AB'den süre: 15 gün içinde limanları aç
Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya, Kıbrıs sorununun çözümü için Türkiye’ye 6 Aralık’a kadar süre tanıdı.
Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, AB Komisyonu’nun Kıbrıs ile ilgili tavsiye kararını Aralık ayının ilk haftasında alacağını, kararın 11 Aralık’taki AB Dışişleri Bakanları toplantısında görüşüleceğini açıkladı.
Vanhanen, "Türkiye’nin limanlarını ve havaalanlarını Kıbrıs Rum kesimi gemi ve uçaklarına açmasına ve Kuzey Kıbrıs ile AB arasında doğrudan ticarete izin verecek bir çözüm arayışındayız. Çözüm paketimiz sınırlı unsurlar barındırıyor. Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm getirmiyoruz. Bu BM’nin görevidir" dedi.
Dönem Başkanlığı’nın Türkiye konusunu 14-15 Aralık’ta yapılması beklenen AB Aralık zirvesine taşımayı düşünmediğini vurgulayan Vanhanen, "Kararlar bundan önce alınacak. Aralık zirvesinde AB’nin genişleme sürecinin geleceği dahil diğer konular görüşülecek" diye konuştu.
AB Komisyonu, Türkiye’nin deniz ve hava limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmasını isterken, Ankara KKTC’ye izolasyonların kaldırılmasını şart koşuyor.
Avrupa Parlamentosu’nun Genişleme Stratejisi Raporu’nda, AB Komisyonu’nun genişlemeye yaklaşımı eleştirilirken, Türkiye’nin ’Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü dahil iyi komşuluk ilişkilerine tam olarak bağlı kalması’ isteniyor.
Rapor, Dışişleri Komisyonu Başkanı Alman Hıristiyan Demokrat Elmar Brok tarafından hazırlandı.
Taslak raporda, "Yeni genişlemelerden önce Birliğin hangi sorunlarını çözmesi gerektiği konusunda AB Komisyonu’nun ciddi bir analiz yapmamış olmasından üzüntü duyuluyor" ifadesi yer alıyor.
Yaklaşık 200 değişiklik önergesiyle AP Dışişleri Komisyonu’nda 22 Kasım’da oylanacak raporda, ’hazmetme kapasitesine’ vurgu yapılırken, AB Komisyonu, ’bu kavramı güçlendirecek prensipleri ortaya koyamadığı’ gerekçesiyle eleştiriliyor.
"Genişlemenin anayasal tarafını yüzeysel ele aldığı için AB Komisyonu eleştirilir" denilen taslak raporda, Komisyon’un ayrıca ’yeni genişlemelerin mali boyutunu ciddiyetle incelemediği’ ileri sürülüyor.
Türkiye’nin üyeliğine karşı olmasıyla tanınan Elmar Brok’un kaleme aldığı raporda, AB Komisyonu tarafından yayımlanan Türkiye İlerleme Raporu’nun, AP’nin çok eleştirilen Türkiye Raporu ile ’aynı içeriğe sahip olduğu’ iddia ediliyor.
Raporda, Türkiye dışında hiçbir aday ya da potansiyel aday ülkeye yer verilmezken, "Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü dahil Türkiye iyi komşuluk ilişkilerine tam olarak bağlı kalmalıdır" deniliyor ve Türkiye’nin Rum kesimine limanlarını açmaması ’mevcut tıkanıklığın en büyük nedenlerinden biri’ olarak gösteriliyor.
Türkiye’nin bu yıl içinde limanlarını açmaması durumunda AB Komisyonu’nun Aralık ayında yapılacak AB Zirvesi’ne kadar ’açık önerilerini’ sunması istenen taslak raporda, AB Komisyonu’na, ’güçlendirilmiş (AB) komşuluk politikasının açık tanımını ve neleri kapsadığını’ ortaya koyma çağrısı yapılıyor.
Diplomatik kaynaklar, AP Genel Kurulu’nda 13 Aralık’ta oylanması öngörülen raporla 14-15 Aralık’ta yapılacak AB Zirvesi’ne mesaj verilmek istendiğine dikkat çekiyor.
AB Komisyonu, Türkiye İlerleme Raporu’nu 8 Kasım’da açıkladı. Raporda reform hızının yavaşlamasından, azınlıkların durumuna, ifade özgürlüğü ve işkencenin önlenmesine kadar pek çok konuda Türkiye’ye eleştiriler yöneltildi.
Raporun açıklanmasından kısa bir süre önce konuşan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye’nin aralık ayının ortasına kadar deniz ve hava limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmasını istedi.
Barroso, Kıbrıs sorunu sürse de Türkiye-AB müzakerelerinin dondurulmayacağını, ’diplomatik çabalara bir şans vermek istediklerini’ belirtti.
Bu çerçevede AB Komisyonu, Kıbrıs sorunu konusunda bir tavsiye kararı almadı. Komisyon, ’Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmediği’ takdirde, aralık ayında yapılacak liderler zirvesinde tavsiye kararı alacak.
İlerleme Raporu’nun AB Komisyonu’nda görüşüldüğü sırada Fransa, Türkiye’nin üyeliğinin tüm ülkelerde referanduma sunulmasını teklif etti ancak bu teklif reddedildi ve raporda yer almadı.
AYGAZETE