Acelya
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Acelya

ACELYANIN DÜNYASI DOSTLUGUN VE SEVGININ TEK SIMGESI
 
PortalPortal  AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Kompozit Dolgu Nedir?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu


Koç
Yılan
Mesaj Sayısı : 23648
Doğum tarihi : 01/04/65
Kayıt tarihi : 17/02/08
Yaş : 59
Nerden : insanligin oldugu yerden

Kompozit Dolgu Nedir? Empty
MesajKonu: Kompozit Dolgu Nedir?   Kompozit Dolgu Nedir? Icon_minitimeCuma Nis. 25, 2008 3:43 pm

Kompozit Dolgu Nedir?

Kompozit dolgu, çürük, çatlamış veya rengi bozulmuş olan dişi onarmak için diş renginde yapılan kompozit reçine (plastik) uygulamasıdır. Laboratuarda imal edilen ve dişe tam olarak uyum sağlamak için kişiye özel bir ölçü alınmasını gerektiren vener kaplamalardan farklı olarak kompozit dolgu, tek bir seansta yapılabilir.

Neden Yapılır?

Kompozit dolgu, en kolay ve en ucuz kozmetik işlemler arasında yer alır. Dolguda kullanılan kompozit reçine, etrafını sardığı dişlere uyacak şekilde biçimlendirilebilir ve cilalanabilir. Komposit dolgu renklenmiş veya kırık dişlerin görünümünü düzeltmek için kozmetik amaçlı olarak da kullanılır. Ayrıca, dişler arasındaki boşlukları kapatmak, dişleri daha uzun göstermek veya dişlerin şeklini veya rengini değiştirmek için de kullanılabilir.

Kompozit dolgu bazen, dişeti çekilmesi sonucunda açığa çıkan kökün korunması amacıyla veya amalgam dolgulara alternatif olarak kullanılır.

Hazırlık aşaması : Kompozit dolgu için hiçbir hazırlık gerekmez. Kompozit dolgu çürük bir dişi doldurmak için kullanılmadığı sürece genellikle anestezi gerekmez.

Nasıl Uygulanır?

Diş hekiminiz, diş renginize uygun olan kompozit reçineyi seçmek için, renk skalasını kullanır.

Diş hekiminiz rengi seçtikten sonra, diş yüzeyini pürüzlendirmek için biraz aşındırır veya kavite açar.. Dişe, kompozit dolgunun yapışmasına yardımcı olacak bir madde ile uygulanır.

Diş hazırlandığında, diş hekiminiz diş rengindeki, macunumsu reçineyi uygular. Şekil verir, sonrasında madde ışık cihazı ile sertleştirilir. Dolgu malzemesi sertleştikten sonra şekil verilir. Daha sonra, diş yüzeyinin diğer yüzeyleri gibi parlayıncaya kadar malzeme cilalanır Işlemin tamamlanması, yaklaşık olarak 30 dakika ila bir saat kadar sürer. Birden fazla dişte uygulama yapılacaksa, birkaç randevuya ihtiyaç duyabilirsiniz. Çay, kahve, sigara ve diğer maddeler, dolgu maddesini lekeleyebilir. Lekeleri önlemek veya en aza indirgemek için, herhangi bir kompozit işleminden sonra ilk 48 saat boyunca leke bırakan yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Buna ek olarak, dişlerinizi sık sık fırçalayın ve düzenli olarak dişlerinizi temizletin.

Riskler

Kompozit Dolgularda kullanılan kompozit reçine doğal diş kadar kuvvetli değildir. Tırnak yeme, buz ya da kalem ısırma ile malzeme zarar görebilir. Dolgunun ömrü genellikle birkaç yıldır, daha sonra ise tamir edilebilir. Aslında dolgu uygulamasının ömrü, ağız alışkanlıklarınıza ve dolgunun büyüklüğüne bağlıdır. Ne Zaman Kontorle Gitmeliyim? Kompozit dolgu yapıldıktan sonra dişlerde keskin kenarlar olduğunu fark ederseniz veya ısırdığınızda dişinizi garip veya “anormal” hissederseniz, diş hekiminizi arayın. Dolgu kırlırsa veya düşerse diş hekiminizi arayın.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://acelya.forumakers.com
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu


Koç
Yılan
Mesaj Sayısı : 23648
Doğum tarihi : 01/04/65
Kayıt tarihi : 17/02/08
Yaş : 59
Nerden : insanligin oldugu yerden

Kompozit Dolgu Nedir? Empty
MesajKonu: Geri: Kompozit Dolgu Nedir?   Kompozit Dolgu Nedir? Icon_minitimeCuma Nis. 25, 2008 3:43 pm

Dolgu Nedir?
Dolgu, çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Diş hekiminiz size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır. Etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur.

