açabilirler.

Bu mesleğin eğitimi; Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liseleri, kız meslek/meslek liseleri ve çok programlı liselerin Cilt Bakımı ve Kuaförlük Alanı, Cilt Bakımı dalında, Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde ve pratik kız sanat okullarında, ayrıca özel kuruluşların açmış olduğu özel kurslarla verilmektedir.

Anadolu meslek/Anadolu kız meslek liselerinde liselerin Cilt Bakımı ve Kuaförlük Alanı, Cilt Bakımı dalına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda başarılı olmak gerekmektedir.

- Kız meslek/meslek liseleri, çok programlı liseler ile kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerine girmek için, ilköğretim okulu mezunu olmak zorunludur.
- Pratik kız sanat okullarında ve Özel kurslarda eğitim görmek girebilmek için ilköğretim çağı dışında olmak gereklidir.

- Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liselerinde eğitim süresi bir yılı yabancı dil hazırlık olmak üzere 4 yıldır. Kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liseler de 4 yıl, Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde ise 2 yıldır.
- Eğitim süresince genel kültür ve meslek derslerini birlikte almaktadırlar.
- Uygulama atölye ve işletmelerde verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME
Güzellik uzmanlığı mesleğinde ilerleme ve yükselme birikim ve deneyim ile olabilmektedir.
Meslek liselerinin “ Kuaförlük ve Cilt Bakımı” alanından mezun olanlar, istedikleri taktirde, Cilt Bakımı ve Güzellik, Kozmetik Teknolojisi, Kuaförlük, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin “Kuaförlük ve Cilt Bakımı” alanından mezun olanlar üniversitelerin “Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Öğretmenliği” lisans programını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
BENZER MESLEKLER: Kuaförlük, Masörlük.

- Beceri eğitimi sırasında öğrenciler işletmelerden, asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret alırlar.
- Kazanç, meslekteki birikim, başarı, kişisel özellik, işyeri, bulunulan yer ve bölgeye göre değişmekle birlikte, ortalama olarak asgari ücretin 2 ila 5 katı arasındadır. Kendi işyerinde çalışanların gelirlerini ortaya koyabilmekse oldukça zordur. Ayrıca, müşteri sayısına göre prim de alınabilmektedir.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:20 pm

Güverte Teknikeri/Uzakyol Güverte Zabiti
TANIM
Uzak yola giden gemilerin yönetimi ile ilgili görevleri yapan kişidir.

GÖREVLER
- Deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınması işlerini yapar,
- Alınan yükün limanlarda ilgililere teslimini yapar,
- Geminin seyri ve geminin yönetimi ile ilgili işleri yürütür.

Dürbün, teleskop, bilgisayar, puantaj kartları, manifesto (Alınan malın ayrıntılı olarak gösterildiği miktar, adet, ağırlık vb. belge), seyir defteri.

Güverte teknikeri/ uzakyol güverte zabiti olmak isteyenlerin;
- Açık denizlerde çalışmaktan sıkılmayan,
- Hem fizik, matematik gibi fen derslerine, hem de ekonomi ve hukuk gibi sosyal bilim derslerine ilgi duyan,
- Uzun süre evlerinden ayrı kalabilecek psikolojik yapıya ve denizlerde görev yapabilecek düzeyde fiziksel özelliğe sahip,
- Dikkatli ve tedbirli,
- Makinelerle çalışmaktan hoşlanan,
- Sabırlı, işbirliğine açık ve sorumluluk taşıyabilen

Güverte teknikeri/ uzakyol güverte zabiti, açık denizlerdeki gemilerde çalışırlar. Çalışma ortamı açık alan ve sessizdir. Bazen kapalı ortamda da çalışırlar. Görev yaparken;
- Deniz ve liman işletme teknikeri,
- Gemi kaptanı,
- Yolcular,
- Çalışma arkadaşları,
- Meslektaşlarıyla
sürekli iletişim halinde bulunurlar.

- Güverte teknikeri deniz nakliyat şirketinde,
- Özel denizcilik şirketlerinde,
- Turizm sektöründe görev alabilirler,
- Eğitimin verildiği okul sayısı sınırlı olduğundan ve üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde deniz ticareti gün geçtikçe önemini artırdığından dolayı iş bulma olanakları (yerli ve yabancı firmalarda) oldukça fazladır.

