Acelya
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Acelya

ACELYANIN DÜNYASI DOSTLUGUN VE SEVGININ TEK SIMGESI

PortalPortal  AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Grafik Tasarımcısı

YazarMesaj
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan
Doğum tarihi : 01/04/65

Grafik Tasarımcısı Empty
MesajKonu: Grafik Tasarımcısı   Grafik Tasarımcısı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:24 pm

TANIM

Bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla logo, afiş, büyük boy sokak afişi (billboard), basın ilanı, ambalaj, kitap, dergi, tanıtım filmleri, çizgi film gibi tasarımları yazılı ve görsel elemanlarla sanatsal ölçütler içinde tasarlayan ve çizen kişidir.

GÖREVLER

- Tasarımını yapacağı konuda ayrıntılı bilgi edinir, müşterilerle görüşmeler yapar,
- İlgili konuda tek başına veya reklam ajanslarında ekip olarak çalışarak bir kavram ve ana tema oluşturur,
- Konunun gerektirdiği kavramlara uygun görsel düzenlemeler tasarlar,
- Gerektiğinde fotoğraf ve film çekimlerinde, sanat yönetmeni olarak katkıda bulunur, uygulamada estetik düzenlemeleri gerçekleştirir veya denetler,
- Basılacak veya televizyon kanalları ile internette yayımlanacak bir malzemenin tasarımından basım veya yayım aşamasına kadar uzanan tasarım sürecini takip eder, denetler ve sonuçlandırır.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Bilgisayar, özellikle masa üstü yayıncılık, grafik gibi bilgisayar programları,
- Scanner (resim tarayıcı) ve printer (yazıcı) gibi bilgisayarla ilgili donanımlar.
- Her türlü kağıt ve benzeri malzeme,
- Her türlü resim malzemesi,
- Baskı alet ve araçları,
- Fotokopi ve diğer büro aletleri,
- Her türlü iletişim ve bilgi iletim araçları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Grafik tasarımcısı olmak isteyenlerin;
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
- Renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılayabilen,
- Hayal gücü zengin, yaratıcı,
- Tasarımlarını çizgi yolu ile ifade edebilen,
- Sosyal, psikolojik, sanatsal alanlara ilgili,
- Yeniliklere açık, teknolojiyi yakından izleyen
kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Grafik tasarımcısı, büroda; çoğu zaman bilgisayar karşısında, (zaman zaman sakin ortamlarda) film stüdyolarında, fotoğraf stüdyolarında, ajanslarda, genellikle zamana karşı yarışarak çalışmak durumundadır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

- Tanıtım sektöründe; grafik tasarımcısı, sanat yönetmeni veya yardımcısı olarak çalışır.
- Multi medyada; her türlü interaktif (elektronik) ortamda hazırlanan çalışmalarda görev alır.
- Yayıncılık sektöründe; gazete veya dergilerde sanat yönetmeni olarak çalışır.
- Film sektöründe; uzun veya kısa metrajlı filmlerde, TV filmlerinde sanat yönetmeni olarak çalışır.
- Çizgi film atölyelerinde; tip yaratmak, storyboard hazırlamak, jenerik yapmak gibi işlerde çalışır.
- Eğitim kurumlarında eğitici olarak çalışır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi güzel sanatlar fakültelerinin "Grafik Tasarım", "Grafik Tasarımı", “Grafik” bölümleri ile meslek yüksekokulların “Grafik Tasarımı” bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) Özel Yetenek Sınavına kayılmak için gerekli baraj puan almak,
- Özel yetenek sınavına katılarak başarılı olmak gerekmektedir,
- Grafik Tasarımı ön lisans programına girmek için ise Öğrenci Seçme Sınavında Yeterli Eşit Ağırlık (EA-1) puan almak gerekmektedir.

Meslek liselerinin “Grafik / Grafik Sanatlar” ile “Tasarım ve Teknolojisi” bölümlerinden mezun olanlar, “Grafik Tasarımı” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Güzel sanatlar fakültelerinde eğitim liseden sonra 4 yıl, meslek yüksekokullarında 2 yıldır.
Eğitim süresince öğrencilere; Temel Sanat Eğitimi, Desen, Yazı Tipografi, Modelaj, Fotoğraf, Sanat Tarihi, Kültür Tarihi, Reklam Analizi, Bilgisayar Grafiği, Çağdaş Sanat, TV-Video Grafiği, Grafik Atölyesi, Özgün Baskı-Resim, Estetik ve Sanat Felsefesi, Teknik Resim-Perspektif, Sanat Sosyolojisi, Sanat Yazıları, Semiatik, Sanat Eserlerini İnceleme gibi dersler okutulmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

Çalıştıkları kurumlarda önce grafik tasarımcısı veya sanat yönetmeni yardımcısı olarak işe başlarlar. Yaratıcılıkları, mesleki başarıları ve deneyimleri doğrultusunda; sanat yönetmeni, daha sonra da sanat yönetmenleri ve metin yazarlarından oluşan yaratıcı grubun başında yaratıcı yönetici olabilirler. Bu ilerleme ve başarı kişinin meslekte iyi ücret almasına olumlu katkılar sağlar.
BENZER MESLEKLER: Tanıtım fotoğrafçılığı, tanıtım filmi yönetmenliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Öğrenciler eğitimleri süresince, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun verdiği öğrenci kredisi ile çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan burslardan faydalanma olanaklarına sahiptirler.
- Tecrübe, işteki pozisyon, işyerinin büyüklüğü, ücretlerde etkili olur. Serbest çalışmayı seçen grafik tasarımcıları, Grafikerler Meslek Kuruluşu'nca yılda iki kez belirlenen fiyat listesine göre çalışırlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
https://acelya.forumakers.com
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

Grafik Tasarımcısı Empty
MesajKonu: Geri: Grafik Tasarımcısı   Grafik Tasarımcısı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:24 pm

Görsel İletişim Tasarımcısı
TANIM

Televizyon ve sinema grafiklerinin, bilgisayar yazılımlarının ekran düzenlemelerini tasarlayan kişidir.