Bakterilerin girebilecekleri boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün ilerlemesini de engellenmeye çalışır. Dolgu için kullanılan malzemeler, altın, porselen, kompozit reçine (diş renginde dolgu) ve amalgamdır. (cıva gümüş, bakır, kalay ve bazen çinko alaşımı).
En İyi Dolgu Türü Hangisidir?
Herkes için aynı dolgu tipi uygun olmayabilir. Sizin için doğru dolgu tipini, çürüğün büyüklüğü , belirli maddelere karşı alerjiniz, dolgunun yapılması gereken yer ve maliyet belirleyecektir. Farklı malzeme tiplerine ilişkin hususlar:
Altın dolgular, laboratuarda sipariş üzerine yapılır ve yerine yapıştırılarak uygulanır. Altın inleyler, dişeti hastalıklarına karşı iyi toleransa sahiptir ve 20 yıldan fazla süre ile kullanılabilirler. Bu nedenlerden dolayı, birçok otorite, altını en iyi dolgu malzemesi olarak düşünmektedir. Bununla beraber, en pahalı seçimdir ve birden fazla seansta uygulanır.
Amalgam (gümüş) dolgular, aşınmaya karşı dirençlidir ve nispeten daha ucuzdur. Bununla beraber, koyu renklerinden dolayı, porselen veya diğer kompozit restorasyonlara göre daha fark edilir niteliktedir ve genellikle ön dişler gibi görünür bölgeler için uygun değildir.
Kompozit reçine, dişinizle aynı renktedir ve bu nedenle doğal görünüm istendiğinde kullanılır. Malzemeler karıştırılır ve doğrudan boşluğun içine yerleştirilerek burada sertleşmeye bırakılır. Kompozit, zamanla kırılıp aşınabileceğinden dolayı büyük dolgular için ideal bir malzeme olmayabilir.. Ayrıca, çay, kahve veya tütünden dolayı lekelenebilir ve diğer dolgu tipleri kadar uzun gitmezler, genel olarak üç ila 10 yıl kullanılabilirler.
İnley veya onley olarak anılan porselen dolgular, laboratuarda sipariş üzerine üretilir ve sonradan dişe yapıştırılır. Diş rengine uygun üretilebilir ve lekelenmeye karşı dirençlidir. Porselen restorasyon genel olarak dişin büyük bir bölümünü kaplar. Maliyeti altına yakındır.
Kırık veya çürük dişin büyük bir bölümüne hasar vermişse, kuron veya kaplama önerilebilir. Sinire ulaşan çürük iki şekilde tedavi edilebilir: kanal tedavisi ((hasar gören sinir çıkarılır) veya pulpa kaplama adı verilen prosedür (siniri canlı tutmak için yapılır).
Dolgu Nasıl Yapılır?
Diş hekiminiz, dolgu yapmaya karar verdiğinde, önce çürük dokuyu uzaklaştıracak, sonra etkilenen diğer alanlerı temizleyecektir. Temizlenen boşluk daha sonra yukarıda tanımlanan malzemelerden biriyle doldurulacaktır.
Dolguya ihtiyacım olup olmadığını nasıl bilebilirim?
Diş hekiminiz, çürüğünüzün doldurulmasının gerekip gerekmediğini saptayabilir. Diş muayenesi sırasında, her diş yüzeyini incelemek için diş hekiminiz küçük bir ayna kullanır.

Anormal görünen her şey özel bir cihazla yakından kontrol edilir. Diş hekiminiz ayrıca, ağzınızın bir bölümünün röntgenini çekmek isteyebilir. Diş hekiminizin seçtiği tedavi tipi, çürüğün yol açtığı hasarın kaps..... göre değişir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://acelya.forumakers.com
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu


Koç
Yılan
Mesaj Sayısı : 23648
Doğum tarihi : 01/04/65
Kayıt tarihi : 17/02/08
Yaş : 59
Nerden : insanligin oldugu yerden

Kompozit Dolgu Nedir? Empty
MesajKonu: Geri: Kompozit Dolgu Nedir?   Kompozit Dolgu Nedir? Icon_minitimeCuma Nis. 25, 2008 3:44 pm

Dişlerimin Rengini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Bazı kişilerin dişleri doğuştan daha sarıdır. Bazılarının dişleri ise, yaş ilerledikçe sararır. Ayrıca doğal diş renginiz, birçok faktörden etkilenebilir. Yüzey lekeleri (diş hekimleri tarafından dış lekeler olarak adlandırılırlar) ve renklenme, aşağıdakilerden kaynaklanabilir:

Tütün (sigara içmek veya tütün çiğnemek
Kahve, çay veya kırmızı şarap
Kiraz ve böğürtlen gibi yüksek pigment oranına sahip gıdalar yemek
Plağın sertleşmesi sonucu tartar oluşması

İç lekeler (diş hekimleri tarafından iç lekelenme olarak adlandırılırlar) aşağıdakilerden kaynaklanabilir:
Dişlerin oluşumu sırasında antibiyotik (tetrasiklin) tedavisi
Yaşlanma sürecinde dişlerin sararması veya grileşmesi
Diş sinirinin ölmesine neden olabilecek diş travmasının dişe kahverengi, gri veya siyah bir renk vermesi
Dişlerin oluşumu sırasında (doğumdan itibaren 16 yaşına kadar) aşırı florür tüketiminin, dişlere “benekli” bir görünüm vermesi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://acelya.forumakers.com
 
Kompozit Dolgu Nedir?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Protez Nedir?
» Din Nedir?
» KUTSALLIK NEDIR ?
» MUTLULUK NEDIR ??

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Acelya :: SAGLIK KÖSESI-
Buraya geçin: