Amerika Birleşik Devletleri başkanı Harry Truman 7 Ocak 1953'te ülkesinin hidrojen bombası geliştirdiğini açıkladı.
ABD 1952'de atom bombasından çok daha etkili ve yıkıcı bir silah olan hidrojen bombasını geliştirdi.
İlk hidrojen bombası 1954 yılında Büyük Okyanus’taki Marshall Adaları’na atılarak ABD tarafından denenmiştir. Atılan bomba Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının tam 1000 katı gücündedir.
30 Ekim 1961 tarihinde saatler Greenwich saati ile 8.30'u gösterirken Sovyet Rusya Kuzey Kutbu'nun ucra bir adasında 27 megatonluk bir hidrojen bombası denemesinde bulunmuştur. Bu bomba Hiroşima'ya atılan atom bombasından 3 bin 800 kat daha güçlüdür.
Yarattığı alev topu 965 km'den görülebilmiştir. Patlama anında oluşan şok dalgası Dünya çevresini 3 kez dolaşmıştır. Bu bomba insanlık tarihinde yapılan bombaların en güçlüsüydü.
Hidrojen bombasının ürkütücü boyutlardaki patlama gücü hidrojen atomlarının birleşerek helyum atomlarına dönüştüğü termonükleer tepkimeden doğar. Bir başka deyişle hidrojen bombasının patlaması bir çekirdek kaynaşması ya da birleşmesidir. Oysa atom bombasınınki bir çekirdek bölünmesidir.
Atom bombasının aksine fisyon değil füzyon reaksiyonu esasına dayalıdır. Füzyon reaksiyonunu başlatmak için gerekli ateşleme sıcaklık küçük bir atom bombasını patlatmak suretiyle sağlanır. Ancak reaksiyon çok kısa bir sürede olduğundan bomba maddesi buharlaştığı için toplam maddenin yalnızca bir kısmı füzyona uğrar. Füzyona uğrayan madde bir uranyum kılıfı içine alınacak olursa bu iki bakımdan yarar sağlar:
* Uranyumun ağır bir metal olması ve buharlaşma sıcaklıklığının çok yüksek olması termonükleer enerjinin daha uzun sürmesini sağlar.
* Füzyondan meydana gelen nötronlar uranyumun fisyonuna sebep olacağından patlamadan açığa çıkacak enerji daha da artmış olur.
Küçük atom bombalarına ihtiyaç duyan hidrojen bombalarına temiz büyük atom bombalarına ihtiyaç duyanlara ise kirli bomba denir.
Termonükleer reaksiyonlar için gerekli ısının kimyasal patlayıcı maddeler ile sağlanması düşünülmüştür. Bu durumda deklanşör görevini gören atom bombasına gerek kalmayacak ve radyoaktivitesi de ortadan kalkmış olacaktır.
Termonükleer ürünlerden hiçbiri radyoaktif değildir. Sadece trityum zayıf bir radyoaktivite gösterir. O halde hidrojen bombasının radyoaktif etkisi yoktur ancak bu bombayı ateşlemek için kullanılan atom bombasından gelen etki vardır. Oldukça küçük deklanşör atom bombaları kullanan hidrojen bombalarında bu etki azdır.
Başka neler oldu:
* 1610 - İtalyan astronom Galileo Galilei Jüpiter'in dört uydusunu tespit etti.
* 1714 - İngiliz mühendis Henry Mill daktilo makinesinin patentini aldı.
* 1789 - İlk Amerikan başkanlık seçimleri yapıldı. Seçmenler delegeleri onlar da bir ay sonra ülkenin ilk başkanını belirlediler: George Washington.
* 1913 - Ham petrolden benzin eldesi patentlendi.
* 1927 - Okyanus aşırı ilk telefon görüşmesi New York'dan Londra'ya yapıldı.
* 1946 - CHP'den ayrılan Celal Bayar ile Adnan Menderes Fuad Köprülü ve Refik Koraltan Demokrat Parti'nin kuruluş başvurusunu yaptılar.
* 1959 - Amerika Birleşik Devletleri Fidel Castro'nun yeni Küba hükümetini tanıdı.
* 1980 - Hindistan'da yapılan seçimleri İndira Gandhi'nin Kongre Partisi kazandı.
* 1990 - Pisa Kulesi 800 yıllık tarihi boyunca ilk kez güvenlik gerekçesiyle ziyaretlere kapatıldı.
Tarihte bugün doğanlar
* 1943 - Aşık Mahsuni halk ozanı (ö. 2002)
* 1962 - Hallie Todd ABD'li sinema ve TV oyuncusu
* 1964 - Nicolas Cage ABD'li sinema oyuncusu
* 1990 - Liam Aiken ABD'li sinema oyuncusu
Tarihte bugün ölenler
* 1892 - Tevfik Paşa Mısır hidivi (d. 1852)
* 1943 - Nikola Tesla Sırp asıllı fizikçi.(d. 1856)
* 1989 - Hirohito Japon İmparatoru (d. 1901)
* 1951 - René Guénon Fransız metafizikçi yazar (d. 1886)