GÖREVLER

- Ekranda tanıtımı yapılacak ürünü (bilgisayar oyunu, CD-ROM, Internet, televizyon programı vb.) inceler,
- Bu ürünü izleyiciye en etkili şekilde sunacak ilk görüntüleri tasarlar; zihninde canlandırır,
- Tasarımlarını çeşitli şekillerde çizer,
- Bu çizimleri ilgili kişilerle (müşterilerle, o konuda çalışan diğer elemanlarla) birlikte değerlendirir,
- Benimsenen tasarımı geliştirici çalışmalar yapar.

- Bilgisayar,
- CD-ROM, disket, kaset vb.

Görsel iletişim tasarımcısı olmak isteyenlerin;
- Sinema, televizyon, bilgisayarla iletişim konularına ve güzel sanatlara ilgili,
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme,
- Özgün şekil kompozisyonlarını zihinde canlandırabilme ve bunları çizim halinde ifade edebilme yeteneklerine sahip,
- Çevresini gözlemleyen, ayrıntıları algılayabilen,
- Başkaları ile iyi iletişim kurabilen ve işbirliği yapabilen

Çalışma ortamı, işin niteliğine göre stüdyo, büro veya dış çekim ortamı olabilir. Görsel iletişim tasarımcıları bir ekibin üyesi olarak çalışırlar. Tasarımlarını tek başlarına üretirler, ancak tasarımlarının uygulamaya konması sırasında işverenlerle ve diğer elemanlarla iletişim halindedirler.

Görsel tasarımcılar; bilgisayar yazılım şirketlerinde, reklam ajanslarında, çeşitli televizyon kanallarında, film yapım, animasyon kuruluşlarında görev alabilirler.
Görsel tasarımcılık hızla gelişen teknolojilere bağlı yeni bir meslek olduğundan dolayı bu meslek elemanlarına talep giderek artmaktadır. Alanla ilgili çalışmalar daha çok büyük şehirlere odaklanmıştır. Yurtdışına açılım olanakları da vardır. Görsel tasarımcılık yaratıcı kişiler için geleceği olan bir çalışma alanıdır.

Meslek eğitimi; üniversitelerin iletişim fakültelerinin, “Görsel İletişim Tasarımı” ve “Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı” programlarında verilmektedir.

- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) saptanan özel yetenek baraj puan almak,
- Özel yetenek sınavına katılarak başarılı olmak gerekmektedir.

Bu programın eğitim süresi 4 yıldır.
Eğitim süresince öğrenciler; İletişime Giriş, Görsel Algı, İletişim ve Çalışma Becerileri, Bilgisayarın Temelleri, Temel Desen Teknikleri, Fotoğraf Teknikleri, Görsel Kültür Tarihi, Sibernetik ve Görsel Dünyaya Giriş, Bilgisayar Destekli Resimleme,Çoklu Ortam (multimedya) Dersine Giriş, Video Üretimi, Dünya ve Tasarım, Kolaj Teknikleri, gibi dersler alırlar.

MESLEKTE İLERLEME

Lisans eğitiminden sonra alanlarında mastır (yüksek lisans) ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler, yüksek öğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olarak görev yapabilirler.
BENZER MESLEKLER : Sahne ve gösteri sanatları yöneticiliği, dekor ve kostüm tasarımcılığı.

Meslek eğitimi sırasında Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nün verdiği öğrenci kredisinden yararlanmak mümkündür. Ayrıca, Kurumun yurt hizmetlerinden de yararlanılabilir. Bunların dışında öğrenciler çeşitli kurum ve kuruluşlarca sağlanan burslardan da yararlanabilirler.

- İlgili eğitim kurumları,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

Grafik Tasarımcısı Empty
MesajKonu: Geri: Grafik Tasarımcısı   Grafik Tasarımcısı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:27 pm

Görme Engellileri Sınıf Öğretmenliği
TANIM

Çalıştığı eğitim kurumunda görme özürlü öğrencilere eğitim veren kişidir.

GÖREVLER

Görme engelliler sınıf öğretmeninin görme özürlü öğrencilere hangi yöntemlerle, hangi bilgi, beceri ve tutumları kazandıracağı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan öğretim programlarında (müfredat programı) belirtilmiştir.
Görme engelliler sınıf öğretmeni bu program çerçevesinde;
- Görme engellilerle ilgili derslerin yanı sıra, kabartma yazı ile okuma ve yazmayı öğretir.
- Çocuğa kişilik kazandırmak ve onu hayata hazırlamak için eğitim ve öğretim yöntemlerini sabırla, şefkatle ve bilhassa çocuğun kişisel özellik ve yeteneklerini dikkate alarak uygular,
- Eğitim ve öğretimini üzerine aldığı çocukların davranışlarını gözlemler, yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler,
- Yemekhanede, yatakhanede, bahçede, spor faaliyetlerinde ve boş zamanlarını değerlendirme sırasında çocuklarla beraber olmak suretiyle onlara iyi alışkanlıklar kazandırmak, kötü davranışlara karşı önleyici tedbirler almak için rehberlik yapar,
- Nöbetçi olduğu günlerde okulda düzen ve disiplini sağlamak üzere görev yapar.

KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ

- Yıllık müfredat programı, günlük çalışma planları, ünite ve plan defterleri, not defteri, yoklama defteri,
- Okul araç-gereçleri.

Görme engelliler sınıf öğretmeni olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde genel yeteneğe sahip,
- Sözel yeteneği gelişmiş,
- Sosyal bilim konularına ilgili ve bu alanda başarılı,
- İnsanlarla, özellikle görme özürlü insanlarla uğraşmaktan, onlara yardım etmekten zevk alan,
- Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen,
- İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren,
- İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, sevecen, hoşgörülü, sabırlı,
- Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen,
- Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler,
olmaları gerekir.

Görme engelliler sınıf öğretmeni Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda sınıf ortamında çalışır. Çalışma ortamı biraz gürültülü ve tozludur. Öğretmenler çalışırken uzun süre ayakta kalabilirler.

Meslek elemanlarının büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara Sınıf Öğretmeni (Görme Engelliler) olarak atanmakta, ayrıca branş derslerine girmemektedirler.
Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler.

Mesleğin eğitimi, Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, '' Görme Engelliler Öğretmenliği'' bölümünde verilmektedir.

Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS), yeterli “Sözel (SÖZ-1)” puan almak gerekmektedir. Ayrıca daha önceki yıllarda “Özel Eğitim Öğretmenliği” ve “Özel Eğitim Bölümü” mezunları da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu alanda öğretmen olarak atanabilirler.

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince,Çocuk Gelişimi, Güzel Konuşma, Eğitim Bilimine Giriş, Eğitim Sosyolojisi, Dil Gelişimi ve İletişim, Braille (körler alfabesi) Yazı Öğretimi, Görme Engelliler Resim ve Model Öğretimi, Görme Engelliler İçin Okuma-Yazma Öğretimi, Görme Engelliler İçin Özel Öğretim Yöntemleri, Davranış Değiştirme vb. dersler almaktadırlar. Öğrenciler, eğitimleri sırasında okullarda uygulama yapmaktadırlar.

BURS, ÜCRET VE KAZANÇ DURUMU

Bu programı ilk beş tercihinde gösteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan belirli sayıda olanlara Milli Eğitim Bakanlığı'nca burs verilmektedir.
Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun imkanlarından veya çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler.
Eğitim sonrasında, meslek dersi öğretmeni olarak görev alanlar 9. derecenin 1. kademesinden göreve başlarlar. Her yıl tüm öğretmenlere okullar açılmadan önce eğitim öğretim tazminatı adı altında bir ödeme yapılmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

Lisans eğitiminden sonra, yüksek lisans yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler.
Çalıştıkları okullarda idari görevlere yükselebilirler.
BENZER MESLEKLER: Zihin engelliler öğretmenliği, işitme engelliler öğretmenliği

- Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü,
- Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

Grafik Tasarımcısı Empty
MesajKonu: Geri: Grafik Tasarımcısı   Grafik Tasarımcısı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:28 pm

Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı
TANIM

Giyim ve giyim aksesuarları satış elemanı kadın, erkek ve çocuk, iç ve dış giysileri ve aksesuarlarını müşteriye tanıtan ve satışını yapan kişidir.

GÖREVLER

- Satılacak ürünleri cins, kalite, beden, renk ve fiyatlarına göre sınıflandırır,
- Satışa sunulacak ürünleri teslim alır, mal giriş kayıtlarını tutar, etiketler, satış yerine göre tasnif eder,
- Vitrin düzenlenmesine yardımcı olur,
- Ürün stoklarını kontrol ederek ihtiyaca göre depodan ürün takviyesi yapar,
- Satılan ürünün satış fişini düzenler,dökümünü yapar,çıkışları izler,
- Müşteriyi psikolojik olarak etkilemeye çalışarak onu satın almaya teşvik eder,
- Müşteriyi ürünün firması, kalitesi ve kullanımı açısından bilgilendirir,
- Müşterinin ürün seçmesine ve seçtiği ürünü denemesine yardımcı olur,
- Satılmayan ürünleri askılarına asar ya da raflara kaldırır,
- Müşterinin isteğini içeren siparişleri işletme yetkililerine bildirir,
- Giyim ve giyim aksesuarları ile ilgili yazılı ve görsel yayınları takip eder,
- Müşteri problemlerinin çözümüne yardımcı olur.

Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı sattığı malzemeye göre değişik nesnelerle çalışır. Bunlar; satacağı ürünlerin çeşitleri, satış fişi, yazar kasa, fatura, gGiysi ve aksesuar tanıtım katalogları, hesap makinesi, bilgisayar (Ürün çıkış-girişleri vb.), yıkama ve kullanma talimatları.

Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı olmak isteyenlerin;
- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen, girişken ve güleryüzlü,
- İkna yeteneği olan,
- Konuşması düzgün ve anlaşılır,
- Sorumluluk sahibi, mesleki bilgiyi takip edebilen,
- Teknolojik gelişmelere açık olan,
- Grup (ekip) çalışmasına yatkın,
- Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar dayanıklı,
- Dış görünüşüne önem veren, temiz ve düzenli
kişiler olmaları gerekmektedir.

- Giyim ve giyim aksesuarları kadın-erkek ve çocuk giyimi olarak bölümlere ayrıldıktan sonra bunlarda kendi aralarında iç giyim ve dış giyim (erkek iç giyimi, kadın dış giyimi ve aksesuarları) olarak gruplara ayrılırlar. Bu nedenle satılan ürünün türüne göre çalışma ortamları düzenlenir.
- Özel günlere ve mevsimlere görede çalışmaları yoğunluk arzedebilir. (Örn.: Bayramlarda gece çalışmaları)
- Meslek sürekli ayakta icra edildiğinden varis, bel rahatsızlığı, gibi meslek hastalıklarını yaşayabilirler.

- Giyim, insanlığın var oluşundan bu yana temel gereksinimler arasında yer alır. Sözcük anlamı “giyilecek şey, elbise, kıyafet olan giyimi, vücudu, doğanın etkilerinden koruyan, uygarlığın ilerlemesi ile değişiklik gösteren, insan vücuduna göre şekil alan giysilerin tümüdür” diye açıklayabiliriz.
- Modanın değişmesiyle birlikte giyim endüstrisi her mevsim piyasaya yeni ürünler sunmaktadır. Modanın çok fazla biçim değiştirdiği günümüzde değişen her moda akımı yeni giysiler ve yeni aksesuarlar oluşmasına neden olur.
- Bu ürünlerin giyim sektöründe yer edinebilmesi, gerek ürün ve aksesuarların kalitesine, gerekse bu konuda ürünü uygun şekilde sunan ve satabilen bilgili satış elemanına bağlıdır.
- Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanlarının orta ve büyük ticarethanelerde çalışma olanakları vardır. Hizmet sektörünün gelişmesine paralel olarak satış elemanları kendi aralarında branşlaşmışlardır. (Örn. Kadın iç giyim satış elemanı gibi )
- Kendi işyerini kurabilirler.

Mesleki eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
- 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

Giyim ve giyim aksesuarları satış elemanı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde, uygulanan eğitimde öğrencilere; Muhasebe, İş Güvenliği, Matematik ve Mesleki Matematik, Türkçe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi, Meslek Bilgisi, Bilgi İşlem, İş Bilgisi, Toplam Kalite Yönetimi, Müşteri İlişkileri ve Satış Belgesi dersleri verilmektedir.
Çıraklık eğitimini tamamlayanlara eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda “Kalfalık Belgesi” ve unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Giyim ve giyim aksesuarları satış elemanı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır.
- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
BENZER MESLEKLER: Satış Reklamcısı (Demonsratör), Satıcı (Toptan Ticaret ), Sokak Satıcısı (İşportacı), Perakende Satış Elemanı (Tezgahtar).