Meslek eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “Güverte” bölümünde verilmektedir.

- Meslek liselerinin, Güverte, Güverte-Avlama, Yat Kaptanlığı bölümlerinden mezun olanlar “Güverte” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler.
- Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli “Sayısal (SAY-1)” puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

Meslek Yüksekokullarında eğitim süresi 2 yıldır.
Eğitimin 1. Yılında; Yabancı Dil, Matematik, Fizik, Kimya, İnkılap Tarihi, Meteoroloji Deniz Ticaret Hukuku, Programlama, Ekonomi, Beden Eğitimi, İş ve İşçi İlişkileri, Liderlik, Pazar Araştırmaları, İş Hukuku, İşletme Yönetimi, Seyir.
2. Yılda; Seyir, Meteoroloji, Gemicilik, Elektrik, Oşinografi, Yük İşlemleri, Deniz Muhaberesi, Deniz Ulaşım Ekonomisi, Deniz Ticaret Hukuku, Gemi İnşa, İşletme Ekonomisi, Gemi Elektroniği, Teknik Resim ve Gemi Mühendisliğine giriş dersleri ana derslerdir.
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Güverte” Ön Lisans Diploması" ve "Güverte Teknikeri" unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME

“Güverte” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde "Güverte" lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER: Deniz ve Liman İşletme Teknikeri.

- Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun sağlamış olduğu kredi ve yurt hizmetlerinden faydalanırlar.
- Kamu sektöründe çalışanlar teknik hizmetler sınıfından ücret almakta ve yıllık artışlardan faydalanmaktadır.
- Özel sektörde çalışanların ücretleri firmalara göre değişiklik göstermektedir. İş deneyimi, yabancı dil, verimlilik gibi kıstaslar ücrette önemli rol oynamaktadır. Ayrıca sözleşmeye bağlı olarak bazı sosyal yardımlar da verilmektedir.

sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:21 pm

Gümrük İşletme Meslek Elemanı

TANIM

Gümrük mevzuatı, gümrük müşavirliği, dış alım ve dış satım konularında ara insan gücü olarak çalışan kişidir.

GÖREVLER

- Kara, deniz, hava ve demiryolu ile taşınan eşyanın aktarma ve transit gümrük işlemlerini, gümrük kanun ve yönetmeliklerine uygun olarak yapar,
- Kaçakçılığa engel olmak için gerekli yasal işlemleri yapar,
- Dış ticaret ve ekonomik gelişmeleri yakından izler,
- Gümrüğe ait ekonomik, ticari ve mali konular (ticaret, ödeme anlaşmaları ile Dış Ticaret Rejimi ve Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Tebliğlerin gümrüğe ilişkin hükümleri dahil) hakkındaki uygulamaları yapar.

- Bilgisayar, daktilo, faks, teleks, hesap makinesi,
- Her çeşit büro aletleri, ordino, manifesto, beyannameler, irsaliye vb.

Gümrük işletme meslek elemanı olmak isteyenlerin;
- İstatistik, Hukuk, Sosyal Bilimler alanlarına ilgili ve bu alanlarda başarılı,
- Dürüst, güvenilir, dikkatli ve sabırlı,
- Hızlı ve sağlıklı kararlar verebilen,
- Kişilerle iyi iletişim kurabilen,
- Günlük değişikliklere uyum sağlayabilen
kimseler olmaları gerekmektedir.

Gümrük işletme meslek elemanları, genelde büro ortamında ve çoğu zaman masa başında çalışmaktadırlar. Çalışma ortamı genellikle gürültüsüz, sessiz, düzenli ve kapalı alanlardır. Bazen de sahada açık alanlarda çalışmak gerekebilir. Kişi çalışırken ithalat ve ihracatçılarla, meslektaşlarıyla ve çalıştığı yerdeki diğer elemanlarla iletişim halindedir.

