Acelya
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Acelya

ACELYANIN DÜNYASI DOSTLUGUN VE SEVGININ TEK SIMGESI
 
PortalPortal  AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 İZMİR'İN TARİHCESİ....

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
rodin63
MODERATÖR
MODERATÖR
rodin63


Mesaj Sayısı : 454
Kayıt tarihi : 23/02/08
Nerden : sanlıurfa/İZMİR

İZMİR'İN TARİHCESİ.... Empty
MesajKonu: İZMİR'İN TARİHCESİ....   İZMİR'İN TARİHCESİ.... Icon_minitimeSalı Mart 18, 2008 5:26 pm

Günümüzde İzmir olarak kullandığımız isim, Smyrna kelimesinin dönüşmüş biçimidir. Smyrna kelimesinin daha erken biçimlerinin Smira, Lesmira, Zmirra, İsmira, Samorna veya Smurna olduğu da iddia edilmektedir. Smyrna kelimesinin kullanılmasında, kentin kurulduğu yerin yakınında bir kutsal alanın bulunmasının etkili olduğu sanılmaktadır. Bu kutsal alanın, Halkapınar kaynağı ve bu kaynağın oluşturduğu gölcük olduğu iddia edilmektedir. Smyrna / İzmir adının, Ana Tanrıça Kaynağı / Gölcüğü veya en azından Ana Tanrıça / Kutsal Ana anlamlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Sözcük büyük olasılıkla Hitit kökenlidir.
İzmir'in kuruluş tarihi ve yeri konusunda bilgiler tartışmalı olmakla birlikte, bugün Bayraklı semtinde yer alan ve Tepekule olarak tanınan ören yerinin, eski İzmir'in kuruluş yeri olduğu kabul görmektedir. Eski İzmir'in kuruluş tarihi ve kurucularının kim olduğu hakkındaki bilgilerimiz bir kaç kategoride toplanabilir.
Bu söylencelerden birisi, İzmir'in ilk kurucularının Amazonlar olduğuna ilişkindir. Bir diğeri ise, efsanevi Frigya kralı Tantalos'un ismi etrafında gelişir. Söylencelerdeki bir başka anlatıda ise, kentin kurucularının Lelegler olduğu dile getirilmektedir.
Bayraklı'da yapılan kazılarda elde edilen buluntular, İzmir'in kuruluşunun İ.Ö. 3000 yıllarına kadar indiğini açıklamakta; yapılan araştırmalar, İzmir'in bir Aiol kenti olduğunu göstermektedir. Bir dönem Hitit İmparatorluğu'nun nüfuz alanı içine girse de (İ.Ö. 2000-1200), Aiol kenti olma özelliğinin İonialıların kenti ele geçirmelerine kadar sürdürdüğü bilinmektedir. İ.Ö. 800 dolaylarında ticari faaliyetlerini İzmir Körfezi'nin son noktasına kadar yaymak isteyen İonialılar sınırlarındaki bu Aiol kentini ele geçirdiler. Deniz ötesi kolonileri aracılığıyla iyi işleyen bir ticaret ağına sahip olan İonialıların İzmir'i ele geçirmeleri, kentin tarihinde hızlı bir dönüşüme neden oldu. Kent, ticaret aracılığıyla kısa sürede zenginleşti ve gelişti.
Kentin zenginliği komşu Lydialıları harekete geçirdi ve İzmirlilerle savaşa girdiler. İÖ. 610-600 yıllarında Lydia orduları, kenti ele geçirmeyi başardı. Lydialılar daha sonra kenti yıkıp tahrip ettiler. Ancak İzmirliler kentlerini yeniden kurmayı başardılar.
Eski İzmir'in çöküşü, Anadolu'da Pers istilasının sonuçlarındandır. Pers ordularının saldırısı sonucu, İ.Ö. 545 yılında İzmir tahrip edildi. Bu tahribattan sonra, Bayraklı'daki yerleşim alanında bir daha kent düzeninde bir yerleşim oluşamadı. İzmir'in bu ilk döneminden geriye kalan en önemli miras, kentin kendisidir. Bayraklı'da bulunan ören yeri, yapılan kazılarla her geçen gün biraz daha açığa çıkartılmaktadır. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda kentin ızgara planlı, (birbirini dik kesen sokaklarla örülü bir yapıda) olduğu anlaşılmıştır.