- Çıraklık ve kalfalık eğitimi süresince yaşa uygun asgari ücretin % 30’undan az olmamak üzere ücret alınır.
- Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır.
- Bütün öğrenci haklarından yararlanırlar.
- Eğitim görülen işletmenin sağladığı sosyal olanaklardan faydalanırlar.
- Mesleki eğitimini tamamlayan ve satış elemanı olarak göreve başlayan elemanlara işyerinin ücret politikalarına paralel olarak değişik sistemlerde ücret ödenmektedir. (Örn. Yüzde usulü, prim v.b. )
- İşe ilk girişte genellikle asgari ücret uygulanmakta olup gösterilen performansa ve işletmenin büyüklüğüne göre ücret artışları yapılabilmektedir.
- Ayrıca işyerinin durumuna göre kazanç sayılabilecek yemek, servis, özel günler hediyeleri gibi olanaklardan da faydalanabilirler.

- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

Grafik Tasarımcısı Empty
MesajKonu: Geri: Grafik Tasarımcısı   Grafik Tasarımcısı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:33 pm

Giyim Endüstrisi Öğretmeni
TANIM
Çalıştığı eğitim kurumu ya da kuruluşunda öğrencilere ya da yetişkinlere giyim endüstrisi ile ilgili eğitim veren kişidir.

GÖREVLER

Giyim endüstrisi ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeyindeki öğrenci gruplarına, hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir.
Giyim endüstrisi öğretmeni bu program çerçevesinde;
- Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı yapar,
- Kendisine ayrılan ders saatlerinde planını uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır,
- Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır,
- Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler,
- Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur,
- İşletmelerde uygulama yapan öğrencilerin çalışmalarını izler, ilgililere rehberlik eder,
- Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar,
- Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır,
- Moda ile ilgili sektörü izler, bunların öğretim programına yansıtılması için ilgililere öneride bulunur.

- Alanı ile ilgili meslek dersleri müfredat programı, yıllık ve günlük çalışma planları, not defteri, ders ve yoklama defterleri, öğrenci iş takip formu,
- Ders kitapları, yardımcı kitaplar, iş ve işlem yaprakları, bilgi yaprakları, meslek alanı ile ilgili çeşitli teknik yayınlar
- Eğitim araçları (projeksiyon, tepegöz, video, tv., video bantları, slayt, saydam, bilgisayar, bilgisayar yazılımları, CD vb.),
- Bilgisayar.

Giyim endüstrisi öğretmeninin hem alanı hem de öğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir.

Giyim endüstrisi öğretmeni olmak isteyenlerin;
- Normalin üzerinde akademik yeteneğe,
- Renk ve şekilleri ayırtedebilen,
- Estetik görüşe ve çizim yeteneğine sahip,
- İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen,
- Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan,
- İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı,
- Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen,
- Kendini geliştirmeye istekli,
- Girişimci

Giyim endüstrisi öğretmeni sınıf ve endüstriyel giyim işletmelerinde görev yapar.Görevini genellikle ayakta yürütür.

- Giyim Endüstrisi Öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kız meslek liseleri, Anadolu Kız Meslek Liselerinde, Anadolu kız teknik liselerinde,mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde,çok programlı liselerde, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde ,pratik kız sanat okullarında, halk eğitim merkezlerinde ve mesleki eğitim merkezlerinde Giyim/Hazır Giyim/Moda Tasarımı Öğretmeni olarak görev yapabilirler.
- Giyim endüstrisi ve tekstil sanayiinin hızla gelişiyor olması meslek elemanlarına tekstil sektöründe de iş bulma olanaklarına sahiptir.

Mesleğin eğitimi Ankara Gazi Üniversitesi Mesleki eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi Öğretmenliği Bölümünde verilmektedir.

- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) Giyim Endüstrisi Öğretmenliği bölümü için yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA-1)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda “Giyim Endüstrisi Öğretmenliği” lisans programı ile ilgili yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
- Meslek liselerinin Deri Konfeksiyon, Deri Hazır Giyim, Erkek Terziliği, Giyim, Giyim Teknolojisi, Hazır Giyim, Kadın Terziliği, Konfeksiyon, Tekstil Konfeksiyon, Moda Tasarım, Moda (Giysi) Tasarım, Terzilik bölümlerinden mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavını (ÖSS) kazanıp, Giyim Endüstrisi Öğretmenliği lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedirler.

- Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.
- Dört yıllık eğitim süresi boyunca öğrencilere makine teknolojisi, tekstil teknolojisi, matematik, yabancı dil, Türk dili, Atatürk İlkeleri ve Inkilap Tarihi, endüstriyel teknoloji ve atölye, eğitim psikolojisi formasyonu, mesleki resim, eğitimde ölçme ve değerlendirme, genel eğitim metodları, giyim tarihi, istatistik, eğitim yöntemi, öğretmenlik uygulaması dersleri verilir.
- Öğrenciler son sınıfta bir meslek lisesinde bir dönem süren öğretmenlik stajı yaparlar.

MESLEKTE İLERLEME

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek okullarında görev alanlar idarecilik yapabilmektedir (Müdür, Müdür Yardımcısı vb.).

Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan sınavda başarılı oldukları takdirde “Eğitim Yöneticiliği” yapabilirler.

Aynı zamanda yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak, akademik kariyer yapabilirler.

Meslek eğitimi süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün verdiği öğrenci kredisinden yararlanabilirler .
- Eğitim sonunda yeni göreve başlayan Giyim Endüstrisi Öğretmenleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre 9. derecenin 1. kademesinden aylıkla Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışırlar. Bu ücret kıdeme ve yıllık belirlenen katsayı artışlarına göre belli aralarla değişmektedir.
- Ayrıca her yıl tüm öğretmenlere eğitim –öğretim yılı başında Eğitim Öğretim tazminatı adı altında bir ödeme yapılmaktadır.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

Grafik Tasarımcısı Empty
MesajKonu: Geri: Grafik Tasarımcısı   Grafik Tasarımcısı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:34 pm

Giyim/Hazır Giyim/Moda Tasarımı Öğretmeni
TANIM

Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, giyim, hazır giyim ve moda tasarımı ile ilgili eğitim veren kişidir.

