23 Nisan yazılarında devam. Yazdıkça merak ediyorum ya...Bayramın geçmişini merak ettim bu sefer; geçmişte nasıl kutlanmış 23 Nisan'lar, ne zamandan beri stadyumda gösteriler yapılıyor, devlet büyüklerinin makam koltuklarına çocuklar oturuyor, nasıl çıkmış bu adetler.....23 Nisan Milli Bayramı'nın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na hatta "Uluslarası Çocuk Şenliği"'ne doğru yol alışı yıl be yıl şöyle gelişmiş: 1920 - TBMM 23 Nisan günü kuruldu.
1921 - Mecis, kendi kuruluş gününü bayram ilan eden yeni bir yasa çıkardı: "23 Nisan'in Millî bayram addine dair kanun" Bayramın adı "
23 Nisan Milli Bayramı" idi. Bu kanunla Türkiye'nin ilk milli bayramı "23 Nisan" oldu.
1922 - 1 Kasım'da saltanat kaldırıldı. 1 Kasım günü, "Hakimiyet-i Milliye Günü" olarak kabul edildi.
1923 -
Himaye-i Etfal Cemiyeti (o zamanlar bir dernek olarak faaliyet gösterenbugünün Çocuk Esirgeme Kurumu) 23 Nisan günü yapılan milli bayram kutlamalarından gelir elde etmek için Hakimiyet-i Milliyet pulları çıkardı. Sonraki yıllarda da pul, rozet satışı, bağış çağrısı gibi uygulamalarla 23 Nisan'ı şehit ve fakir gazilerin çocuklarına yardım fırsatı olarak değerlendirme çabası sürdü.
1927 - Himaye-i Etfal Cemiyeti 23 Nisan gününü
Çocuk Günü ilan etti (Tıpkı Anneler Günü, Babalar Günü gibi bir gün olarak kutlamak üzere). Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in himayesinde ilk şenlikli kutlama yapıldı.
1928 - Çocuklara eğlendirmeye yönelik çok daha kapsamlı şenlikler düzenlendi.
1929 - Himaye-i Etfal Cemiyeti , 23-30 Nisan haftasını
Çocuk Haftası ilan etti. Etkinlikler, büyün haftaya yayıldı.
1932 - 20- 30 Nisan günlerinde pul ve telgraflara Himaye-i Etfal şefkat pulu yapıştırılması için yasa çıktı.
1933- Atatürk, bir şehit çocuğunu 23 Nisan günü
cumhurbaşkanlığı makamına oturtarak bugün hala yaşayan geleneği başlattı. Stadyumlarda
beden hareketi gösterileri yapıldı.Milli Eğitim Bakanı'nın kaleme aldığı "Türküm Doğruyum" andı ilk defa çocuklara söyletildi.
1935 - Milli Bayramlar ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da değişiklik yapıldı . 23 Nisan Milli Bayramı'nın adı
Hakimiyet-i Milliye Bayramı olarak değişti. 1 Kasım'daki Hakimiyet- i Milliyet Günü kalktı.
1975 - Kutlamalara
TRT katıldı.
1978 - 1979'un çocuk yılı ilan edilmesinin BM'de gündeme gelmesi üzerine Türkiye, 23 Nisan'da
Dünya Çocuk Bayramı kutlamaları yapılmasını önerdi. Ancak batı ülkeleri 2 Ekim'i , sosyalist ülkeler 1 Haziran'ı yeğlediklerini ileri sürünce bu, gerçekleşmedi.
1979 - Ankara okullarından
temsilci çocuklar meclise geldi, milletvekili sayısı kadar çocuk meclis törenlerine katıldı. TRT, 23 Nisan kutlamalarını
dünya çocuklarını davet etti, Ankara'daki şenliğe 5 ülke katıldı.
1980- Bütün illerden gelen çocukların katılımı ile
Ulusal Çocuk Parlamentosu oluşturuldu.
1981 - Bayramlar ve tatil günlerine dair yasanın adı değilşti; 23 Nisan'da kutlanan bayramın adı,
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı oldu.
1985-TRT ve TBMM'nin şenliklerine katılan ülke sayısı 35'e çıktı.
2009- Şenliklere 57 ülke katıldı. Gittikçe artan katılımla 23 Nisan, gayri-resmi olarak uluslararası bir bayram haline geliyor....
Kaynak:
Veysi AKIN,
23 Nisan Milli Hakimiyet ve Çocuk Bayramı'nın Tarihçesi, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 3