İzmir'in yeniden kurulması, Büyük İskender olarak anılan Makedonyalı Alexandros'a bağlanır. Büyük İskender İran seferinin başlarında, İ.Ö. 334 yılında Pers İmparatorluğu'nun Anadolu'daki ordusunu yendikten sonra, ordularıyla Efes üzerine ilerlemişti. Bu harekat sırasında İzmir yöresine geldiğinde, söylenceye göre şimdiki Kadifekale (Pagos Dağı) civarında gördüğü bir rüya üzerine yeni İzmir'in Pagos Dağı'nda kurulmasını ister.
Yeni kent, Kadifekale yamaçlarından, denize doğru uzanıyordu. Kentin varlığı yine deniz ticaretiyle yakından ilgiliydi. Çünkü kentin konumlandığı alan, Kadifekale'nin bulunduğu yer ile küçük bir koydan oluşan doğal liman arasında bulunuyordu. Kent esas olarak bu doğal limanın var ettiği bir yerleşim olacak ve geleceği bu limanın canlılığına göre şekillenecektir.
İzmir, İ.Ö. III. yüzyıl başlarında Efeslilerin tavsiyesi üzerine on üçüncü üye olarak Ion kentleri arasındaki birliğe kabul edildi. Daha sonra Bergama Krallığına bağlanan İzmir, İ.Ö. 133'de Bergama kralı III. Attalos'un vasiyeti gereğince, Roma İmparatorluğu'na katılınca, diğer Ion kentleriyle birlikte Roma topraklarının bir parçası oldu. İzmir'in Roma döneminde giderek önem kazandığı ve ticaret kenti olma özelliğini geliştirmeye başladığı görülmektedir.
Roma İmparatorluğu İ.S. 395 yılında ikiye ayrıldı. Bu bölünmede Anadolu, dolayısıyla İzmir, Doğu Roma toprakları içinde yer aldı. İ.S.476 yılında Batı Roma'nın yıkılmasıyla birlikte Doğu Roma, bölgenin hakimi oldu. İzmir, önemli bir ticaret kenti olarak varlığını sürdürdü.
608 yılındaki Sasaniler'in saldırılarını, 637 yılından başlayarak bir süre devam edecek olan Arap akınları izledi. 665 yılındaki Emevi seferinde, İzmir Arapların eline geçti.
İzmir, XI. yüzyılın ikinci yarısından itibaren tarihinde yaşadığı önemli dönüşüm evrelerinden birisine daha girdi. Kentteki Doğu Roma egemenliği tartışmalı hale geldi. Bu dönemde Doğu Roma İmparatorluğu ile bölgeye ulaşan Türkler arasında İzmir'in birkaç kez el değiştirdiği bilinmektedir.
1071 yılında Büyük Selçuklu Ordusu'nun Doğu Roma Ordusu karşısında kazandığı zafer, Anadolu tarihi açısından bir dönüm noktası olmuştur. Nitekim 1071'den kısa bir süre sonra 1076 yılında, İzmir önlerinde Türk kuvvetleri görülmeye başlamıştır. Aynı yıl, İzmir kısa bir zaman sürecek olan Türk egemenliğini de tanıyacaktır. Bu dönemi, büyük Türk denizcisi Çaka Bey'in 1095 yılına kadar devam edecek olan egemenlik yılları izler. İzmir'deki bu ilk dönem Türk egemenliği, yaklaşık yirmi yıl sürer. Bu olaydan sonra ilk haçlı seferini (1096) izleyen günlerde, Doğu Roma kuvvetleri kenti ele geçirirler. Türklerin kısa bir dönem yönettikleri İzmir, yeniden bir Doğu Roma kenti haline gelir ve 1317 yılına kadar kentin bu konumu değişmeden kalır.
XIV. yüzyılda İzmir, Doğu Roma yönetiminde olmakla birlikte, 1261 Nif antlaşmasıyla İzmir'de yerleşim hakkını elde eden Cenevizliler ve Venedikliler, kentte ticari açıdan etkin bir konuma yükselmişlerdir.
İzmir, 1317 yılında bir Türkmen Bey'i olan Aydınoğlu Umur Bey'in denetimi altına girer.
1344 yılında Papa VI. Clement'in örgütlediği, Venedik, Kıbrıs ve Rodos şövalyelerinin katıldığı bir Haçlı seferinde Liman Kalesi Latinlerin eline geçer ve Pagos Dağı'nın zirvesindeki Kadifekale ise Türklerin egemenliğinde kalır. Böylece kent, uzun bir süre devam edecek olan bu yapısına kavuşmuş olur, yukarıda "Türk İzmir" ve aşağıda "Hıristiyan İzmir" olmak üzere ikiye bölünür.
XV. yüzyılın başında Timur İzmir'e bir sefer düzenleyerek, Rodos şövalyelerinin egemen olduğu Liman Kale'yi ele geçirir ve onu yıktırarak, Türkmen Aydınoğlu Beyliği'nin canlanmasını sağlar ve İzmir'i Umur Bey'in torunu Aydınoğlu Cüneyt Bey'e verir.
1426'da Osmanlılar, Aydınoğlu Beyliği'ne son vererek, Batı Anadolu ve İzmir'i egemenlikleri altına aldılar. Böylece, Osmanlı egemenliğine dek süren İzmir'in yönetsel belirsizliği de sona ermiştir. Osmanlı egemenliğine girdiği dönemde küçük bir kasaba konumunda olan İzmir, Osmanlı Barışıyla birlikte nüfusu artmaya başlayınca, 1528-1529 yıllarında Türkler, tepedeki yerleşim yerlerinden limana doğru yönelerek, Yukarı Kale ile Liman Kalesi arasında kesintisiz bir Türk yerleşim kuşağı oluşturmuşlardır.
İzmir'in ticaret merkezi olarak yükselişinin ardında, Doğu Akdeniz ticaretinde egemen olan Fransa ve Venedik ile rekabete girişen İngilizlerin Yakın Doğu'da yayılma çabalarının etkisi büyüktür. 1610 ile 1630 yılları arasında İngilizler ve Fransızlardan sonra Hollandalılar da İzmir'e gelerek, Batı Anadolu'daki ticareti yeniden biçimlendirmeye başladılar. Böylece İzmir Doğu Akdeniz'in en önemi liman kentlerinden biri haline geldi.
XIX. yüzyıla girilmesiyle, İzmir ve Batı Anadolu'nun tarihsel serüveninde çok önemli dönüşümler yaşanmaya başlamıştır. 1838 yılında Osmanlı Devleti ile İngiltere arasında imzalanan serbest ticaret antlaşmasıyla, İmparatorlukta yabancılara ticaret yapma hakkının tanınmasıyla, Sakız Adası'nda ticaretle uğraşanlar İzmir'e gelip, yerleşmeye başladılar. Böylece İzmir, Batılı devletlerle olan ticari hacmine paralel olarak büyük bir gelişim ve dönüşüm içine girdi. 1850'li yıllardan itibaren hız kazanan bu değişim, I. Dünya Savaşı'nın başladığı 1914 yılına kadar aralıksız devam etmiştir.
I. Dünya Savaşı'nın yitirilmesi, İzmir ve Ege için bir sonun başlangıcı oluyordu. 15 Mayıs 1919'da başta İzmir olmak üzere, tüm Ege Bölgesi Yunan işgali altına giriyor ve bölgede yeni bir yapılanma başlıyordu. I. Dünya Savaşı'nın galip devletleri, işgalle, Osmanlı Devleti'ne Sevr Antlaşması'nı imzalatmayı hedefliyorlardı. Sevr Antlaşması, başta İzmir olmak üzere, Ege Bölgesi'nin Yunanistan'a bağlanmasını öngörüyordu. İzmir'in işgaliyle birlikte, Ege'de işgalci Yunanlılara karşı Türk ulusal direniş hareketi başlar. İzmir'de Gazeteci Hasan Tahsin tarafından atılan ilk kurşun Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlangıcını simgeler.

İzmir'in işgali ve bu işgalden kurtuluşun Türkiye'nin siyasi tarihi açısından çok önemli sonuçları olmuştur. İzmir'in kurtuluşuyla birlikte; monarşik, teokratik ve çokuluslu bir imparatorluktan, ulusal, laik ve çağdaş bir Cumhuriyet'e geçişin kapıları ardına kadar açılmıştır.

9 Eylül 1922'de Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesi ile Yunan işgali sona erer. Ancak, İzmir 13 Eylül sabahı tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşamaktan kurtulamaz. Basmane semtinde başlayan yangın, 2.600.000 metrekarelik bir alanda 20.000'den fazla ev ve işyerini yok eder. İzmir, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu sonrası "Zümrüdü Anka" kuşu gibi kendi külleri içinden adeta yeniden doğar.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
rodin63
MODERATÖR
MODERATÖR
rodin63


Mesaj Sayısı : 454
Kayıt tarihi : 23/02/08
Nerden : sanlıurfa/İZMİR

İZMİR'İN TARİHCESİ.... Empty
MesajKonu: Geri: İZMİR'İN TARİHCESİ....   İZMİR'İN TARİHCESİ.... Icon_minitimeSalı Mart 18, 2008 5:32 pm

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ ?

• İzmir’in en az 5000 yıllık bir tarihe sahip olduğunu,
• Iliada ve Odysseus”un yazarı Homeros’un İzmir’li olduğunu,
• İncil’de sözü edilen “Yedi Kilise”den üçünün İzmir ili sınırları içinde olduğunu,
• Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın Selçuk’ta olduğunu,.
• Parşömen kağıdının Bergama’da keşfedildiğini,
• Eski dönemlerde Foçalıların 50 kürekli ve 500 yolcu taşıyan tekneler inşaa ettiklerini,
• Eski Foçalıların Batı Akdeniz’de bir çok koloni kurduklarını, bunlardan bazılarının İtalya’da“Velia”, İspanya’da “Ampurias” ve Fransa’da “Marsilya” olduğunu,
• Tanrıça Athena adına inşa edilen ilk tapınağın İzmir’de inşaa edildiğini,
• Filozof ve şair olan Xenophanes’in İ.Ö. 6. yy’da Kolofon’da yaşadığını,
• “Bir nehirde iki kez yıkanılmaz” diyerek her şeyin değiştiğini söyleyen ünlü filozof Heraklit’in (İ.Ö 540-480) Efes’te yaşadığını
• Filozof Anaxagoras’ın (500-428 B.C) Clazomenae’de, (bugünkü Urla) yaşadığını,
• Eski çağın ünlü hekimi Galen’in (131-210.İ.S.) Bergama’da yaşadığını,
• Meryemana için yapılan ilk kilisenin Efes’te olduğunu,
• İncil’in dört yazarından biri olan St. John’un Selçuk’ta öldüğü ve burada gömüldüğünü,
• Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın 188 yılının kışını Antonious ile birlikte Efes’te geçirdiğini,
• Fransız yazar ve şairlerden Lamartine, Chateubriand, Theophile Gautier, and Gustave Flaubert’in İzmir’i ziyaret ettiklerini,
• Papa VI. Paul’un 1967 ve Papa II. John’un 1979 yılında Meryemana Evini ziyaret ettiklerini,
• Uluslararası “İzmir Festivali” kapsamında Ray Charles, Paco De Lucia, Joan Baez, Martha Graham Dance Company, Tanita Tikaram, Jethro Tull, Leningrad Philarmony Orchestra, Christ De Burg, Sting, Moscow State Philarmony Orchestra, Julio Iglesias, Jan Garbarek, Red Army Chorus, Academy of St. Martin in the Field, Kodo, Chick Corea, New York City Ballet, Nigel Kennedy, Brayn Adams, Elton John ve James Brown’un İzmir’e geldiklerini,
• Ünlü şarkıcı Dario Moreno’nun Izmir’de yaşadığını,
• Bademler köyünün Türkiye’de tiyatroya sahip ilk ve tek köy olduğunu biliyor muydunuz?
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
rodin63
MODERATÖR
MODERATÖR
rodin63


Mesaj Sayısı : 454
Kayıt tarihi : 23/02/08
Nerden : sanlıurfa/İZMİR

İZMİR'İN TARİHCESİ.... Empty
MesajKonu: Geri: İZMİR'İN TARİHCESİ....   İZMİR'İN TARİHCESİ.... Icon_minitimeSalı Mart 18, 2008 5:46 pm

İzmir Hakkında
Victor hugo" Izmir prensestir,çok güzel şapkası ile."(19.YY)
Montemont"Izmir,Anadolu kentlerinin kraliçesidir."(1828)
Gustave Flaubert (Kadifekale'den güneşin batışını seyrederken)"Şimdiye
kadar bu kadar güzel olanını görmemiştim."(1850)
Andersen"İzmir'in evleri,tıpkı kuzey ülkelerindeki evler gibi.Evler beni çok
etkiledi."(1838)
Lamartine"İzmir,bir Doğu kenti olarak düşlerimdeki kente hiç benzemiyor.
Burası sanki Küçük Asya sahillerine getirilmiş bir Marsilya gibi,zengin
Avrupalı tüccarların Paris ya da Londre'dakinden farksız bir biçimde
yaşamlarını sürdürdükleri geniş ve zarif bir ticaret kenti."(1850)
Arundell"Körfez,pek çok yönden Napoli'ye benziyor;körfezi çevreleyen
volkanik dağlar büyüleyici."(1827)
Chateaubriand"İzmir'e geldiğimde bir başka Paris'e gelmiş gibi oldum."
(19.YY)
İzmir'e giriş
Türkiye'nin 3. Büyük kenti olan İzmir'e geçerli bir pasaportla giriş yapabilirsiniz. Kara, hava, deniz ve demiryoluyla ulaşılabilen İzmir'e , Yunanistan ve İtalya'dan düzenli feribot seferleri bulunmaktadır. Havaalanından direkt otoyol oluşu, ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Havaalanına indiğinizde otelinize nasıl mı gideceksiniz? Tıklayın.
Para birimi
İzmir'de,Türkiye'nin genelinde olduğu gibi, kullanılan para birimi Türk Lirası(TL)'dır. Dövizinizi bankalarda, otellerde ve döviz bürolarında bozdurabilirsiniz. Ayrıca çoğu yerde kendi para biriminizle de alışveriş yapabilirsiniz. Kredi kartlarının birçoğu kabul edildiği gibi,Türk bankalarının ATM'lerinden kendi banka kartınızla para çekmeniz de mümkündür.
Ulaşım
Şehir içi ulaşım belediye otobüsleri, belediye vapurları, metro, dolmuş ve taksilerle sağlanmaktadır. Ayrıca oldukça uygun fiyatlarla araba da kiralayabilirsiniz. İzmir'de trafik sağ taraftandır. Sürüş sırasında emniyet kemeri takmak zorunlu ve trafik işaretleri uluslar arası normlardadır. Çevresi otoyol ağlarıyla örülmüş olan İzmir'in en uzak noktasına bir saat içinde ulaşabilirsiniz.
Dil
Resmi dil Türkçe'dir. Ancak başta esnaf olmak üzere, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Flamanca konuşan birçok kişiye rastlayabilirsiniz. Tabelaların çoğu da Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yazılmıştır.
Halk
İzmir halkı Yunanistan, Yugoslavya, Bulgaristan göçmenleri, çingeneler ve İzmir'in yerlilerinden oluşmaktadır. Ayrıca Rum, İtalyan ve Musevi azınlıklar da önemli yer tutar. Bunun dışında İzmir'de yaşayan Avrupa ve Amerikalıların da sayısı oldukça fazladır. İzmir halkı çoğunlukla Müslüman olmasına karşın; yabancılar,yabancı kökenliler ve azınlıkların kendi ibadethaneleri bulunmakta ve burada özgürce dinlerini devam ettirmektedirler.
Tarihsel kültür birikimi çok fazla olduğundan; demokratik, ileri görüşlü ve modern bir halkı vardır.
Telefon
Kendi ülkenizden İzmir'i aramak için önce Türkiye'nin kodu olan (0090),ardından İzmir'in kodu olan (232)'yi, yurtiçinden İzmir'i aramak için (0232),ardından arayacağınız numarayı çevirirsiniz.
Ülkenizde kullandığınız cep telefonunuzu İzmir'de de kullanabilirsiniz. Türk GSM şebekelerinden biri üzerinden çalışacaktır. Aynı zamanda kontörlü telefon kartı satın alıp, ankesörlü telefonları da kullanabilirsiniz.
Yemek
Ege insanının sofrasında sebze ve doğal bitkilerden oluşan zengin yemek çeşitleri bulunur. Ot kültürü Yunanlılarla aynıdır. Ancak İzmir'de Türkiye'nin çeşitli yörelerine özgü restoranlar ve balık restoranlarının yanı sıra,hemen her restoranda dünya mutfağından örnekler, ayrıca Çin, Kore, Meksika, İngiliz, İtalyan ve daha birçok ülkeye özgü restoranlar, bunun yanı sıra oldukça fazla fast food bulabilirsiniz.
Alışveriş
Gümüş ve altın takı, mücevherat, tavla takımı, deri, nazar boncuğu, halı ve kilim gibi popüler hediyeliklerin yanı sıra ,aklınıza gelebilecek her türlü ürünü bulabilirsiniz. Özellikle,Türkiye'nin tekstil alanında üretici ve ihracatçı olması nedeniyle ,tekstil konusunda alışverişe saatlerinizi verebilirsiniz. İzmir,Türkiye'nin yaşam standardı açısından en ucuz şehirlerindendir.
İklim
Tipik bir Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazların kurak ve sıcak geçtiği İzmir'de, kışlar ılıman geçmektedir. İzmir'de dört mevsimi yaşayabilirsiniz.
Bitki örtüsü
İzmir'in doğal güzellikleri tarihle iç içe geçmiş,bitki örtüsü, çok çeşitli kuş ve böcek türleriyle zenginleşmiştir. İzmir dahilindeki genel orman sahası 1.000.000 hektar civarındadır. Çok sayıda maki türü yetişmektedir.
Kültür ve sanat
Sinema,tiyatro,sanat merkezi ve müzeler ilgi görmektedir. Birçok medeniyete sahne olmuş bir şehir, aynı zamanda bir liman kenti olması, modern ve ileri görüşlü bir halkı olmasının nedenidir.
Sanayi ve ticaret
İzmir bir liman kenti oluğundan, özellikle ithalat ve ihracat kolaylıkla yapılmaktadır. Gelişmiş bir sanayi ve yan sanayi sektörü vardır. Avrupa'nın yatırım sıralamasında en ön sıradadır.
Tarım ve hayvancılık
Her türlü sebze ve meyve yetiştiriciliği, açık alanlarda olduğu gibi seralarda da yapılmakta, hem yurt içine hem de yurt dışına ihraç edilmektedir.
Hayvancılıkta, özellikle tavukçuluk çok gelişmiş olup, diğer tür besicilik de yoğundur.
Yaş sebze ve meyvenin yanı sıra çiçekçilik de gelişmiş olup, Avrupa pazarlarına sürülmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
rodin63
MODERATÖR
MODERATÖR
rodin63