GÖREVLER

Giyim / hazır giyim / moda tasarımı ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir.
Giyim / hazır giyim / moda tasarımı öğretmeni, bu program çerçevesinde,
· Eğitiminden sorumlu olduğu grubun düzeyine uygun bir çalışma planı yapar,
· Sorumlu olduğu atölye, laboratuar, işlik vb. yerleri sürekli olarak eğitime hazır durumda bulundurur. (Gerektiğinde kullanılan alet ve makinelerin bakımlarını ve basit onarımlarını yapar.)
· Kendisine ayrılan ders saatlerinde çalışma planını uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır,
· Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır,
· Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler,
· Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur,
· İşletmelerde uygulama yapan öğrencilerin çalışmalarını izler, ilgililere rehberlik eder,
· Çevresindeki sanayi kuruluşları ile, işletmelerdeki gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur,
· Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar,
· Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.

KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ

- Alanı ile ilgili meslek dersleri müfredat programı, yıllık ve günlük çalışma planları, ders kitapları, yardımcı kitaplar,
- Ütü ve ütü masası, manken (model), biçki makasları, riga, cetvel, T cetveli, mezure, biçki sabunu, teğel ipliği, dikiş makineleri, çeşitli kumaşlar vb.

Giyim / hazır giyim / moda tasarımı öğretmeninin hem alanıyla ilgili, hem de öğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir.
Giyim / hazır giyim / moda tasarımı öğretmeni olmak isteyenlerin;
- Şekiller arasındaki ve bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri görebilen,
- El ve parmaklarını ustalıkla, göz-el-ayaklarını eşgüdümle kullanabilen,
- Renkleri ayırt edebilen, ayrıntıları algılayabilen,
- İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren,
- Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan,
- İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı,
- Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, girişimci, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

Giyim / hazır giyim öğretmeni, sınıfta, atölyede ve işletmelerde görev yapar, görevini genellikle ayakta yürütür. Çalışma ortamı gürültülü olup, toz, lif ve elyaf parçaları bulunur.

- Meslek elemanlarının büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kız meslek liseleri, Anadolu kız meslek liseleri ve yaygın eğitim kurumlarında (kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüsü, pratik kız sanat okulu ve halk eğitim merkezleri vb.) giyim, hazır giyim, deri hazır giyim, moda tasarımı, konfeksiyon, örme hazır giyim gibi dersler verirler.

Mesleğin eğitimi, üniversitelerin “Hazır giyim Öğretmenliği”, “Giyim Öğretmenliği”, “Giyim Endüstrisi Öğretmenliği” ve “Moda Tasarımı Öğretmenliği” bölümlerinde verilmektedir.

- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Hazır Giyim Öğretmenliği ve Giyim Öğretmenliği” lisans programları için yeterli “Sözel (SÖZ-1)” puan, “Giyim Endüstrisi Öğretmenliği” ve “Moda Tasarımı Öğretmenliği” için ise yeterli “Eşit Ağırlık (EA-1) puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Hazır Giyim Öğretmenliği”, “Giyim Öğretmenliği”, “Giyim Endüstrisi Öğretmenliği” ve “Moda Tasarımı Öğretmenliği” lisans programları ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince Kalıp Hazırlama Teknikleri Giyim Teknolojisi ve Atölyesi , Makine Teknolojisi, Tekstil Teknolojisi, Temel Sanat Eğitimi , Basit Konfeksiyon Teknikleri , Manto-Tayyör, Fantezi Elbise, Giyim Tarihi, Giyim Süslemeleri gibi dersler verilmektedir. Öğrenciler son sınıfta kız meslek lisesinde bir dönem süren öğretmenlik stajı yaparlar. Yine eğitim süresi içinde bir hazır giyim işletmesinde bir ay süreyle staj yaparlar.

BURS, ÜCRET VE KAZANÇ DURUMU

- Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun imkanlarından veya çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler.
- Eğitim sonrasında, meslek dersi öğretmeni olarak görev alanlar 9. derecenin 1. kademesinden göreve başlarlar. Giyim-hazır giyim öğretmenleri ek ders ücreti alabildikleri gibi, görev yaptıkları okul bünyesinde döner sermaye işletmesi faaliyetleri kapsamında sipariş işler yaparak aylık gelirlerini artırma imkanına da sahiptirler. Ayrıca her yıl tüm öğretmenlere öğretim yılı başında eğitim öğretim tazminatı adı altında bir ödeme yapılmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

- Üniversitelerde lisans üstü eğitimden sonra araştırma görevlisi, yardımcı doçent, doçent ve profesör unvanını alabilirler.
- Kendi işyerlerini açabilirler.
- Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan müfettişlik sınavlarında başarılı oldukları takdirde alanlarında müfettişlik yapabilirler.
BENZER MESLEKLER: El sanatları öğretmeni, resim-iş öğretmeni.

- Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü,
- Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

Grafik Tasarımcısı Empty
MesajKonu: Geri: Grafik Tasarımcısı   Grafik Tasarımcısı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:35 pm

Gıda Teknolojisi Teknisyeni
TANIM

Gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ile gıdalar üzerinde duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrol analizlerinin yapılmasında ve sonuçlarının yorumlanmasında görev alan ara meslek elemanıdır.

GÖREVLER

Planlanmış olan üretimin gerçekleşmesi için gıda mühendisi ve gıda teknikerinin gözetimi altında;
- Her türlü gıda maddelerinin (hububat, süt ve süt ürünleri, çeşitli et
ürünleri, bitkisel gıdalar) işlenmesinde çeşitli teknikleri kullanır,
- Gıdaların sağlığa uygunluğunu kontrol için gıdalardan ve gıda katkı maddelerinden örnekler alır,
- Laboratuarda değişik yöntemler kullanarak duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapar, sonuçları yorumlar, gerekli raporları düzenler, çıkan sonuçları ilgili kişilere iletir,
- Kaliteli ve standart ürün üretilmesini sağlar,
- İşletmelerde hijyen ve temizlik kurallarını uygular veya uygulanmasını sağlar,
- Gıda üretiminde kullanılan en son teknolojileri takip eder,
- Gıdaların uygun bir şekilde paketlenmesini ve muhafazasını sağlar.

- Her türlü gıda ve gıda katkı maddesi,
- Gıda üretiminde kullanılan makineler,
- Analizler için laboratuar araç gereçleri,
- Gerektiğinde bilgisayar,
- Çeşitli kimyasal maddeler.

Gıda teknolojisi teknisyeni olmak isteyenlerin;
- Normal düzeyde genel yeteneğe sahip,
- Kimya ve biyoloji konularına ilgili,
- Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek,
- Dikkatli ve sorumluluk sahibi,
- Başkaları ile işbirliği yapabilen

Gıda teknolojisi teknisyeni, özel sektörde gıda üreten fabrikaların üretim ve laboratuar bölümlerinde, kamu kuruluşlarının gıda laboratuarlarında görev yaparlar. Laboratuar ve iş ortamı temizdir. Ancak, üretim yapılan yer sıcak, rutubetli ve kokulu olabilir. Meslek elemanları gıda mühendisleri, kimya mühendisleri, biyologlar, veterinerler, diyetisyenler ve gıda teknikerleriyle iletişimde bulunurlar.

Gıda teknolojisi teknisyenleri, gıda sanayii ile ilgili kamu (Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuarları, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında gıda üreten fabrikaların gıda laboratuarlarında ve özel gıda laboratuarlarında ara teknik eleman olarak çalışırlar.

Mesleğin eğitimi Endüstri Meslek Liselerinin “gıda teknolojisi” bölümünde, Ayrıca Anadolu Kız Meslek /Anadolu Meslek Liseleri ile Kız Meslek Liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi alanının Gıda Analizi dalında verilmektedir.

- Endüstri meslek liselerine girebilmek için; ilköğretim mezunu olmak,
- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak gerekmektedir.

- Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek Liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak,
- Kız Meslek Liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir.

- Gıda teknolojisi teknisyenliği mesleğinin eğitim süresi Endüstri Meslek liselerinde 4 yıl, Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek Liselerinde ve teknik liselerde 4 yıldır. Bu eğitimde öğrenciler; genel kültür dersleri olarak, Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Yabancı Dil, DinKültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Milli Güvenlik Bilgisi. Teorik Meslek dersleri olarak; Teknik Resim, Temel Kimya, Analitik Kimya, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Sınai Kimya, Gıda Üretim Makinaları, Gıda Analiz Metodları, Gıda Üretim Teknolojisi, Soğutma Tekniği. Uygulamalı meslek dersleri olarak; Kimya ve Mikrobiyoloji Laboratuarı, Gıda Laboratuarı ve Üretim Uygulama derslerini alırlar.

MESLEKTE İLERLEME
Gıda teknolojisi teknisyenleri, çalıştıkları kurum, kuruluş ve işletmelerde ustabaşı, şef olabilirler.

Endüstri Meslek liselerinin “Gıda Teknolojisi” bölümünden mezun olanlar; Endüstriyel Tavukçuluk, Et Endüstrisi, Gıda Teknolojisi, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği, Meyve-Sebze İşleme, Süt ve Ürünleri, Tavukçuluk, Un Üretim Teknolojisi, Yağ Endüstrisi önlisans programlarına sınavsız olarak girebilirler.

Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek ve Kız Meslek Liselerinin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi alanından mezun olanlar; Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği (Açıköğretim), Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Aşçılık, Hazır Yemek ve Aşçılık, Turizm Animasyonu, programlarına sınavsız olarak girebilirler.

Endüstri meslek liselerinin “Gıda Teknolojisi” bölümünden mezun olanlar; Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği, Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği, Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Teknolojisi Y.O.), Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Y.O.) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

Ayrıca; Ağırlama ve Gıda Teknolojisi Alanından mezun olanlar; Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Teknolojisi Y.O.), Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Y.O.), Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği, Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği, Konaklama İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.), Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği, Seyahat İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.), Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.), Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.), Turizm İşletmeciliği (Uygulamalı Bilimler Y.O.), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O., Turizm ve Otel İşletmeciliği (Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Y.O.), Turizm ve Otel İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.), Turizm ve Otelcilik ( Bilgisayar ve Turizm Yüksek Okulu) Turizm ve Otelcilik (Uygulamalı Bilimler Y.O.), Turizm ve Otelcilik (Yabancı Diller Y.O.), Turizm ve Rehberlik (Uygulamalı Bilimler Y.O.) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

· Meslek eğitimi süresince öğrenciler beceri eğitimi yaptıkları işletmede aylık olarak asgari ücretin % 30’ undan az olmamak üzere ücret alırlar.
· Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır.
· Bütün öğrenci haklarından yararlanır.
· Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanır.

· Özel sektörde çalışanlar yeteneğine, işletmenin ücret politikasına göre asgari ücretten az olmamak üzere değişen miktarlarda ücret alırlar.
· Kamu sektöründe çalışanlar ise; lise mezunlarına göre bir üst derece ile göreve başlarlar ve asgari ücretin yaklaşık 2-3 katı civarında ücret almaktadırlar.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

Grafik Tasarımcısı Empty
MesajKonu: Geri: Grafik Tasarımcısı   Grafik Tasarımcısı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:36 pm

Gıda Teknikeri
TANIM

Gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapan, yorumlayan ara meslek elemanıdır.

GÖREVLER

- Hububat ürünlerinin, süt ve süt ürünlerinin, çeşitli et ürünlerinin, bitkisel yağların, meyve ve sebzelerin işlenmesinde çeşitli teknikleri kullanır,
- Planlanmış olan üretimin gerçekleştirilmesi için önlemlerin alınıp uygulanmasını sağlar,
- Sağlığa uygunluğunu ve kalitesini kontrol için gıdalardan ve gıda katkı maddesinden örnekler alır. Laboratuarda değişik analiz yöntemlerini kullanarak analiz yapar. Çıkan sonuçları değerlendirir, raporlar düzenleyerek ilgililere bildirir. İstatistiki bilgiler elde eder,
- Hububat, baklagiller, kuru sebze ve meyve, kuru tütün, kakao, çay, un vb. mamullerin ilgili ambar zararlıları ile mücadele yöntemlerini bilir ve uygular,
- Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kontrolünü yapar. Gıda hijyeni ve sanitasyonunu kontrol eder,
- Kalitesi bozuk ve sağlığa uygun olmayan ürünlerin piyasaya sürümüne izin verilmemesini sağlar,
- Üretilen gıda maddelerinin uygun olarak paketlenmesini ve paketleme işleminin düzenliliğini kontrol eder,
- Çalıştığı birimde amiri ile sorumluluğunu taşıdığı kişiler arasında iletişimi sağlar.

