Sucluluk, olumsuz duygularin en kötülerinden biridir. Suclulugun kullanilmasinin iki sebebi var.Birincisi
cezalandirmak, ikincisi kontrol etmektir. Suclulugun bu kadar kullanimasinin sebebi ise yariyor olmasi.
Eger karsinizdakine sucluluk hissettirebilirseniz, bir baligin oltaya takilmasi gibi tepki verir.
Cocuklugumuzdan gelen sucluluk duygusu varsa, savunma mekanizmamiz sürekli aktif haldedir. Bir sey
oldugunda, bizimle ilgili olsun ya da olmasin, bizi suclayan olsun olsun ya da ya da olmasin, anlik tepkimiz
" Benim sucum degil ! olur. Baskalarini oldugu kadar, kendimizi de suclu olmadigimiza inandirmaya calisiriz.
Icimizden bir ses ' Ben yapmadim.' der.
Suclulukla yetistirilen insanlar, kendilerini kompleksli ve yetersiz hisseder.Kendilerini iyi seylere layik
görmezler. Hayatlarinda iyi giden bir seyler olursa, bunun uzun sürmeyecegini düsünüp konusurlar ve evrenin
yasalarina göre düsündüklerini hayatlarina cekerler, bu suclulugun bir diger adi da, 'Basari Korkusu ' dur.
Insanlar islerinde fiziksel ve zihinsel olarak cok calisirlar, sinirlarini zorlarlar ve tam basariyi yakalamak üzere
olduklarinda iclerinde hissettikleri ve bilincaltlarina islenen hakketmeme duygusu ortaya cikar. Bu onlara hayati
hata yaptirir.Basariya tam uzandiklarinda, basari avuclarinin arasindan kayar gider. Bunun sebebi, basariyi
hakketmediklerinie inanmalaridir.
Bir arkadasinizi bir partiye ya da bir yere mutlaka gelin diye cagirdiginizda,' Denerim.' diye cevap verenler hic
geldi mi ? Hic bir zaman gelmezler. Ne zaman birisinin 'Denerim.' diye cevap verdigini duyarsaniz, söylemek
istedikleri, 'Yapamayacagimi bilmeni istiyorum.' dur.' Denerim. ' dedigimizde, bilincaltimiz bunu basarisiz olmak icin
bir komut olarak algilar. Bu yüzden hic bir zaman' Denerim.' demeyin. Ya 'Yapacagim.' ya da 'Yapmayacagim. deyin
' Keske' ya da ´Isterim´yerine,´Yaparim.´ya da ´Yapmam´deyin.´Yapamam.´ya da Ýapmak zorundayim.´degil.
Söylediklerinizde net olun, cünki bilincaltiniz sizi algiladigi anlamda programlayip gercege dönüstürür.
22 Ekim 2008 Almanya