Acelya
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Acelya

ACELYANIN DÜNYASI DOSTLUGUN VE SEVGININ TEK SIMGESI

PortalPortal  AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Milli egitim bakanligindan arahat düzeltmesi

YazarMesaj
sitekurucusu
Admin
Admin
sitekurucusu

Koç
Yılan
Doğum tarihi : 01/04/65

Milli egitim bakanligindan  arahat düzeltmesi Empty
MesajKonu: Milli egitim bakanligindan arahat düzeltmesi   Milli egitim bakanligindan  arahat düzeltmesi Icon_minitimeÇarş. Nis. 09, 2008 7:11 pm

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretimde okutulan Coğrafya dersi kitabında Ağrı Dağı'nın adının Ararat olarak geçmesi konusunda bir açıklama yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ortaöğretim Coğrafya 11" ders kitabında "Ağrı Dağı"yerine "Ararat" ifadesinin kullanılmasıyla ilgili olarak, "Net olmayan harita üzerinde söz konusu ifadenin çok zor okunması nedeniyle incelemeciler tarafından fark edilememiştir. Konuyla ilgili inceleme başlatılmış ve herhangi bir kastın olup olmadığı yapılacak değerlendirmenin ardından ortaya çıkacaktır" denildi.

Yazılı açıklamada, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın kararıyla kabul edilen "Ortaöğretim Coğrafya 11" adlı ders kitabının 125 ve 133'üncü sayfalarındaki "harita net olmadığından, üzerinde yer alan ve çok zor okunan 'Ararat' ifadesinin incelemeciler tarafından farkedilmediği, ancak daha sonra kitabın MEB Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği'nin 17'nci maddesi kapsamında incelendiği" ifade edildi.

İnceleme sonunda, kitaptaki söz konusu haritanın değiştirilmesinin ve gerekli düzeltmelerin yazanlarınca yapılmasının ilgili Genel Müdürlüğe bildirildiği belirtilen açıklamada, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nün cevap yazısında da haritanın değiştirildiğinin görüldüğü bildirildi.

Açıklamada, "Ancak diğer tespitlerin de yerine getirilmesi için çalışmalar devam etmekte olup, adı geçen ders kitabında yer alan hatanın giderilmesinin yanında 2008 baskısında daha nitelikli bir Türkiye Fiziki Haritası yeralacaktır. Konuyla ilgili Sayın Bakanımız Doç. Dr. Hüseyin Çelik'in talimatıyla inceleme başlatılmış ve herhangi bir kastın olup olmadığı yapılacak değerlendirmenin ardından ortaya çıkacaktır" denildi

"Ararat" kelimesi Azeri Türkçesinde bir kelime olup "Erarvat" yada Nahcivan Azerilerinin deyimiyle "Ararvat" sözünden türetilmiştir. Asırlar boyubu coğrafyada yaşayan Azeriler bu dağı çift olduğu için (Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı) bir yerde karı kocaya benzetmişler "Büyük Ağrı'ya ER Küçük Ağrı'ya ise arvat yani karı" adını vermişlerdir. Yani kocakarı dağı anlamına gelen "Erarvat" şeklinde söylenmiştir.
Bu şekildeki söylem Iğdır, Bakü ve Nahcivan bölgelerindeki yaşlılar tarafından hala kullanılmaktadır.Bu kelime aslına bakılırsa kesinlikle Ermenice bir kelime değildir. Ermeniler (Büyük Ağrı'ya MASİS Küçük Ağrı'ya ise MASİK) derler.Ama daha çok "Ararat " kelimesini kullanmalarının nedeni yıllarca birarada yaşamalarının getirdiği bir sonucudur. Ermeni diline geçmiş bunun gibi daha bir çok kelime de vardır aslında.

https://acelya.forumakers.com

Milli egitim bakanligindan arahat düzeltmesi
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Amerika'da Egitim
» Malezyada Egitim
» Irlanda egitim***
» Irlanda egitim devam
» Irlanda egitim devam