- Her türlü gıda maddesi, laboratuar malzemeleri,
- Gıda mevzuatı ile ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler,
- Optik analiz cihazları, duyusal analiz cihazları,
- Kimyasal maddeler, işletmenin olanakları ölçüsünde gerektiğinde bilgisayar,
- Ambar zararlıları ile mücadele araçları ve ilaçları.

Gıda kalite ve sağlık kontrolü teknikeri olmak isteyenlerin;
- Kimya ve biyoloji konularına ilgili,
- Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek,
- Dikkatli ve sorumluluk sahibi

Gıda teknikerleri, gıda üreten fabrika ve atölyeler ile laboratuarlarda görev yaparlar. Laboratuar ortamı temizdir, ancak üretim yapılan yer sıcak, rutubetli ve kokulu olabilir. İş genel olarak oturarak yapılır. Meslek elemanları gıda mühendisleri, kimya mühendisleri, biyologlar ve veterinerlerle iletişimde bulunurlar.

Gıda Teknolojisi Teknikerleri, gıda sanayii ile ilgili kamu (Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı kontrol Laboratuarı, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmeler, içme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezlerinde, çevre koruma laboratuarları ve ilaç işletmelerinde) ara teknik eleman olarak çalışırlar.

Mesleğin eğitimi üniversitelerin Gıda Teknolojisi programlarında verilmektedir.

- Meslek liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi, Besin Endüstrisi-İşleme, Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin Teknolojisi-Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Gıda Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Kurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev Yönetimi, Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Kontrol ve Analizleri, Gıda Teknolojisi, Kurum Beslenmesi bölümlerinden mezun olanlar “Gıda Teknolojisi” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

- Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal (SAY-1)” puanı almaları gerekir.

Gıda Teknolojisi programlarında ön lisans düzeyinde 4 yarı yıllık dönemlerden oluşan, 2 yıl süreli eğitim verilmektedir. Eğitim süresince, Genel Mikrobiyoloji, Genel Kimya, Gıda Kimyası, Gıda İşleme Teknikleri, Yağ- Süt- Et- Meyve Sebze ve Hububat Teknolojisi, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Analizleri ve Kontrolü gibi dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

“Gıda Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Beslenme ve Diyetetik”, “Gıda Mühendisliği”, “Biyokimya” ve “Kimya” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER: Gıda Mühendisi, Kimyager, Laborant, Süt Ürünleri Teknikeri, Fermantasyon Teknikeri, Su ve Su Ürünleri Teknikeri, Gıda Teknolojisi Öğretmeni, Değirmencilik Teknikeri.

Mesleki eğitim süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. İsteyen öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenim kredisinden yararlanabilir. Kurumun yurtlarında barınma ihtiyaçlarını giderebilirler. Eğitim sonunda kamu kurum ve kuruluşlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık alırlar. Ücretler kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlarda artış göstermektedir.
Gıda sanayi ile ilgili özel sektör kuruluşlarında ara teknik eleman olarak görev yapan Meslek elamanları ise işverenlerle yaptıkları anlaşmalara veya sözleşmelere göre değişik miktarlarda ücret alabilmektedirler.

- İlgili eğitim kurumları,
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

Grafik Tasarımcısı Empty
MesajKonu: Geri: Grafik Tasarımcısı   Grafik Tasarımcısı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:36 pm

Gıda Mühendisi
TANIM

Gıda mühendisi, gıda hammaddelerinin besin değerlerini kaybetmeden, standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlayan, uygulamasını yürüten ve yeni sistemleri geliştiren kişidir.

GÖREVLER

· Gıdaların işlenmesi, saklanması ve yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda araştırma yapar,
· Üretim sırasında çıkabilecek sorunları giderir, işlemlerin aksamadan devamını sağlar,
· En az maliyetle en iyi ürünün üretilmesi konusunda çalışmalar yapar,
· Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler, kalite kontrolünü yapar.

- Tartı ve ölçüm aletleri,
- Laboratuar aletleri,
- Kimyasal maddeler ve katkı maddeleri,
- Bilgisayar.

Gıda mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip,
- Fizik, kimya, biyoloji, matematik alanlarına ilgili ve bu konularda başarılı,
- İnceleme ve araştırma yapmaya meraklı,
- Dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen, sabırlı

Gıda mühendisleri, fabrika, atölye, depo vb. gıda ürünlerinin bulunduğu yerlerde kontrol işlemlerini yaparlar. Ortam sakin ve temizdir. Üretim çalışmaları sırasında ise gürültülü, kokulu, tozlu bir ortamda bulunabilirler. Çalışırken diğer elemanlarla iletişimde bulunmaları gerekebilir.

Gıda mühendislerinin kamu sektöründe; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve belediyelerde çalışma olanakları vardır. Özel sektörde; gıdayla ilgili işletmelerde, proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite uzmanı olarak görev alabilirler.

Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen, çeşitli üniversitelerin "Gıda Mühendisliği" bölümlerinde verilmektedir.

- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Gıda Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Gıda Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, Matematik, Fizik, Kimya, Gıda Mühendisliğine Giriş, Teknik Resim, Bilgisayar ve Programlamaya Giriş, Madde ve Enerji Dengesi, Gıda Mühendisliğinin Temel İşlemleri, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Gıda İşleme, Gıda Mühendisliği Matematiği, Gıda İşleme Laboratuarı, Kimya Mühendisliği Ekonomisi, Uygulamalı Kinetik ve Gıda Mühendisliği, Fabrika Tasarımı vb. dersleri alırlar. Eğitim sırasında besin işletmelerinde staj yapma zorunluluğu vardır.

MESLEKTE İLERLEME

Gıda mühendisleri, "Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi" alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler.
BENZER MESLEKLER: Kimya mühendisliği, ziraat mühendisliği.

- Meslek eğitimi süresince, koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen kredi ve burslardan faydalanabilirler.
- Eğitim sonrasında, kamu kuruluşlarında çalışanlar teknik hizmetler ücret alırlar. Özel işyerlerinde çalışanlar ise çalıştıkları yerin ve yaptıkları işin özelliğine göre değişen miktarlarda ücret alırlar.

· İlgili Eğitim Kurumları,
· Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
· Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan

Grafik Tasarımcısı Empty
MesajKonu: Geri: Grafik Tasarımcısı   Grafik Tasarımcısı Icon_minitimePtsi Nis. 14, 2008 5:38 pm

Gemi Makineleri Teknikeri/Makine Zabiti
TANIM

750 KW – 3000 KW arasında makine ile yürütülen yakın kıyısal sefer bölgesinde çalışan gemilerde, gemi makinelerini çalıştıran, sevk ve idaresinden sorumlu kişidir.

GÖREVLER

-Gemiye yakıt, yağ, su alınırken nezaret eder.
-Geminin seyri esnasında makine dairesinde nöbet tutar.
-Herhangi bir aksaklık tespit ettiğinde başmühendise haber verir.
-Her 2 saatte bir yaptığı peryodik kontrolleri makine kayıt defterine, basınç, ısı, yağ seviyesi, makine devirlerini ve çalışma saatlerini kayıt eder.
-Gemi makinelerinin periyodik bakım ve onarımını verilen talimatlar doğrultusunda yapar.
-Gemide yapılan yangın tatbikatlarına katılır.
-Makine arızalarının tespitini yapar, başmakiniste bilgi verir.
-Başmakinistin talimatı doğrultusunda hareket eder.

-Enjektör Test Cihazları ,
-Ölçü aletleri ( Kumpas, Kompresör, Mikrometre ),
-Oksijen ve Kaynak Takımları,
-Torna Tezgahı,
-Anahtar Takımları.

-Gemide, kapalı ortamda çalışmaktan hoşlanan,
-Fiziğe özellikle de mekanik konulara ilgili,
-Ekip çalışmasına yatkın,
-Deniz tutması rahatsızlığı olmayan,
-Bedence güçlü, el-göz koordinasyonuna sahip, işitme sorunu olmayan, sesleri ayırt edebilen,
-Sorumluluk duygusuna sahip, dikkatli, sabırlı, sakin

-Gemi makineleri teknikerleri gemilerin makine dairesi, pompa dairesi, dümen dairesi gibi bölümlerinde görev yaparlar. Çalışma ortamı genellikle gürültülü, yağlı ve kirlidir. Çalışırken kaptan, başmakinist, yağcı ,silici gibi gemi personeli ile iletişim halindedir.

Gemi makineleri teknikerlerinin çalışma alanları denizcilik sektörünün gelişmiş olduğu bölgelerdir. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması nedeniyle, meslekte yüksek öğrenim görmüş meslek mensuplarına ihtiyaç duyulacağı söylenebilir. Yapılan araştırmalarda meslek elemanlarının Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birlikler ve özel sektör gemilerinde iş bulabildikleri görülmüştür. Yabancı dil sorunu olmayan meslek elemanları yabancı bandıralı gemilerde de iş bulabilmektedir.

Mesleğin eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı Meslek Yüksek Okullarının Gemi Makineleri Bölümlerinde verilmektedir.

Meslek liselerinin Bilgisayarlı Nümerik Kontrol ( CNC ), Endüstriyel Mekanik, Gemi Makinaları, Hidrolik ve Pnömatik, Hidrolik ve Pnömatik Teknolojisi, İş Makinaları, İş Makinaları Bakım ve Onarım, İş Makinaları Operatörlüğü, Kalıp, Kalıpçılık, Konfeksiyon Makinaları Bakım ve Onarım, Makine, Metal İşleri, Metalurji, Metalurji ( Demir Çelik Metalurjisi) Nümerik Kontrollü Makineler, Tesviye, Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi, (Mekani) ,Mekatronik bölümlerinden mezun olanlar/ olacaklar Gemi Makineleri önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden yada liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız geçiş sonunda kontenjan kalırsa,açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanına göre yerleştirilebilirler. Bunun için bölüme girmek isteyenlerin ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci seçme sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli sayısal (SAY-1) puanı almaları gerekir.

Gemi makineleri teknikerliğinin eğitim süresi 2 yıldır. Bu eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir.

Eğitim Süresince;
Denizde Güvenlik, Gemi Makinelerine Giriş, Teknik Resim, Mekanik Bilimleri, Denizcilik Kimyası, Fizik, Matematik, İngilizce, Bilgisayar Programlama, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Temel İlk Yardım, Bilgisayar Uygulamaları, Termodinamik, Denizcilik İngilizcesi, Dizel Motorlar, Gemi Yardımcı Makineleri, Gemi Makineleri Operasyon ve Bakımı, Gemi İnşaatı, Elektroteknik, Denizde Güvenlik, Tıbbi İlk Yardım gibi dersler görürler.

MESLEKTE İLERLEME

Gemi makineleri ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Otomotiv Öğretmenliği Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Ayrıca, gerekli koşullara sahip olmaları ve Denizcilik Müsteşarlığı tarafından açılacak sınavlarda başarılı olmaları halinde İkinci Makinist ve Baş Makinistliğe yükselebilirler.

Meslek eğitimi süresince herhangi bir kazanç sözkonusu değildir. Ancak isteyen öğrencilere koşulları uyması halinde Kredi ve Yurtlar Kurumunca yüksek öğrenim ve harç kredisi verilebilmektedir.
Eğitim sonrası kazanç ise çalışılan geminin yerli veya yabancı oluşu, geminin büyüklüğü, meslek elemanının bilgi ve deneyimine göre değişmekle beraber asgari ücretin 2 ila 5 katı arasında ücret aldıkları tespit edilmiştir.

-İlgili Eğitim Kurumları,
-Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
-
-Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri Meslek Danışma Merkezleri

Grafik Tasarımcısı
1 sayfadaki 1 sayfası