Mesaj Sayısı : 454
Kayıt tarihi : 23/02/08
Nerden : sanlıurfa/İZMİR

İZMİR'İN TARİHCESİ.... Empty
MesajKonu: Geri: İZMİR'İN TARİHCESİ....   İZMİR'İN TARİHCESİ.... Icon_minitimeSalı Mart 18, 2008 5:52 pm

İLÇELER



İzmir ilinin ilçeleri; Balçova, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Narlıbahçe, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla'dır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
rodin63
MODERATÖR
MODERATÖR
rodin63


Mesaj Sayısı : 454
Kayıt tarihi : 23/02/08
Nerden : sanlıurfa/İZMİR

İZMİR'İN TARİHCESİ.... Empty
MesajKonu: Geri: İZMİR'İN TARİHCESİ....   İZMİR'İN TARİHCESİ.... Icon_minitimeSalı Mart 18, 2008 5:53 pm

Örenyerleri



Bayraklı (Eski İzmir):İzmir Körfezi'nin kuzeydoğusunda Tepekule mevkiinde bulunan yerleşim alanı İzmir'in ilk yerleşim alanı olarak bilinmektedir. Kentin M.Ö. 3000 yıllarında kurulduğu arkeolojik bulgulardan anlaşılmaktadır. Bayraklı'nın üst kesiminde 205 m. yüksekliğindeki burun üzerinde mitolojik kral Tantalos'un mezarı olarak bilinen ve M.Ö. 7. yüzyıla tarihlenen yapı bulunmaktadır.



Kadifekale (Pagos): M.Ö. 4. yüzyılda İzmir'de Büyük İskender'in generallerinden Lysimakhos'un körfeze hakim bir konumda kurduğu kent, bugünkü Kadifekale (Pagos) Tepesi ile tepenin iç limana bakan yamacında gelişmiştir. Kadifekale antik kentindeki Akropol kalıntılarının duvarlarında Roma ve Bizans etkisi görülmektedir. Anadolu ticaretinde büyük potansiyele sahip olan İzmir, gymnasium, stadium, tiyatro ve agoranın yanı sıra büyük su kemerleri ve sarnıçlarıyla son derece düzenli ve gelişmiş bir kent olagelmiştir. Bugün güney duvarları ile batıdaki beş kulesi görülen İçkale, Ortaçağ'a aittir.