Gümrük işletme meslek elemanı, Gümrük Müdürlüklerinde, ithalat ve ihracat bürolarında, gümrük müşavirliklerinde iş bulma olanağına sahiptirler. Ayrıca kendi işlerini kurarak serbest olarak da çalışabilirler. Kendisini iyi yetiştirmiş, bilgisayar programlarını kullanabilen, en az bir yabancı dil bilen ve yaptığı işi seven kişilere bu sektörde oldukça fazla ihtiyaç vardır.

Meslek eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “Gümrük İşletme” programında verilmektedir.

- Meslek liselerinin A-Grubu (Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Bilgisayarlı Muhasebe, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret bölümleri mezunları ve Ticaret Liselerini Kol Ayırımı Olmadığı Dönemde Bitirenler “Gümrük İşletme” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
- Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA-1)” puanı almaları gerekir.

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.
Eğitim süresince öğrencilere; Matematik, Genel Ekonomi, İşletme Ekonomisi, Hukuk, Türk Gümrük Tarihi ve Kapitülasyonlar, Türk Dış Ticaret ve Uluslararası Pazarlama, Uluslar arası Taşıma ve Depolama, Gümrük Vergileri ve Tarife Cetveli, Kaçakçılığın Önlenmesi, İstatistik, Gümrük Kanunu ve Yönetmelikleri, İdari Yargı ve Dış Ticaret Rejimi gibi dersler verilir.

MESLEKTE İLERLEME

Kamu sektöründe işe başlayanlar gerekli şartları taşıdıkları ve yapılacak sınavlarda başarılı oldukları taktirde yönetici pozisyonuna geçebilirler. Özel sektörde İthalat ve İhracat firmalarında çalışanlar tecrübe ve deneyimlerine göre yönetici olabilirler. Gümrük Komisyoncusu yanında çalışanlar sınavlarda başarılı olmak kaydı ile “Gümrük Komisyoncusu” olabilirler.

Gümrük İşletme ön lisans programını başarı ile tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı oldukları taktirde “Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme-İktisat, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslar arası Finans, Uluslar arası İşletmecilik, Uluslar arası Ticaret, Uluslar arası Ticaret ve İşletmecilik” lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER : Gümrük Müşavirliği, Gümrük İşletmeciliği, Gümrük Müfettişliği, Sigortacılık, Kambiyoculuk.

Eğitim süresince öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı kredi olanaklarından yararlanabilirler. Ayrıca zorunlu staj süresi olan en az 40 günlük staj süresince, işletmenin ücret politikasına göre öğrenciler bir miktar ücret elde edebilmektedirler. Kamu sektöründe çalışanlar 657 Sayılı devlet Memurları Kanununa göre, özel sektörde çalışanlar ise; çalışılan işyerinin büyüklüğü, kişinin bilgisi, tecrübesi, yeteneği, çalışma kapasitesi ve sektörün ücret düzeyine göre belirlenmektedir.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

MesajKonu: Geri: Hemodiyaliz Operatörü   Hemodiyaliz Operatörü Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:21 pm

Grafik Teknisyeni
TANIM

Kitapların, dergilerin, gazetelerin veya ambalaj, katalog, afiş, broşür gibi endüstriyel ürünlerin resim, amblem, desen vb. şekillerini grafik tasarımcısının direktifleri doğrultusunda uygulayan kişidir.

GÖREVLER

- Teknolojik ilerleme ve değişimleri göz önünde tutarak modern biçim, renk, kompozisyon vb. konulardaki bilgilerini tasarımlarına aktarır,
- Aldığı bilgiler ve istekler doğrultusunda oluşturduğu tasarımları müşteri ile görüşür ve müşterinin beğenisine ve onayına sunar,
- Çalışmasında kullanacağı filmlerin montajını yapar, yaptığı iş gazete ve/veya dergiye basılacaksa sayfa montajını hazırlar,
- Tasarlanan grafiksel çalışmada stüdyoda veya herhangi bir mekanda fotoğraf çekimi yapar,
- Baskı aşamasını, montaj, renk ayırımı, kalıp vb. işleri takip eder.

- Bilgisayar,
- Özellikle masa üstü yayıncılık gibi bilgisayar programları,
- Rapido takımları, cetvel, değişik türde kağıtlar, boyalar vb.büro malzemeleri, Baskı alet ve araçları, Fotokopi ve diğer büro aletleri,
- Yazı katalogları, Kitaplar, dergiler vb.

Grafik teknisyeni olmak isteyenlerin;
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
- Renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılayabilen,
- Hayal gücü zengin, yaratıcı, genel kültürü olan,
- Tasarımlarını çizgilerle ifade edebilen,
- Planlama ve koordine etme yeteneği olan, konusunda bilgi verebilen,
- Estetik görüş sahibi, güzel sanatlara karşı ilgili ve bu alanda başarılı

Grafik teknisyeni, büroda, kapalı bir mekanda genellikle çizim masası ve bilgisayarlarla sakin bir ortamda çalışır. Müşteri görüşmeleri, stüdyoda fotoğraf çekimi hareketli bir çalışma temposunu gerektirir.

- Toplumumuzun sanayi toplumuna geçiş aşamasında olmasından dolayı bir çok ürün kendi ülkemizde üretilmeye başlanmıştır. Bu malların gerek iç ve gerekse dış piyasada pazar bulması iyi bir reklam, ambalaj sorununu beraberinde getirmektedir. Bütün bunlar görsel iletişimin birer parçasıdır, görsel iletişimi sağlayan kişilerden biri ise grafik teknisyenidir.
- Grafik işletmelerinde grafik teknisyenleri, grafik konusunda ara eleman (meslek lisesi mezunlarının ilk işe başlama durumu) olarak çalışabilirler. Aynı zamanda reklam ajansları ve matbaalarda görev yapabilirler.

Mesleki eğitim; Endüstri Meslek Liseleri ve Matbaa Meslek Lisesi "Grafik" bölümleri, Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liseleri, kız meslek/meslek liseleri ve çok programlı liselerin Grafik Tasarım alanında , verilmektedir.

Endüstri Meslek Liseleri, çok programlı liseler Matbaa-Meslek Liselerine girmek için ilköğretim okulu mezunu olmak,
Anadolu meslek/Anadolu kız meslek liselerine girebilmek için ise Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda başarılı olmak gerekmektedir.

Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıl, kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselerde 4 yıldır.
Endüstri Meslek Liseleri, Çok Programlı Liseler ve Matbaa Meslek Lisesi’nde de 4 yıldır.
Öğrenciler eğitimleri sırasında genel kültür ve meslek derslerini hem pratik hem teorik olarak almaktadırlar.

MESLEKTE İLERLEME
Teknisyen olarak işe başlayan eleman başarı durumuna göre yükselebilir. Ancak işyerlerinde yükselme imkanı sınırlıdır. Konusu ile ilgili tecrübesi kişinin iş bulma imkanına ve iyi bir ücret almasına olumlu katkılar sağlar.
Meslek liselerinin “Grafik” bölümü ve grafik tasarımı dalından mezun olanlar istedikleri takdirde, Grafik , Fotoğrafcılık, Fotoğrafcılık ve Kameramanlık, Matbaacılık, Seriğrafi, Matbaacılık ve Baskı Teknikleri, Cam Seramik, Çini İşlemeciliği, Duvar Süsleme Sanatları, Seramik, Endüstriyel Seramik, Halıcılık ve Desinatörlüğü ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Ayrıca, üniversitelerin “Matbaa Öğretmenliği”, “Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği” lisans programlarından birini tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

BENZER MESLEKLER: Grafik Tasarımcısı, Endüstri Ürünleri Tasarımcısı, Moda Tasarımcısı, İç Dekoratör, Teknik Ressam.

- Meslek lisesi eğitiminde öğrenciler üçüncü sınıfta haftada 2 gün okulda 3 gün işletmelerde beceri eğitimi yaparlar. Bu eğitim sırasında öğrenciler asgari ücretin % 30'undan az olmamak koşuluyla ücret alırlar ve sigortalanırlar.
- Grafik teknisyeni olarak özel bir işyerinde işe başlayan bir kişi asgari ücretten işe başlayabileceği gibi bu ücret daha da fazla olabilir. Tecrübe, işteki pozisyon, işyerinin büyüklüğü ücret artışına etki eden faktörlerdir.

Hemodiyaliz Operatörü
1 sayfadaki 1 sayfası