Vize başvurusu öncesinde konsoloslukların vize işlemleri için talep ettikleri belgelerin neler olduğunu çok iyi bilmek ve bunları eksiksiz hazırlamak gerekiyor. Yoksa belki yıllarca düşünü kurduğunuz yurtdışı eğitim daha işin başında sizin için kabusa dönüşebilir.
Ülkeden ülkeye değişen ön koşullar olmasına karşılık genelde tüm Konsolosluklar öğrencinin eğitim maliyetlerini karşılayıp karşılayamayacağını ve eğitim süresi sonunda ülkesine döneceği konusunda inandırıcı olup olmadığını araştırmaktadır.
VİZE BAŞVURU YAPMADAN ÖNCE OKUMANIZDA FAYDA OLAN ÖNERİLER
· Vize için başvuru yapmadan önce vize işlemleri için talep edilen belgeleri tam olarak sağlayıp sağlamadığınızı kontrol ediniz. Vize başvuru formundaki ilgili tüm soruları tam olarak cevaplandırdığınıza emin olun. Sizinle ilgisi olmayan soruları boş bırakmayıp kısa bir çizgi çekiniz. Diploma, tapu vb. belgelerin aslını değil fotokopilerini vize dosyasına koyunuz. Bu belgelerin asıllarını ya da tasdikli kopyalarını sorulduğu taktirde göstermek için yanınızda götürünüz.
· Başvuru yapmayı düşündüğünüz günden birkaç gün önce konsolosluğu arayarak vize ücretini öğreniniz. Konsolosluklar zaman zaman vize ücretlerini ve işlemlerini değiştirebilmektedir. Bu arada bazı konsoloslukların vize ücretlerini doğrudan banka hesaplarına yatırılmasını zorunlu tuttukları unutulmamalıdır. Vize görüşmesi sırasında ödenen vize ücretleri genel olarak TL karşılığı olarak yatırılmaktadır.
· Konsolosluklar bizim tatil günlerimize ek olarak kendi ulusal bayramlarında da kapalı olmaktadır. Ek olarak bazı konsolosluklar haftanın sadece belirli günlerinde vize başvurusu kabul etmekteler. Özellikle İstanbul, Ankara dışından başvuru yapanların tatil günlerini önceden öğrenmeleri sıkıntıya düşmelerini engelleyecektir.
· Hiç bir şekilde kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyin. Yurtdışı eğitim konusunda uzmanlaşan kuruluşların tavsiyelerine kulak verin. Araya rastgele 'torpil' koymayı ya da iş takip bürolarını denemeyin.
· Vize görüşmesi sırasında en önemli konu sorulara tutarlı cevaplar vermektir. Çelişkili cevaplar verilmesi vize görevlisini tereddüte düşürebilir ve hakkınızda yanlış izlenim edinmesine yol açabilir. Kendinize güvenin, gülümseyin ve kesinlikle görevli ile tartışmayın.