Kızılçullu Su Kemerleri: Eski adı Kızılçullu olan ve Şirinyer'de bulunan su kemerleri Meles (Kemer) Çayı üzerindedir ve Kadifekale'de kurulan kente su getirmek için yapılmıştır.



Agora: İzmir'in Konak ilçesinde, Namazgah-Tilkilik mevkiinde bulunan Agora, Roma Dönemi'ne ait bir devlet agorasıdır. Politik toplantıların ve seçimlerin yapıldığı bir yerdir. Kazılarda agoranın büyük bir bölümü ortaya çıkarılmıştır. Günümüzde sadece kuzey ve batı bölümleri açıktır. Kuzey yapısında yer alan Roma Dönemi'ne ait Poseidon, Demeter ve Artemis'in kabartmaları bulundukları yerde sergilenmektedir. Agorada çıkarılan buluntular ve bazı heykeller İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
rodin63
MODERATÖR
MODERATÖR
rodin63


Mesaj Sayısı : 454
Kayıt tarihi : 23/02/08
Nerden : sanlıurfa/İZMİR

İZMİR'İN TARİHCESİ.... Empty
MesajKonu: Geri: İZMİR'İN TARİHCESİ....   İZMİR'İN TARİHCESİ.... Icon_minitimeC.tesi Mart 22, 2008 10:29 am

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
rodin63
MODERATÖR
MODERATÖR
rodin63


Mesaj Sayısı : 454
Kayıt tarihi : 23/02/08
Nerden : sanlıurfa/İZMİR

İZMİR'İN TARİHCESİ.... Empty
MesajKonu: Geri: İZMİR'İN TARİHCESİ....   İZMİR'İN TARİHCESİ.... Icon_minitimeC.tesi Mart 22, 2008 10:31 am







Sayfa başına dön Aşağa gitmek
rodin63
MODERATÖR
MODERATÖR
rodin63


Mesaj Sayısı : 454
Kayıt tarihi : 23/02/08
Nerden : sanlıurfa/İZMİR

İZMİR'İN TARİHCESİ.... Empty
MesajKonu: Geri: İZMİR'İN TARİHCESİ....   İZMİR'İN TARİHCESİ.... Icon_minitimeC.tesi Mart 22, 2008 10:47 am







Sayfa başına dön Aşağa gitmek
rodin63
MODERATÖR
MODERATÖR
rodin63


Mesaj Sayısı : 454
Kayıt tarihi : 23/02/08
Nerden : sanlıurfa/İZMİR

İZMİR'İN TARİHCESİ.... Empty
MesajKonu: Geri: İZMİR'İN TARİHCESİ....   İZMİR'İN TARİHCESİ.... Icon_minitimeC.tesi Mart 22, 2008 10:49 am



Sayfa başına dön Aşağa gitmek
rodin63
MODERATÖR
MODERATÖR
rodin63


Mesaj Sayısı : 454
Kayıt tarihi : 23/02/08
Nerden : sanlıurfa/İZMİR

İZMİR'İN TARİHCESİ.... Empty
MesajKonu: Geri: İZMİR'İN TARİHCESİ....   İZMİR'İN TARİHCESİ.... Icon_minitimeC.tesi Mart 22, 2008 11:15 am











Sayfa başına dön Aşağa gitmek
rodin63
MODERATÖR
MODERATÖR
rodin63


Mesaj Sayısı : 454
Kayıt tarihi : 23/02/08
Nerden : sanlıurfa/İZMİR

İZMİR'İN TARİHCESİ.... Empty
MesajKonu: Geri: İZMİR'İN TARİHCESİ....   İZMİR'İN TARİHCESİ.... Icon_minitimeC.tesi Mart 22, 2008 11:17 am







Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
İZMİR'İN TARİHCESİ....
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Acelya :: KÜLTÜR.::.SANAT.::.TARİH:.. :: HERKES MEMLEKETINI TANITSIN-
Buraya geçin: