ANADOLU TÜRKLERİ
Anadolu Türk Tarihini V.Azerbaycan ve Kuzey Mezopotamya Türk tarihinden farklı düşünmek doğru değildir. Bu yapılanmanın Kuzey ucu Kafkasya ve Kırım'a doğru uzanır. Gerek bölgeye gelen Türk unsurların boy adı ve gerekse tarihi dönem itibariyle bölge; Türk kimliğine aynı çağda kavuşmuştur.72 Anadolu Türk Tarihini Z.V. Togan, Saka Türkleri ile başlatmıştır. Başka bir ifade ile, O Sakalar'ın yayılma alanı içerisinde Anadolu'yu özellikle Kuzeydoğu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'yu göstermektedir.73 Ayrıca bölgede Hunlar'ın, mevcudiyeti de görülmektedir.74 Görüldüğü gibi Anadolu Medeniyetinin Ermeni ve Yunanlılar ile başladığında ısrar etmek, düzeltilmesi gereken yanlış bir yaklaşımdır.
Anadolu'ya gelen Turanî kavimler ve yönetici hanedanı Türk olan federasyonlardan sonra Anadolu'ya Müslüman Türklerden evvel "kopuk göçler" halinde de gelmeler olmuş ve Anadolu Kağansız ve Klansız Türk göç dönemi yaşamıştır. XI. asırda tazelenmiş Türk göçü ile, 1071 tarihi, İslam olan Türkler'in Anadolu'daki kardeşlerine kavuşma tarihidir"76 denilebilir ki, İslamiyete, ilk giren Türkler Doğu ve Güneydoğu Anadolu Türklüğüdür. Zira, İslamiyet diğer Türk ellerine ulaşmadan evvel bu bölgeye girmiştir. İslamiyet bu bölgeye girdiği zaman bir kısım Türkler, bu bölgede meskun idiler.
İslamiyetin kabulü ve Anadolu'nun fethiyle birlikte Türkler için yeni bir destan devri başlamıştır. Anadolu ve çevresinin Türkleşmesi ve İslamlaşmasında; "Gaziyan-ı Rüm" "Ahiyanı Rum,gibi adlarla anılan zümrelerin büyük rolü oldu. Eski Türk destanlarına yüceltilen ve cihana hakim olmayı gaye edinen "Alp" tipi İslami Türk Destanlarında "Alperen" "Gazi" tipine dönüşmüştür